Νέοι καταλύτες και αύξηση των συναλλαγών είναι αναγκαία συστατικά για να ξεπεράσει η αγορά τις 680-690 μονάδες
(upd12)Σημάδια κόπωσης καταγράφηκαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις 670 μονάδες ακολουθώντας το κλίμα των διεθνών αγορών καθώς επικρατεί ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως από τον COVID -19....με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χθες Κυριακή 21/6 καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας καθώς σημειώθηκαν πάνω από 183 χιλ. κρούσματα.
Στα της αγοράς, οι τράπεζες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο πλην της Eurobank +0,78% ενώ στηρίξεις στην αγορά πρόσφεραν τα κέρδη σε Motor Oil +5,1% και OTE +2,8%.
Από σήμερα Δευτέρα 22/6, οι σταθμίσεις των μετοχών του FTSE 25 είναι με τη νέα τους σύνθεση ενώ υπενθυμίζεται ότι καμιά μετοχή δεν θα ξεπερνά το 10% στη στάθμιση τους.
Μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή 19/6 για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών εντός του Ιουλίου 2020, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει αίσια κατάληξη.
Οι χώρες που αντιδρούν δηλαδή Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία Φινλανδία και Δανία δεν έχουν αλλάξει την στρατηγική τους καθώς θεωρούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να είναι ένας μηχανισμός παροχής δωρεάν χρήματος μέσω των επιδοτήσεων.
Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. θα έχει μνημονιακούς όρους, θα είναι ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο το οποίο θα έχει σαφείς όρους που θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή στην μετά τον κορωνοιό εποχή και στην φάση της ανάκαμψης.
Εν τω μεταξύ, οι επικείμενες αλλαγές στη σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας είναι πιθανό να το κάνουν λιγότερο εχθρικό έναντι της ΕΚΤ μετά την απόφαση σχετικά με τις αγορές ομολόγων που προκάλεσαν ανησυχία στην Ευρώπη.
Η βασική αλλαγή είναι μία νέα δικαστής η Astrid Wallrabenstein που θα προσχωρήσει στο σώμα το οποίο θεωρείται ότι έχει στενή ευρωσκεπτικιστική πλειοψηφία:
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφασή του τον Μάιο 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε στην ΕΚΤ τρεις μήνες προθεσμία για να δικαιολογήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος στήριξης ή να απωλέσει την Bundesbank ως συμμετέχουσα στο πρόγραμμα, θέτοντας ερωτήματα ακόμη και για το μέλλον του ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 670 μονάδες με εμφανή την δυσκολία να ξεπεράσει τις 680-690 μονάδες καθώς απαιτούνται νέοι καταλύτες αλλά και αύξηση των συναλλαγών ενώ οι 660-650 αποτελούν ισχυρή στήριξη.
Στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς -1,63% με χαμηλό ημέρας -5,01%, και ακολούθησαν Εθνική -1,37% και Alpha Bank -0,37% ενώ ανοδικά έκλεισε η Eurobank +0,78%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +5,1%, ΟΤΕ +2,8%....ενώ υποχώρησαν Sarantis -2,75%, Τέρνα Ενεργειακή -2,17%,Τιτάνας -1,96%.....
Οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακής διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 1,8% ενώ από την Τετάρτη 24 Ιουνίου η Motor Oil θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,80 ευρώ ανά μετοχή και η Μυτιληναίος χωρίς το δικαίωμα ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή.
Στην τελευταία ανάλυσή της, η Citigroup αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να ξεχωρίσουν και το επόμενο διάστημα ενώ η υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκτησης της ΕΕ, το πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ (PEPP), τα TLTROs και ένα εποικοδομητικό οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ακόμη και το 2021.
Σημειώνεται ότι στα 35 δισ. ευρώ ανέρχεται η ρευστότητα που διασφάλισαν οι ελληνικές τράπεζες μέσω TLTROs και η οποία θα χρησιμεύσει:
- Στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας
- Στη βελτίωση της εικόνα των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω των αρνητικών επιτοκίων
- Στη δυνατότητα να διοχετευτεί μέρος της ρευστότητας αυτής για την αγορά τίτλων του Δημοσίου.
Από το 1,57 τρισ ευρώ οι ελληνικές τράπεζες αποχτούν 35 δισ. ευρώ (περίπου 8,5 δισ. ευρώ κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες) και το ποσό αυτό ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά τους.
Μειώνεται ότι τα TLTROs αποτελούν στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, αποτελούν πράξεις του Ευρωσυστήματος που παρέχουν χρηματοδότηση σε πιστωτικά ιδρύματα και καταχωρούνται στο παθητικό των τραπεζών.
Προσφέροντας στις τράπεζες μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση σε ελκυστικές συνθήκες, διαμορφώνουν ευνοϊκούς όρους δανεισμού για τις τράπεζες και ενθαρρύνουν τον τραπεζικό δανεισμό στην πραγματική οικονομία.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,26% - τιμή έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - και το ιταλικό 10ετές στο 1,36% και με το μεταξύ τους spread στις -10 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 148 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,03% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,32%
Περί τις 11:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2%.
Λίγο πριν τις 16:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25, όπως ΟΤΕ, Motor Oil...o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,58%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,30% στις 670 μονάδες έχοντας υψηλό στις 672,24 μονάδες και χαμηλό στις 665,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 31,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 25,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,65 εκατ. ευρώ και όγκου 1,06 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 800 χιλ. τεμάχια αξίας 566 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 104 χιλ. τεμάχια αξίας 1,3 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 981 χιλ. ευρώ και η Jumbo 55 χιλ. τεμάχια αξίας 891 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 670 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 680-690 μονάδες και ακολουθούν οι 710 και οι 730 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 660-650 μονάδες και ακολουθούν οι 640-630 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 389 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 395-405 μονάδες και ακολουθούν οι 410-420 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 375 μονάδες και ακολουθούν οι 350 και οι 300 μονάδες.
Η ποσοτική χαλάρωση δεν υποκινεί την οικονομία αλλά οδηγεί μόνο σε υψηλότερες τιμές τις μετοχές.
Ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη πιστωτική ώθηση στην ιστορία από τις κεντρικές τράπεζες και τα δημοσιονομικά κίνητρα που όλα μαζί διεθνώς φθάνουν τα 18 τρισεκ. δολάρια παρατηρείται ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο.
Οι μετοχές έχουν σχεδόν καλύψει τις ζημίες του Μαρτίου 2020 λόγω του κραχ της ύφεσης αλλά η επίδραση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης μειώνεται δραστικά στην πραγματική οικονομία και στην κατανάλωση.
Γιατί λοιπόν ενώ έχουν δοθεί τόσα χρήματα από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες το ΑΕΠ συρρικνώνεται;
Υπάρχουν δύο εναλλακτικές τάσεις:
1)είτε η πιστωτική ώθηση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη, αν και κάπως καθυστερήσει έως ότου τα κεφάλαια κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών καταλήξουν στην ευρύτερη οικονομία, εκτός αν φυσικά παραμείνει κολλημένη στη χρηματιστηριακή αγορά που έχει ήδη εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από τον Covid 19 ή
2)Δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα όπου ακόμη και το φθηνό χρέος αποτυγχάνει να ενισχύσει το διεθνές ΑΕΠ.
Κατά την Deutsche bank τελικά, εάν ούτε τα φορολογικά ούτε τα νομισματικά κίνητρα δεν αποδώσουν αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το κεϋνσιανό οικονομικό μοντέλο μπορεί να καταπέσει.
Περιττό να αναφερθεί ότι αυτό θα είχε άνευ προηγουμένου συνέπειες για τον κόσμο.
Ωστόσο το αδύνατο έγινε δυνατό.
Πριν λίγους μήνες ο πλανήτης τόνιζε ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί, κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες διεθνείς οργανισμοί αυτό τόνιζαν.
Σήμερα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο χρέος για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο θετικός οικονομικός αντίκτυπος από οποιοδήποτε ιστορική πιστωτική ώθηση είναι σχεδόν μηδενικός.
Πλέον η ποσοτική χαλάρωση δεν υποκινεί την οικονομία αλλά οδηγεί μόνο σε υψηλότερες τιμές τις μετοχές.
Ακόμη και ορισμένοι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της παρωχημένης οικονομικής προσέγγισης που είναι τα κεϋνσιανά οικονομικά μοντέλα αναγνωρίζουν ότι η οριακή χρησιμότητα του χρέους καταρρέει, καθώς απαιτείται όλο και περισσότερο για να αυξηθεί το ΑΕΠ.
Η χρησιμότητα κάθε νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που σύντομα κανένα από τα χρήματα που δημιουργούνται από τον αέρα της FED ή της ΕΚΤ δεν θα εισέλθουν η οικονομία και αντίθετα θα κολλήσουν στις κεφαλαιαγορές, με αποτέλεσμα υπερτιμημένες μετοχές, ακόμη και όταν θα κινδυνεύσει η ευρύτερη οικονομία.
H επικαιρότητα
Σε παροξυσμό φαίνεται πως βρίσκεται η Τουρκία μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την ΑΟΖ και τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η Τουρκία αφού είδε τη… συγκρατημένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόσκληση για διάλογο, άρχισε να θέτει θέμα… μοιρασιάς άρχισε να εκτοξεύει νέες απειλές για κλιμάκωση της έντασης με αφορμή τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, να επαναφέρει το θέμα των προσφύγων στον Έβρο, ενώ την ίδια στιγμή, το Καστελόριζο παραμένει στο στόχαστρο της.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι «χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την Τουρκία των ενεργειών της».
Με ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ύστερα από την έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε Θεσπρωτία, Ξάνθη και Ροδόπη.
Την ανησυχία εντείνει και το επικείμενο πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου, όταν και αναμένεται να αρχίσει να κορυφώνεται το κύμα των ξένων τουριστών προς την Ελλάδα, γεγονός που αν μη τι άλλο αναμένεται να εντείνει την πίεση προς τις υγειονομικές αρχές.
Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα για τις αρμόδιες αρχές και τους επιστήμονες είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι τοπικές εστίες και να μην λάβουν γρήγορα διαστάσεις και για αυτόν άλλωστε το λόγο επισημαίνουν πως το στοίχημα είναι να γίνει έγκαιρα η διάγνωση του ιού.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.266 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 190.
Εν τω μεταξύ, κάθε άλλο παρά σε ύφεση είναι παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χθες Κυριακή 21/6 καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στο κόκκινο βρίσκεται η Βόρεια και Νότια Αμερική, μια και από τα 183.020 κρούσματα, εκεί καταγράφηκαν περισσότερα από 116 χιλιάδες.
Κρίσιμη παραμένει και η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου αν και για 11η συνεχόμενη ημέρα καταγράφεται μείωση στον αριθμό των θυμάτων, ωστόσο αναφέρεται έξαρση κρουσμάτων σε τουλάχιστον 20 Πολιτείες και κυρίως σε εκείνες, οι οποίες έσπευσαν υπό τα «κελεύσματα» του προέδρου Trump, να ανοίξουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες.
Ανησυχία επικρατεί στην Κίνα, όπου γίνονται προσπάθειες να ελεγχθούν έγκαιρα τα νέα κρούσματα στο Πεκίνο, αλλά και στην Ευρώπη μετά την έξαρση κρουσμάτων στη Γερμανία και ενώ αναμένεται από την 1η Ιουλίου περαιτέρω άνοιγμα του τουρισμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 468.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 9 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Δευτέρα 22/6 οι αγορές της Ασίας στον απόχηο της συνεδρίασης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη τόσο στις εξελίξεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο όσο και στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, μετά την απόφασή της την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει επίσης αμετάβλητο το βασικό μεσοπρόθεσμο επιτόκιο.
Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 3,85%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, το βασικό επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο 4,65% μετά τη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,18%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,08%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,75% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,68%.
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Οριακές μεταβολές στην Wall Street
Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα Δευτέρα 22/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας εντός του καλοκαιριού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, μετά την έκκληση του υφυπουργού Οικονομικών της χώρας, Joerg Kukies, προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,65%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,60%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,15%, ο S&P στο +0,20% και ο Nasdaq στο +0,30% ενώ το ETF GREC κινείται στο +2,15% (20,42 δολ.).
Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Κόπωση καταγράφηκε στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με την Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες ενοσυνεδριακά -5,06% και εύλογα καθώς τον μήνα Ιούνιο έχει συσσωρεύσει τα μεγαλύτερα κέρδη από τις υπόλοιπες... κοντά στο +20% ενώ στις δημοπρασίες κατάφερε να τις περιορίσει.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,37 ευρώ, με πτώση -13,7% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7074 ευρώ, με πτώση -0,37%, με όγκο 9,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,69 ευρώ, με πτώση -1,63% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 738 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4272 ευρώ, με άνοδο +0,78% με όγκο 11,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,66 ευρώ, με άνοδο +0,30% και με κεφαλαιοποίηση 295 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2240 ευρώ, με πτώση -0,44% και όγκο 183 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Motor Oil, ΟΛΠ, Φουρλής, ΟΤΕ.....
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας....
H Coca Cola έκλεισε στα 22,96 ευρώ με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση στα 8,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,50 ευρώ, με άνοδο +2,80% και αποτίμηση 5,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,60 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 835 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2950 ευρώ, με άνοδο +1,1% και κεφαλαιοποίηση 532 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,8150 ευρώ με πτώση -1,07% και αποτίμηση 2,95 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,98 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 905 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,19 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,64 ευρώ, με άνοδο +5,10% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,0150 ευρώ με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,53 ευρώ με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,43 ευρώ, με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 791 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,98 ευρώ, με άνοδο +3,65% και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,067 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 58 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,26% και το Ιταλικό 1,36% και το μεταξύ τους spread -10 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 22 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα καθώς καθυστερεί το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ περιορίζεται και η παρέμβαση της ΕΚΤ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,26% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,36%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,26% με το αμερικανικό 10ετές 0,69% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,32% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,10 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 0,50% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 106,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04% με απόδοση αγοράς 1,06% και απόδοση πώλησης 1,02%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19% με απόδοση αγοράς 1,20% και απόδοση πώλησης 1,18%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,21 και μέση απόδοση 1,26% με απόδοση αγοράς 1,27% και απόδοση πώλησης 1,25%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,31%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,13 μονάδες βάσης και 1,33% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,59%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης από 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,48% ή 148 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης, βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ενώ ειδικά στην Ιταλία σημειώνεται βελτίωση.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Ιουνίου 2020 στο 1,36%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/6/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,47% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,36% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,92%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χθες Κυριακή 21/6 καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας καθώς σημειώθηκαν πάνω από 183 χιλ. κρούσματα.
Στα της αγοράς, οι τράπεζες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο πλην της Eurobank +0,78% ενώ στηρίξεις στην αγορά πρόσφεραν τα κέρδη σε Motor Oil +5,1% και OTE +2,8%.
Από σήμερα Δευτέρα 22/6, οι σταθμίσεις των μετοχών του FTSE 25 είναι με τη νέα τους σύνθεση ενώ υπενθυμίζεται ότι καμιά μετοχή δεν θα ξεπερνά το 10% στη στάθμιση τους.
Μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή 19/6 για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών εντός του Ιουλίου 2020, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει αίσια κατάληξη.
Οι χώρες που αντιδρούν δηλαδή Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία Φινλανδία και Δανία δεν έχουν αλλάξει την στρατηγική τους καθώς θεωρούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να είναι ένας μηχανισμός παροχής δωρεάν χρήματος μέσω των επιδοτήσεων.
Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. θα έχει μνημονιακούς όρους, θα είναι ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο το οποίο θα έχει σαφείς όρους που θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή στην μετά τον κορωνοιό εποχή και στην φάση της ανάκαμψης.
Εν τω μεταξύ, οι επικείμενες αλλαγές στη σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας είναι πιθανό να το κάνουν λιγότερο εχθρικό έναντι της ΕΚΤ μετά την απόφαση σχετικά με τις αγορές ομολόγων που προκάλεσαν ανησυχία στην Ευρώπη.
Η βασική αλλαγή είναι μία νέα δικαστής η Astrid Wallrabenstein που θα προσχωρήσει στο σώμα το οποίο θεωρείται ότι έχει στενή ευρωσκεπτικιστική πλειοψηφία:
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφασή του τον Μάιο 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε στην ΕΚΤ τρεις μήνες προθεσμία για να δικαιολογήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος στήριξης ή να απωλέσει την Bundesbank ως συμμετέχουσα στο πρόγραμμα, θέτοντας ερωτήματα ακόμη και για το μέλλον του ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 670 μονάδες με εμφανή την δυσκολία να ξεπεράσει τις 680-690 μονάδες καθώς απαιτούνται νέοι καταλύτες αλλά και αύξηση των συναλλαγών ενώ οι 660-650 αποτελούν ισχυρή στήριξη.
Στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς -1,63% με χαμηλό ημέρας -5,01%, και ακολούθησαν Εθνική -1,37% και Alpha Bank -0,37% ενώ ανοδικά έκλεισε η Eurobank +0,78%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +5,1%, ΟΤΕ +2,8%....ενώ υποχώρησαν Sarantis -2,75%, Τέρνα Ενεργειακή -2,17%,Τιτάνας -1,96%.....
Οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακής διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 1,8% ενώ από την Τετάρτη 24 Ιουνίου η Motor Oil θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,80 ευρώ ανά μετοχή και η Μυτιληναίος χωρίς το δικαίωμα ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή.
Στην τελευταία ανάλυσή της, η Citigroup αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να ξεχωρίσουν και το επόμενο διάστημα ενώ η υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκτησης της ΕΕ, το πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ (PEPP), τα TLTROs και ένα εποικοδομητικό οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ακόμη και το 2021.
Σημειώνεται ότι στα 35 δισ. ευρώ ανέρχεται η ρευστότητα που διασφάλισαν οι ελληνικές τράπεζες μέσω TLTROs και η οποία θα χρησιμεύσει:
- Στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας
- Στη βελτίωση της εικόνα των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω των αρνητικών επιτοκίων
- Στη δυνατότητα να διοχετευτεί μέρος της ρευστότητας αυτής για την αγορά τίτλων του Δημοσίου.
Από το 1,57 τρισ ευρώ οι ελληνικές τράπεζες αποχτούν 35 δισ. ευρώ (περίπου 8,5 δισ. ευρώ κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες) και το ποσό αυτό ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά τους.
Μειώνεται ότι τα TLTROs αποτελούν στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, αποτελούν πράξεις του Ευρωσυστήματος που παρέχουν χρηματοδότηση σε πιστωτικά ιδρύματα και καταχωρούνται στο παθητικό των τραπεζών.
Προσφέροντας στις τράπεζες μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση σε ελκυστικές συνθήκες, διαμορφώνουν ευνοϊκούς όρους δανεισμού για τις τράπεζες και ενθαρρύνουν τον τραπεζικό δανεισμό στην πραγματική οικονομία.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,26% - τιμή έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - και το ιταλικό 10ετές στο 1,36% και με το μεταξύ τους spread στις -10 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 148 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,03% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,32%
Περί τις 11:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2%.
Λίγο πριν τις 16:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25, όπως ΟΤΕ, Motor Oil...o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,58%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,30% στις 670 μονάδες έχοντας υψηλό στις 672,24 μονάδες και χαμηλό στις 665,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 31,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 25,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,65 εκατ. ευρώ και όγκου 1,06 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 800 χιλ. τεμάχια αξίας 566 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 104 χιλ. τεμάχια αξίας 1,3 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 981 χιλ. ευρώ και η Jumbo 55 χιλ. τεμάχια αξίας 891 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 670 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 680-690 μονάδες και ακολουθούν οι 710 και οι 730 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 660-650 μονάδες και ακολουθούν οι 640-630 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 389 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 395-405 μονάδες και ακολουθούν οι 410-420 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 375 μονάδες και ακολουθούν οι 350 και οι 300 μονάδες.
Η ποσοτική χαλάρωση δεν υποκινεί την οικονομία αλλά οδηγεί μόνο σε υψηλότερες τιμές τις μετοχές.
Ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη πιστωτική ώθηση στην ιστορία από τις κεντρικές τράπεζες και τα δημοσιονομικά κίνητρα που όλα μαζί διεθνώς φθάνουν τα 18 τρισεκ. δολάρια παρατηρείται ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο.
Οι μετοχές έχουν σχεδόν καλύψει τις ζημίες του Μαρτίου 2020 λόγω του κραχ της ύφεσης αλλά η επίδραση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης μειώνεται δραστικά στην πραγματική οικονομία και στην κατανάλωση.
Γιατί λοιπόν ενώ έχουν δοθεί τόσα χρήματα από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες το ΑΕΠ συρρικνώνεται;
Υπάρχουν δύο εναλλακτικές τάσεις:
1)είτε η πιστωτική ώθηση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη, αν και κάπως καθυστερήσει έως ότου τα κεφάλαια κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών καταλήξουν στην ευρύτερη οικονομία, εκτός αν φυσικά παραμείνει κολλημένη στη χρηματιστηριακή αγορά που έχει ήδη εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από τον Covid 19 ή
2)Δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα όπου ακόμη και το φθηνό χρέος αποτυγχάνει να ενισχύσει το διεθνές ΑΕΠ.
Κατά την Deutsche bank τελικά, εάν ούτε τα φορολογικά ούτε τα νομισματικά κίνητρα δεν αποδώσουν αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το κεϋνσιανό οικονομικό μοντέλο μπορεί να καταπέσει.
Περιττό να αναφερθεί ότι αυτό θα είχε άνευ προηγουμένου συνέπειες για τον κόσμο.
Ωστόσο το αδύνατο έγινε δυνατό.
Πριν λίγους μήνες ο πλανήτης τόνιζε ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί, κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες διεθνείς οργανισμοί αυτό τόνιζαν.
Σήμερα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο χρέος για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο θετικός οικονομικός αντίκτυπος από οποιοδήποτε ιστορική πιστωτική ώθηση είναι σχεδόν μηδενικός.
Πλέον η ποσοτική χαλάρωση δεν υποκινεί την οικονομία αλλά οδηγεί μόνο σε υψηλότερες τιμές τις μετοχές.
Ακόμη και ορισμένοι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της παρωχημένης οικονομικής προσέγγισης που είναι τα κεϋνσιανά οικονομικά μοντέλα αναγνωρίζουν ότι η οριακή χρησιμότητα του χρέους καταρρέει, καθώς απαιτείται όλο και περισσότερο για να αυξηθεί το ΑΕΠ.
Η χρησιμότητα κάθε νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που σύντομα κανένα από τα χρήματα που δημιουργούνται από τον αέρα της FED ή της ΕΚΤ δεν θα εισέλθουν η οικονομία και αντίθετα θα κολλήσουν στις κεφαλαιαγορές, με αποτέλεσμα υπερτιμημένες μετοχές, ακόμη και όταν θα κινδυνεύσει η ευρύτερη οικονομία.
H επικαιρότητα
Σε παροξυσμό φαίνεται πως βρίσκεται η Τουρκία μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την ΑΟΖ και τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η Τουρκία αφού είδε τη… συγκρατημένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόσκληση για διάλογο, άρχισε να θέτει θέμα… μοιρασιάς άρχισε να εκτοξεύει νέες απειλές για κλιμάκωση της έντασης με αφορμή τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, να επαναφέρει το θέμα των προσφύγων στον Έβρο, ενώ την ίδια στιγμή, το Καστελόριζο παραμένει στο στόχαστρο της.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι «χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την Τουρκία των ενεργειών της».
Με ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ύστερα από την έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε Θεσπρωτία, Ξάνθη και Ροδόπη.
Την ανησυχία εντείνει και το επικείμενο πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου, όταν και αναμένεται να αρχίσει να κορυφώνεται το κύμα των ξένων τουριστών προς την Ελλάδα, γεγονός που αν μη τι άλλο αναμένεται να εντείνει την πίεση προς τις υγειονομικές αρχές.
Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα για τις αρμόδιες αρχές και τους επιστήμονες είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι τοπικές εστίες και να μην λάβουν γρήγορα διαστάσεις και για αυτόν άλλωστε το λόγο επισημαίνουν πως το στοίχημα είναι να γίνει έγκαιρα η διάγνωση του ιού.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.266 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 190.
Εν τω μεταξύ, κάθε άλλο παρά σε ύφεση είναι παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χθες Κυριακή 21/6 καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στο κόκκινο βρίσκεται η Βόρεια και Νότια Αμερική, μια και από τα 183.020 κρούσματα, εκεί καταγράφηκαν περισσότερα από 116 χιλιάδες.
Κρίσιμη παραμένει και η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου αν και για 11η συνεχόμενη ημέρα καταγράφεται μείωση στον αριθμό των θυμάτων, ωστόσο αναφέρεται έξαρση κρουσμάτων σε τουλάχιστον 20 Πολιτείες και κυρίως σε εκείνες, οι οποίες έσπευσαν υπό τα «κελεύσματα» του προέδρου Trump, να ανοίξουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες.
Ανησυχία επικρατεί στην Κίνα, όπου γίνονται προσπάθειες να ελεγχθούν έγκαιρα τα νέα κρούσματα στο Πεκίνο, αλλά και στην Ευρώπη μετά την έξαρση κρουσμάτων στη Γερμανία και ενώ αναμένεται από την 1η Ιουλίου περαιτέρω άνοιγμα του τουρισμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 468.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 9 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Δευτέρα 22/6 οι αγορές της Ασίας στον απόχηο της συνεδρίασης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη τόσο στις εξελίξεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο όσο και στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, μετά την απόφασή της την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει επίσης αμετάβλητο το βασικό μεσοπρόθεσμο επιτόκιο.
Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 3,85%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, το βασικό επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο 4,65% μετά τη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,18%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,08%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,75% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,68%.
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Οριακές μεταβολές στην Wall Street
Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα Δευτέρα 22/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας εντός του καλοκαιριού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, μετά την έκκληση του υφυπουργού Οικονομικών της χώρας, Joerg Kukies, προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,65%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,60%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,15%, ο S&P στο +0,20% και ο Nasdaq στο +0,30% ενώ το ETF GREC κινείται στο +2,15% (20,42 δολ.).
Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Κόπωση καταγράφηκε στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με την Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες ενοσυνεδριακά -5,06% και εύλογα καθώς τον μήνα Ιούνιο έχει συσσωρεύσει τα μεγαλύτερα κέρδη από τις υπόλοιπες... κοντά στο +20% ενώ στις δημοπρασίες κατάφερε να τις περιορίσει.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,37 ευρώ, με πτώση -13,7% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7074 ευρώ, με πτώση -0,37%, με όγκο 9,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,69 ευρώ, με πτώση -1,63% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 738 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4272 ευρώ, με άνοδο +0,78% με όγκο 11,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,66 ευρώ, με άνοδο +0,30% και με κεφαλαιοποίηση 295 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2240 ευρώ, με πτώση -0,44% και όγκο 183 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Motor Oil, ΟΛΠ, Φουρλής, ΟΤΕ.....
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας....
H Coca Cola έκλεισε στα 22,96 ευρώ με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση στα 8,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,50 ευρώ, με άνοδο +2,80% και αποτίμηση 5,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,60 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 835 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2950 ευρώ, με άνοδο +1,1% και κεφαλαιοποίηση 532 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,8150 ευρώ με πτώση -1,07% και αποτίμηση 2,95 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,98 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 905 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,19 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,64 ευρώ, με άνοδο +5,10% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,0150 ευρώ με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,53 ευρώ με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,43 ευρώ, με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 791 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,98 ευρώ, με άνοδο +3,65% και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,067 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 58 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,26% και το Ιταλικό 1,36% και το μεταξύ τους spread -10 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 22 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα καθώς καθυστερεί το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ περιορίζεται και η παρέμβαση της ΕΚΤ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,26% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,36%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,26% με το αμερικανικό 10ετές 0,69% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,32% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,10 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 0,50% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 106,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04% με απόδοση αγοράς 1,06% και απόδοση πώλησης 1,02%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19% με απόδοση αγοράς 1,20% και απόδοση πώλησης 1,18%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,21 και μέση απόδοση 1,26% με απόδοση αγοράς 1,27% και απόδοση πώλησης 1,25%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,31%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,13 μονάδες βάσης και 1,33% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,59%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης από 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,48% ή 148 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης, βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ενώ ειδικά στην Ιταλία σημειώνεται βελτίωση.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Ιουνίου 2020 στο 1,36%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/6/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,47% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,36% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,92%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών