Ο Γενικός Δείκτης στις 639 μονάδες με εμφανή την δυσκολία να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα ενώ συνεχίστηκε η συναλλακτική απραξία
(upd10)Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 639 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες, με στηρίξεις από την Alpha Bank +4,04% και ΟΠΑΠ +3,71% ενώ συνεχίστηκαν οι υποτονικές συναλλαγές.
Ωστόσο, τόσο οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά όσο και το δεύτερο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου που προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, εντός της εβδομάδας με στόχο να βελτιώσει τα ταμειακά αποθέματά της, μετά τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr το επιτόκιο αναμένεται στο εύρος 1,16% - 1,18%.
Επιπλέον, στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα με την Eurobank να ανακοινώνει σήμερα 1/9, ζημίες 1,16 δισ. το α΄ εξάμηνο 2020 λόγω Cairo ή κέρδη 176 εκατ. ευρώ χωρίς Cairo.
Eπίσης, ο όμιλος Φουρλής ανακοίνωσε ζημιές 7,2 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2020 και μείωση των πωλήσεων 23% λόγω της σημαντικής επίδρασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.
Στα ελληνοτουρκικά παραμένει η ανησυχία καθώς παρά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδος με Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ, παρά την διεθνή αντίδραση και τις… λεκτικές αποδοκιμασίες της Τουρκίας, παρά την αποφασιστικότητα της Ελλάδος… η Τουρκία και ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan δεν έχουν αλλάξει στρατηγική.
Το βέβαιο είναι ότι δεν θα γίνει πόλεμος αλλά θέλουν να σύρουν την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με ένα βασικό στόχο να διεκδικήσουν την ΑΟΖ του Καστελόριζου και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσουν την ΑΟΖ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Λιβύη.
Η Τουρκία σκόπιμα έχει θέσει πολλά ζητήματα στο τραπέζι αλλά η βασική της επιδίωξη είναι η ΑΟΖ του Καστελόριζου και η νομιμοποίηση της ΑΟΖ με την Λιβύη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 639 μονάδες με εμφανή την δυσκολία να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα και με βασικό εμπόδιο την συναλλακτική απραξία.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +4,04% και ακολούθησαν Πειραιώς +2,32%, Εθνική +1,62% και Εurobank +0,70%.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα.
Έχουν 29 δισεκ. κεφάλαια και 15,5 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και ταυτόχρονα 60 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Μπορεί οι τράπεζες να κερδίζουν μαεστρικά χρόνο αλλά στην πράξη… μόνο χρόνο κερδίζουν δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια και η καθυστέρηση στην αναζήτηση κεφαλαίων θα παρατείνει την παραμονή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,13% - επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - και το ιταλικό 10ετές στο 1,10% και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 155 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,07% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,42%.
Λίγο πριν τις 11:00, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Alpha Bank +3,43%... o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,45% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,91%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,89% στις 639 μονάδες έχοντας υψηλό στις 639,73 μονάδες και χαμηλό 636,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 25,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,54 εκατ. ευρώ και όγκου 1,67 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 607,5 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ διακίνησε 98 χιλ. τεμάχια αξίας 1,35 εκατ,. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 75 χιλ. τεμάχια αξίας 585 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 639 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 332 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 310-300 μονάδες και ακολουθούν οι 280 μονάδες.
Αισιοδοξία από τους τραπεζίτες για το ελληνικό χρηματιστήριο
Οι τραπεζίτες είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, βλέπουν ράλι εντός των επόμενων 4 μηνών και θεωρούν ότι το χρηματιστήριο θα φθάσει στις 800 μονάδες.
Το ερώτημα είναι η εκτίμηση των τραπεζών είναι προσδοκία ή είναι βάσιμη;
Ωστόσο αποδεχόμαστε ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο πριν ξεκινήσει το ξεφούσκωμα των διεθνών αγορών.
Ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες αναγνωρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί φούσκες στις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων
Ειδικότερα, υπάρχουν γενικοί και ειδικοί λόγοι που θα συμβάλλουν στην άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου και των τραπεζικών μετοχών.
Οι γενικοί λόγοι είναι :
-Το εμβόλιο θα ανακοινωθεί ότι διατίθεται για χρήση έως τέλος του 2020 και πιθανότατα να έχει ανακαλυφθεί και φάρμακό έως τότε.
-Δεν θα υπάρξει ισχυρό δεύτερο κύμα κορωνοιού και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν καθολικά lookdowns στις οικονομίες.
-Τα διεθνή χρηματιστήρια παρ΄ ότι θεωρούνται φούσκες δεν θα διορθώσουν για το ορατό μέλλον
-Οι διεθνείς οικονομίες θα ανακάμψουν όλες το 2021 και θα είναι αισθητή η διαφορά με το 2020.
-Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σε σχήμα U δεν θα υπάρξει ανάκαμψη V αλλά και πάλι οι επενδυτές θα αποτιμήσουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω.
-Στα ελληνοτουρκικά δεν θα υπάρξει πόλεμος, ούτε θερμό επεισόδιο και η ένταση μετά από εβδομάδες θα μειωθεί αισθητά.
-Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αρχίσει να προεξοφλείται ότι θα κυβερνήσει την Ελλάδα δύο τετραετίες δηλαδή 8 χρόνια διασφαλίζοντας οικονομική και πολιτική σταθερότητα.
-Η ύφεση στην οικονομία το 2020 θα είναι μεταξύ 8% με 9%, στο β΄ τρίμηνο του 2020 η ύφεση -15,5% με -16,3%.
Το 2021 η ανάκαμψη θα είναι τουλάχιστον 2,5% με 3%.
Οι ειδικοί λόγοι είναι :
-Οι τράπεζες έως τέλος του 2020 θα έχουν μειώσει τα προβληματικά δάνεια 32-33 δισεκ. θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια εξυγίανση NPEs.
-Τα moratorium θα συνεχιστούν έως το τέλος του α΄ τριμήνου του 2021, οπότε το ύψος των νέων προβληματικών δανείων θα διαμορφωθεί και αποσαφηνιστεί στο γ΄ τρίμηνο του 2021.
Τα νέα NPEs δεν θα ξεπεράσουν τα 5 με 6,5 δισεκ. ευρώ, οπότε οι προβλέψεις δεν θα χρειαστεί να ξεπεράσουν τα 3 δισεκ. ευρώ για όλες τις τράπεζες ή 750 εκατ ή εύρος 600 με 900 εκατ για κάθε μια τράπεζα ξεχωριστά.
-Το 2021 θα επιτύχουν κέρδη καλύτερα από αυτά του 2020 και θα παρουσιάζουν τους στόχους για το 2022 όπου θα στοχοθετηθούν κέρδη 1,7 με 1,8 δισεκ. ευρώ.
Η επικαιρότητα
Εκτός ελέγχου δείχνει να παραμένει η τροχιά του κορωνοϊού διεθνώς, καθώς ένα ακόμα μεγάλο κύμα μολύνσεων από την επιδημία έχει κατακλύσει πολλές περιοχές ανά τον κόσμο.
Αν και πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναφέρει πως ο ιός εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, στην Ινδία η επιδημία χτυπά πραγματικά «κόκκινο», αφού μετά το νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ που καταγράφηκε το Σάββατο 29/8 και την Κυριακή 30/8 καταγράφηκαν περισσότερα από 78.000 κρούσματα, ενώ επεκτατική είναι η πορεία του ιού και στη Λατινική Αμερική όπου εντοπίζονται νέες μεγάλες εστίες, σε Κολομβία και Αργεντινή.
Στις ΗΠΑ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν χθες τα 6 εκατομμύρια, τη στιγμή που έξαρση αναφέρεται στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το δεύτερο κύμα που φαίνεται να είναι σε εξέλιξη σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ενώ επίκειται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Παρά τις εξάρσεις που καταγράφονται παγκοσμίως, ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας φαίνεται να σταθεροποιείται αφού από τα μέσα Ιουλίου καταγράφονται κάθε τέσσερις ημέρες ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 851.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 25,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περίπου 16,8 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, οι ειδικοί επιστήμονες εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για την εξέλιξη της επιδημίας, τονίζοντας ότι αν και τα τελευταία τρία 24ωρα φαίνεται μια μείωση των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι μια νέα έξαρση μολύνσεων.
Εν τω μεταξύ, στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά, με την κυβέρνηση να απευθύνει έκκληση προς τους γονείς για επιστροφή από τις θερινές διακοπές και οικειοθελή απομόνωση ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού και να μην επιτραπεί η διασπορά της νόσου.
Η εξέλιξη αυτή πάντως έρχεται να ανατρέξει τον αρχικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης που ήθελε τα σχολεία να ανοίξουν νωρίτερα φέτος προκειμένου να καλυφθεί μέρος του χρόνου και της ύλης που χάθηκε κατά την περσινή χρονιά.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.317, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 271.
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Τρίτη 1/9 στις ασιατικές αγορές. με επίκεντρο των θετικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Caixin/Markit της Κίνας ενισχύθηκε στις 53,1 μονάδες τον Αύγουστο, από το 52,8 του Ιουλίου, καταγράφοντας ανάπτυξη για 4ο διαδοχικό μήνα και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2011.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,01%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,44%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,03% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +1,01%
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα Τρίτη 1/9 στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα στοιχεία για το πληθωρισμό και τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές.
Αμετάβλητος παρέμεινε τον Αύγουστο 2020 ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη σε σχέση με τον Ιούλιο με τον δείκτη της Markit να διαμορφώνεται στις 51,7 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επίσης, πτώση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, με τις τιμές ενέργειας να καταγράφουν «βουτιά» 7,8%.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του πληθωρισμού.
Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,4%, ενώ σε ετήσια 0,2%.
Σύμφωνα με το Reuters, oι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,2% τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες στο -1,5% μετά την χθεσινή αργία.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P στο +0,40% και ο Nasdaq στο +1,1% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +1,74% (21,00 δολ.)
Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο υψηλό της ημέρας η Alpha Bank +4,04%
Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται και με την Alpha Bank να κλείνει με τη μεγαλύτερη άνοδο.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1590 ευρώ, με άνοδο +1,62% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5770 ευρώ, με άνοδο +4,04%, με όγκο 8,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 891 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2350 ευρώ, με άνοδο +2,32% με όγκο 752 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 539 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4050 ευρώ, με άνοδο +0,70% με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5050 ευρώ, με πτώση -1,17% και με κεφαλαιοποίηση 225 εκατ. ευρώ
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1778 ευρώ, με άνοδο +1,60% και όγκο 85 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με άνοδο +1,84% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ +3,71%
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ....
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Aegean, Lamda, Coca Cola και ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,20 ευρώ με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση στα 8,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με πτώση -0,36% και αποτίμηση 6,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,0860 ευρώ, με άνοδο +1,9% και αποτίμηση 947 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,22 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,9650 ευρώ, με άνοδο +3,71% και αποτίμηση 2,72 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,38 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 938 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,20 ευρώ, με άνοδο +1,76% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,95 ευρώ, με άνοδο +1,7% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,96 ευρώ με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,69 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,20 ευρώ, με άνοδο +2,86% και κεφαλαιοποίηση 767 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,99 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,052 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,13%, με την Ιταλία στο 1,10%
Πωλήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα ομόλογα της ευρωζώνης.
Σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά εντός της εβδομάδας, καθώς έδωσε εντολή στις Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ως Joint Lead Managers για το νέο άνοιγμα των υφιστάμενων ομολόγων λήξεως 18 Ιουνίου 2030 (ISIN GR0124036709).
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βελτιώσει τα ταμειακά αποθέματά της, μετά τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η (κοινοπρακτική) επανέκδοση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τον όρο των συνθηκών της αγοράς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr το επιτόκιο αναμένεται στο εύρος 1,16% - 1,18%.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,13% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,10%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,72% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,13% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,19%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,26% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87% με απόδοση αγοράς 0,90% και απόδοση πώλησης 0,86%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,97% με απόδοση αγοράς 0,98% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,74 και μέση απόδοση 1,12% με απόδοση αγοράς 1,13% και απόδοση πώλησης 1,10%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,50 μονάδες βάσης και 1,30% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,16 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης από 149 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,48% ή 148 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Πωλήσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1,10%
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 1/9 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 1 Σεπτεμβρίου του 2020 στο 1,10%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/9/2020 στο -0,38% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,10% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,86%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Ωστόσο, τόσο οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά όσο και το δεύτερο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου που προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, εντός της εβδομάδας με στόχο να βελτιώσει τα ταμειακά αποθέματά της, μετά τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr το επιτόκιο αναμένεται στο εύρος 1,16% - 1,18%.
Επιπλέον, στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα με την Eurobank να ανακοινώνει σήμερα 1/9, ζημίες 1,16 δισ. το α΄ εξάμηνο 2020 λόγω Cairo ή κέρδη 176 εκατ. ευρώ χωρίς Cairo.
Eπίσης, ο όμιλος Φουρλής ανακοίνωσε ζημιές 7,2 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2020 και μείωση των πωλήσεων 23% λόγω της σημαντικής επίδρασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.
Στα ελληνοτουρκικά παραμένει η ανησυχία καθώς παρά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδος με Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ, παρά την διεθνή αντίδραση και τις… λεκτικές αποδοκιμασίες της Τουρκίας, παρά την αποφασιστικότητα της Ελλάδος… η Τουρκία και ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan δεν έχουν αλλάξει στρατηγική.
Το βέβαιο είναι ότι δεν θα γίνει πόλεμος αλλά θέλουν να σύρουν την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με ένα βασικό στόχο να διεκδικήσουν την ΑΟΖ του Καστελόριζου και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσουν την ΑΟΖ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Λιβύη.
Η Τουρκία σκόπιμα έχει θέσει πολλά ζητήματα στο τραπέζι αλλά η βασική της επιδίωξη είναι η ΑΟΖ του Καστελόριζου και η νομιμοποίηση της ΑΟΖ με την Λιβύη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 639 μονάδες με εμφανή την δυσκολία να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα και με βασικό εμπόδιο την συναλλακτική απραξία.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +4,04% και ακολούθησαν Πειραιώς +2,32%, Εθνική +1,62% και Εurobank +0,70%.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα.
Έχουν 29 δισεκ. κεφάλαια και 15,5 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και ταυτόχρονα 60 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Μπορεί οι τράπεζες να κερδίζουν μαεστρικά χρόνο αλλά στην πράξη… μόνο χρόνο κερδίζουν δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια και η καθυστέρηση στην αναζήτηση κεφαλαίων θα παρατείνει την παραμονή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,13% - επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - και το ιταλικό 10ετές στο 1,10% και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 155 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,07% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,42%.
Λίγο πριν τις 11:00, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Alpha Bank +3,43%... o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,45% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,91%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,89% στις 639 μονάδες έχοντας υψηλό στις 639,73 μονάδες και χαμηλό 636,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 25,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,54 εκατ. ευρώ και όγκου 1,67 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 607,5 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ διακίνησε 98 χιλ. τεμάχια αξίας 1,35 εκατ,. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 75 χιλ. τεμάχια αξίας 585 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 639 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 332 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 310-300 μονάδες και ακολουθούν οι 280 μονάδες.
Αισιοδοξία από τους τραπεζίτες για το ελληνικό χρηματιστήριο
Οι τραπεζίτες είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, βλέπουν ράλι εντός των επόμενων 4 μηνών και θεωρούν ότι το χρηματιστήριο θα φθάσει στις 800 μονάδες.
Το ερώτημα είναι η εκτίμηση των τραπεζών είναι προσδοκία ή είναι βάσιμη;
Ωστόσο αποδεχόμαστε ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο πριν ξεκινήσει το ξεφούσκωμα των διεθνών αγορών.
Ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες αναγνωρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί φούσκες στις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων
Ειδικότερα, υπάρχουν γενικοί και ειδικοί λόγοι που θα συμβάλλουν στην άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου και των τραπεζικών μετοχών.
Οι γενικοί λόγοι είναι :
-Το εμβόλιο θα ανακοινωθεί ότι διατίθεται για χρήση έως τέλος του 2020 και πιθανότατα να έχει ανακαλυφθεί και φάρμακό έως τότε.
-Δεν θα υπάρξει ισχυρό δεύτερο κύμα κορωνοιού και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν καθολικά lookdowns στις οικονομίες.
-Τα διεθνή χρηματιστήρια παρ΄ ότι θεωρούνται φούσκες δεν θα διορθώσουν για το ορατό μέλλον
-Οι διεθνείς οικονομίες θα ανακάμψουν όλες το 2021 και θα είναι αισθητή η διαφορά με το 2020.
-Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σε σχήμα U δεν θα υπάρξει ανάκαμψη V αλλά και πάλι οι επενδυτές θα αποτιμήσουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω.
-Στα ελληνοτουρκικά δεν θα υπάρξει πόλεμος, ούτε θερμό επεισόδιο και η ένταση μετά από εβδομάδες θα μειωθεί αισθητά.
-Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αρχίσει να προεξοφλείται ότι θα κυβερνήσει την Ελλάδα δύο τετραετίες δηλαδή 8 χρόνια διασφαλίζοντας οικονομική και πολιτική σταθερότητα.
-Η ύφεση στην οικονομία το 2020 θα είναι μεταξύ 8% με 9%, στο β΄ τρίμηνο του 2020 η ύφεση -15,5% με -16,3%.
Το 2021 η ανάκαμψη θα είναι τουλάχιστον 2,5% με 3%.
Οι ειδικοί λόγοι είναι :
-Οι τράπεζες έως τέλος του 2020 θα έχουν μειώσει τα προβληματικά δάνεια 32-33 δισεκ. θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια εξυγίανση NPEs.
-Τα moratorium θα συνεχιστούν έως το τέλος του α΄ τριμήνου του 2021, οπότε το ύψος των νέων προβληματικών δανείων θα διαμορφωθεί και αποσαφηνιστεί στο γ΄ τρίμηνο του 2021.
Τα νέα NPEs δεν θα ξεπεράσουν τα 5 με 6,5 δισεκ. ευρώ, οπότε οι προβλέψεις δεν θα χρειαστεί να ξεπεράσουν τα 3 δισεκ. ευρώ για όλες τις τράπεζες ή 750 εκατ ή εύρος 600 με 900 εκατ για κάθε μια τράπεζα ξεχωριστά.
-Το 2021 θα επιτύχουν κέρδη καλύτερα από αυτά του 2020 και θα παρουσιάζουν τους στόχους για το 2022 όπου θα στοχοθετηθούν κέρδη 1,7 με 1,8 δισεκ. ευρώ.
Η επικαιρότητα
Εκτός ελέγχου δείχνει να παραμένει η τροχιά του κορωνοϊού διεθνώς, καθώς ένα ακόμα μεγάλο κύμα μολύνσεων από την επιδημία έχει κατακλύσει πολλές περιοχές ανά τον κόσμο.
Αν και πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναφέρει πως ο ιός εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, στην Ινδία η επιδημία χτυπά πραγματικά «κόκκινο», αφού μετά το νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ που καταγράφηκε το Σάββατο 29/8 και την Κυριακή 30/8 καταγράφηκαν περισσότερα από 78.000 κρούσματα, ενώ επεκτατική είναι η πορεία του ιού και στη Λατινική Αμερική όπου εντοπίζονται νέες μεγάλες εστίες, σε Κολομβία και Αργεντινή.
Στις ΗΠΑ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν χθες τα 6 εκατομμύρια, τη στιγμή που έξαρση αναφέρεται στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το δεύτερο κύμα που φαίνεται να είναι σε εξέλιξη σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ενώ επίκειται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Παρά τις εξάρσεις που καταγράφονται παγκοσμίως, ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας φαίνεται να σταθεροποιείται αφού από τα μέσα Ιουλίου καταγράφονται κάθε τέσσερις ημέρες ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 851.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 25,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περίπου 16,8 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, οι ειδικοί επιστήμονες εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για την εξέλιξη της επιδημίας, τονίζοντας ότι αν και τα τελευταία τρία 24ωρα φαίνεται μια μείωση των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι μια νέα έξαρση μολύνσεων.
Εν τω μεταξύ, στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά, με την κυβέρνηση να απευθύνει έκκληση προς τους γονείς για επιστροφή από τις θερινές διακοπές και οικειοθελή απομόνωση ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού και να μην επιτραπεί η διασπορά της νόσου.
Η εξέλιξη αυτή πάντως έρχεται να ανατρέξει τον αρχικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης που ήθελε τα σχολεία να ανοίξουν νωρίτερα φέτος προκειμένου να καλυφθεί μέρος του χρόνου και της ύλης που χάθηκε κατά την περσινή χρονιά.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.317, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 271.
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Τρίτη 1/9 στις ασιατικές αγορές. με επίκεντρο των θετικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Caixin/Markit της Κίνας ενισχύθηκε στις 53,1 μονάδες τον Αύγουστο, από το 52,8 του Ιουλίου, καταγράφοντας ανάπτυξη για 4ο διαδοχικό μήνα και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2011.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,01%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,44%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,03% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +1,01%
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα Τρίτη 1/9 στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα στοιχεία για το πληθωρισμό και τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές.
Αμετάβλητος παρέμεινε τον Αύγουστο 2020 ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη σε σχέση με τον Ιούλιο με τον δείκτη της Markit να διαμορφώνεται στις 51,7 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επίσης, πτώση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, με τις τιμές ενέργειας να καταγράφουν «βουτιά» 7,8%.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του πληθωρισμού.
Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,4%, ενώ σε ετήσια 0,2%.
Σύμφωνα με το Reuters, oι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,2% τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες στο -1,5% μετά την χθεσινή αργία.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P στο +0,40% και ο Nasdaq στο +1,1% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +1,74% (21,00 δολ.)
Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο υψηλό της ημέρας η Alpha Bank +4,04%
Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται και με την Alpha Bank να κλείνει με τη μεγαλύτερη άνοδο.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1590 ευρώ, με άνοδο +1,62% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5770 ευρώ, με άνοδο +4,04%, με όγκο 8,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 891 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2350 ευρώ, με άνοδο +2,32% με όγκο 752 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 539 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4050 ευρώ, με άνοδο +0,70% με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5050 ευρώ, με πτώση -1,17% και με κεφαλαιοποίηση 225 εκατ. ευρώ
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1778 ευρώ, με άνοδο +1,60% και όγκο 85 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με άνοδο +1,84% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ +3,71%
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ....
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Aegean, Lamda, Coca Cola και ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,20 ευρώ με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση στα 8,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με πτώση -0,36% και αποτίμηση 6,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,0860 ευρώ, με άνοδο +1,9% και αποτίμηση 947 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,22 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,9650 ευρώ, με άνοδο +3,71% και αποτίμηση 2,72 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,38 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 938 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,20 ευρώ, με άνοδο +1,76% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,95 ευρώ, με άνοδο +1,7% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,96 ευρώ με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,69 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,20 ευρώ, με άνοδο +2,86% και κεφαλαιοποίηση 767 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,99 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,052 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,13%, με την Ιταλία στο 1,10%
Πωλήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα ομόλογα της ευρωζώνης.
Σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά εντός της εβδομάδας, καθώς έδωσε εντολή στις Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ως Joint Lead Managers για το νέο άνοιγμα των υφιστάμενων ομολόγων λήξεως 18 Ιουνίου 2030 (ISIN GR0124036709).
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βελτιώσει τα ταμειακά αποθέματά της, μετά τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η (κοινοπρακτική) επανέκδοση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τον όρο των συνθηκών της αγοράς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr το επιτόκιο αναμένεται στο εύρος 1,16% - 1,18%.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,13% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,10%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,72% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,13% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,19%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,26% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87% με απόδοση αγοράς 0,90% και απόδοση πώλησης 0,86%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,97% με απόδοση αγοράς 0,98% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,74 και μέση απόδοση 1,12% με απόδοση αγοράς 1,13% και απόδοση πώλησης 1,10%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,50 μονάδες βάσης και 1,30% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,16 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης από 149 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,48% ή 148 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Πωλήσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1,10%
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 1/9 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 1 Σεπτεμβρίου του 2020 στο 1,10%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/9/2020 στο -0,38% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,10% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,86%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών