Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634 μονάδες κρατώντας την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων ενώ η διάσπασή τους ανοίγει τον δρόμο για τις 600 μονάδες.
(upd12)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 634 μονάδες, με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα που διατηρείται στο Αιγαίο επηρεάζοντας την επενδυτική ψυχολογία ενώ αρνητικά επιδρά και η πτώση των διεθνών αγορών καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ -Κίνας.
Στις τράπεζες, περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες που έφτασαν το -4% με την Εθνική να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση στο -2,38%, πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με ΟΠΑΠ -5,42%, ΕΛΠΕ -4,14%, Coca Cola -2,02%....ενώ οι συναλλαγές ενισχύθηκαν με τα πακέτα της Lamda.
Ειδικότερα, μέσω Credit Suisse με πωλητή σύμφωνα με πληροφορίες τον Σπύρο Λάτση και αγοραστή τον Τρύφωνα Νάτση (Brevan Howard) διακινήθηκε πακέτο των 5 εκατ. τεμαχίων της Lamda, που αντιστοιχεί στο 2,8% του συνόλου των μετοχών και με discount 10%..
Η συνολική αξία του πακέτου ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ στην τιμή των 5,60 ευρώ.
Επίσης, στις δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν άλλα δύο πακέτα αξίας 21,62 εκατ. ευρώ καί όγκου 3,9 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 5,80 ευρώ.
Σε πτωτική τροχιά και οι διεθνείς αγορές με sell off στο χρηματιστήριο της Σαγκάης -3,86%, ο Dax στην Γερμανία -1,8%, ο Dow Jones στο -0,50%... καθώς κλιμακώνεται η ένταση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας, με το Πεκίνο να προχωρά σε αντίποινα, ζητώντας από την Ουάσινγκτον να κλείσει το προξενείο στην πόλη Τσενγκτού, σε απάντηση της εντολής για «λουκέτο» στο κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.
Σήμερα 24/7 θεωρείται μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη μετά από 86 χρόνια εξέλιξη που βάζει οριστικά τέλος στον χαρακτηρισμό του ναού ως μουσείου.
Παρών στη προσευχή ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του ενώ έξω από το ναό είχε εισρεύσει από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τάση αποκλιμάκωσης μετά το μπαράζ των διεθνών παρεμβάσεων όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλου.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει την περιοχή νότια του Καστελόριζου με δύο NAVTEX, προκαλώντας μεγάλη ένταση αλλά και μπαράζ παρεμβάσεων Ευρωπαίων πολιτικών, αξιωματούχων αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που ζητούν άμεσα εκτόνωση της έντασης.
Η Τουρκία με όλες αυτές τις κινήσεις της σε Αιγαίο και Αγία Σοφία έχει διττό στόχο να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη και να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, αυτός είναι ο απώτερος στόχος.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634 μονάδες, κρατώντας την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων ενώ με την διάσπασή τους ανοίγει ο δρόμος για τις 600 μονάδες.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Εθνική -2,38% και Eurobank -2,26% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,04% και Πειραιώς -1,36%.
Στη σημερινή συνεδρίαση και παρά την πτώση της αγοράς ξεχώρισε η μετοχή της Intracom +9,26% στα 0,59 ευρώ έχοντας σπάσει τη συσσώρευση του τελευταίου χρονικού διαστήματος μεταξύ 0,44 και 0,55 ευρώ.
Με στόχο να αποφύγουν την επιθετική αύξηση προβληματικών δανείων, περίπου 21 δισεκ. δάνεια έχουν ενταχθεί στα moratorium δηλαδή στο καθεστώς ελαστικών κριτηρίων από τις ελληνικές τράπεζες
Τα moratorium επιτρέπουν στους δανειολήπτες ακόμη και εάν δεν πληρώνουν τις δόσεις τους να μην λογίζονται ως προβληματικά άπαξ και το όριο βρίσκεται στις 180 ημέρες στους 6 μήνες δηλαδή αντί 90 ημέρες ώστε να θεωρηθεί το δάνειο ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.
Αυτό το καθεστώς της πλασματικής ή εικονικής πραγματικότητας έχει συμβάλλει πρόσκαιρα στην διαμόρφωση ενός σκηνικού όπου δεν καταγράφονται αυξήσεις προβληματικών δανείων άρα και οι νέες προβλέψεις κινούνται σε λογικά – ανεκτά επίπεδα.
Λαμβάνοντας υπόψη την κόπωση στα εισοδήματα, το γεγονός ότι σε σύνολο 100 δισεκ. υγιών δανείων τα 38 δισεκ. βρίσκονται σε καθεστώς μερικής ή ολικής ρύθμισης ενώ ήδη 21 δισεκ. δάνεια έχουν ενταχθεί σε moratorium αλλοιώνουν την πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών.
Οι ελληνικές τράπεζες ούτε το 2020 αλλά ούτε και το 2021 μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικά κεφάλαιο και για τον λόγο αυτό στο β΄ 6μηνο του 2021 θα είναι επιτακτική η ανάγκη για νέα κεφάλαια ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου θα καταστούν μονόδρομος.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,07% - επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - ενώ στην Ιταλία καταγράφονται οριακές πωλήσες, με το 10ετές στο 1,08% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης...
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 151 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -1,07% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,94%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο, με έντονες πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Εurobank -4,25%...ο Τραπεζικός Δείκτηε κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,39%. και ο Γενικός Δείκτης στο -1,25%..
Περί τις 11:00 με τις πιέσεις εκτός από τις τράπεζες, πεκτάθηκαν και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με τον ΟΠΑΠ -6,37%....και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,86%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,94% στις 634 μονάδες έχοντας υψηλό στις 638,50 μονάδες και χαμηλό 628,43 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 54,4 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 30,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 54,47 εκατ. ευρώ και όγκου 9,2 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο..
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 308 χιλ. τεμαχίων αξίας 3,85 εκατ. ευρώ.
Επίσης, πακέτα 8,9 εκατ. τεμάχια αξίας 50,62 εκατ. ευρώ διακίνησε η Lamda.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες
Στη πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650-660 μονάδες και ακολουθούν οι 670 μονάδες και ακολουθούν οι 680-690 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 331 μονάδες στην πρώτη στήριξη των 330-335 μονάδων και ακολουθούν οι 300 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350-360 μονάδες και ακολουθούν οι 380 μονάδες και οι 400 μονάδες.
Τα moratorium, το καθεστώς ελαστικών κριτηρίων από τις ελληνικές τράπεζες, αλλοιώνουν την πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών.
Τα moratorium αλλοιώνουν την πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών ενώ με βάση τις ζημίες που θα υποστούν θα έπρεπε να είναι -30% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ένα βασικό σενάριο οι τράπεζες λόγω της ύφεσης – κορωνοιού θα διενεργήσουν 4-5 δισεκ. νέες συνολικές προβλέψεις – ήδη έχουν διενεργήσει 920 εκατ – αυτό σημαίνει ότι και το 2020 αλλά ειδικότερα και το 2021 θα εμφανίσουν πολύ χειρότερη εικόνα.
Οι ελληνικές τράπεζες ούτε το 2020 αλλά ούτε και το 2021 μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικά κεφάλαιο και για τον λόγο αυτό στο β΄ 6μηνο του 2021 θα είναι επιτακτική η ανάγκη για νέα κεφάλαια. με τις αυξήσεις κεφαλαίου να είναι μονόδρομος.
Από την άλλη, οι τράπεζες στα 21 δισεκ. δάνεια που βρίσκονται σε moratorium λογιστικοποιούν τόκους δηλαδή εγγράφουν τόκους από δάνεια που δεν λαμβάνουν καθώς ποντάρουν ότι τα δάνεια αυτά που βρίσκονται σε ρύθμιση με τον ένα ή άλλο τρόπο θα πληρωθούν.
Εάν αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιωθεί και μέρος των δανείων αυτών μετατραπεί σε κόκκινο δηλαδή προβληματικό θα υποστούν νέο πλήγμα στα έσοδα τους λόγω πρόσθετων προβλέψεων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 60,9 δισεκ. προβληματικά δάνεια, υγιή δάνεια 100 δισεκ. εκ των οποίων 38 δισεκ. ρυθμισμένα και 21 δισεκ. σε καθεστώς moratorium.
Οι προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί για τα 60,9 δισεκ. προβληματικά δάνεια ανέχονται σε 30,1 δισεκ. και οι εξασφαλίσεις σε 38 δισεκ. υπάρχει ένα χάσμα 22 δισεκ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 160 δισεκ. δανείων μόνο 60 δισεκ. δάνεια παράγουν πραγματικούς τόκους.
Στην πράξη τα πραγματικά έσοδα από τόκους είναι 2,5 δισεκ. ευρώ αντί 5 δισεκ. που εμφανίζουν οι τράπεζες σε ετήσια βάση.
Εν τω μεταξύ, το DTC δηλαδή η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ως προς τα κεφάλαια των τραπεζών ανέρχεται στο 54% δηλαδή 15,6 δισεκ. το DTC και 29 δισεκ. τα συνολικά κεφάλαια.
Η ΤτΕ έχει εκτιμήσει ότι λόγω της πολιτικής εξυγίανσης που θα υιοθετήσουν οι τράπεζες με τις τιτλοποιήσεις θα δαπανήσουν 5-6 δισεκ. κεφάλαια αυτό σημαίνει ότι η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα ανέλθει στο 75% θα επιδεινωθεί.
H επικαιρότητα
Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των θυμάτων όσο και των νέων μολύνσεων, τη στιγμή που το πολυαναμενόμενο εμβόλιο θα πρέπει να αναμένεται από τις αρχές του 2021.
Στο επίκεντρο της επιδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται η αμερικανική ήπειρος.
Στις ΗΠΑ, όπου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.100, ο ιός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 16 ημέρες οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, καθώς στις 8/7 οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει 3 εκατομμύρια κρούσματα και μόλις χθες 23/7 ανακοίνωσαν πως αυτά ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια.
Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο η διασπορά του ιού δεν έχει προηγούμενο.
Δραματική είναι η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, όπου καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ θυμάτων και κρουσμάτων, στο κόκκινο είναι η Ινδία ενώ ανησυχία διατυπώνεται για την εξέλιξη της επιδημίας σε Αφρική, νότια Ευρώπη και Βαλκάνια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί έφτασαν τους 634.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 15,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περισσότερους από 8,8 εκατομμύρια.
Η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων αλλά και των μολύνσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι τα κύρια σημεία του προβληματισμού των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών για την πορεία της εξέλιξης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Αν και όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση επιδημιολογικά από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, αν και ο δείκτης μετάδοσης R παραμένει χαμηλά στο 0,4, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία μάλιστα δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό και δεν έχουν επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα, στοιχεία που δείχνουν πως υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα και πως αυτός μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία ανά πάσα στιγμή.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές Ιουλίου έχουν καταγραφεί συνολικά 703 κρούσματα, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά είναι εισαγόμενα.
Από τα 369 εγχώρια κρούσματα, τα μισά εντοπίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, οι ειδικοί επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, δηλαδή να τηρούν τις αποστάσεις και να κάνουν χρήση της μάσκας, όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους ή σε σημεία όπου υπάρχει συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.110 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 201 θάνατοι..
Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με ισχυρή πτώση έκλεισαν σήμερα Παρασκευή 24/7 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο την κλιμακούμενη έντασης ΗΠΑ - Κίνας. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -3,86%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,21% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,71% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,16%
Κλειστό λόγω αργίας θα παραμείνει το χρηματιστήριο του Τόκιο.
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πιέσεις καταγράφονται σήμερα Παρασκευή 24/7 στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο την κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ - Κίνας, με το Πεκίνο να προχωρά σε αντίποινα, ζητώντας από την Ουάσινγκτον να κλείσει το προξενείο στην πόλη Τσενγκτού, σε απάντηση της εντολής για «λουκέτο» στο κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ανέκαμψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, με τον σύνθετο δείκτη της HIS Markit να επιστρέφει πάνω από τις 50 μονάδες, που σηματοδοτεί την ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit (ΡΜΙ) ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες τον Ιούλιο από 48,5 τον Ιούνιο του 2020, καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Ο PMI Υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 55,1 μονάδες από 48,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε στις 51,5 μονάδες από 47,4 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1,8%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,5% , ο MIB στο Μιλάνο στο -1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1,2%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P στο -0,40% και ο Nasdaq στο -1% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,10% (20,31 δολ.).
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, περιορίζοντας όμως τις αρχικές απώλειες που έφτασαν το -4% και με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,23 ευρώ, με πτώση -2,38% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5760 ευρώ, με πτώση -2,04%, με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 889 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2350 ευρώ, με πτώση -1,36% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 539 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3890 ευρώ, με πτώση -2,26% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5130 ευρώ, με πτώση -2,66% και με κεφαλαιοποίηση 229 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1916 ευρώ, με άνοδο +0,74% και όγκο 212 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,92 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 - Οι συναλλαγές ενισχύθηκαν με τα πακέτα της Lamda
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 ενώ οι συναλλαγές ενισχύθηκαν με τα πακέτα της Lamda.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Viohalco, Coca Cola....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε ο Μυτιληναίος.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,34 ευρώ με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση στα 8,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,64 ευρώ, με άνοδο +0,40% και αποτίμηση 5,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,87 ευρώ, με άνοδο +0,16% και αποτίμηση 898 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2550 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 523 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,02 ευρώ με πτώση -5,42% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,88 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 897 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,56 ευρώ, με πτώση -4,14% και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,12 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,66 ευρώ με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,73 ευρώ με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,67 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 710 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0561 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετες στο 1,07% - Οριακές πωλήσεις στην Ιταλία, το 10ετές στο 1,08%
Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 24 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα ενώ οριακές πωλήσεις καταγράφονταιι στα Ιταλικά ομόλογα
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Σε αντίθεση με την χρηματιστηριακή αγορά όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στην αγορά ομολόγων επικρατεί θετικό κλίμα απόρροια του προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ λόγω πανδημίας.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 7,5 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,07% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,08%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,07% με το αμερικανικό 10ετές 0,57% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 71 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,21% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,94% και απόδοση πώλησης 0,88%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,80 και μέση απόδοση 1,06% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 1,05%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και 1,26% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης από 158 μονάδες βάσης...
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,51% ή 151 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Οριακές πωλήσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης
Οριακές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 24/7 στις τιμές ομολόγων της ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Ιουλίου 2020 στο 1,08%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/7/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,08% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,89%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%
www.bankingnews.gr
Στις τράπεζες, περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες που έφτασαν το -4% με την Εθνική να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση στο -2,38%, πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με ΟΠΑΠ -5,42%, ΕΛΠΕ -4,14%, Coca Cola -2,02%....ενώ οι συναλλαγές ενισχύθηκαν με τα πακέτα της Lamda.
Ειδικότερα, μέσω Credit Suisse με πωλητή σύμφωνα με πληροφορίες τον Σπύρο Λάτση και αγοραστή τον Τρύφωνα Νάτση (Brevan Howard) διακινήθηκε πακέτο των 5 εκατ. τεμαχίων της Lamda, που αντιστοιχεί στο 2,8% του συνόλου των μετοχών και με discount 10%..
Η συνολική αξία του πακέτου ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ στην τιμή των 5,60 ευρώ.
Επίσης, στις δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν άλλα δύο πακέτα αξίας 21,62 εκατ. ευρώ καί όγκου 3,9 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 5,80 ευρώ.
Σε πτωτική τροχιά και οι διεθνείς αγορές με sell off στο χρηματιστήριο της Σαγκάης -3,86%, ο Dax στην Γερμανία -1,8%, ο Dow Jones στο -0,50%... καθώς κλιμακώνεται η ένταση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας, με το Πεκίνο να προχωρά σε αντίποινα, ζητώντας από την Ουάσινγκτον να κλείσει το προξενείο στην πόλη Τσενγκτού, σε απάντηση της εντολής για «λουκέτο» στο κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.
Σήμερα 24/7 θεωρείται μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη μετά από 86 χρόνια εξέλιξη που βάζει οριστικά τέλος στον χαρακτηρισμό του ναού ως μουσείου.
Παρών στη προσευχή ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του ενώ έξω από το ναό είχε εισρεύσει από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τάση αποκλιμάκωσης μετά το μπαράζ των διεθνών παρεμβάσεων όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλου.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει την περιοχή νότια του Καστελόριζου με δύο NAVTEX, προκαλώντας μεγάλη ένταση αλλά και μπαράζ παρεμβάσεων Ευρωπαίων πολιτικών, αξιωματούχων αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που ζητούν άμεσα εκτόνωση της έντασης.
Η Τουρκία με όλες αυτές τις κινήσεις της σε Αιγαίο και Αγία Σοφία έχει διττό στόχο να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη και να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, αυτός είναι ο απώτερος στόχος.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634 μονάδες, κρατώντας την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων ενώ με την διάσπασή τους ανοίγει ο δρόμος για τις 600 μονάδες.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Εθνική -2,38% και Eurobank -2,26% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,04% και Πειραιώς -1,36%.
Στη σημερινή συνεδρίαση και παρά την πτώση της αγοράς ξεχώρισε η μετοχή της Intracom +9,26% στα 0,59 ευρώ έχοντας σπάσει τη συσσώρευση του τελευταίου χρονικού διαστήματος μεταξύ 0,44 και 0,55 ευρώ.
Με στόχο να αποφύγουν την επιθετική αύξηση προβληματικών δανείων, περίπου 21 δισεκ. δάνεια έχουν ενταχθεί στα moratorium δηλαδή στο καθεστώς ελαστικών κριτηρίων από τις ελληνικές τράπεζες
Τα moratorium επιτρέπουν στους δανειολήπτες ακόμη και εάν δεν πληρώνουν τις δόσεις τους να μην λογίζονται ως προβληματικά άπαξ και το όριο βρίσκεται στις 180 ημέρες στους 6 μήνες δηλαδή αντί 90 ημέρες ώστε να θεωρηθεί το δάνειο ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.
Αυτό το καθεστώς της πλασματικής ή εικονικής πραγματικότητας έχει συμβάλλει πρόσκαιρα στην διαμόρφωση ενός σκηνικού όπου δεν καταγράφονται αυξήσεις προβληματικών δανείων άρα και οι νέες προβλέψεις κινούνται σε λογικά – ανεκτά επίπεδα.
Λαμβάνοντας υπόψη την κόπωση στα εισοδήματα, το γεγονός ότι σε σύνολο 100 δισεκ. υγιών δανείων τα 38 δισεκ. βρίσκονται σε καθεστώς μερικής ή ολικής ρύθμισης ενώ ήδη 21 δισεκ. δάνεια έχουν ενταχθεί σε moratorium αλλοιώνουν την πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών.
Οι ελληνικές τράπεζες ούτε το 2020 αλλά ούτε και το 2021 μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικά κεφάλαιο και για τον λόγο αυτό στο β΄ 6μηνο του 2021 θα είναι επιτακτική η ανάγκη για νέα κεφάλαια ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου θα καταστούν μονόδρομος.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,07% - επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - ενώ στην Ιταλία καταγράφονται οριακές πωλήσες, με το 10ετές στο 1,08% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης...
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 151 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -1,07% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,94%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο, με έντονες πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Εurobank -4,25%...ο Τραπεζικός Δείκτηε κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,39%. και ο Γενικός Δείκτης στο -1,25%..
Περί τις 11:00 με τις πιέσεις εκτός από τις τράπεζες, πεκτάθηκαν και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με τον ΟΠΑΠ -6,37%....και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,86%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,94% στις 634 μονάδες έχοντας υψηλό στις 638,50 μονάδες και χαμηλό 628,43 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 54,4 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 30,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 54,47 εκατ. ευρώ και όγκου 9,2 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο..
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 308 χιλ. τεμαχίων αξίας 3,85 εκατ. ευρώ.
Επίσης, πακέτα 8,9 εκατ. τεμάχια αξίας 50,62 εκατ. ευρώ διακίνησε η Lamda.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες
Στη πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650-660 μονάδες και ακολουθούν οι 670 μονάδες και ακολουθούν οι 680-690 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 331 μονάδες στην πρώτη στήριξη των 330-335 μονάδων και ακολουθούν οι 300 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350-360 μονάδες και ακολουθούν οι 380 μονάδες και οι 400 μονάδες.
Τα moratorium, το καθεστώς ελαστικών κριτηρίων από τις ελληνικές τράπεζες, αλλοιώνουν την πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών.
Τα moratorium αλλοιώνουν την πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών ενώ με βάση τις ζημίες που θα υποστούν θα έπρεπε να είναι -30% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ένα βασικό σενάριο οι τράπεζες λόγω της ύφεσης – κορωνοιού θα διενεργήσουν 4-5 δισεκ. νέες συνολικές προβλέψεις – ήδη έχουν διενεργήσει 920 εκατ – αυτό σημαίνει ότι και το 2020 αλλά ειδικότερα και το 2021 θα εμφανίσουν πολύ χειρότερη εικόνα.
Οι ελληνικές τράπεζες ούτε το 2020 αλλά ούτε και το 2021 μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικά κεφάλαιο και για τον λόγο αυτό στο β΄ 6μηνο του 2021 θα είναι επιτακτική η ανάγκη για νέα κεφάλαια. με τις αυξήσεις κεφαλαίου να είναι μονόδρομος.
Από την άλλη, οι τράπεζες στα 21 δισεκ. δάνεια που βρίσκονται σε moratorium λογιστικοποιούν τόκους δηλαδή εγγράφουν τόκους από δάνεια που δεν λαμβάνουν καθώς ποντάρουν ότι τα δάνεια αυτά που βρίσκονται σε ρύθμιση με τον ένα ή άλλο τρόπο θα πληρωθούν.
Εάν αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιωθεί και μέρος των δανείων αυτών μετατραπεί σε κόκκινο δηλαδή προβληματικό θα υποστούν νέο πλήγμα στα έσοδα τους λόγω πρόσθετων προβλέψεων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 60,9 δισεκ. προβληματικά δάνεια, υγιή δάνεια 100 δισεκ. εκ των οποίων 38 δισεκ. ρυθμισμένα και 21 δισεκ. σε καθεστώς moratorium.
Οι προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί για τα 60,9 δισεκ. προβληματικά δάνεια ανέχονται σε 30,1 δισεκ. και οι εξασφαλίσεις σε 38 δισεκ. υπάρχει ένα χάσμα 22 δισεκ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 160 δισεκ. δανείων μόνο 60 δισεκ. δάνεια παράγουν πραγματικούς τόκους.
Στην πράξη τα πραγματικά έσοδα από τόκους είναι 2,5 δισεκ. ευρώ αντί 5 δισεκ. που εμφανίζουν οι τράπεζες σε ετήσια βάση.
Εν τω μεταξύ, το DTC δηλαδή η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ως προς τα κεφάλαια των τραπεζών ανέρχεται στο 54% δηλαδή 15,6 δισεκ. το DTC και 29 δισεκ. τα συνολικά κεφάλαια.
Η ΤτΕ έχει εκτιμήσει ότι λόγω της πολιτικής εξυγίανσης που θα υιοθετήσουν οι τράπεζες με τις τιτλοποιήσεις θα δαπανήσουν 5-6 δισεκ. κεφάλαια αυτό σημαίνει ότι η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα ανέλθει στο 75% θα επιδεινωθεί.
H επικαιρότητα
Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των θυμάτων όσο και των νέων μολύνσεων, τη στιγμή που το πολυαναμενόμενο εμβόλιο θα πρέπει να αναμένεται από τις αρχές του 2021.
Στο επίκεντρο της επιδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται η αμερικανική ήπειρος.
Στις ΗΠΑ, όπου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.100, ο ιός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 16 ημέρες οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, καθώς στις 8/7 οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει 3 εκατομμύρια κρούσματα και μόλις χθες 23/7 ανακοίνωσαν πως αυτά ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια.
Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο η διασπορά του ιού δεν έχει προηγούμενο.
Δραματική είναι η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, όπου καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ θυμάτων και κρουσμάτων, στο κόκκινο είναι η Ινδία ενώ ανησυχία διατυπώνεται για την εξέλιξη της επιδημίας σε Αφρική, νότια Ευρώπη και Βαλκάνια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί έφτασαν τους 634.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 15,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περισσότερους από 8,8 εκατομμύρια.
Η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων αλλά και των μολύνσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι τα κύρια σημεία του προβληματισμού των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών για την πορεία της εξέλιξης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Αν και όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση επιδημιολογικά από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, αν και ο δείκτης μετάδοσης R παραμένει χαμηλά στο 0,4, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία μάλιστα δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό και δεν έχουν επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα, στοιχεία που δείχνουν πως υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα και πως αυτός μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία ανά πάσα στιγμή.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές Ιουλίου έχουν καταγραφεί συνολικά 703 κρούσματα, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά είναι εισαγόμενα.
Από τα 369 εγχώρια κρούσματα, τα μισά εντοπίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, οι ειδικοί επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, δηλαδή να τηρούν τις αποστάσεις και να κάνουν χρήση της μάσκας, όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους ή σε σημεία όπου υπάρχει συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.110 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 201 θάνατοι..
Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με ισχυρή πτώση έκλεισαν σήμερα Παρασκευή 24/7 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο την κλιμακούμενη έντασης ΗΠΑ - Κίνας. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -3,86%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,21% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,71% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,16%
Κλειστό λόγω αργίας θα παραμείνει το χρηματιστήριο του Τόκιο.
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πιέσεις καταγράφονται σήμερα Παρασκευή 24/7 στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο την κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ - Κίνας, με το Πεκίνο να προχωρά σε αντίποινα, ζητώντας από την Ουάσινγκτον να κλείσει το προξενείο στην πόλη Τσενγκτού, σε απάντηση της εντολής για «λουκέτο» στο κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ανέκαμψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, με τον σύνθετο δείκτη της HIS Markit να επιστρέφει πάνω από τις 50 μονάδες, που σηματοδοτεί την ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit (ΡΜΙ) ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες τον Ιούλιο από 48,5 τον Ιούνιο του 2020, καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Ο PMI Υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 55,1 μονάδες από 48,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε στις 51,5 μονάδες από 47,4 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1,8%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,5% , ο MIB στο Μιλάνο στο -1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1,2%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P στο -0,40% και ο Nasdaq στο -1% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,10% (20,31 δολ.).
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, περιορίζοντας όμως τις αρχικές απώλειες που έφτασαν το -4% και με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,23 ευρώ, με πτώση -2,38% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5760 ευρώ, με πτώση -2,04%, με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 889 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2350 ευρώ, με πτώση -1,36% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 539 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3890 ευρώ, με πτώση -2,26% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5130 ευρώ, με πτώση -2,66% και με κεφαλαιοποίηση 229 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1916 ευρώ, με άνοδο +0,74% και όγκο 212 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,92 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 - Οι συναλλαγές ενισχύθηκαν με τα πακέτα της Lamda
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 ενώ οι συναλλαγές ενισχύθηκαν με τα πακέτα της Lamda.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Viohalco, Coca Cola....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε ο Μυτιληναίος.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,34 ευρώ με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση στα 8,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,64 ευρώ, με άνοδο +0,40% και αποτίμηση 5,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,87 ευρώ, με άνοδο +0,16% και αποτίμηση 898 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2550 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 523 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,02 ευρώ με πτώση -5,42% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,88 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 897 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,56 ευρώ, με πτώση -4,14% και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,12 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,66 ευρώ με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,73 ευρώ με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,67 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 710 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0561 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετες στο 1,07% - Οριακές πωλήσεις στην Ιταλία, το 10ετές στο 1,08%
Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 24 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα ενώ οριακές πωλήσεις καταγράφονταιι στα Ιταλικά ομόλογα
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Σε αντίθεση με την χρηματιστηριακή αγορά όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στην αγορά ομολόγων επικρατεί θετικό κλίμα απόρροια του προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ λόγω πανδημίας.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 7,5 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,07% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,08%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,07% με το αμερικανικό 10ετές 0,57% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 71 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,21% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,94% και απόδοση πώλησης 0,88%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,80 και μέση απόδοση 1,06% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 1,05%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και 1,26% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης από 158 μονάδες βάσης...
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,51% ή 151 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Οριακές πωλήσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης
Οριακές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 24/7 στις τιμές ομολόγων της ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Ιουλίου 2020 στο 1,08%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/7/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,08% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,89%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών