Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέες ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες -5% επέδρασαν στο ΧΑ -1,33% στις 641 μον. – Ο φόβος για ένα νέο κύμα πανδημίας μπορεί να οδηγήσει στις 600 μον.

Νέες ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες -5% επέδρασαν στο ΧΑ -1,33% στις 641 μον. – Ο φόβος για ένα νέο κύμα πανδημίας μπορεί να οδηγήσει στις 600 μον.
Ο Γενικός Δείκτης με σωρευτικές απώλειες -5,04% και ο Τραπεζικός Δείκτης -8,85% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.
(upd14)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 641 μονάδες, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με επίκεντρο τις νέες ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες έως -5% από αρχικά κέρδη πλησίον του +3%....και με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Από την άλλη, στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε ΔΕΗ -4,16%, Μυτιληναίο -4,13%, Τιτάνας -3,8%.. ενώ τα κέρδη του ΟΤΕ +1,69% και Coca Cola +1,38% ανέκοψαν τη περαιτέρω πτώση της αγοράς.
Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί από την αύξηση των κρουσμάτων και τον φόβο για νέο κύμα πανδημίας και τις άμεσες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.
Aπο την άλλη, οι δήλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, C. Lagarde, ότι τα χειρότερα της πανδημίας πέρασαν, αλλά και από τις πληροφορίες ότι η Βρετανία εγκαταλείπει τα σχέδια για 14ήμερη καραντίνα στους επισκέπτες από το εξωτερικό έδωσαν ώθηση προσωρινά στις διεθνείς αγορές οι οποίες στην συνέχεια υποχώρησαν με το Dax στην Γερμανία στο -0,80% από κέρδη +1,2% ενδοσυνεδριακά.
.
Ωστόσο προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα είναι ένα περίπλοκο ζήτημα (complicated matter), καθώς οι κίνδυνοι ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού είναι υψηλοί.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ) επενδυτικές τράπεζες (Morgan Stanley, Goldman Sachs, Allianz) εστιάζουν στην ακραία στρέβλωση μεταξύ των χρηματιστηρίων και των οικονομιών.
Την ώρα που οι οικονομίες βυθίζονται, τα χρηματιστήρια σημειώνουν ράλι και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του δείκτη S&P 500 όπου απέχει μόλις 8% από τα ιστορικά υψηλά
Η Ελλάδα ενώ κατάφερε να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τον κορωνοιό με μόλις 191 νεκρούς, το χρηματιστήριο έχει την χειρότερη εικόνα διεθνώς και γενικώς εμφανίζει η Ελλάδα η πιο αδύναμη οικονομία
To ελληνικό χρηματιστήριο εάν ακολουθούσε την τάση θα έπρεπε να είναι στο χειρότερο σενάριο στις 750 μονάδες και στο καλύτερο σενάριο στις 850 μονάδες.
Αντί αυτού το χειρότερο σενάριο στην πραγματικότητα είναι χειρότερο σενάριο καθώς οι 650 μονάδες αποδεικνύουν τις δομικές αδυναμίες της χώρας.
Το παράδοξο με την ελληνική οικονομία είναι ότι η ύφεση θα είναι στον μέσο όρο το 2020 και η ανάκαμψη το 2021 θα κινηθεί χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Για τις μέτριες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ευθύνη φέρουν οι διαχρονικές παθογένειες της εθνικής οικονομίας αλλά και ταελάχιστα κεφάλαια που έχουν δοθεί ως αντιστάθμισμα της ύφεσης στην οικονομία
Δομικοί κλάδοι έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία χωρίς να έχουν λάβει σοβαρή οικονομική υποστήριξη από το κράτος όπως ο τουρισμός ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια το 2021, οπότε οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τα προ κορωνοιού επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 650 μονάδων και με πιθανή την διόρθωση προς τις 600 μονάδες ενώ η υπέρβαση των 680-690 μονάδων αποδείχθηκε δύσκολος στόχος.
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -5,04% και οΤραπεζικός Δείκτης με -8,85%.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -4,55% και ακολούθησαν Eurobank -4,29%, Πειραιώς -4,14% και Εθνική -3,31%,
Σε μελέτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) διαπίστωσε ότι η επίδραση της οικονομικής ανάπτυξης, και εν προκειμένω του ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ και της απασχόλησης στην εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), εμφανίζεται να είναι στατιστικά ο πιο ισχυρός παράγοντας επηρεασμού του αριθμού των ΜΕΔ.
Συγκεκριμένα, η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας κατά 1% θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχη επιτάχυνση της αύξησης των ΜΕΔ σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 0,33% και 0,96% για τα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.
Από την άλλη πλευρά, η μείωση του ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1% θα είχε ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση, ceteris paribus, καθώς θα οδηγούσε σε αύξηση των στεγαστικών ΜΕΔ κατά 3% περίπου.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,25% - τιμή έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 1,35%  και με το μεταξύ τους spread στις -10 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση  καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 153 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δίκτη στο +1,19% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,41%..
Λίγο πριν τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Εθνική και Πειραιώς ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,7% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,09%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips . και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -4,10% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,33%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,33% στις 641 μονάδες έχοντας υψηλό στις 657,72 μονάδες και χαμηλό στις 641,95 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτων τα 2,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 37,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 30,3 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,6 εκατ. ευρώ και όγκου 4,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 5,21 εκατ. τεμάχια αξίας 2,18 εκατ. ευρώ, η Jumbo διακίνησε 27 χιλ. τεμάχια αξίας 431 χιλ. ευρώ και η Viohalco 16,4 χιλ. τεμάχια αξίας 31,6 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 650 μονάδων και ακολουθούν οι 630 μονάδες και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 660-665 μονάδες και ακολουθούν οι 680-690 μονάδες και οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτηςέκλεισε στις 362 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 370 μονάδων και ακολουθούν οι 350 και οι 330 μονάδες .
Στην πρώτη  αντίσταση βρίσκονται οι 400-405 μονάδες και ακολουθούν οι 410-420 μονάδες.

Εταιρικά νέα

Η δημόσια προσφορά του ομολόγου ΓΕΚΤΕΡΝΑ ξεκινά την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 κι ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 ενώ το εύρος απόδοσης θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 3%.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εισηγμένη στην ανακοίνωσή της, ο προσδιορισμός της Τιμής Διάθεσης, της απόδοσης και του Επιτοκίου των Ομολογιών, θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών(εφεξής το «Βιβλίο Προσφορών») το οποίο θα τηρηθεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους.
Με πτώση 15% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τον κύκλο εργασιών της Aegean καθώς αυτός ανήλθε σε 147 εκατ ευρώ ενώ οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν σε 85,4 εκατ. από 35,2 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Η γενική συνέλευση της Jumbo ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,2350 ευρώ με τη μετοχή να διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα στις 30 Ιουνίου.

Εξελίξεις στην Εθνική τράπεζα

Tο ενδιαφέρον εστιάζεται στις 30 Ιουνίου  στη Γενική Συνέλευση της Εθνικής λόγω του θέματος 6 της συνέλευση που είναι η γνωστή εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσει αυτό πότε θα ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι η  Εθνική που είναι μια από τις τέσσερις συστημικές, μαζί με τη Eurobank δείχνουν πως αντιμετωπίζουν μικρότερα θέματα το ύψος μιας κεφαλαιακής ενίσχυσης ενδέχεται να κινηθεί μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρω ώστε να ξεπεραστούν οριστικά τα όποια προβλήματα.
Κατι τέτοιο  δεν αναμένεται να γίνει με τίποτα ή σωστότερα πριν τη λήξη των moraturium όπου θα φανεί ποιοι και πως θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο επανήλθε το αμερικανικό fund CVC ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς προ κορωνοιού είχε καταθέσει προσφορά για 480 εκατ ώστε να εξαγοράσει το 80% αλλά τότε το τίμημα δεν κρίθηκε ικανοποιητικό ενώ ακολούθησε και ο κορωνοιός και πάγωσε η διαδικασία.
Την τρέχουσα εβδομάδα το αμερικανικό fund που ήδη έχει ισχυρή παρουσία στο κλάδο της Υγείας στην Ελλάδα έχοντας αποκτήσει θεραπευτήρια φιλέτα όπως το Υγεία… επανήλθε ζητώντας από την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας να παρουσιάσει τις επιδόσεις α΄ τριμήνου 2020, το αναθεωρημένο business plan της Εθνικής Ασφαλιστικής και γενικώς να επαναξιολογηθεί το όλο σχέδιο.
Φαίνεται ότι το CVC έχει επανακάμψει και ενδιαφέρεται να εξαγοράσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Να σημειωθεί ότι το αρχικό τίμημα ήταν στα 480 εκατ αλλά ο νέος στόχος είναι να φθάσει στα 550 εκατ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Σημειώνεται ότι η Εθνική τράπεζα έχει ήδη πραγματοποιήσει πρόβλεψη για την Εθνική Ασφαλιστική 500 εκατ ευρώ.

H επικαιρότητα

Ανησυχεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την διεθνή κοινότητα η σφοδρότητα και η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που ώθησε την ηγεσία του να προειδοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την υπέρβαση του ορίου των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων πολύ σύντομα, μιας και ο ιός δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση του στην βαριά πληττόμενη αμερικανική ήπειρο και την Ευρώπη να μην εφησυχάζει καθώς μετρά 20.000 νέα κρούσματα καθημερινά.
Ενδεικτική της έντασης της επιδημίας είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreysus, ο οποίος ανέφερε ότι τον πρώτο μήνα της επιδημίας αναφέρονταν λιγότερα από 10.000 κρούσματα στον ΠΟΥ και ότι τον τελευταίο μήνα αναφέρθηκαν σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου της προετοιμασίας για ένα δύσκολο φθινόπωρο όπου θα συνυπάρχουν ο κορωνοϊός με την εποχική γρίπη, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο το πότε θα έχει η παγκόσμια κοινότητα στη διάθεσή της ένα εμβόλιο: ίσως σε ένα χρόνο, είπε ο κ. Tedros.  
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη μάστιγα Covid-19, εισηγήθηκε την αδειοδότηση για «υπό όρους κυκλοφορία» του αντιικού remdesivir στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 490.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 9,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 4,9 εκατομμύρια.
Επίσης, με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς αν και η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να παραμένει θετική, προβληματίζουν τα διάσπαρτα κρούσματα ανά την χώρα.
Οι πρόσφατες εστίες κρουσμάτων σε Ξάνθη και Ροδόπη φαίνεται να έχουν τεθεί υπό έλεγχο, καθώς απέδωσαν τα περιοριστικά μέτρα και τα τοπικά lockdowns, και πλέον το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί στα διάφορα διάσπαρτα κρούσματα που ανακοινώθηκαν κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπ.Υγείας.
Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των αρμόδιων αρχών, των οποίων απώτερος στόχος είναι να μην ξεφύγει η κυκλοφορία του ιού στις τοπικές κοινωνίες και άρα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το έργο των ειδικών γίνεται ακόμα πιο δύσκολο ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή μια και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού που είναι προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.321 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 191.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με άνοδο έκλεισαν σήμερα Παρασκευή 26/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για την αύξηση κρουσμάτων κροωνοϊού και για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,13%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,05%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία +1,49% ενώο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,90%
Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα, Ταιβάν ήταν κλειστές λόγω αργίας

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρή πτώση στην Wall Street

Nευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ της αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Νωρίτερα, ώθηση στις αγορές έδωσε η δήλωση της γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ότι τα χειρότερα της πανδημίας πέρασαν, αλλά και οι πληροφορίες ότι η Βρετανία εγκαταλείπει τα σχέδια για 14ήμερη καραντίνα στους επισκέπτες από το εξωτερικό.
Εν τω μεταξύ, η ραγδαίως επιδεινούμενη εικόνα που δίνουν τα στοιχεία για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ συνεχίζει να αποτελεί εστία προβληματισμού για τους επενδυτές.
Μόνο την Πέμπτη, οι αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν αύξηση-ρεκόρ με πάνω από 37.000 νέα κρούσματα, ξεπερνώντας το επίπεδο των 36.188 από τις 24 Απριλίου, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg στα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.
Οι επενδυτές αξιολογούν παράλληλα τα αποτελέσματα των ετήσιων τραπεζικών stress tests τα οποία ανακοίνωσε η Federal Reserve.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ζήτησε από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες να αναστείλουν τις επαναγορές μετοχών και να περιορίσουν τα μερίσματα τους προκειμένου να διαφυλάξουν κεφάλαια εν μέσω της ύφεσης που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,85%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,75% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,40%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -2%, ο S&P στο -1,8% και ο Nasdaq στο -2% ενώ το ETF GREC κινείται στο -3,64% (19,22 δολ.).

Νέες ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Alpha Bank

Νέες ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και με την Alpha Bank να κλείνει με τις μεγαλύτερες απώλειες. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2950 ευρώ, με πτώση -3,31% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,65 ευρώ, με πτώση -4,55%, με όγκο 10,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5530 ευρώ, με πτώση -4,14% με όγκο 854 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 678 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4020 ευρώ, με πτώση -4,29% με όγκο 16,6 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6430 ευρώ, με πτώση -1,08% και με κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,21 ευρώ, με πτώση -0,47% και όγκο 186 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,88 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τιτάνας, Aegean, ΓΕΚΤΕΡΝΑ....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Φουρλής, Coca Cola, ΟΤΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 22,81 ευρώ με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση στα 8,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,06 ευρώ, με άνοδο +1,69% και αποτίμηση 5,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,46 ευρώ, με πτώση -4,16% και αποτίμηση 803 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,29 ευρώ, με πτώση -0,65% και κεφαλαιοποίηση 531 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,58 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 2,87 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,64 ευρώ, με πτώση -3,80% και κεφαλαιοποίηση 877 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,06 ευρώ, με πτώση -1,94% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με πτώση -1,90% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,20 ευρώ με πτώση -4,13% και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,80 ευρώ με άνοδο +0,06% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,35 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 783 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,22 ευρώ, με άνοδο +3,18% και κεφαλαιοποίηση 219 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0601 ευρώ, με πτώση -3,06% και κεφαλαιοποίηση 56 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,25% και το Ιταλικό 1,35% και το μεταξύ τους spread -10 μονάδες βάσης  

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 26 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα καθώς καθυστερεί το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ περιορίζεται και η παρέμβαση της ΕΚΤ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,25% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,35%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,25% με το αμερικανικό 10ετές 0,67% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 80 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,32% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,10 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 0,50% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 106,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04% με απόδοση αγοράς 1,06% και απόδοση πώλησης 1,02%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19% με απόδοση αγοράς 1,20% και απόδοση πώλησης 1,18%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,21 και μέση απόδοση 1,24% με απόδοση αγοράς 1,25% και απόδοση πώλησης 1,23%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,31%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,13 μονάδες βάσης και 1,33% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,59%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 172 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,53% ή 153 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 26 Ιουνίου 2020 στο 1,35%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/6/2020 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,35% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,92%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης