Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε πτωτικά για έβδομη ημέρα συμπληρώνοντας σωρευτικές απώλειες -4,73% και ο Τραπεζικός Δείκτης -11,88%
(upd14)Ήπια πτωτικά έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στις 630 μονάδες από 641 μονάδες υψηλό ημέρας, με επίκεντρο την μεταβλητότητα στις τράπεζες, ειδικότερα η Πειραιώς η οποία έκλεισε στο -2,98% από ενδοσυνεδριακά κέρδη +3,9% και χαμηλό ημέρας στο -9,63%... ενώ στηρίξεις πρόσφεραν τα κέρδη +2,42% του ΟΤΕ και της Coca Cola +1,78%..
Την ίδια στιγμή στα ομόλογα ασκούνται πιέσεις καθώς σημειώνεται trading μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων, τα ελληνικά ομόλογα αγοράστηκαν περισσότερο οδηγώντας το spread με τα Ιταλικά έως -21 μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί σήμερα στις -3 μονάδες βάσης.
Στα επίπεδα -20 μονάδων βάσης ελληνικών έναντι ιταλικών ομολόγων σημειώνονται επιθετικές πωλήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε πτωτικά για έβδομη ημέρα συμπληρώνοντας σωρευτικές απώλειες -4,73% και ο Τραπεζικός Δείκτης -11,88%
Από την άλλη, κέρδη σημειώνονται στις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία +1% και τον Dow Jones στο 1,2% καθώς επικρατεί αισιοδοξία για τα προγράμματα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας και την ανάπτυξη εμβολίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού παρά το νέο ρεκόρ στα κρούσματα παγκοσμίως.
Είναι ενδεικτικό, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή 12 Ιουλίου ότι καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στη διάρκεια μιας ημέρας, καθώς αναφέρθηκαν 230.370 νέες μολύνσεις, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Ανοίγει σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 η αυλαία της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης μέσω τηλεδιασκέψεων σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών.
Το οικονομικό επιτελείο έχει μόλις 48 ώρες στην διάθεση του για να κλείσει ως την Τρίτη το βράδυ τα ανοικτά κεφάλαια του νέου πτωχευτικού νόμου που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική πλευρά μέσα στον Ιούλιο.
Πάντως οι διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατέληξαν σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα το θέμα για το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο να είναι ακόμη στον αέρα και όλα πλέον δείχνουν ότι η πολυπόθητη συμφωνία θα έρθει μόνο με πολιτική λύση.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση που δεν συνδέεται με εκταμιεύσεις κερδών από ελληνικά ομόλογα να δώσει σαφή δείγματα προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις και αξιοπιστίας καθώς η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 θεωρείται το κλειδί για να μειωθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά τις διέσπασε, ενώ ορατές είναι οι 600 μονάδες.
Στις τράπεζες, με έντονη μεταβλητότητα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -2,98% με υψηλό ημέρας +3,9% και χαμηλό -9,63% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,55%, Εθνική -2,11% και Eurobank -1,27.
Συνεχίζεται η αρνητική εικόνα των τραπεζών με την αποτίμηση των 4 μεγάλων τραπεζών να έχει συρρικνωθεί στα 4 δισεκ. από 10 δισεκ. προ κορωνοιού.
Στην Ελλάδα το ζήτημα δεν είναι οι συνέπειες της ύφεσης για το 2020, την συρρίκνωση του ΑΕΠ -8% και το δημοσιονομικό έλλειμμα -14 δισεκ.
Η χρηματιστηριακή αγορά ανησυχεί για το 2021 ότι η ανάκαμψη που αναμένεται ίσως να μην έρθει και οι επενδυτές αρχίζουν και προβληματίζονται.
Οι τράπεζες αναμένεται να δουν επιδείνωση στους ισολογισμούς τους.
Μπορεί με λογιστικά τρικ να μην εμφανιστούν τα αυξημένα νέα NPEs που άλλοι εκτιμούν ότι θα ανέλθουν στα 8 δισεκ. και άλλοι στα 12 με 14 δισεκ. αλλά οι ορκωτοί ελεγκτές δεν θα δώσουν πιστοποιητικά χωρίς επιφύλαξη.
Οι ανησυχίες της αγοράς δεν είναι τόσο για το ύψος των νέων προβληματικών δανείων που θα δημιουργηθούν αλλά των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στα κεφάλαια και στους ισολογισμούς.
Η ΤτΕ θα ήθελε μέσω της bad bank να δρομολογήσει συγχώνευση οι 4 να γίνουν 3 τράπεζες στην Ελλάδα, το σχέδιο αυτό είναι επικίνδυνη εξέλιξη.
Μια συγχώνευση μεταξύ ελληνικών τραπεζών μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο λάθος.
Για να μπορέσει η μια από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να συγχωνευθεί με μια από τις υπόλοιπες θα πρέπει ο δείκτης NPEs ratio να μειωθεί στο 5% ή και χαμηλότερα να προσεγγίσει τα επίπεδα του μέσου όρου της ευρωζώνης που προ κορωνοιού ανερχόταν στο 3,5%.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου που θα έρθουν νομοτελειακά θα πραγματοποιηθούν σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Οπότε ότι και να συμβεί στις τράπεζες τους επόμενους μήνες η πραγματικότητα δεν θα αλλάξει.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν ισχυρή ρευστότητα αλλά τα κεφάλαια τους είναι πολύ αδύναμα και αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι οι επενδυτές.
Επίσης, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του - δημοσιεύθηκε στο blog του ΔΝΤ - ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Paul Thomsen, η Ευρώπη -όπως και ο υπόλοιπος κόσμος- αντιμετωπίζει μια εκτεταμένη κρίση, προβλέποντας μάλιστα ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών στην ΕΕ προσεχώς.
Στην σημερινή ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφονται πωλήσεις με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,21% - επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - ενώ σταθεροποίηση καταγράφεται στο ιταλικό 10ετές στο 1,24% και με το μεταξύ τους spread στις -3 μονάδες βάσης...από -21 μονάδες βάσης πρόσφατα.
Επίσης, οριακή επιδείνωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 148 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,51% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,51%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Πειραιώς +3,90% και Εθνική +3,45% αλλά και με τά κέρδη της Coca Cola ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,73% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,36%.
Περί τις 13:30 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -9,63% αλλά και σε μη τραπεζικά blue chips όπως OΠΑΠ -3,2%, Motor Oil...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,8% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,57%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,36% στις 630 μονάδες έχοντας υψηλό στις 641,60 μονάδες και χαμηλό 623,02 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 30,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,33 εκατ. ευρώ και όγκου 764 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 735 χιλ. τεμάχια αξίας 8,86 εκατ. ευρώ και η Jumbo 29 χιλ. τεμάχια αξίας 463 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει στην πρώτη στήριξη των 630 μονάδων ενώ ενδοσυνεδριακά τις διέσπασε... και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 670 και οι 680-690 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 336 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 330 μονάδες και ακολουθούν οι 300 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350-360 μονάδες και ακολουθούν οι 380 και οι 400 μονάδες.
Οι θεσμοί και οι εποπτικές αρχές θα δέχονταν συγχώνευση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό 5 βασικούς όρους και προϋποθέσεις.
Για πρώτη φορά έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο όπου θα μπορούσε οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες να γίνουν 3 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμβεί υποχρεωτικά ή ότι είναι απαραίτητο να συμβεί
Ειδικότερα, ΕΚΤ, SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών και η Commission φαίνεται να έχουν αποδεχθεί οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν ενεργητικό 250-255 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να μειωθούν σε τρεις αλλά όχι σε δύο υπό 5 βασικούς όρους.
Πρακτικά οι θεσμοί και οι εποπτικές αρχές θα δέχονταν υπό όρους συγχώνευση στην Ελλάδα στο τραπεζικό σύστημα υπό 5 βασικούς όρους και προϋποθέσεις.
1)Να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα παλαιά προ κορωνοιού και νέα κατά την περίοδο της ύφεσης του κορωνοιού στο 5% ή κάτω από 5% του συνόλου των δανείων.
2)Οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να εξετάσουν ουσιαστικά το μοναδικό σενάριο εξαγοράς που θα αποδέχονταν οι θεσμοί θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά.
3)Το ζήτημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης είναι κομβικό για την κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών.
To DTC θα πρέπει να μειωθεί ως προς τα κεφάλαια καθώς ανέρχεται στο 55% που είναι το υψηλότερο διεθνώς.
4)Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η μια από τις 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα υπό οποιαδήποτε σενάριο δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή ζήτημα κεφαλαιακής ανεπάρκειας.
5)Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η ενεργοποίηση διαδικασιών συγχώνευσης μεταξύ δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι ζήτημα συστημικής ευστάθειας.
H επικαιρότητα
Κάθε προηγούμενο ξεπέρασαν οι προκλήσεις της Τουρκίας και του Recep Tayyip Erdogan μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τα προειδοποιητικά μηνύματα.
Σε μια πρωτοφανή απόφαση, ο Erdogan στην προσπάθεια του να ξαναγράψει την ιστορία, ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή να πραγματοποιείται στις 24 Ιουλίου, ημέρα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο, ενώ το θέμα θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υποθέσεων της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις με τον Josep Barrell να επισημαίνει ότι πρώτο θέμα του Συμβουλίου θα είναι η... Λατινική Αμερική, διότι «είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορωνοϊό», ενώ προκλητική θεωρείται η στάση της Ρωσίας που για ακόμα μία φορά παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και αποφεύγει να λάβει συγκεκριμένη θέση απέναντι στον Erdogan.
Πάντως, η Τουρκία - από την πλευρά της - όχι μόνο διαμηνύει ότι δεν θα υποχωρήσει αλλά θέτει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και εκτοξεύει βέλη κατά της Ελλάδας.
Ακάθεκτος συνεχίζει την επέλαση του ανά τον πλανήτη ο κορωνοϊός, ο οποίος εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την αμερικανική ήπειρο, τη νοτιοανατολική Ασία αλλά και άλλες πολυπληθείς χώρες, όπως η Ρωσία και η Ινδία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή 12 Ιουλίου ότι καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στη διάρκεια μιας ημέρας, καθώς αναφέρθηκαν 230.370 νέες μολύνσεις, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Απέναντι σε αυτήν την απαισιοδοξία, ανάσα ελπίδας ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση της κινεζικής εταιρίας ανάπτυξης εμβολίων CanSino Biologics, σύμφωνα με την οποία έγινε γνωστό πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Χιλή και τη Σαουδική Αραβία για την έναρξη της Φάσης ΙΙΙ των δοκιμών για το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 569 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 13 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε 7,12 εκατομμύρια.
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες από τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Κατόπιν της σύσκεψης που έγινε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και παρουσία του υπ.Υγείας, Β. Κικίλια, του υφ.Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά και του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Σ. Τσιόδρα αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας.
Επίσης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αποφάσισε τη ματαίωση όλων των πανηγυριών έως το τέλος Ιουλίου.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.803 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι..
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα 13/7 οι ασιατικές αγορές, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,22%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,84%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,63% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +1,67%.
Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανοδικά κινούνται σήμερα Δευτέρα 13/7 οι ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην έναρξη της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/7.
Εν τω μεταξύ οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη οι ανησυχίες επισκιάζουν το νέο ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως.
Σε κάθε περίπτωση οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο για την Covid - 19.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,4%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1,2%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,2%, ο S&P στο +1% και ο Nasdaq στο +1,4% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,91% (19,52 δολ.).
Περιορίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Περιορίστηκαν οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες που έφτασαν κοντά στο -10% η Πειραιώς από αρχικά κέρδη +4% ενώ συνεχίστηκε η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2060 ευρώ, με πτώση -2,11% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6040 ευρώ, με πτώση -2,55%, με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,27 ευρώ, με πτώση -2,98% με όγκο 2,1 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 555 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,39 ευρώ, με πτώση -1,27% με όγκο 8,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5830 ευρώ, με άνοδο +0,52% και με κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1960 ευρώ, με πτώση -3,69% και όγκο 289 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,82 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν ΟΤΕ, Sarantis, Coca Cola, Μυτιληναίος
H Coca Cola έκλεισε στα 22,85 ευρώ με άνοδο +1,78% και κεφαλαιοποίηση στα 8,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,25 ευρώ, με άνοδο +2,42% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,5880 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 832 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,29 ευρώ, με πτώση -2,55% και κεφαλαιοποίηση 531 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,53 ευρώ με πτώση -1,84% και αποτίμηση 2,86 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,74 ευρώ, με πτώση -1,10% και κεφαλαιοποίηση 885 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,56 ευρώ, με πτώση -2,11% και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισει στα 12,20 ευρώ, με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,48 ευρώ με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,60 ευρώ με πτώση -1,20% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,95 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 740 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0544 ευρώ, με πτώση -2,86% και κεφαλαιοποίηση 51 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις λόγω spread με Ιταλία – Το ελληνικό 10ετές ομόλογο 1,21% και το Ιταλικό 1,24% με spread -3 από -21 μονάδες βάσης
Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 13 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα τα οποία ξεπέρασαν επιθετικά τα Ιταλικά διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στο -21 μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί σήμερα στο -3 μονάδες βάσης.
Αποδείχθηκε ότι στις -20 μονάδες βάσης τα ελληνικά έναντι των ιταλικών 10ετών ομολόγων αποτελεί σημείο πώλησης για τα ελληνικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6,8 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,21% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,24%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,21% με το αμερικανικό 10ετές 0,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,44 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,24% με απόδοση αγοράς 0,27% και απόδοση πώλησης 0,22%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,19 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,73 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 0,99% και απόδοση πώλησης 0,97%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,11% με απόδοση αγοράς 1,12% και απόδοση πώλησης 1,10%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,71 και μέση απόδοση 1,21% με απόδοση αγοράς 1,22% και απόδοση πώλησης 1,20%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,25%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και 1,27% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,1%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης από 151 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,48% ή 148 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης, σταθεροποίηση στα ιταλικά ομόλογα
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ενώ ειδικά στην Ιταλία σημειώνεται σταθεροποίηση.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Ιουλίου 2020 στο 1,24%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/7/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,010% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,24% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,96%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Την ίδια στιγμή στα ομόλογα ασκούνται πιέσεις καθώς σημειώνεται trading μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων, τα ελληνικά ομόλογα αγοράστηκαν περισσότερο οδηγώντας το spread με τα Ιταλικά έως -21 μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί σήμερα στις -3 μονάδες βάσης.
Στα επίπεδα -20 μονάδων βάσης ελληνικών έναντι ιταλικών ομολόγων σημειώνονται επιθετικές πωλήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε πτωτικά για έβδομη ημέρα συμπληρώνοντας σωρευτικές απώλειες -4,73% και ο Τραπεζικός Δείκτης -11,88%
Από την άλλη, κέρδη σημειώνονται στις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία +1% και τον Dow Jones στο 1,2% καθώς επικρατεί αισιοδοξία για τα προγράμματα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας και την ανάπτυξη εμβολίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού παρά το νέο ρεκόρ στα κρούσματα παγκοσμίως.
Είναι ενδεικτικό, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή 12 Ιουλίου ότι καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στη διάρκεια μιας ημέρας, καθώς αναφέρθηκαν 230.370 νέες μολύνσεις, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Ανοίγει σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 η αυλαία της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης μέσω τηλεδιασκέψεων σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών.
Το οικονομικό επιτελείο έχει μόλις 48 ώρες στην διάθεση του για να κλείσει ως την Τρίτη το βράδυ τα ανοικτά κεφάλαια του νέου πτωχευτικού νόμου που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική πλευρά μέσα στον Ιούλιο.
Πάντως οι διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατέληξαν σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα το θέμα για το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο να είναι ακόμη στον αέρα και όλα πλέον δείχνουν ότι η πολυπόθητη συμφωνία θα έρθει μόνο με πολιτική λύση.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση που δεν συνδέεται με εκταμιεύσεις κερδών από ελληνικά ομόλογα να δώσει σαφή δείγματα προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις και αξιοπιστίας καθώς η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 θεωρείται το κλειδί για να μειωθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά τις διέσπασε, ενώ ορατές είναι οι 600 μονάδες.
Στις τράπεζες, με έντονη μεταβλητότητα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -2,98% με υψηλό ημέρας +3,9% και χαμηλό -9,63% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,55%, Εθνική -2,11% και Eurobank -1,27.
Συνεχίζεται η αρνητική εικόνα των τραπεζών με την αποτίμηση των 4 μεγάλων τραπεζών να έχει συρρικνωθεί στα 4 δισεκ. από 10 δισεκ. προ κορωνοιού.
Στην Ελλάδα το ζήτημα δεν είναι οι συνέπειες της ύφεσης για το 2020, την συρρίκνωση του ΑΕΠ -8% και το δημοσιονομικό έλλειμμα -14 δισεκ.
Η χρηματιστηριακή αγορά ανησυχεί για το 2021 ότι η ανάκαμψη που αναμένεται ίσως να μην έρθει και οι επενδυτές αρχίζουν και προβληματίζονται.
Οι τράπεζες αναμένεται να δουν επιδείνωση στους ισολογισμούς τους.
Μπορεί με λογιστικά τρικ να μην εμφανιστούν τα αυξημένα νέα NPEs που άλλοι εκτιμούν ότι θα ανέλθουν στα 8 δισεκ. και άλλοι στα 12 με 14 δισεκ. αλλά οι ορκωτοί ελεγκτές δεν θα δώσουν πιστοποιητικά χωρίς επιφύλαξη.
Οι ανησυχίες της αγοράς δεν είναι τόσο για το ύψος των νέων προβληματικών δανείων που θα δημιουργηθούν αλλά των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στα κεφάλαια και στους ισολογισμούς.
Η ΤτΕ θα ήθελε μέσω της bad bank να δρομολογήσει συγχώνευση οι 4 να γίνουν 3 τράπεζες στην Ελλάδα, το σχέδιο αυτό είναι επικίνδυνη εξέλιξη.
Μια συγχώνευση μεταξύ ελληνικών τραπεζών μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο λάθος.
Για να μπορέσει η μια από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να συγχωνευθεί με μια από τις υπόλοιπες θα πρέπει ο δείκτης NPEs ratio να μειωθεί στο 5% ή και χαμηλότερα να προσεγγίσει τα επίπεδα του μέσου όρου της ευρωζώνης που προ κορωνοιού ανερχόταν στο 3,5%.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου που θα έρθουν νομοτελειακά θα πραγματοποιηθούν σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Οπότε ότι και να συμβεί στις τράπεζες τους επόμενους μήνες η πραγματικότητα δεν θα αλλάξει.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν ισχυρή ρευστότητα αλλά τα κεφάλαια τους είναι πολύ αδύναμα και αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι οι επενδυτές.
Επίσης, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του - δημοσιεύθηκε στο blog του ΔΝΤ - ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Paul Thomsen, η Ευρώπη -όπως και ο υπόλοιπος κόσμος- αντιμετωπίζει μια εκτεταμένη κρίση, προβλέποντας μάλιστα ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών στην ΕΕ προσεχώς.
Στην σημερινή ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφονται πωλήσεις με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,21% - επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - ενώ σταθεροποίηση καταγράφεται στο ιταλικό 10ετές στο 1,24% και με το μεταξύ τους spread στις -3 μονάδες βάσης...από -21 μονάδες βάσης πρόσφατα.
Επίσης, οριακή επιδείνωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 148 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,51% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,51%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Πειραιώς +3,90% και Εθνική +3,45% αλλά και με τά κέρδη της Coca Cola ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,73% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,36%.
Περί τις 13:30 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -9,63% αλλά και σε μη τραπεζικά blue chips όπως OΠΑΠ -3,2%, Motor Oil...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,8% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,57%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,36% στις 630 μονάδες έχοντας υψηλό στις 641,60 μονάδες και χαμηλό 623,02 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 30,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,33 εκατ. ευρώ και όγκου 764 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 735 χιλ. τεμάχια αξίας 8,86 εκατ. ευρώ και η Jumbo 29 χιλ. τεμάχια αξίας 463 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει στην πρώτη στήριξη των 630 μονάδων ενώ ενδοσυνεδριακά τις διέσπασε... και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 670 και οι 680-690 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 336 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 330 μονάδες και ακολουθούν οι 300 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350-360 μονάδες και ακολουθούν οι 380 και οι 400 μονάδες.
Οι θεσμοί και οι εποπτικές αρχές θα δέχονταν συγχώνευση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό 5 βασικούς όρους και προϋποθέσεις.
Για πρώτη φορά έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο όπου θα μπορούσε οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες να γίνουν 3 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμβεί υποχρεωτικά ή ότι είναι απαραίτητο να συμβεί
Ειδικότερα, ΕΚΤ, SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών και η Commission φαίνεται να έχουν αποδεχθεί οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν ενεργητικό 250-255 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να μειωθούν σε τρεις αλλά όχι σε δύο υπό 5 βασικούς όρους.
Πρακτικά οι θεσμοί και οι εποπτικές αρχές θα δέχονταν υπό όρους συγχώνευση στην Ελλάδα στο τραπεζικό σύστημα υπό 5 βασικούς όρους και προϋποθέσεις.
1)Να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα παλαιά προ κορωνοιού και νέα κατά την περίοδο της ύφεσης του κορωνοιού στο 5% ή κάτω από 5% του συνόλου των δανείων.
2)Οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να εξετάσουν ουσιαστικά το μοναδικό σενάριο εξαγοράς που θα αποδέχονταν οι θεσμοί θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά.
3)Το ζήτημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης είναι κομβικό για την κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών.
To DTC θα πρέπει να μειωθεί ως προς τα κεφάλαια καθώς ανέρχεται στο 55% που είναι το υψηλότερο διεθνώς.
4)Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η μια από τις 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα υπό οποιαδήποτε σενάριο δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή ζήτημα κεφαλαιακής ανεπάρκειας.
5)Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η ενεργοποίηση διαδικασιών συγχώνευσης μεταξύ δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι ζήτημα συστημικής ευστάθειας.
H επικαιρότητα
Κάθε προηγούμενο ξεπέρασαν οι προκλήσεις της Τουρκίας και του Recep Tayyip Erdogan μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τα προειδοποιητικά μηνύματα.
Σε μια πρωτοφανή απόφαση, ο Erdogan στην προσπάθεια του να ξαναγράψει την ιστορία, ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή να πραγματοποιείται στις 24 Ιουλίου, ημέρα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο, ενώ το θέμα θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υποθέσεων της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις με τον Josep Barrell να επισημαίνει ότι πρώτο θέμα του Συμβουλίου θα είναι η... Λατινική Αμερική, διότι «είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορωνοϊό», ενώ προκλητική θεωρείται η στάση της Ρωσίας που για ακόμα μία φορά παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και αποφεύγει να λάβει συγκεκριμένη θέση απέναντι στον Erdogan.
Πάντως, η Τουρκία - από την πλευρά της - όχι μόνο διαμηνύει ότι δεν θα υποχωρήσει αλλά θέτει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και εκτοξεύει βέλη κατά της Ελλάδας.
Ακάθεκτος συνεχίζει την επέλαση του ανά τον πλανήτη ο κορωνοϊός, ο οποίος εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την αμερικανική ήπειρο, τη νοτιοανατολική Ασία αλλά και άλλες πολυπληθείς χώρες, όπως η Ρωσία και η Ινδία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή 12 Ιουλίου ότι καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στη διάρκεια μιας ημέρας, καθώς αναφέρθηκαν 230.370 νέες μολύνσεις, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Απέναντι σε αυτήν την απαισιοδοξία, ανάσα ελπίδας ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση της κινεζικής εταιρίας ανάπτυξης εμβολίων CanSino Biologics, σύμφωνα με την οποία έγινε γνωστό πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Χιλή και τη Σαουδική Αραβία για την έναρξη της Φάσης ΙΙΙ των δοκιμών για το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 569 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 13 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε 7,12 εκατομμύρια.
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες από τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Κατόπιν της σύσκεψης που έγινε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και παρουσία του υπ.Υγείας, Β. Κικίλια, του υφ.Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά και του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Σ. Τσιόδρα αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας.
Επίσης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αποφάσισε τη ματαίωση όλων των πανηγυριών έως το τέλος Ιουλίου.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.803 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι..
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα 13/7 οι ασιατικές αγορές, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,22%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,84%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,63% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +1,67%.
Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανοδικά κινούνται σήμερα Δευτέρα 13/7 οι ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην έναρξη της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/7.
Εν τω μεταξύ οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη οι ανησυχίες επισκιάζουν το νέο ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως.
Σε κάθε περίπτωση οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο για την Covid - 19.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,4%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1,2%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,2%, ο S&P στο +1% και ο Nasdaq στο +1,4% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,91% (19,52 δολ.).
Περιορίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Περιορίστηκαν οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες που έφτασαν κοντά στο -10% η Πειραιώς από αρχικά κέρδη +4% ενώ συνεχίστηκε η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2060 ευρώ, με πτώση -2,11% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6040 ευρώ, με πτώση -2,55%, με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,27 ευρώ, με πτώση -2,98% με όγκο 2,1 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 555 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,39 ευρώ, με πτώση -1,27% με όγκο 8,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5830 ευρώ, με άνοδο +0,52% και με κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1960 ευρώ, με πτώση -3,69% και όγκο 289 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,82 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν ΟΤΕ, Sarantis, Coca Cola, Μυτιληναίος
H Coca Cola έκλεισε στα 22,85 ευρώ με άνοδο +1,78% και κεφαλαιοποίηση στα 8,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,25 ευρώ, με άνοδο +2,42% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,5880 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 832 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,29 ευρώ, με πτώση -2,55% και κεφαλαιοποίηση 531 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,53 ευρώ με πτώση -1,84% και αποτίμηση 2,86 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,74 ευρώ, με πτώση -1,10% και κεφαλαιοποίηση 885 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,56 ευρώ, με πτώση -2,11% και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισει στα 12,20 ευρώ, με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,48 ευρώ με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,60 ευρώ με πτώση -1,20% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,95 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 740 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0544 ευρώ, με πτώση -2,86% και κεφαλαιοποίηση 51 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις λόγω spread με Ιταλία – Το ελληνικό 10ετές ομόλογο 1,21% και το Ιταλικό 1,24% με spread -3 από -21 μονάδες βάσης
Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 13 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα τα οποία ξεπέρασαν επιθετικά τα Ιταλικά διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στο -21 μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί σήμερα στο -3 μονάδες βάσης.
Αποδείχθηκε ότι στις -20 μονάδες βάσης τα ελληνικά έναντι των ιταλικών 10ετών ομολόγων αποτελεί σημείο πώλησης για τα ελληνικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6,8 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,21% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,24%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,21% με το αμερικανικό 10ετές 0,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,44 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,24% με απόδοση αγοράς 0,27% και απόδοση πώλησης 0,22%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,19 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,73 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 0,99% και απόδοση πώλησης 0,97%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,11% με απόδοση αγοράς 1,12% και απόδοση πώλησης 1,10%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,71 και μέση απόδοση 1,21% με απόδοση αγοράς 1,22% και απόδοση πώλησης 1,20%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,25%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και 1,27% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,1%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης από 151 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,48% ή 148 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης, σταθεροποίηση στα ιταλικά ομόλογα
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ενώ ειδικά στην Ιταλία σημειώνεται σταθεροποίηση.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Ιουλίου 2020 στο 1,24%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/7/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,010% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,24% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,96%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών