Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

EconMatters: Στην απόλυτη ισοτιμία το ευρώ - δολάριο σε 6-7 μήνες - Σε αδιέξοδο η ευρωζώνη εν μέσω απραξίας των πολιτικών και έλλειψης εργαλείων της ΕΚΤ - Θα επιβιώσει;

tags :
EconMatters: Στην απόλυτη ισοτιμία το ευρώ - δολάριο σε 6-7 μήνες - Σε αδιέξοδο η ευρωζώνη εν μέσω απραξίας των πολιτικών και έλλειψης εργαλείων της ΕΚΤ - Θα επιβιώσει;
Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγείται σταδιακά η ευρωζώνη, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της EconMatters, η οποία βλέπει την ΕΚΤ πλέον να "στερεύει" από εργαλεία, την οικονομία να εισέρχεται "πανηγυρικά" σε νέα φάση ύφεσης και τους πολιτικούς να μην αναλαμβάνουν δράση.
Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα, σύμφωνα με την EconMatters. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο της στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια του 0,75% ενώ εκμηδένισε το επιτόκιο καταθέσεων. Η ανεργία έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 11,1% το Μάιο. Τα επίπεδα εμπιστοσύνης έχουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών και της μεταποίησης συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Την ίδια ώρα η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η μείωση των επιτοκίων θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να αυξήσουν το δανεισμό και να σταματήσουν τη συσώρευση μετρητών, καθώς περίπου 800 δισ. ευρώ παραμένουν στο λογαριασμό overnight της ΕΚΤ. Την ίδια ώρα ο ισολογισμός της ευρωτράπεζας συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά και... επικίνδυνα.



Το πρόβλημα είναι ότι η μαζική ρευστότητα που έχει εισρεύσει στην αγορά μέσω των προγραμμάτων φθηνού δανεισμού της ΕΚΤ (LTROs) δεν έχει αξιοποιηθεί στην πραγματική οικονομία. Επιχειρήσεις και καταναλωτές δείχνουν αποκλεισμένοι από κάθε πτυχή της πιστωτικής επέκταση. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν αρνητικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης στην ευρωζώνη, ενώ την ίδια ώρα πολλές κυβερνήσεις αδυνατούν να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια.
Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελειγμών τόσο στα παραδοσιακά νομισματικά εργαλεία όσο και στα έκτακτα. Εάν η κρίση εισχωρήσει ακόμη περισσότερο στη γερμανική οικονομία, η δυνατότητα αύξησης των πακέτων διάσωσης θα είναι εξαιρετικά μικρή.
Υπό αυτά τα δεδομένα η EconMatters θεωρεί ότι το ευρώ είναι υπερεκτιμημένο σε σχέση με το δολάριο. Το ενιαίο νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί, ενώ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να φτάσει στο 1,15 δολ., και στην απόλυτη ισοτιμία τους επόμενους 6-7 μήνες.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης