Εμφανής η δυσκολία διάσπασης των 650 μονάδων καθώς απουσιάζουν οι καταλύτες για να κινηθεί η αγορά σε ανώτερα επίπεδα
(upd14)Συνεχίστηκε η απαξίωση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 639 μονάδες, με εμφανή την επενδυτική αδιαφορία καθώς παραμένει η ανησυχία για τις προοπτικές της οικονομίας, τα ελληνοτουρκικά και την πανδημία του κορωνοϊού.
Η αγορά συνεχίζει την συσσώρευση στο εύρος στο 610-650 μονάδων καθώς απουσιάζουν οι καταλύτες για να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα.
Ειδικότερα, στις τράπεζες ασκήθηκαν ελεγχόμενες πιέσεις σε Πειραιώς -2,26% και Eurobank -1,48% ενώ αμετάβλητες έκλεισαν Eθνική και Alpha Bank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν απώλειες με ΟΤΕ -3,64%, Motor Oil -2,73%, Coca Cola -1,99% ...ενώ ανοδικά έκλεισε η ΔΕΗ στο +2,66% μετά και την ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για τα EBITDA στα επίπεδα των 850-900 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζεται και σήμερα το sell off στους αμερικάνικούς δείκτες με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στο -4% επιδρώντας αρνητικά στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία στο -1,5%
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η ανεργία υποχώρησε στο 8,4% τον Αύγουστο με τις νέες θέσεις εργασίας στα 1,371 εκατ. .
Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το -15,2% της πτώσης στο ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο και συνολικά στο -7,9% για το πρώτο εξάμηνο του 2020,αναγκάζουν την ομάδα Πισσαρίδη να αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο των προτάσεων – μεταρρυθμίσεων, που θα έρθει το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών περνούν από δεύτερη αξιολόγηση τις μόνιμες μειώσεις των φόρων και εισφορών που επρόκειτο να περιληφθούν στο πακέτο της ΔΕΘ που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 12-13 Σεπτεμβρίου.
Στα ελληνοτουρκικά, μήνυμα στην Τουρκία και στον πρόεδρο Erdogan να σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο προκειμένου να αρχίσουν οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στον απόηχο των δηλώσεων του γ.γ. ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος έκανε λόγο για συμφωνία των δύο ηγετών για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,12% μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% ενώ πωλήσεις καταγράφονται στο ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 1,03% και με το μεταξύ τους spread στις 9 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 148 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,26% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,46%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης με πιέσεις στις τράπεζες με Πειραιώς -2,34%, Alpha Bank -2,21%...αλλά και τις απώλειες -2,6% της Coca Cola, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,91% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,94%.
Περί τις 15:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips, όπως σε Motor Oil, Coca Cola, ΟΠΑΠ...και σε συνδυασμό με τις απώλειες στις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,16%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,05% στις 639 μονάδες έχοντας υψηλό στις 644,72 μονάδες και χαμηλό 638,57 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωμένες συναλλαγές αξίας 5,2 εκατ. ευρώ και όγκου 1,3394018 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξάις 588 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 333 χιλ. τεμάχια αξίας 4,6 εκατ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 639 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 333 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 310-300 μονάδες και ακολουθούν οι 280 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες
Συμφωνία Πειραιώς και MIG - Ποια στρατηγική λύση εξετάζεται για τα δάνεια
Συμφωνία έχει επέλθει μεταξύ της διοίκησης της Marfin Investment Group (MIG) υπό τον Θανάση Παπανικολάου διευθύνων σύμβουλο και της τράπεζας Πειραιώς που είναι ο βασικός δανειστής της MIG με 530 εκατ αλλά και βασικό μέτοχος με ποσοστό 31%.
Με βάση πληροφορίες υπήρξε συνάντηση των δύο πλευρών και στην Γενική Συνέλευση σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2020 θα εγκριθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Να σημειωθεί ότι η πρόσφατα πραγματοποιηθείσα Γενική Συνέλευση είχε αναβληθεί μετά από αίτημα της Πειραιώς με αφορμή ορισμένα ευαίσθητα θέματα, όπως των αποδοχών στην διοίκηση της MIG.
Όμως υπήρξαν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και έτσι διευθετήθηκε το θέμα.
Ωστόσο διοίκηση Πειραιώς ως βασικός μέτοχος και βασικός δανειστής και διοίκηση της Marfin Investment Group φαίνεται να συμφωνούν και στην ευρύτερη στρατηγική… συμφωνούν να ξεκινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δανείων της MIG, ώστε να «μπλοκάρουν» τα σχέδια Εθνικής τράπεζας και Eurobank για τα δάνεια της Vivartia.
To πιθανότερο σενάριο είναι αυτός που θα αγοράσει τα δάνεια της MIG να αγοράσει και τα δάνεια της Vivartia.
Τραπεζικά νέα
Η doValue καθίσταται η μεγαλύτερη ουσιαστικά bad bank ή κατά το ορθότερο εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα με 43 έως 45 δισεκ. ευρώ NPEs που αντιστοιχούν στο 26% του ελληνικού ΑΕΠ και με σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Μια bad bank ή εταιρία διαχείρισης όπως η doValue δεν έχει στόχο να κυνηγάει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις... αλλά να ξεκινήσει μια διαδικασία παραγωγικού διαλόγου όπου και ο δανειολήπτης να αισθανθεί ότι κερδίζει αλλά και η εταιρία διαχείρισης.
Πως θα προκύψουν όμως τα 43 με 45 δισεκ. NPEs;
-Ήδη η doValue κατέχει 30,9 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα που κατά βάση προέρχονται από τα NPEs της Eurobank, το πρόγραμμα Cairo των 7,5 δισεκ. και άλλα…
-Με βάση σοβαρές ενδείξεις η Εθνική θα προχωρήσει εντός του Οκτωβρίου 2020 σε τιτλοποίηση 6,3 δισεκ. ευρώ NPEs την οποία κατά το πιθανότερο σενάριο θα καταλήξει στην dovalue.
Και στην Εθνική υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η dovalue να αποκτήσει τα 6,3 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης.
-Με βάση ισχυρές ενδείξεις η doValue θα αποκτήσει και 7 δισεκ. επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια τα οποία θα πωλήσει η PQH η εταιρία που είχε αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων των bad bank όπως Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.α.
-Με βάση ισχυρές ενδείξεις η doValue θα αποκτήσει και τα προβληματικά ανοίγματα σχεδόν 750 εκατ της Παγκρήτιας τράπεζας ή pagreta bank.
Το άθροισμα όλων αυτών είναι 45 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα τα οποία θα διαχειρίζεται η doValue και θα καταστεί ένας ισχυρός πυλώνας στην οικονομία καθώς εκτιμάται ότι θα αγγίξουν σχεδόν 1 εκατ έλληνες πολίτες, επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα.
Η επικαιρότητα
Με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού ανά τον κόσμο με την Ινδία να εξελίσσεται στη νέα μεγάλη εστία καθώς βρίσκεται πλέον μια «ανάσα» από τα 4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και από το να «ρίξει» τη Βραζιλία από τη δεύτερη θέση με τις περισσότερες μολύνσεις.
Η Ινδία έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ όσον αφορά την εξάπλωση και την ένταση του ιού τον Αύγουστο, όταν και κατέγραψε σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο πουθενά αλλού στον κόσμο από την έναρξη της επιδημίας.
Στο κόκκινο εξακολουθεί να βρίσκεται η Λατινική Αμερική, όπου αν και εμφανίζονται ενδείξεις πως στη Βραζιλία μειώνεται ο ρυθμός των θανάτων και των κρουσμάτων, σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στην Αργεντινή καταγράφονται ημερήσια ρεκόρ μολύνσεων.
Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται τόσο στην Ευρώπη, όπου οι μαθητές έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στις τάξεις τους όσο και στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην Πολιτεία της Βικτόρια όπου και πάλι το τελευταίο 24ωρο υπήρξε έξαρση θυμάτων και μολύνσεων.
Σε ύφεση είναι η επιδημία στην Κίνα όπου για 19η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα εγχώριο κρούσμα, ενώ και ο αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 869.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 26,5 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 17,5 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα να διαμορφώνονται σε ημερήσια βάση σταθερά πάνω από 200 και με τη διασπορά του ιού να έχει απλωθεί σε όλη την χώρα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο η επιδημία να ξεφύγει και να αρχίσει να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.
Οι ειδικοί, οι οποίοι βλέπουν να αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εστιάζουν την προσοχή τους στην Αττική, την πλέον επιβαρυμένη περιοχή στην χώρα, αλλά και στις κλειστές δομές, όπως είναι τα γηροκομεία και τα μέτρα φιλοξενίας μεταναστών, ενώ τονίζουν επιτακτικά τον κίνδυνο που συνιστούν οι ασυμπτωματικοί για τη διάδοση του ιού.
Για αυτόν τον λόγο επιμένουν στην ανάγκη να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας – αποστάσεις, μάσκα, υγιεινή χεριών – ενώ παράλληλα εντατικοποιούν τους ελέγχους και τα τεστ σε όλες τις κλειστές δομές σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και όπου κρίνεται αναγκαίο, επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.998, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 279.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 4/9 οι ασιατικές αγορές παίρνοντας την σκυτάλη της πτώσης από την Wall Street
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η υστραλία, με τον S&P/ASX να κλείνει στο -3,06% καθώς το ΑΕΠ σημείωσε πτώση - ρεκόρ της τάξης του 7% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους
Πρόκειται για την πρώτη ύφεση που καταγράφεται από το 1991.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,11%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,87%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,25% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με πτώση -1,15%
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Sell off στην Wall Street
Aπώλειες καταγράφονται σήμερα 4/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τις ισχυρές πιέσεις στη Wall Street που συνεχίζονται και σήμερα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία η ανεργία υποχώρησε στο 8,4% τον Αύγουστο στις ΗΠΑ με τις νέες θέσεις εργασίας στα 1,371 εκατ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,80%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,5%, ο S&P στο -2,2% και ο Nasdaq στο -4% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -0,39% (20,30 δολ.)
Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, ενώ συνεχίστηκαν οι χαμηλές συναλλαγές....
Η Εθνική έκλεισε στα 1,18 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5890 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 909 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς διαπραγματεύεται στα 1,2120 ευρώ, με πτώση -2,26% με όγκο 515 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 529 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,40 ευρώ, με πτώση -1,48% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,49 ευρώ, με πτώση -1,71% και με κεφαλαιοποίηση 219 εκατ. ευρώ
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1768 ευρώ, με πτώση -0,56% και όγκο 88 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 267 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στον ΟΤΕ -3,64%, κέρδη σε ΔΕΗ +2,66%
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο ΟΤΕκαι ακολούθησαν Motor Oil, ΕΧΑΕ, Coca Cola....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ και ακολούθησαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,66 ευρώ με πτώση -1,99% και κεφαλαιοποίηση στα 8,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,23 ευρώ, με πτώση -3,64% και αποτίμηση 6,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,33 ευρώ, με άνοδο +2,66% και αποτίμηση 1 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2250 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 516 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,03 ευρώ, με πτώση -1,65% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,16 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 920 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,18 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,40 ευρώ, με πτώση -2,73% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,90 ευρώ με πτώση -1,86% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,04 ευρώ, με άνοδο +0,94% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,19 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 766 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,051 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση - μετά το reopening - στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,12%, με την Ιταλία στο 1,03%
Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2/9 όπου αυξήθηκε το βάθος του στα 5,5 δισεκ.
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,12% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,03%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,12% με το αμερικανικό 10ετές 0,67% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,02 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,24% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,87%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,53 και μέση απόδοση 1,12% με απόδοση αγοράς 1,13% και απόδοση πώλησης 1,11%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και 1,32% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης από 156 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,47% ή 147 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Πωλήσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1,03%
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2020 στο 1,03%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/9/2020 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,13% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,82%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Η αγορά συνεχίζει την συσσώρευση στο εύρος στο 610-650 μονάδων καθώς απουσιάζουν οι καταλύτες για να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα.
Ειδικότερα, στις τράπεζες ασκήθηκαν ελεγχόμενες πιέσεις σε Πειραιώς -2,26% και Eurobank -1,48% ενώ αμετάβλητες έκλεισαν Eθνική και Alpha Bank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν απώλειες με ΟΤΕ -3,64%, Motor Oil -2,73%, Coca Cola -1,99% ...ενώ ανοδικά έκλεισε η ΔΕΗ στο +2,66% μετά και την ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για τα EBITDA στα επίπεδα των 850-900 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζεται και σήμερα το sell off στους αμερικάνικούς δείκτες με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στο -4% επιδρώντας αρνητικά στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία στο -1,5%
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η ανεργία υποχώρησε στο 8,4% τον Αύγουστο με τις νέες θέσεις εργασίας στα 1,371 εκατ. .
Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το -15,2% της πτώσης στο ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο και συνολικά στο -7,9% για το πρώτο εξάμηνο του 2020,αναγκάζουν την ομάδα Πισσαρίδη να αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο των προτάσεων – μεταρρυθμίσεων, που θα έρθει το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών περνούν από δεύτερη αξιολόγηση τις μόνιμες μειώσεις των φόρων και εισφορών που επρόκειτο να περιληφθούν στο πακέτο της ΔΕΘ που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 12-13 Σεπτεμβρίου.
Στα ελληνοτουρκικά, μήνυμα στην Τουρκία και στον πρόεδρο Erdogan να σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο προκειμένου να αρχίσουν οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στον απόηχο των δηλώσεων του γ.γ. ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος έκανε λόγο για συμφωνία των δύο ηγετών για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,12% μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% ενώ πωλήσεις καταγράφονται στο ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 1,03% και με το μεταξύ τους spread στις 9 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 148 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,26% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,46%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης με πιέσεις στις τράπεζες με Πειραιώς -2,34%, Alpha Bank -2,21%...αλλά και τις απώλειες -2,6% της Coca Cola, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,91% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,94%.
Περί τις 15:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips, όπως σε Motor Oil, Coca Cola, ΟΠΑΠ...και σε συνδυασμό με τις απώλειες στις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,16%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,05% στις 639 μονάδες έχοντας υψηλό στις 644,72 μονάδες και χαμηλό 638,57 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωμένες συναλλαγές αξίας 5,2 εκατ. ευρώ και όγκου 1,3394018 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξάις 588 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 333 χιλ. τεμάχια αξίας 4,6 εκατ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 639 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 333 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 310-300 μονάδες και ακολουθούν οι 280 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες
Συμφωνία Πειραιώς και MIG - Ποια στρατηγική λύση εξετάζεται για τα δάνεια
Συμφωνία έχει επέλθει μεταξύ της διοίκησης της Marfin Investment Group (MIG) υπό τον Θανάση Παπανικολάου διευθύνων σύμβουλο και της τράπεζας Πειραιώς που είναι ο βασικός δανειστής της MIG με 530 εκατ αλλά και βασικό μέτοχος με ποσοστό 31%.
Με βάση πληροφορίες υπήρξε συνάντηση των δύο πλευρών και στην Γενική Συνέλευση σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2020 θα εγκριθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Να σημειωθεί ότι η πρόσφατα πραγματοποιηθείσα Γενική Συνέλευση είχε αναβληθεί μετά από αίτημα της Πειραιώς με αφορμή ορισμένα ευαίσθητα θέματα, όπως των αποδοχών στην διοίκηση της MIG.
Όμως υπήρξαν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και έτσι διευθετήθηκε το θέμα.
Ωστόσο διοίκηση Πειραιώς ως βασικός μέτοχος και βασικός δανειστής και διοίκηση της Marfin Investment Group φαίνεται να συμφωνούν και στην ευρύτερη στρατηγική… συμφωνούν να ξεκινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δανείων της MIG, ώστε να «μπλοκάρουν» τα σχέδια Εθνικής τράπεζας και Eurobank για τα δάνεια της Vivartia.
To πιθανότερο σενάριο είναι αυτός που θα αγοράσει τα δάνεια της MIG να αγοράσει και τα δάνεια της Vivartia.
Τραπεζικά νέα
Η doValue καθίσταται η μεγαλύτερη ουσιαστικά bad bank ή κατά το ορθότερο εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα με 43 έως 45 δισεκ. ευρώ NPEs που αντιστοιχούν στο 26% του ελληνικού ΑΕΠ και με σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Μια bad bank ή εταιρία διαχείρισης όπως η doValue δεν έχει στόχο να κυνηγάει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις... αλλά να ξεκινήσει μια διαδικασία παραγωγικού διαλόγου όπου και ο δανειολήπτης να αισθανθεί ότι κερδίζει αλλά και η εταιρία διαχείρισης.
Πως θα προκύψουν όμως τα 43 με 45 δισεκ. NPEs;
-Ήδη η doValue κατέχει 30,9 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα που κατά βάση προέρχονται από τα NPEs της Eurobank, το πρόγραμμα Cairo των 7,5 δισεκ. και άλλα…
-Με βάση σοβαρές ενδείξεις η Εθνική θα προχωρήσει εντός του Οκτωβρίου 2020 σε τιτλοποίηση 6,3 δισεκ. ευρώ NPEs την οποία κατά το πιθανότερο σενάριο θα καταλήξει στην dovalue.
Και στην Εθνική υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η dovalue να αποκτήσει τα 6,3 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης.
-Με βάση ισχυρές ενδείξεις η doValue θα αποκτήσει και 7 δισεκ. επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια τα οποία θα πωλήσει η PQH η εταιρία που είχε αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων των bad bank όπως Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.α.
-Με βάση ισχυρές ενδείξεις η doValue θα αποκτήσει και τα προβληματικά ανοίγματα σχεδόν 750 εκατ της Παγκρήτιας τράπεζας ή pagreta bank.
Το άθροισμα όλων αυτών είναι 45 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα τα οποία θα διαχειρίζεται η doValue και θα καταστεί ένας ισχυρός πυλώνας στην οικονομία καθώς εκτιμάται ότι θα αγγίξουν σχεδόν 1 εκατ έλληνες πολίτες, επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα.
Η επικαιρότητα
Με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού ανά τον κόσμο με την Ινδία να εξελίσσεται στη νέα μεγάλη εστία καθώς βρίσκεται πλέον μια «ανάσα» από τα 4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και από το να «ρίξει» τη Βραζιλία από τη δεύτερη θέση με τις περισσότερες μολύνσεις.
Η Ινδία έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ όσον αφορά την εξάπλωση και την ένταση του ιού τον Αύγουστο, όταν και κατέγραψε σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο πουθενά αλλού στον κόσμο από την έναρξη της επιδημίας.
Στο κόκκινο εξακολουθεί να βρίσκεται η Λατινική Αμερική, όπου αν και εμφανίζονται ενδείξεις πως στη Βραζιλία μειώνεται ο ρυθμός των θανάτων και των κρουσμάτων, σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στην Αργεντινή καταγράφονται ημερήσια ρεκόρ μολύνσεων.
Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται τόσο στην Ευρώπη, όπου οι μαθητές έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στις τάξεις τους όσο και στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην Πολιτεία της Βικτόρια όπου και πάλι το τελευταίο 24ωρο υπήρξε έξαρση θυμάτων και μολύνσεων.
Σε ύφεση είναι η επιδημία στην Κίνα όπου για 19η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα εγχώριο κρούσμα, ενώ και ο αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 869.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 26,5 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 17,5 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα να διαμορφώνονται σε ημερήσια βάση σταθερά πάνω από 200 και με τη διασπορά του ιού να έχει απλωθεί σε όλη την χώρα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο η επιδημία να ξεφύγει και να αρχίσει να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.
Οι ειδικοί, οι οποίοι βλέπουν να αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εστιάζουν την προσοχή τους στην Αττική, την πλέον επιβαρυμένη περιοχή στην χώρα, αλλά και στις κλειστές δομές, όπως είναι τα γηροκομεία και τα μέτρα φιλοξενίας μεταναστών, ενώ τονίζουν επιτακτικά τον κίνδυνο που συνιστούν οι ασυμπτωματικοί για τη διάδοση του ιού.
Για αυτόν τον λόγο επιμένουν στην ανάγκη να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας – αποστάσεις, μάσκα, υγιεινή χεριών – ενώ παράλληλα εντατικοποιούν τους ελέγχους και τα τεστ σε όλες τις κλειστές δομές σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και όπου κρίνεται αναγκαίο, επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.998, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 279.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 4/9 οι ασιατικές αγορές παίρνοντας την σκυτάλη της πτώσης από την Wall Street
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η υστραλία, με τον S&P/ASX να κλείνει στο -3,06% καθώς το ΑΕΠ σημείωσε πτώση - ρεκόρ της τάξης του 7% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους
Πρόκειται για την πρώτη ύφεση που καταγράφεται από το 1991.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,11%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,87%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,25% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με πτώση -1,15%
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Sell off στην Wall Street
Aπώλειες καταγράφονται σήμερα 4/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τις ισχυρές πιέσεις στη Wall Street που συνεχίζονται και σήμερα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία η ανεργία υποχώρησε στο 8,4% τον Αύγουστο στις ΗΠΑ με τις νέες θέσεις εργασίας στα 1,371 εκατ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,80%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,5%, ο S&P στο -2,2% και ο Nasdaq στο -4% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -0,39% (20,30 δολ.)
Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, ενώ συνεχίστηκαν οι χαμηλές συναλλαγές....
Η Εθνική έκλεισε στα 1,18 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5890 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 909 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς διαπραγματεύεται στα 1,2120 ευρώ, με πτώση -2,26% με όγκο 515 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 529 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,40 ευρώ, με πτώση -1,48% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,49 ευρώ, με πτώση -1,71% και με κεφαλαιοποίηση 219 εκατ. ευρώ
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1768 ευρώ, με πτώση -0,56% και όγκο 88 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 267 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στον ΟΤΕ -3,64%, κέρδη σε ΔΕΗ +2,66%
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο ΟΤΕκαι ακολούθησαν Motor Oil, ΕΧΑΕ, Coca Cola....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ και ακολούθησαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,66 ευρώ με πτώση -1,99% και κεφαλαιοποίηση στα 8,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,23 ευρώ, με πτώση -3,64% και αποτίμηση 6,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,33 ευρώ, με άνοδο +2,66% και αποτίμηση 1 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2250 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 516 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,03 ευρώ, με πτώση -1,65% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,16 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 920 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,18 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,40 ευρώ, με πτώση -2,73% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,90 ευρώ με πτώση -1,86% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,04 ευρώ, με άνοδο +0,94% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,19 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 766 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,051 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση - μετά το reopening - στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,12%, με την Ιταλία στο 1,03%
Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2/9 όπου αυξήθηκε το βάθος του στα 5,5 δισεκ.
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,12% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,03%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,12% με το αμερικανικό 10ετές 0,67% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,02 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,24% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,87%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,53 και μέση απόδοση 1,12% με απόδοση αγοράς 1,13% και απόδοση πώλησης 1,11%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και 1,32% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης από 156 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,47% ή 147 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Πωλήσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1,03%
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2020 στο 1,03%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/9/2020 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,13% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,82%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών