Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 650 μονάδων ενώ η υπέρβαση των 680-690 μονάδων αποδείχθηκε δύσκολος στόχος
(upd14) Πτωτικά έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στα χαμηλά της ημέρας αλλά κρατώντας την πρώτη στήριξη των 650 μονάδων, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες έως -3% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, όπως ΟΤΕ -4,35%, ΟΠΑΠ -3,87%, Coca Cola -3,31%....ενώ συνεχίστηκε η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες, μετά τις αρχικές πιέσεις που έφτασαν -5% κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες, με τον Τραπεζικό Δείκτη να κρατάει την στήριξη των 670 μονάδων.
Έντονη είναι η ανησυχία των επενδυτών η οποία αποτυπώνεται στις διεθνείς αγορές το τελευταίο διάστημα, απόρροια της αύξησης των κρουσμάτων και τον φόβο για νέο κύμα πανδημίας παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο μετά το lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Εν τω μεταξύ στα 1,48 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενώ στο διάστημα των 14 εβδομάδων της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν χαθεί 47,25 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω του lockdown.
Από την άλλη, επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν ξένοι επενδυτικοί οίκοι καθώς μειώνονται οι πιθανότητες για αύξηση των κρατικών εσόδων κυριότερα από την μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας, τον τουρισμό ....και προειδοποιούν την κυβέρνηση να διαθέτει αποθέματα ρευστότητας για να αντιμετωπίσει την διόγκωση των προβλημάτων.
Σε ένα δυσμενές σενάριο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 μπορεί να είναι 3% με 3,5% αντί για 5% που έχουν εκτιμήσει ορισμένοι διεθνείς επενδυτές ενώ θα υπάρξει αύξηση των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων κατά 10 δισεκ. από 70 σε 80 δισεκ. ευρώ NPEs.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτοτεύτηκε στα 7,494 δισ. ευρώ, την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου 2020, έναντι στόχου για έλλειμμα 2.512 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 1.760 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 650 μονάδων και με πιθανή την διόρθωση προς τις 600 μονάδες ενώ η υπέρβαση των 680-690 μονάδων αποδείχθηκε δύσκολος στόχος.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Πειραιώς -2,7% και Alpha Bank -2,69% και ακολούθησαν Eurobank -2,1% και Εθνική -1,95%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Aegean -4,71%,ΟΤΕ -4,35%, ΟΠΑΠ -3,87%...ενώ ξεχώρισε ο Ελλάκτωρας με κέρδη +2,8%....
Με κέρδη +44,17% έκλεισε η μετοχή της Newsphone μετά τη δημόσια πρόταση στα 0,47 ευρώ με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια ενώ για να πετύχει η δημόσια πρόταση θα πρέπει να γίνει όγκος 9,7 εκατ. τεμάχια στο διάστημα που θα είναι σε ισχύ η εντολή αγοράς από τους βασικούς μετόχους
Στον τραπεζικό κλάδο, ενώ όλες οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το μοντέλο Ηρακλής δηλαδή τιτλοποίηση και παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες …η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να επιμένει για την bad bank όταν σε εθνικό επίπεδο είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί.
Μάλιστα η ΤτΕ έχει αναθέσει σε 5 εταιρίες ορκωτών ελεγκτών να υποβάλλουν προτάσεις για σύσταση εταιρίας asset management κατά τα πρότυπα της NAMA Ιρλανδίας δηλαδή μια bad bank, μια κακή τράπεζα για τα προβληματικά δάνεια.
Ήδη οι προτάσεις έχουν υποβληθεί στην ΤτΕ η οποία δεν έχει πάρει έγκριση από κανένα θεσμικό φορέα.
Η λύση της bad bank πέραν των πολλών εμποδίων ενέχει δύο βασικούς κινδύνους θα επιβαρύνει τις τράπεζες που θα τις υποχρεώσει σε αναζήτηση κεφαλαίων άμεσα και θα φορτώσει ένα πρόβλημα στο ελληνικό δημόσιο που κατά τον SSM θα οδηγήσει σε ζημία από 8 έως 12,5 δισεκ..
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κληθεί από Σεπτέμβριο 2020 να αντιμετωπίσει την μεγάλη πρόκληση των τραπεζών.
Η λύση της bad bank είναι επιχειρηματική ανοησία για το κράτος καθώς θα φορτωθεί ένα πρόβλημα, όταν υπάρχουν καθαρές λύσεις όπως οι αυξήσεις κεφαλαίου που εξαλείφουν το πρόβλημα των NPEs .
H bad bank απλά ρίχνει το βάρος στο κράτος, φορτώνεται ο φορολογούμενος το πρόβλημα ενώ μια bad bank θα είχε νόημα μόνο εάν φορτωνόταν το βάρος της ζημίας όχι τα κράτη αλλά η ΕΚΤ.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,28% - τιμή έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - και το ιταλικό 10ετές στο 1,36% και με το μεταξύ τους spread στις -8 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 147 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,54%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -4,76% αλλά και στις υπόλοιπες πλησίον του -4%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,94%.
Στις δημοπρασίες το κλείσιμο εντάθηκαν οι πιέσεις σε μη τραπεζικούς τίτλους ειδικότερα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola....και σε συνδυασμό με τις τραπεζικές πιέσεις ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,17% στις 650 μονάδες έχοντας υψηλό στις 661,39 μονάδες και χαμηλό στις 650,23 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,5 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 30,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,5 εκατ. ευρώ και όγκου 427 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ, η Jumbo διακίνησε 227 χιλ. τεμάχια αξίας 3,58 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 307 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 431 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 650 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 630 μονάδες και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 680-690 μονάδες και ακολουθούν οι 700 και οι 720 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 377 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 370 μονάδες και ακολουθούν οι 350 και οι 330 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 400-405 μονάδες και ακολουθούν οι 410-420 μονάδες.
Tραπεζικά νέα
Όπως έχει τονιστεί 5 ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για το πρόγραμμα τιτλοποίησης Galaxy με NPLs ύψους 10 δισ. ευρώ
Φαβορί για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου είναι η Pimco ενώ οι υπόλοιπες που θα συμμετάσχουν στην διαδικάσια είναι Cerberus, Bain Capital Credit, Apollo, Centerbridge….ενώ και η Ιταλική Cervel Credit Management που διαχειρίζεται 45 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ιταλία, όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews, θα είναι μέσα στους υποψηφίους αλλά οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες. .
Το χαρτοφυλάκιο, γνωστό ως Galaxy, αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ και δάνεια σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το εκτιμώμενο τίμημα υπολογίζεται σε 330 με 350 εκατ από αρχική εκτίμηση 420 εκατ. ευρώ.
Και ενώ αναμενόταν έως τις 29 Ιουνίου να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές πιθανόν να πάρει μια μικρή παράταση.
Η Alpha bank ακολουθεί το μοντέλο Eurobank με απόσχιση δραστηριοτήτων και τιτλοποίηση μαζί με παράλληλη πώληση της υφιστάμενης εταιρίας διαχείρισης NPEs.
Η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια εκδίδοντας κύριο ομόλογο 3,2 δισεκ. για το οποίο θα πάρει κρατική εγγύηση ενώ εκτιμάται ότι για την τιτλοποίηση θα υποστεί κεφαλαιακή ζημία περίπου 2,5 με 2,6 δισεκ. ευρώ παραπλήσια δηλαδή με την κεφαλαιακή ζημία των 2,5 δισεκ. που είχε η τράπεζα αναφέρει όταν σχεδίαζε το Galaxy να είναι 12 δισεκ. προβληματικών δανείων.
H επικαιρότητα
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού παγκοσμίως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί πως πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί το όριο των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων μια και ο ιός δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση του στην αμερικανική ήπειρο, η οποία είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή του πλανήτη τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ενδεικτική της έντασης της επιδημίας είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreysus, ο οποίος ανέφερε ότι τον πρώτο μήνα της επιδημίας αναφέρονταν λιγότερα από 10.000 κρούσματα στον ΠΟΥ και ότι τον τελευταίο μήνα αναφέρθηκαν σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα.
Πραγματικά στο κόκκινο βρίσκονται η Νότια και Κεντρική Αμερική, με τη Βραζιλία να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα , αλλά και στις ΗΠΑ καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας ενώ και στην Αυστραλία παρατηρείται νέα έξαρση κρουσμάτων, με την κυβέρνηση να ζητά τη συνδρομή του στρατού.
Στην Κίνα, οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού στο Πεκίνο, στην Ινδία και στη Ρωσία καταγράφεται καθημερινά αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων, στην Ευρώπη τα περισσότερα κράτη ετοιμάζονται για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 483.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 9,4 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περισσότεροι από 4,73 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, την παράταση της καραντίνας έως τις 30 Ιουνίου στην κοινότητα Εχίνου στο Δήμο Μύκης Ξάνθης αποφάσισε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να εξαλειφθεί πλήρως ο ιός.
Τα τελευταία νέα είναι αισιόδοξα καθώς το τελευταίο 24ωρο δεν αναφέρθηκε ούτε ένα νέο κρούσμα, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει πως τα περιοριστικά μέτρα της προηγούμενης εβδομάδας λειτούργησαν.
Αισιόδοξοι είναι οι επιστήμονες καθώς εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, οι τοπικές αυτές εξάρσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο και πως είναι θέμα χρόνου να ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα
Σε κάθε περίπτωση, τα περιστατικά αυτά δείχνουν πως ο ιός παραμένει ακόμα στην κοινότητα και μπορεί εύκολα και γρήγορα να εξαπλωθεί εάν υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει την αγωνία ενόψει και του πλήρους ανοίγματος του τουρισμού την 1η Ιουλίου.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παραδοχή πολλών ειδικών επιστημόνων ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.310 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 191.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη 25/6 οι ασιατικές αγορές, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς η νέα αύξηση που σημειώθηκε στα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ μετριάζει τις πρσοδοκίες για ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,22%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -2,27% +1,42% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία -2,48%
Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα, Ταιβάν και Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές λόγω αργίας
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω της έντονης ανησυχίας για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα lockdowns και καθυστέρηση της ανάκαμψης.
Ωστόσο, ράλι καταγράφεται στη μετοχή της Lufthansa +14%, καθώς ο μεγαλομέτοχος Heinz Hermann Thiele αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο κρατικής διάσωσης, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα ο Thiele, ο οποίος αύξησε πρόσφατα το μερίδιό του στο 15,5% ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει την πρόταση, ο οποίος αύξησε πρόσφατα το μερίδιό του στο 15,5%.
H απόφασή του σκόρπισε ανακούφιση στη γερμανική αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Η ανησυχία για πιθανό βέτο στο σχέδιο διάσωσης από τη γερμανική κυβέρνησης ήταν έντονη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι μέτοχοι της Lufthansa θα ψηφίσουν τη συμφωνία στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,20%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P στο +0,05% και ο Nasdaq στο +0,05% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,15% (19,92 δολ.).
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Συνεχίστηκαν οι απώλειες στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα περιορίζοντας όμως τις αρχικές ισχυρές πιέσεις που έφτασαν σχεδόν το -5%.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,3290 ευρώ, με πτώση -1,95% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6810 ευρώ, με πτώση -2,69%, με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,62 ευρώ, με πτώση -2,7% με όγκο 969 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 707 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,42 ευρώ, με πτώση -2,1% με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,65 ευρώ, με πτώση -1,07% και με κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2110 ευρώ, με πτώση -2,76% και όγκο 282 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,94 ευρώ, με πτώση -1,07% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Sarantis, Motor Oil.....
Στον αντίποδα ανοδικά εκλεισαν Ελλάκτωρας +2,8% και ΑΔΜΗΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,50 ευρώ με πτώση -3,31% και κεφαλαιοποίηση στα 8,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,86 ευρώ, με πτώση -4,35% και αποτίμηση 5,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,61 ευρώ, με πτώση -1,1% και αποτίμηση 838 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3050 ευρώ, με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 535 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,58 ευρώ με πτώση -3,87% και αποτίμηση 2,87 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,06 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 912 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,18 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,15 ευρώ, με πτώση -3,31% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,51 ευρώ με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,79 ευρώ με πτώση -2,89% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,35 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 783 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,09 ευρώ, με πτώση -2,15% και κεφαλαιοποίηση 213 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,062 ευρώ, με πτώση -5,63% και κεφαλαιοποίηση 58 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,28% και το Ιταλικό 1,36% και το μεταξύ τους spread -8 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα καθώς καθυστερεί το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ περιορίζεται και η παρέμβαση της ΕΚΤ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,28% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,36%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,26% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 82 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,32% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,10 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 0,50% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 106,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04% με απόδοση αγοράς 1,06% και απόδοση πώλησης 1,02%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19% με απόδοση αγοράς 1,20% και απόδοση πώλησης 1,18%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,21 και μέση απόδοση 1,27% με απόδοση αγοράς 1,28% και απόδοση πώλησης 1,26%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,31%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,13 μονάδες βάσης και 1,33% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,59%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 175 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,47% ή 147 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 25 Ιουνίου 2020 στο 1,36%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/6/2020 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,35% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,91%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες, μετά τις αρχικές πιέσεις που έφτασαν -5% κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες, με τον Τραπεζικό Δείκτη να κρατάει την στήριξη των 670 μονάδων.
Έντονη είναι η ανησυχία των επενδυτών η οποία αποτυπώνεται στις διεθνείς αγορές το τελευταίο διάστημα, απόρροια της αύξησης των κρουσμάτων και τον φόβο για νέο κύμα πανδημίας παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο μετά το lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Εν τω μεταξύ στα 1,48 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενώ στο διάστημα των 14 εβδομάδων της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν χαθεί 47,25 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω του lockdown.
Από την άλλη, επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν ξένοι επενδυτικοί οίκοι καθώς μειώνονται οι πιθανότητες για αύξηση των κρατικών εσόδων κυριότερα από την μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας, τον τουρισμό ....και προειδοποιούν την κυβέρνηση να διαθέτει αποθέματα ρευστότητας για να αντιμετωπίσει την διόγκωση των προβλημάτων.
Σε ένα δυσμενές σενάριο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 μπορεί να είναι 3% με 3,5% αντί για 5% που έχουν εκτιμήσει ορισμένοι διεθνείς επενδυτές ενώ θα υπάρξει αύξηση των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων κατά 10 δισεκ. από 70 σε 80 δισεκ. ευρώ NPEs.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτοτεύτηκε στα 7,494 δισ. ευρώ, την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου 2020, έναντι στόχου για έλλειμμα 2.512 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 1.760 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 650 μονάδων και με πιθανή την διόρθωση προς τις 600 μονάδες ενώ η υπέρβαση των 680-690 μονάδων αποδείχθηκε δύσκολος στόχος.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Πειραιώς -2,7% και Alpha Bank -2,69% και ακολούθησαν Eurobank -2,1% και Εθνική -1,95%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Aegean -4,71%,ΟΤΕ -4,35%, ΟΠΑΠ -3,87%...ενώ ξεχώρισε ο Ελλάκτωρας με κέρδη +2,8%....
Με κέρδη +44,17% έκλεισε η μετοχή της Newsphone μετά τη δημόσια πρόταση στα 0,47 ευρώ με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια ενώ για να πετύχει η δημόσια πρόταση θα πρέπει να γίνει όγκος 9,7 εκατ. τεμάχια στο διάστημα που θα είναι σε ισχύ η εντολή αγοράς από τους βασικούς μετόχους
Στον τραπεζικό κλάδο, ενώ όλες οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το μοντέλο Ηρακλής δηλαδή τιτλοποίηση και παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες …η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να επιμένει για την bad bank όταν σε εθνικό επίπεδο είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί.
Μάλιστα η ΤτΕ έχει αναθέσει σε 5 εταιρίες ορκωτών ελεγκτών να υποβάλλουν προτάσεις για σύσταση εταιρίας asset management κατά τα πρότυπα της NAMA Ιρλανδίας δηλαδή μια bad bank, μια κακή τράπεζα για τα προβληματικά δάνεια.
Ήδη οι προτάσεις έχουν υποβληθεί στην ΤτΕ η οποία δεν έχει πάρει έγκριση από κανένα θεσμικό φορέα.
Η λύση της bad bank πέραν των πολλών εμποδίων ενέχει δύο βασικούς κινδύνους θα επιβαρύνει τις τράπεζες που θα τις υποχρεώσει σε αναζήτηση κεφαλαίων άμεσα και θα φορτώσει ένα πρόβλημα στο ελληνικό δημόσιο που κατά τον SSM θα οδηγήσει σε ζημία από 8 έως 12,5 δισεκ..
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κληθεί από Σεπτέμβριο 2020 να αντιμετωπίσει την μεγάλη πρόκληση των τραπεζών.
Η λύση της bad bank είναι επιχειρηματική ανοησία για το κράτος καθώς θα φορτωθεί ένα πρόβλημα, όταν υπάρχουν καθαρές λύσεις όπως οι αυξήσεις κεφαλαίου που εξαλείφουν το πρόβλημα των NPEs .
H bad bank απλά ρίχνει το βάρος στο κράτος, φορτώνεται ο φορολογούμενος το πρόβλημα ενώ μια bad bank θα είχε νόημα μόνο εάν φορτωνόταν το βάρος της ζημίας όχι τα κράτη αλλά η ΕΚΤ.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,28% - τιμή έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - και το ιταλικό 10ετές στο 1,36% και με το μεταξύ τους spread στις -8 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 147 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,54%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -4,76% αλλά και στις υπόλοιπες πλησίον του -4%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,94%.
Στις δημοπρασίες το κλείσιμο εντάθηκαν οι πιέσεις σε μη τραπεζικούς τίτλους ειδικότερα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola....και σε συνδυασμό με τις τραπεζικές πιέσεις ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,17% στις 650 μονάδες έχοντας υψηλό στις 661,39 μονάδες και χαμηλό στις 650,23 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,5 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 30,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,5 εκατ. ευρώ και όγκου 427 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ, η Jumbo διακίνησε 227 χιλ. τεμάχια αξίας 3,58 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 307 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 431 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 650 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 630 μονάδες και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 680-690 μονάδες και ακολουθούν οι 700 και οι 720 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 377 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 370 μονάδες και ακολουθούν οι 350 και οι 330 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 400-405 μονάδες και ακολουθούν οι 410-420 μονάδες.
Tραπεζικά νέα
Όπως έχει τονιστεί 5 ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για το πρόγραμμα τιτλοποίησης Galaxy με NPLs ύψους 10 δισ. ευρώ
Φαβορί για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου είναι η Pimco ενώ οι υπόλοιπες που θα συμμετάσχουν στην διαδικάσια είναι Cerberus, Bain Capital Credit, Apollo, Centerbridge….ενώ και η Ιταλική Cervel Credit Management που διαχειρίζεται 45 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ιταλία, όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews, θα είναι μέσα στους υποψηφίους αλλά οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες. .
Το χαρτοφυλάκιο, γνωστό ως Galaxy, αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ και δάνεια σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το εκτιμώμενο τίμημα υπολογίζεται σε 330 με 350 εκατ από αρχική εκτίμηση 420 εκατ. ευρώ.
Και ενώ αναμενόταν έως τις 29 Ιουνίου να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές πιθανόν να πάρει μια μικρή παράταση.
Η Alpha bank ακολουθεί το μοντέλο Eurobank με απόσχιση δραστηριοτήτων και τιτλοποίηση μαζί με παράλληλη πώληση της υφιστάμενης εταιρίας διαχείρισης NPEs.
Η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια εκδίδοντας κύριο ομόλογο 3,2 δισεκ. για το οποίο θα πάρει κρατική εγγύηση ενώ εκτιμάται ότι για την τιτλοποίηση θα υποστεί κεφαλαιακή ζημία περίπου 2,5 με 2,6 δισεκ. ευρώ παραπλήσια δηλαδή με την κεφαλαιακή ζημία των 2,5 δισεκ. που είχε η τράπεζα αναφέρει όταν σχεδίαζε το Galaxy να είναι 12 δισεκ. προβληματικών δανείων.
H επικαιρότητα
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού παγκοσμίως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί πως πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί το όριο των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων μια και ο ιός δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση του στην αμερικανική ήπειρο, η οποία είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή του πλανήτη τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ενδεικτική της έντασης της επιδημίας είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreysus, ο οποίος ανέφερε ότι τον πρώτο μήνα της επιδημίας αναφέρονταν λιγότερα από 10.000 κρούσματα στον ΠΟΥ και ότι τον τελευταίο μήνα αναφέρθηκαν σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα.
Πραγματικά στο κόκκινο βρίσκονται η Νότια και Κεντρική Αμερική, με τη Βραζιλία να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα , αλλά και στις ΗΠΑ καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας ενώ και στην Αυστραλία παρατηρείται νέα έξαρση κρουσμάτων, με την κυβέρνηση να ζητά τη συνδρομή του στρατού.
Στην Κίνα, οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού στο Πεκίνο, στην Ινδία και στη Ρωσία καταγράφεται καθημερινά αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων, στην Ευρώπη τα περισσότερα κράτη ετοιμάζονται για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 483.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 9,4 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περισσότεροι από 4,73 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, την παράταση της καραντίνας έως τις 30 Ιουνίου στην κοινότητα Εχίνου στο Δήμο Μύκης Ξάνθης αποφάσισε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να εξαλειφθεί πλήρως ο ιός.
Τα τελευταία νέα είναι αισιόδοξα καθώς το τελευταίο 24ωρο δεν αναφέρθηκε ούτε ένα νέο κρούσμα, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει πως τα περιοριστικά μέτρα της προηγούμενης εβδομάδας λειτούργησαν.
Αισιόδοξοι είναι οι επιστήμονες καθώς εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, οι τοπικές αυτές εξάρσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο και πως είναι θέμα χρόνου να ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα
Σε κάθε περίπτωση, τα περιστατικά αυτά δείχνουν πως ο ιός παραμένει ακόμα στην κοινότητα και μπορεί εύκολα και γρήγορα να εξαπλωθεί εάν υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει την αγωνία ενόψει και του πλήρους ανοίγματος του τουρισμού την 1η Ιουλίου.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παραδοχή πολλών ειδικών επιστημόνων ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.310 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 191.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη 25/6 οι ασιατικές αγορές, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς η νέα αύξηση που σημειώθηκε στα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ μετριάζει τις πρσοδοκίες για ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,22%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -2,27% +1,42% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία -2,48%
Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα, Ταιβάν και Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές λόγω αργίας
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω της έντονης ανησυχίας για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα lockdowns και καθυστέρηση της ανάκαμψης.
Ωστόσο, ράλι καταγράφεται στη μετοχή της Lufthansa +14%, καθώς ο μεγαλομέτοχος Heinz Hermann Thiele αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο κρατικής διάσωσης, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα ο Thiele, ο οποίος αύξησε πρόσφατα το μερίδιό του στο 15,5% ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει την πρόταση, ο οποίος αύξησε πρόσφατα το μερίδιό του στο 15,5%.
H απόφασή του σκόρπισε ανακούφιση στη γερμανική αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Η ανησυχία για πιθανό βέτο στο σχέδιο διάσωσης από τη γερμανική κυβέρνησης ήταν έντονη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι μέτοχοι της Lufthansa θα ψηφίσουν τη συμφωνία στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,20%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P στο +0,05% και ο Nasdaq στο +0,05% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,15% (19,92 δολ.).
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Συνεχίστηκαν οι απώλειες στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα περιορίζοντας όμως τις αρχικές ισχυρές πιέσεις που έφτασαν σχεδόν το -5%.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,3290 ευρώ, με πτώση -1,95% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6810 ευρώ, με πτώση -2,69%, με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,62 ευρώ, με πτώση -2,7% με όγκο 969 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 707 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,42 ευρώ, με πτώση -2,1% με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,65 ευρώ, με πτώση -1,07% και με κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2110 ευρώ, με πτώση -2,76% και όγκο 282 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,94 ευρώ, με πτώση -1,07% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Sarantis, Motor Oil.....
Στον αντίποδα ανοδικά εκλεισαν Ελλάκτωρας +2,8% και ΑΔΜΗΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,50 ευρώ με πτώση -3,31% και κεφαλαιοποίηση στα 8,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,86 ευρώ, με πτώση -4,35% και αποτίμηση 5,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,61 ευρώ, με πτώση -1,1% και αποτίμηση 838 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3050 ευρώ, με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 535 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,58 ευρώ με πτώση -3,87% και αποτίμηση 2,87 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,06 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 912 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,18 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,15 ευρώ, με πτώση -3,31% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,51 ευρώ με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,79 ευρώ με πτώση -2,89% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,35 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 783 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,09 ευρώ, με πτώση -2,15% και κεφαλαιοποίηση 213 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,062 ευρώ, με πτώση -5,63% και κεφαλαιοποίηση 58 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,28% και το Ιταλικό 1,36% και το μεταξύ τους spread -8 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα καθώς καθυστερεί το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ περιορίζεται και η παρέμβαση της ΕΚΤ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,28% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,36%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,26% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 82 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,32% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,10 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 0,50% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 106,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04% με απόδοση αγοράς 1,06% και απόδοση πώλησης 1,02%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19% με απόδοση αγοράς 1,20% και απόδοση πώλησης 1,18%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,21 και μέση απόδοση 1,27% με απόδοση αγοράς 1,28% και απόδοση πώλησης 1,26%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,31%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,13 μονάδες βάσης και 1,33% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,59%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 175 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,47% ή 147 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 25 Ιουνίου 2020 στο 1,36%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/6/2020 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,35% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,91%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών