Οι προσδοκίες για το εμβόλιο του κορωνοϊού επέδρασαν στην αγορά χωρίς όμως δυναμική και τζίρο
(upd12)Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 637 μονάδες, μετά από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, χωρίς όμως δυναμική και τζίρο, με τις τράπεζες να περιορίζουν τα κέρδη τους στις δημοπρασίες στο +3% από +7% επιβεβαιώντας την προβληματική τους εικόνα... ενώ στηρίξεις πρόσφερε η δεικτοβαρής Coc Cola +4,72%.
Από την άλλη, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία +1,9% και τον Dow Jones στο +1,3% καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για το εμβόλιο για τον Covid-19 αν και παραμένουν οι ανησυχίες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και επιστροφής στη λογική των lockdowns.
Η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει εγκλωβισμένη και αναμένεται για κάποιους μήνες ακόμη να συνεχιστεί η συσσώρευση μεταξύ 600 και 650-660 μονάδων.
Ειδικότερα, οι προσδοκίες έρχονται από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του εμβολίου της Moderna για τον κορωνοϊό το οποίο παρήγαγε αντισώματα και στους 45 συμμετέχοντες στη δοκιμασία της πρώτης φάσης το οποίο μπαίνει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι στις 18 Μαΐου ανέφεραν ότι η δοκιμή διεξάγεται σε 8 ασθενείς οι οποίοι στην πορεία έφθασαν στους 45 ασθενείς.
Εν τω μεταξύ, σταθεροποίηση μετά τις επιθετικές πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 15 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές στο 1,28% τα οποία πρόσφατα ξεπέρασαν επιθετικά τα Ιταλικά διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στο -21 μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί σήμερα το spread στις 8 μονάδες βάσης, με το 10ετές ιταλικό στο 1,2%.
Επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 153 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 –
Το ελληνικό χρηματιστήριο με όρους Γενικού Δείκτη κινείται σε ένα εύρος διακύμανσης 100 μονάδων τους τελευταίους 3 μήνες από τις 24 Απριλίου και τις 685 μονάδες έως τις 585 μονάδες στις 14 Μαίου 2020.
Έκτοτε η αγορά έχει περιορίσει ακόμη περισσότερο το εύρος διακύμανσης απόρροια προφανώς της έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, μείωση της συμμετοχής των ξένων και της αυξανόμενης αβεβαιότητας περί την οικονομία, τον κορωνοιό, τις τράπεζες.
Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, την οικονομία και ελλείψει ορατότητας – visibility – οι επενδυτές θα συνεχίσουν στην γνώριμη στάση τους… στάση αναμονής έως ότου υπάρξει κάποιο φως ή κάποια κατεύθυνση στην αγορά.
Είναι πολύ πιθανό η συσσώρευση να διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου – 3 Νοεμβρίου διεξάγονται οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές – και όπως πλέον αναφέρουν Goldman Sachs, Morgan Stanley και J P Morgan το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για τις χρηματιστηριακές αγορές ακόμη και εάν εκλεγεί ο Biden των δημοκρατικών που προηγείται 8,8 μονάδες του Trump.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες έχοντας απομακρυνθεί από την στήριξη των 630 μονάδων καθώς η διάσπασή τους οδηγεί προς τις 600 μονάδες.
Στις τράπεζες περιορίστηκαν τα κέρδη στις δημοπρασίες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Eurobank +2,73% και Εθνική +2,54% με υψηλό ημέρας +7,12% και ακολούθησε η Alpha Bank +1,31% ενώ η Πειραιώς υποχώρησε στο -0,79% έχοντας σωρευτικές απώλειες -20,38% από την αρχή του τρέχοντος μήνα..
Σήμερα, Τετάρτη 15/7 ξεκίνησε η δημόσια προσφορά ,για το ομολογιακό ύψους 320 εκατ. ευρώ της Lamda με το εύρος απόδοσης να είναι μεταξύ 3,40% και 3,80%.
Σημειώνεται ότι η δημόσια προσφορά θα λήξει την Παρασκευή 17/7, ενώ οι νέες ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 22/7.
Σύμφωνα με την HSBC, ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης έχει μειωθεί κατά 60% μέχρι στιγμής φέτος λόγω της πανδημίας, οι δε τράπεζες στην Ε.Ε. υποαποδίδουν κατά 25% κυρίως λόγω της ανησυχίας για την ποιότητα του ενεργητικού τους και για τα κεφάλαιά τους.
Ειδικότερα, σύσταση αγορά (buy) δίνει για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα για τις Alpha Bank και Πειραιώς η σύσταση είναι αυτή της διακράτησης (hold).
Αναφορικά με τις τιμές στόχους, η HSBC δίνει 0,60 ευρώ για τη Eurobank, στο 1,80 ευρώ για την Εθνική, στα 0,70 ευρώ για την Alpha Bank και στα 1,45 ευρώ για την Πειραιώς.
Στο ζήτημα της «κακής τράπεζας» και της χρησιμότητάς της αναφέρθηκε από βήματος της Βουλής σε ομιλία στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Ζαββός.
H bad bank αποτελεί μία επιλογή, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται τώρα.
Αυτή είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν είναι θέση κάποιου Υπουργού ή Υφυπουργού» είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν διαφορετικοί και διακριτοί θεσμικοί ρόλοι, αυτό, όμως, δεν εμποδίζει καθόλου τους παράγοντες να συνεργάζονται παραγωγικά ώστε να μπορούν να βρίσκουν λύση σε κοινά προβλήματα».
Από την άλλη, ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Andrea Enria θεωρεί «πρόωρη» την όποια συζήτηση για τη σύσταση ευρωπαϊκής «bad bank», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ δεν έχει καταθέσει σχετική πρόταση.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,37% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,13%.
Λίγο πριν τις 15:10 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +7,18% ... αλλά και στην πλειοβνότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την Coca Cola +3,96% και ο Τραπεζικός Δείκτης, κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +5,18% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,11%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,28% στις 637 μονάδες έχοντας υψηλό στις 642,51 μονάδες και χαμηλό 630,94 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,47 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,47 εκατ. ευρώ και όγκου 583 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 71 χιλ. τεμάχια αξίας 617 χιλ. ευρώ, η Jumbo 119 χιλ. τεμάχια αξίας 1,9 εκατ. ευρώ και η EPSILON NET 393 χιλ. τεμάχια αξίας 943 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 670 και οι 680-690 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 337 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 350-360 μονάδες και ακολουθούν οι 380 μονάδες και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτης στήριξη βρίσκονται οι 330 μονάδες και ακολουθούν οι 300 μονάδες
Μega deal στις ελληνικές «bad bank» ύψους 58 δισ NPEs
Με βάση πληροφορίες επίκειται σχέδιο συγχώνευσης, δημιουργώντας το μεγαλύτερο σχήμα στην διαχείριση προβληματικών δανείων, που θα κατέχει 58 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή το 65% του συνόλου των NPEs που ανέρχονται σε 85 δισεκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων εντός και εκτός των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών.
Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρχουν ή σχεδιάζονται τρεις μεγάλες εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Οι δύο ήδη υπάρχουν
1)η Dovalue που εξαγόρασε την FPS την εταιρία διαχείρισης της Eurobank καθώς και τα 7,5 δισεκ. τιτλοποίησης προβληματικών δανείων.
Η Dovalue Ελλάδος στην οποία η Eurobank συμμετέχει με 20% διαχειρίζεται περίπου 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
2)Η Intrum που αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την Πειραιώς και διαχειρίζεται περίπου 25 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα.
3)Ο τρίτος μεγάλος πυλώνας διαχείρισης προβληματικών δανείων αναμενόταν με επίκεντρο την Alpha bank με την Pimco να αποκτάει την Cepal, την τιτλοποίηση των 10 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων ή πρόγραμμα Galaxy και την διαχείριση των 21 δισεκ. NPEs του ομίλου της Alpha bank.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές υπάρχει ένα νέο σχέδιο που εξετάζεται το οποίο εφόσον ευδοκιμήσει θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα στην διαχείριση των προβληματικών δανείων με 58 δισεκ. NPEs ή τα προβληματικά δάνεια τριών τραπεζών Eurobank, Alpha bank και Εθνικής τράπεζας.
Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται η Alpha bank η οποία πουλάει την Cepal την εταιρία διαχείρισης των προβληματικών της δανείων και τιτλοποιεί 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή πρόγραμμα Galaxy με το βασικό σενάριο να θέλει την Pimco να πλειοδοτεί στην διαγωνιστική διαδικασία περί τον Οκτώβριο 2020.
Εν τω μεταξύ ένα νέο σχέδιο κυοφορείται … η Bain Capital να αποκτήσει την Cepal και το Galaxy.
Να σημειωθεί ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν για Cepal και Galaxy 10 δισεκ. NPEs δεν ενθουσιάζουν καθώς κινούνται στα 335 εκατ ευρώ έναντι 310 εκατ που πήρε η Eurobank για FPS και Cairo ύψους 7,5 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs).
Εάν η Bain Capital αποκτήσει την Cepal την θυγατρική της Alpha bank στην διαχείριση προβληματικών δανείων και αποκτήσει και το Galaxy την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων 10 δισεκ. ευρώ… το επόμενο βήμα είναι η Bain Capital ως μέτοχος με 10% στην ιταλική Dovalue να συγχωνεύσει το σχήμα αυτό με την Dovalue Ελλάδος.
Έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα Dovalue και Cepal που δυνητικά θα περιλαμβάνει έως 58 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ευρώπη μετά την Dovalue.
H επικαιρότητα
Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αφενός είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αφετέρου αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις ωμές προκλήσεις και τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων.
Άλλωστε, στην Ελλάδα είναι σε… ετοιμότητα για το επόμενο χτύπημα της Τουρκίας που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.
Η σαφής προειδοποίηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ότι σε περίπτωση ανάφλεξης στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα θα ζητήσει τη συνδρομή των 26 χωρών μελών της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης, φαίνεται πως θορύβησε την ΕΕ, που έχει να αντιμετωπίσει ήδη τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αρχίσει διπλωματικό μαραθώνιο και σήμερα (15/7/2020) επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, ενόψει και τη Συνόδου Κορυφής στις 17-18/7/2020).
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν παρέχονται συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών, είναι προφανές πως μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται και οι τουρκικές προκλήσεις.
Ολοένα και περισσότερα κράτη επιστρέφουν στη λογική των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που καταγράφονται παγκοσμίως σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
Απέναντι στις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις, το βλέμμα είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα για την εύρεση του εμβολίου που θα δώσει και το τελικό «χτύπημα» στον ιό.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Τρίτη 14/7 ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να κυκλοφορήσει ευρέως.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 579.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 13,32 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 7,4 εκατομμύρια.
Σε συνθήκες Μαρτίου παραπέμπουν τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα και τα οποία έχουν σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές, τα οποία έχουν εντείνει την ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμα και για ένα δεύτερο πρώιμο δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί επιστήμονες φέρονται να εισηγούνται ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και αφού πρώτα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα από την εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και την απαγόρευση πανηγυριών και εκδηλώσεων σε όλη την χώρα.
Πάντως σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας έκανε λόγο για «Plan b», δηλαδή για τοπικά και όχι γενικό lockdown, εστιάζοντας στη σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.883 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι..
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τετάρτη 15/7 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,59%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -1,56%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,11% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +0,84%.
Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σημαντική άνοδο σήμερα Τετάρτη 15/7 οι ευρωπαϊκές αγορές με στηρίξεις από τις προσδοκίες για το εμβόλιο καθώς η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Τρίτη 14/7 ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου.
Ωστόσο ανησυχία επικρατεί από την αύξηση των κρουσμάτων και της επιστροφής στη λογική των lockdowns.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,9%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2,6%, ο MIB στο Μιλάνο στο +2,2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +2%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,2%, ο S&P στο +1,15% και ο Nasdaq στο +0,90% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,12% (19,93 δολ.).
Ήπια κέρδη στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές περιορίζοντας τα κέρδη τυους στις δημοπρασίες και με τις συναλλαγές να συνεχίζουν να παραμένουν σε χαμηλά επιπεδα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,21 ευρώ, με άνοδο +2,54% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6028 ευρώ, με άνοδο +1,31%, με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 931 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,25 ευρώ, με πτώση -0,79% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 546 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3950 ευρώ, με άνοδο +2,73% με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,58 ευρώ, με άνοδο +0,87% και με κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1980 ευρώ, με άνοδο +1,33% και όγκο 176 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,96 ευρώ,με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ.ευρώ.
Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Sarantis, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν μόνο ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,28 ευρώ με άνοδο +4,72% και κεφαλαιοποίηση στα 8,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,16 ευρώ, με πτώση -2,56% και αποτίμηση 5,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,63 ευρώ, με άνοδο +1,4% και αποτίμηση 842 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,33 ευρώ, με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 541 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,80 ευρώ με άνοδο +2,03% και αποτίμηση 2,95 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,78 ευρώ, με άνοδο +1,89% και κεφαλαιοποίηση 889 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,60 ευρώ, με άνοδο +0,54% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,50 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,70 ευρώ με άνοδο +2,05% και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,05 ευρώ με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,80 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 724 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0562 ευρώ, με άνοδο +3,69% και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση μετά τις πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω spread με Ιταλία – Το 10ετές 1,28% και το Ιταλικό 1,20% με spread 8 από -21 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση μετά τις επιθετικές πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 15 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα τα οποία πρόσφατα ξεπέρασαν επιθετικά τα Ιταλικά διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στο -21 μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί σήμερα το spread στις 8 μονάδες βάσης.
Αποδείχθηκε ότι στις -20 μονάδες βάσης τα ελληνικά έναντι των ιταλικών 10ετών ομολόγων αποτελεί σημείο πώλησης για τα ελληνικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 7,5 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,28% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,20%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,28% με το αμερικανικό 10ετές 0,62% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 87 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,36 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,27% με απόδοση αγοράς 0,32% και απόδοση πώλησης 0,23%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,32%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,04 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,40 μονάδες βάσης και απόδοση 0,64% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,35 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 106,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,97%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,06% με απόδοση αγοράς 1,08% και απόδοση πώλησης 1,04%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,06 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18% με απόδοση αγοράς 1,19% και απόδοση πώλησης 1,16%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,07 και μέση απόδοση 1,28% με απόδοση αγοράς 1,29% και απόδοση πώλησης 1,27%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,26 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,61 μονάδες βάσης και 1,37% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,94 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,63%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 173 μονάδες βάσης από 167 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,53% ή 153 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης και στα ιταλικά ομόλογα
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ενώ ειδικά στην Ιταλία σημειώνονται ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Ιουλίου 2020 στο 1,20%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/7/2020 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,20% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,96%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Από την άλλη, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία +1,9% και τον Dow Jones στο +1,3% καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για το εμβόλιο για τον Covid-19 αν και παραμένουν οι ανησυχίες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και επιστροφής στη λογική των lockdowns.
Η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει εγκλωβισμένη και αναμένεται για κάποιους μήνες ακόμη να συνεχιστεί η συσσώρευση μεταξύ 600 και 650-660 μονάδων.
Ειδικότερα, οι προσδοκίες έρχονται από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του εμβολίου της Moderna για τον κορωνοϊό το οποίο παρήγαγε αντισώματα και στους 45 συμμετέχοντες στη δοκιμασία της πρώτης φάσης το οποίο μπαίνει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι στις 18 Μαΐου ανέφεραν ότι η δοκιμή διεξάγεται σε 8 ασθενείς οι οποίοι στην πορεία έφθασαν στους 45 ασθενείς.
Εν τω μεταξύ, σταθεροποίηση μετά τις επιθετικές πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 15 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές στο 1,28% τα οποία πρόσφατα ξεπέρασαν επιθετικά τα Ιταλικά διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στο -21 μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί σήμερα το spread στις 8 μονάδες βάσης, με το 10ετές ιταλικό στο 1,2%.
Επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 153 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 –
Το ελληνικό χρηματιστήριο με όρους Γενικού Δείκτη κινείται σε ένα εύρος διακύμανσης 100 μονάδων τους τελευταίους 3 μήνες από τις 24 Απριλίου και τις 685 μονάδες έως τις 585 μονάδες στις 14 Μαίου 2020.
Έκτοτε η αγορά έχει περιορίσει ακόμη περισσότερο το εύρος διακύμανσης απόρροια προφανώς της έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, μείωση της συμμετοχής των ξένων και της αυξανόμενης αβεβαιότητας περί την οικονομία, τον κορωνοιό, τις τράπεζες.
Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, την οικονομία και ελλείψει ορατότητας – visibility – οι επενδυτές θα συνεχίσουν στην γνώριμη στάση τους… στάση αναμονής έως ότου υπάρξει κάποιο φως ή κάποια κατεύθυνση στην αγορά.
Είναι πολύ πιθανό η συσσώρευση να διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου – 3 Νοεμβρίου διεξάγονται οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές – και όπως πλέον αναφέρουν Goldman Sachs, Morgan Stanley και J P Morgan το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για τις χρηματιστηριακές αγορές ακόμη και εάν εκλεγεί ο Biden των δημοκρατικών που προηγείται 8,8 μονάδες του Trump.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες έχοντας απομακρυνθεί από την στήριξη των 630 μονάδων καθώς η διάσπασή τους οδηγεί προς τις 600 μονάδες.
Στις τράπεζες περιορίστηκαν τα κέρδη στις δημοπρασίες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Eurobank +2,73% και Εθνική +2,54% με υψηλό ημέρας +7,12% και ακολούθησε η Alpha Bank +1,31% ενώ η Πειραιώς υποχώρησε στο -0,79% έχοντας σωρευτικές απώλειες -20,38% από την αρχή του τρέχοντος μήνα..
Σήμερα, Τετάρτη 15/7 ξεκίνησε η δημόσια προσφορά ,για το ομολογιακό ύψους 320 εκατ. ευρώ της Lamda με το εύρος απόδοσης να είναι μεταξύ 3,40% και 3,80%.
Σημειώνεται ότι η δημόσια προσφορά θα λήξει την Παρασκευή 17/7, ενώ οι νέες ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 22/7.
Σύμφωνα με την HSBC, ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης έχει μειωθεί κατά 60% μέχρι στιγμής φέτος λόγω της πανδημίας, οι δε τράπεζες στην Ε.Ε. υποαποδίδουν κατά 25% κυρίως λόγω της ανησυχίας για την ποιότητα του ενεργητικού τους και για τα κεφάλαιά τους.
Ειδικότερα, σύσταση αγορά (buy) δίνει για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα για τις Alpha Bank και Πειραιώς η σύσταση είναι αυτή της διακράτησης (hold).
Αναφορικά με τις τιμές στόχους, η HSBC δίνει 0,60 ευρώ για τη Eurobank, στο 1,80 ευρώ για την Εθνική, στα 0,70 ευρώ για την Alpha Bank και στα 1,45 ευρώ για την Πειραιώς.
Στο ζήτημα της «κακής τράπεζας» και της χρησιμότητάς της αναφέρθηκε από βήματος της Βουλής σε ομιλία στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Ζαββός.
H bad bank αποτελεί μία επιλογή, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται τώρα.
Αυτή είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν είναι θέση κάποιου Υπουργού ή Υφυπουργού» είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν διαφορετικοί και διακριτοί θεσμικοί ρόλοι, αυτό, όμως, δεν εμποδίζει καθόλου τους παράγοντες να συνεργάζονται παραγωγικά ώστε να μπορούν να βρίσκουν λύση σε κοινά προβλήματα».
Από την άλλη, ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Andrea Enria θεωρεί «πρόωρη» την όποια συζήτηση για τη σύσταση ευρωπαϊκής «bad bank», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ δεν έχει καταθέσει σχετική πρόταση.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,37% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,13%.
Λίγο πριν τις 15:10 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +7,18% ... αλλά και στην πλειοβνότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την Coca Cola +3,96% και ο Τραπεζικός Δείκτης, κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +5,18% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,11%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,28% στις 637 μονάδες έχοντας υψηλό στις 642,51 μονάδες και χαμηλό 630,94 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,47 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,47 εκατ. ευρώ και όγκου 583 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 71 χιλ. τεμάχια αξίας 617 χιλ. ευρώ, η Jumbo 119 χιλ. τεμάχια αξίας 1,9 εκατ. ευρώ και η EPSILON NET 393 χιλ. τεμάχια αξίας 943 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 670 και οι 680-690 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 337 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 350-360 μονάδες και ακολουθούν οι 380 μονάδες και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτης στήριξη βρίσκονται οι 330 μονάδες και ακολουθούν οι 300 μονάδες
Μega deal στις ελληνικές «bad bank» ύψους 58 δισ NPEs
Με βάση πληροφορίες επίκειται σχέδιο συγχώνευσης, δημιουργώντας το μεγαλύτερο σχήμα στην διαχείριση προβληματικών δανείων, που θα κατέχει 58 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή το 65% του συνόλου των NPEs που ανέρχονται σε 85 δισεκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων εντός και εκτός των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών.
Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρχουν ή σχεδιάζονται τρεις μεγάλες εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Οι δύο ήδη υπάρχουν
1)η Dovalue που εξαγόρασε την FPS την εταιρία διαχείρισης της Eurobank καθώς και τα 7,5 δισεκ. τιτλοποίησης προβληματικών δανείων.
Η Dovalue Ελλάδος στην οποία η Eurobank συμμετέχει με 20% διαχειρίζεται περίπου 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
2)Η Intrum που αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την Πειραιώς και διαχειρίζεται περίπου 25 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα.
3)Ο τρίτος μεγάλος πυλώνας διαχείρισης προβληματικών δανείων αναμενόταν με επίκεντρο την Alpha bank με την Pimco να αποκτάει την Cepal, την τιτλοποίηση των 10 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων ή πρόγραμμα Galaxy και την διαχείριση των 21 δισεκ. NPEs του ομίλου της Alpha bank.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές υπάρχει ένα νέο σχέδιο που εξετάζεται το οποίο εφόσον ευδοκιμήσει θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα στην διαχείριση των προβληματικών δανείων με 58 δισεκ. NPEs ή τα προβληματικά δάνεια τριών τραπεζών Eurobank, Alpha bank και Εθνικής τράπεζας.
Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται η Alpha bank η οποία πουλάει την Cepal την εταιρία διαχείρισης των προβληματικών της δανείων και τιτλοποιεί 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή πρόγραμμα Galaxy με το βασικό σενάριο να θέλει την Pimco να πλειοδοτεί στην διαγωνιστική διαδικασία περί τον Οκτώβριο 2020.
Εν τω μεταξύ ένα νέο σχέδιο κυοφορείται … η Bain Capital να αποκτήσει την Cepal και το Galaxy.
Να σημειωθεί ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν για Cepal και Galaxy 10 δισεκ. NPEs δεν ενθουσιάζουν καθώς κινούνται στα 335 εκατ ευρώ έναντι 310 εκατ που πήρε η Eurobank για FPS και Cairo ύψους 7,5 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs).
Εάν η Bain Capital αποκτήσει την Cepal την θυγατρική της Alpha bank στην διαχείριση προβληματικών δανείων και αποκτήσει και το Galaxy την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων 10 δισεκ. ευρώ… το επόμενο βήμα είναι η Bain Capital ως μέτοχος με 10% στην ιταλική Dovalue να συγχωνεύσει το σχήμα αυτό με την Dovalue Ελλάδος.
Έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα Dovalue και Cepal που δυνητικά θα περιλαμβάνει έως 58 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ευρώπη μετά την Dovalue.
H επικαιρότητα
Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αφενός είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αφετέρου αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις ωμές προκλήσεις και τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων.
Άλλωστε, στην Ελλάδα είναι σε… ετοιμότητα για το επόμενο χτύπημα της Τουρκίας που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.
Η σαφής προειδοποίηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ότι σε περίπτωση ανάφλεξης στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα θα ζητήσει τη συνδρομή των 26 χωρών μελών της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης, φαίνεται πως θορύβησε την ΕΕ, που έχει να αντιμετωπίσει ήδη τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αρχίσει διπλωματικό μαραθώνιο και σήμερα (15/7/2020) επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, ενόψει και τη Συνόδου Κορυφής στις 17-18/7/2020).
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν παρέχονται συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών, είναι προφανές πως μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται και οι τουρκικές προκλήσεις.
Ολοένα και περισσότερα κράτη επιστρέφουν στη λογική των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που καταγράφονται παγκοσμίως σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
Απέναντι στις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις, το βλέμμα είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα για την εύρεση του εμβολίου που θα δώσει και το τελικό «χτύπημα» στον ιό.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Τρίτη 14/7 ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να κυκλοφορήσει ευρέως.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 579.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 13,32 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 7,4 εκατομμύρια.
Σε συνθήκες Μαρτίου παραπέμπουν τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα και τα οποία έχουν σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές, τα οποία έχουν εντείνει την ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμα και για ένα δεύτερο πρώιμο δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί επιστήμονες φέρονται να εισηγούνται ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και αφού πρώτα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα από την εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και την απαγόρευση πανηγυριών και εκδηλώσεων σε όλη την χώρα.
Πάντως σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας έκανε λόγο για «Plan b», δηλαδή για τοπικά και όχι γενικό lockdown, εστιάζοντας στη σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.883 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι..
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τετάρτη 15/7 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,59%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -1,56%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,11% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +0,84%.
Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σημαντική άνοδο σήμερα Τετάρτη 15/7 οι ευρωπαϊκές αγορές με στηρίξεις από τις προσδοκίες για το εμβόλιο καθώς η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Τρίτη 14/7 ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου.
Ωστόσο ανησυχία επικρατεί από την αύξηση των κρουσμάτων και της επιστροφής στη λογική των lockdowns.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,9%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2,6%, ο MIB στο Μιλάνο στο +2,2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +2%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,2%, ο S&P στο +1,15% και ο Nasdaq στο +0,90% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,12% (19,93 δολ.).
Ήπια κέρδη στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές περιορίζοντας τα κέρδη τυους στις δημοπρασίες και με τις συναλλαγές να συνεχίζουν να παραμένουν σε χαμηλά επιπεδα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,21 ευρώ, με άνοδο +2,54% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6028 ευρώ, με άνοδο +1,31%, με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 931 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,25 ευρώ, με πτώση -0,79% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 546 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3950 ευρώ, με άνοδο +2,73% με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,58 ευρώ, με άνοδο +0,87% και με κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1980 ευρώ, με άνοδο +1,33% και όγκο 176 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,96 ευρώ,με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ.ευρώ.
Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Sarantis, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν μόνο ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,28 ευρώ με άνοδο +4,72% και κεφαλαιοποίηση στα 8,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,16 ευρώ, με πτώση -2,56% και αποτίμηση 5,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,63 ευρώ, με άνοδο +1,4% και αποτίμηση 842 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,33 ευρώ, με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 541 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,80 ευρώ με άνοδο +2,03% και αποτίμηση 2,95 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,78 ευρώ, με άνοδο +1,89% και κεφαλαιοποίηση 889 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,60 ευρώ, με άνοδο +0,54% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,50 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,70 ευρώ με άνοδο +2,05% και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,05 ευρώ με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,80 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 724 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0562 ευρώ, με άνοδο +3,69% και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση μετά τις πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω spread με Ιταλία – Το 10ετές 1,28% και το Ιταλικό 1,20% με spread 8 από -21 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση μετά τις επιθετικές πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 15 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα τα οποία πρόσφατα ξεπέρασαν επιθετικά τα Ιταλικά διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στο -21 μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί σήμερα το spread στις 8 μονάδες βάσης.
Αποδείχθηκε ότι στις -20 μονάδες βάσης τα ελληνικά έναντι των ιταλικών 10ετών ομολόγων αποτελεί σημείο πώλησης για τα ελληνικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 7,5 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,28% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,20%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,28% με το αμερικανικό 10ετές 0,62% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 87 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,36 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,27% με απόδοση αγοράς 0,32% και απόδοση πώλησης 0,23%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,32%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,04 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,40 μονάδες βάσης και απόδοση 0,64% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,35 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 106,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,97%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,06% με απόδοση αγοράς 1,08% και απόδοση πώλησης 1,04%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,06 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18% με απόδοση αγοράς 1,19% και απόδοση πώλησης 1,16%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,07 και μέση απόδοση 1,28% με απόδοση αγοράς 1,29% και απόδοση πώλησης 1,27%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,26 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,61 μονάδες βάσης και 1,37% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,94 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,63%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 173 μονάδες βάσης από 167 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,53% ή 153 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης και στα ιταλικά ομόλογα
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ενώ ειδικά στην Ιταλία σημειώνονται ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Ιουλίου 2020 στο 1,20%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/7/2020 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,20% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,96%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών