Ο Γενικός Δείκτης υπό την πίεση των τραπεζών διέσπασε την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων
(upd14)Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 627 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες με απώλειες έως -6%, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός για την παρατεταμένη απαξίωση της αγοράς.
Ειδικότερα, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -6,31% και ακολούθησαν Εθνική -5,64%, Πειραιώς -5,01% και Alpha Bank -5,01%.
Σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει αρνητική έκπληξη 5 δισ. στο δυσμενές σενάριο των stress tests στις ελληνικές τράπεζες λόγω των νέων NPEs, σύμφωνα με ορισμένες πηγές που μίλησαν ανεπίσημα στο bankingnews.
Σημειώνεται ότι στο δυσμενές σενάριο των 10 με 12 δισεκ. νέων NPEs – εάν επιβεβαιωθεί γιατί σε αυτή την φάση δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα – θα οδηγήσει σε κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες ενώ θα υποχρεωθούν να λάβουν σοβαρά μέτρα, κοινώς να βρουν νέα κεφάλαια ώστε να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα.
Ταυτόχρονα, με απώλειες έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση ο Ελλάκτωρας -14,61%, Viohalco -3,86%, ΕΧΑΕ -3,61%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,31%......ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο Μυτιληναίος ενώ αύριο 9/9 αναμένονται τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου.
Εμφανής είναι η επιφυλακτικότητα των εγχώριων και ξένων επενδυτών καθώς κυριαρχεί η αβεβαιότητα για την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας, τα κεφαλαιακά προβλήματα των ελληνικών τραπεζών που παραμένουν ....ενώ το πάζλ συνθέτουν οι οι προκλήσεις της Άγκυρας που συνεχίζονται αμείωτες.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πιέσεις και στην Wall Street ειδικότερα στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στο -2% από -3% νωρίτερα αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Dax στη Γερμανία -1% από -2% καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το οποίο μειώθηκε κατά 11,8% το β' τρίμηνο του 2020, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,9%.
Στην 4η χειρότερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με μείωση του ΑΕΠ στο -14% μετά από την Ισπανία (-18,5%), την Κροατία (-14,9%) και την Ουγγαρία (-14,5%) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Επίσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται την Πέμπτη 9/9 στη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου εκτιμάται πως θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική αναμένοντας τις νέες οικονομικές προβλέψεις αλλά και το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στρατηγική της.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 ξεκινάει διαδικτυακά το roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ενώ η Bank of America Global Research πραγματοποιεί διαδικτυακά το συνέδριό της στις 22-24 Σεπτεμβρίου στο οποίο θα μετέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Τα μακροοικονομικά θέματα βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των αναλυτών.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας η ατζέντα επικεντρώνεται στην πορεία του ΑΕΠ, στη μείωση των κόκκινων δανείων, η προετοιμασία για το Ταμείο Ανάκαμψης σε επίπεδο κυβέρνησης, τραπεζών, η πολιτική συγκυρία, τουρκική επιθετικότητα. ..
Στα ελληνοτουρκικά, στα ύψη παραμένει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία από τη μία πλευρά να απειλεί Ελλάδα και ΕΕ και από την άλλη να ζητά διάλογο, ενώ η Ελλάδα επιχειρεί να χτίσει συμμαχίες-απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, ενώ θα συμμετέχουν και στη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7).
Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι για τις 21 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες δηλαδή πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την Τουρκία, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, στις Βρυξέλλες, για εφ' όλης της ύλης συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ωστόσο, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis πραγματοποιεί -συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία- έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για 30η ημέρα.
Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 8/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,17% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 1,04% και με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 146 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ήπιες πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,37% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,12%.
Περί τις 15:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο των τράπεζων και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,5% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -2,78%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,15% στις 627 μονάδες έχοντας υψηλό στις 640,88 μονάδες και χαμηλό 623,52 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 36 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προστυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3 εκατ. ευρώ και όγκου288 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθγηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 808 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 188 χιλ. τεμάχια αξίας 2,22 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 627 μονάδες, έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 313 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 310-300 μονάδες και ακολουθούν οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες
Εταιρικά νέα
Λίαν συντόμως η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα πρέπει να πάρει μια απόφαση.
Οι εναλλακτικές είναι να πωλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο CVC έναντι 440 εκατ. ευρώ ή εναλλακτικά να επιλέξει IPO για το α΄ τρίμηνο του 2020 ακόμη και με αυτό το αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο.
Ένα σενάριο που φαίνεται στον ορίζοντα είναι ότι ο Ελλάκτωρας ώς βασικός δανειστής του ομίλου και ειδικά του Άκτωρα της κατασκευαστικής θα εισφέρει κεφάλαια στον Άκτωρα.
Ο Ελλάκτωρας να συνάψει συνεργασία με κάποιο διεθνές fund το οποίο θα χρηματοδοτήσει τον Άκτωρα και ο Ελλάκτωρας να μην δανειστεί από τις ελληνικές τράπεζες.
Εν συνεχεία οι τράπεζες να προχωρήσουν σε κάποιες ρυθμίσεις με τις εγγυητικές επιστολές που φθάνουν τα 800 εκατ και της Εθνικής τα 200 εκατ… ανανεώνοντας κάποιες παλαιές που λήγουν καθώς και κάποια άλλα μέτρα.
Εν τω μεταξύ τις τελικές τους αποφάσεις για τον Άκτωρα – Ελλάκτωρα οι τράπεζες θα τις λάβουν τέλη Σεπτεμβρίου οπότε θα έχει παραδοθεί το πόρισμα Alvarez and Marsal που ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία του Ελλάκτωρα συνολικά….
Το πόρισμα αναμένεται 24 Σεπτεμβρίου 2020.
Κίνδυνος να υπάρξει αρνητική έκπληξη 5 δισ στο δυσμενές σενάριο των stress tests στις ελληνικές τράπεζες
Αν και τα stress tests του 2021 απέχουν 10 μήνες από την υλοποίηση τους, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι λόγω των νέων NPEs… υπάρχει ορατός κίνδυνος να προκύψει αρνητική έκπληξη 5 δισεκ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες.
Πηγή που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρει ότι «εάν τα νέα NPEs είναι τελικώς πάνω από 10 δισεκ. τότε η πιθανότητα αρνητικής έκπληξης στο δυσμενές σενάριο αυξάνεται κατακόρυφα»
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 28 δισεκ. κεφάλαια και 15,5 δισεκ αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC και 22,4 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο DTA.
Να σημειωθεί ότι η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα επιδενωθεί σημαντικά στις ελληνικές τράπεζες το προσεχές διάστημα.
Οι τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών στα 4 δισεκ. ευρώ περίπου διαμορφώνουν μια σχέση τιμής προς λογιστική αξία 0,14 που αυτό σημαίνει ότι το 1 ευρώ σε κεφάλαιο έχει χρηματιστηριακή αξία 0,14 ευρώ.
Με βάση τις ίδιες πηγές εάν στο δυσμενές σενάριο των stress tests λαμβάνοντας υπόψη τις μακροπροβολές της οικονομίας για το 2021 και την πορεία των ακινήτων συνδυαστεί με μια αρνητική έκπληξη στα νέα NPEs – που αποτελεί και τον πιο σοβαρό κίνδυνο – τότε θα μπορούσαν να προκύψουν περίπου 5 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο εξέλιξη που θα έφερνε εμπροσθοβαρώς την ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Οι εκτιμήσεις για τα νέα NPEs ποικίλουν ξεκινούν στο πολύ αισιόδοξο σενάριο στα 5 δισεκ. στο βασικό σενάριο 7 δισεκ. και στο δυσμενές μεταξύ 10-12 δισεκ. ευρώ.
Αυτό το δυσμενές σενάριο των 10 με 12 δισεκ. νέων NPEs – εάν επιβεβαιωθεί γιατί σε αυτή την φάση δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα – θα οδηγήσει σε κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες περίπου 5 δισεκ. ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες στην Ελλάδα θα υποχρεωθούν να λάβουν σοβαρά μέτρα, κοινώς να βρουν νέα κεφάλαια ώστε να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα.
Οι εποπτικές αρχές ακόμη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος ανεπισήμως έχει διατυπώσει τις ανησυχίες της για τις ελληνικές τράπεζες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους ισολογισμούς.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ έχει αναφέρει ότι το εύρος των νέων NPEs μπορεί να κινηθεί μεταξύ 6 και 18 δισεκ. ευρώ.
Η επικαιρότητα
Με ραγδαίους ρυθμούς εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο η επιδημία του κορωνοϊού με την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική να είναι από τις πλέον πληττόμενες περιοχές.
Στην Ινδία, αν και μειώθηκαν σημαντικά οι νέες μολύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο (τα κρούσματα έπεσαν στα 76.000 από 90.000), καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από την έναρξη της πανδημίας ενώ στις ΗΠΑ, όπου εξακολουθούν καθημερινά να αυξάνονται θύματα και κρούσματα, ο πρόεδρος Trump άφησε υπαινιγμούς για το ενδεχόμενο το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ακόμα και πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, κάτι πάντως που αμφισβήτησαν έντονα πολλοί Αμερικάνοι ειδικοί επιστήμονες.
Στη Λατινική Αμερική, η οποία είναι και η πλέον πληττόμενη περιοχή, αυξάνονται ημερησίως οι νεκροί και οι νέες μολύνσεις ενώ πολύ καλύτερη είναι εικόνα στην Κίνα, η οποία για 23 συνεχόμενες ημέρες δεν έχει αναφέρει ούτε ένα εγχώριο κρούσμα, με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να αναφέρει ότι η Κίνα είναι η πρώτη οικονομία που επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα αρχίσει να εμβολιάζει τους πρώτους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου κατά της Covid-19, την ώρα που ο ΠΟΥ διαμηνύει πως εκτεταμένοι εμβολιασμοί δεν θα πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από την άνοιξη του 2021.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 892 χιλ. και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 27,4 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 18,3 εκατομμύρια.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για τα συνεχή και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού σε Αττική και σε γηροκομεία ενώ παράλληλα εντείνεται και η αγωνία για την πορεία της επιδημίας ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 14/9.
Άλλος μεγάλος προβληματισμός παραμένει το θέμα των κλειστών δομών, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι έχει επιβληθεί καραντίνα στις δομές φιλοξενίας μεταναστών σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα, μέτρο που έχει εφαρμοστεί ήδη στη Μόρια Μυτιλήνης από την περασμένη εβδομάδα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι επόμενες ημέρες – και μετά το άνοιγμα των σχολείων – θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στην Ελλάδα, με το «στοίχημα» να εστιάζει στην ανάγκη να πορευτεί η χώρα με όσο το δυνατό λιγότερο επιδημιολογικό φορτίο στον Οκτώβριο και στο Νοέμβριο, όπου αναμένεται και ο ιός της γρίπης και οι άλλες ιώσεις.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.663, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 290.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 8/9 οι ασιατικές αγορές, μετά το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών και εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της Wall, μετά τη Labor Day.
O κορωνοϊός παραμένει στο επίκεντρο, με τις ελπίδες για την παραγωγή του εμβολίου να προσφέρουν στήριξη στις αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,80%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,72%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,07% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +0,74%
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -Τεχνολογικό sell off στη Wall Street
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 8/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 11,8% για το β΄τρίμηνο του 2020, με την ανησυχία για την ανάκαμψη να εντείνεται.
Νέο τεχνολογικό sell off καταγράφεται στη Wall Street, με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί στο -2% από -3% και τη μετοχή της Tesla να σημειώνει «βουτιά» 15%, μετά την απόρρριψή της για είσοδο στον δείκτη S&P 500.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη.
Αμετάβλητη εκτιμάται πως θα διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική η ΕΚΤ αναμένοντας τις νέες οικονομικές προβλέψεις αλλά και το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στρατηγική της, στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων της Fed, καθώς ο επικεφαλής Jerome Powell έστειλε μήνυμα διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,7%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1,8% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,5%, ο S&P στο -1,5% και ο Nasdaq στο -2% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -3,61% (20,05 δολ.)
Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1050 ευρώ, με πτώση -5,64% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5670 ευρώ, με πτώση -3,57%, με όγκο 9,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 875 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1380 ευρώ, με πτώση -5,01% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 497 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3710 ευρώ, με πτώση -6,31% με όγκο 9,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4635 ευρώ, με πτώση -3,74% και με κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1686 ευρώ, με πτώση -1,98% και όγκο 165 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ισχυρές πιέσεις στον Ελλάκτωρα -14,61%
Mε απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο Ελλάκτωρας -14,61% και ακολούθησαν Viohalco, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάνας..
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισε μόνο ο Μυτιληναίος
H Coca Cola έκλεισε στα 22,63 ευρώ με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση στα 8,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,03 ευρώ, με πτώση -1,88% και αποτίμηση 6,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,3980 ευρώ, με πτώση -1,17% και αποτίμηση 1 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,21 ευρώ, με πτώση -2,64% και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,02 ευρώ, με πτώση -0,50% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,78 ευρώ, με πτώση -3,06% και κεφαλαιοποίηση 889 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,12 ευρώ, με πτώση -2,48% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,38 ευρώ, με πτώση -1,38% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,10 ευρώ με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,80 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,05 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0485 ευρώ, με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 46 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,17%, με την Ιταλία στο 1,04%
Σινεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 8/9 στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές ομόλογο στο 1,17%.
Σημειώνεται ότι μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2/9 το βάθος του έχει αυξηθεί στα 5,5 δισεκ.
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,17% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,04%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,12% με το αμερικανικό 10ετές 0,71% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,02 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,24% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,87%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,53 και μέση απόδοση 1,16% με απόδοση αγοράς 1,17% και απόδοση πώλησης 1,15%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και 1,32% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης από 161 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,46% ή 146 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1,04%
Βελτίωση καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2020 στο 1,04%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/9/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,04% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,79%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Ειδικότερα, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -6,31% και ακολούθησαν Εθνική -5,64%, Πειραιώς -5,01% και Alpha Bank -5,01%.
Σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει αρνητική έκπληξη 5 δισ. στο δυσμενές σενάριο των stress tests στις ελληνικές τράπεζες λόγω των νέων NPEs, σύμφωνα με ορισμένες πηγές που μίλησαν ανεπίσημα στο bankingnews.
Σημειώνεται ότι στο δυσμενές σενάριο των 10 με 12 δισεκ. νέων NPEs – εάν επιβεβαιωθεί γιατί σε αυτή την φάση δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα – θα οδηγήσει σε κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες ενώ θα υποχρεωθούν να λάβουν σοβαρά μέτρα, κοινώς να βρουν νέα κεφάλαια ώστε να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα.
Ταυτόχρονα, με απώλειες έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση ο Ελλάκτωρας -14,61%, Viohalco -3,86%, ΕΧΑΕ -3,61%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,31%......ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο Μυτιληναίος ενώ αύριο 9/9 αναμένονται τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου.
Εμφανής είναι η επιφυλακτικότητα των εγχώριων και ξένων επενδυτών καθώς κυριαρχεί η αβεβαιότητα για την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας, τα κεφαλαιακά προβλήματα των ελληνικών τραπεζών που παραμένουν ....ενώ το πάζλ συνθέτουν οι οι προκλήσεις της Άγκυρας που συνεχίζονται αμείωτες.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πιέσεις και στην Wall Street ειδικότερα στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στο -2% από -3% νωρίτερα αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Dax στη Γερμανία -1% από -2% καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το οποίο μειώθηκε κατά 11,8% το β' τρίμηνο του 2020, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,9%.
Στην 4η χειρότερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με μείωση του ΑΕΠ στο -14% μετά από την Ισπανία (-18,5%), την Κροατία (-14,9%) και την Ουγγαρία (-14,5%) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Επίσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται την Πέμπτη 9/9 στη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου εκτιμάται πως θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική αναμένοντας τις νέες οικονομικές προβλέψεις αλλά και το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στρατηγική της.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 ξεκινάει διαδικτυακά το roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ενώ η Bank of America Global Research πραγματοποιεί διαδικτυακά το συνέδριό της στις 22-24 Σεπτεμβρίου στο οποίο θα μετέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Τα μακροοικονομικά θέματα βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των αναλυτών.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας η ατζέντα επικεντρώνεται στην πορεία του ΑΕΠ, στη μείωση των κόκκινων δανείων, η προετοιμασία για το Ταμείο Ανάκαμψης σε επίπεδο κυβέρνησης, τραπεζών, η πολιτική συγκυρία, τουρκική επιθετικότητα. ..
Στα ελληνοτουρκικά, στα ύψη παραμένει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία από τη μία πλευρά να απειλεί Ελλάδα και ΕΕ και από την άλλη να ζητά διάλογο, ενώ η Ελλάδα επιχειρεί να χτίσει συμμαχίες-απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, ενώ θα συμμετέχουν και στη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7).
Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι για τις 21 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες δηλαδή πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την Τουρκία, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, στις Βρυξέλλες, για εφ' όλης της ύλης συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ωστόσο, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis πραγματοποιεί -συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία- έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για 30η ημέρα.
Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 8/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,17% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 1,04% και με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 146 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ήπιες πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,37% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,12%.
Περί τις 15:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο των τράπεζων και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,5% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -2,78%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,15% στις 627 μονάδες έχοντας υψηλό στις 640,88 μονάδες και χαμηλό 623,52 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 36 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προστυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3 εκατ. ευρώ και όγκου288 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθγηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 808 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 188 χιλ. τεμάχια αξίας 2,22 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 627 μονάδες, έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 313 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 310-300 μονάδες και ακολουθούν οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες
Εταιρικά νέα
Λίαν συντόμως η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα πρέπει να πάρει μια απόφαση.
Οι εναλλακτικές είναι να πωλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο CVC έναντι 440 εκατ. ευρώ ή εναλλακτικά να επιλέξει IPO για το α΄ τρίμηνο του 2020 ακόμη και με αυτό το αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο.
Ένα σενάριο που φαίνεται στον ορίζοντα είναι ότι ο Ελλάκτωρας ώς βασικός δανειστής του ομίλου και ειδικά του Άκτωρα της κατασκευαστικής θα εισφέρει κεφάλαια στον Άκτωρα.
Ο Ελλάκτωρας να συνάψει συνεργασία με κάποιο διεθνές fund το οποίο θα χρηματοδοτήσει τον Άκτωρα και ο Ελλάκτωρας να μην δανειστεί από τις ελληνικές τράπεζες.
Εν συνεχεία οι τράπεζες να προχωρήσουν σε κάποιες ρυθμίσεις με τις εγγυητικές επιστολές που φθάνουν τα 800 εκατ και της Εθνικής τα 200 εκατ… ανανεώνοντας κάποιες παλαιές που λήγουν καθώς και κάποια άλλα μέτρα.
Εν τω μεταξύ τις τελικές τους αποφάσεις για τον Άκτωρα – Ελλάκτωρα οι τράπεζες θα τις λάβουν τέλη Σεπτεμβρίου οπότε θα έχει παραδοθεί το πόρισμα Alvarez and Marsal που ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία του Ελλάκτωρα συνολικά….
Το πόρισμα αναμένεται 24 Σεπτεμβρίου 2020.
Κίνδυνος να υπάρξει αρνητική έκπληξη 5 δισ στο δυσμενές σενάριο των stress tests στις ελληνικές τράπεζες
Αν και τα stress tests του 2021 απέχουν 10 μήνες από την υλοποίηση τους, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι λόγω των νέων NPEs… υπάρχει ορατός κίνδυνος να προκύψει αρνητική έκπληξη 5 δισεκ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες.
Πηγή που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρει ότι «εάν τα νέα NPEs είναι τελικώς πάνω από 10 δισεκ. τότε η πιθανότητα αρνητικής έκπληξης στο δυσμενές σενάριο αυξάνεται κατακόρυφα»
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 28 δισεκ. κεφάλαια και 15,5 δισεκ αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC και 22,4 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο DTA.
Να σημειωθεί ότι η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα επιδενωθεί σημαντικά στις ελληνικές τράπεζες το προσεχές διάστημα.
Οι τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών στα 4 δισεκ. ευρώ περίπου διαμορφώνουν μια σχέση τιμής προς λογιστική αξία 0,14 που αυτό σημαίνει ότι το 1 ευρώ σε κεφάλαιο έχει χρηματιστηριακή αξία 0,14 ευρώ.
Με βάση τις ίδιες πηγές εάν στο δυσμενές σενάριο των stress tests λαμβάνοντας υπόψη τις μακροπροβολές της οικονομίας για το 2021 και την πορεία των ακινήτων συνδυαστεί με μια αρνητική έκπληξη στα νέα NPEs – που αποτελεί και τον πιο σοβαρό κίνδυνο – τότε θα μπορούσαν να προκύψουν περίπου 5 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο εξέλιξη που θα έφερνε εμπροσθοβαρώς την ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Οι εκτιμήσεις για τα νέα NPEs ποικίλουν ξεκινούν στο πολύ αισιόδοξο σενάριο στα 5 δισεκ. στο βασικό σενάριο 7 δισεκ. και στο δυσμενές μεταξύ 10-12 δισεκ. ευρώ.
Αυτό το δυσμενές σενάριο των 10 με 12 δισεκ. νέων NPEs – εάν επιβεβαιωθεί γιατί σε αυτή την φάση δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα – θα οδηγήσει σε κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες περίπου 5 δισεκ. ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες στην Ελλάδα θα υποχρεωθούν να λάβουν σοβαρά μέτρα, κοινώς να βρουν νέα κεφάλαια ώστε να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα.
Οι εποπτικές αρχές ακόμη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος ανεπισήμως έχει διατυπώσει τις ανησυχίες της για τις ελληνικές τράπεζες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους ισολογισμούς.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ έχει αναφέρει ότι το εύρος των νέων NPEs μπορεί να κινηθεί μεταξύ 6 και 18 δισεκ. ευρώ.
Η επικαιρότητα
Με ραγδαίους ρυθμούς εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο η επιδημία του κορωνοϊού με την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική να είναι από τις πλέον πληττόμενες περιοχές.
Στην Ινδία, αν και μειώθηκαν σημαντικά οι νέες μολύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο (τα κρούσματα έπεσαν στα 76.000 από 90.000), καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από την έναρξη της πανδημίας ενώ στις ΗΠΑ, όπου εξακολουθούν καθημερινά να αυξάνονται θύματα και κρούσματα, ο πρόεδρος Trump άφησε υπαινιγμούς για το ενδεχόμενο το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ακόμα και πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, κάτι πάντως που αμφισβήτησαν έντονα πολλοί Αμερικάνοι ειδικοί επιστήμονες.
Στη Λατινική Αμερική, η οποία είναι και η πλέον πληττόμενη περιοχή, αυξάνονται ημερησίως οι νεκροί και οι νέες μολύνσεις ενώ πολύ καλύτερη είναι εικόνα στην Κίνα, η οποία για 23 συνεχόμενες ημέρες δεν έχει αναφέρει ούτε ένα εγχώριο κρούσμα, με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να αναφέρει ότι η Κίνα είναι η πρώτη οικονομία που επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα αρχίσει να εμβολιάζει τους πρώτους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου κατά της Covid-19, την ώρα που ο ΠΟΥ διαμηνύει πως εκτεταμένοι εμβολιασμοί δεν θα πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από την άνοιξη του 2021.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 892 χιλ. και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 27,4 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 18,3 εκατομμύρια.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για τα συνεχή και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού σε Αττική και σε γηροκομεία ενώ παράλληλα εντείνεται και η αγωνία για την πορεία της επιδημίας ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 14/9.
Άλλος μεγάλος προβληματισμός παραμένει το θέμα των κλειστών δομών, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι έχει επιβληθεί καραντίνα στις δομές φιλοξενίας μεταναστών σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα, μέτρο που έχει εφαρμοστεί ήδη στη Μόρια Μυτιλήνης από την περασμένη εβδομάδα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι επόμενες ημέρες – και μετά το άνοιγμα των σχολείων – θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στην Ελλάδα, με το «στοίχημα» να εστιάζει στην ανάγκη να πορευτεί η χώρα με όσο το δυνατό λιγότερο επιδημιολογικό φορτίο στον Οκτώβριο και στο Νοέμβριο, όπου αναμένεται και ο ιός της γρίπης και οι άλλες ιώσεις.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.663, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 290.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 8/9 οι ασιατικές αγορές, μετά το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών και εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της Wall, μετά τη Labor Day.
O κορωνοϊός παραμένει στο επίκεντρο, με τις ελπίδες για την παραγωγή του εμβολίου να προσφέρουν στήριξη στις αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,80%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,72%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,07% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +0,74%
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -Τεχνολογικό sell off στη Wall Street
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 8/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 11,8% για το β΄τρίμηνο του 2020, με την ανησυχία για την ανάκαμψη να εντείνεται.
Νέο τεχνολογικό sell off καταγράφεται στη Wall Street, με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί στο -2% από -3% και τη μετοχή της Tesla να σημειώνει «βουτιά» 15%, μετά την απόρρριψή της για είσοδο στον δείκτη S&P 500.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη.
Αμετάβλητη εκτιμάται πως θα διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική η ΕΚΤ αναμένοντας τις νέες οικονομικές προβλέψεις αλλά και το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στρατηγική της, στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων της Fed, καθώς ο επικεφαλής Jerome Powell έστειλε μήνυμα διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,7%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1,8% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,5%, ο S&P στο -1,5% και ο Nasdaq στο -2% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -3,61% (20,05 δολ.)
Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1050 ευρώ, με πτώση -5,64% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5670 ευρώ, με πτώση -3,57%, με όγκο 9,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 875 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1380 ευρώ, με πτώση -5,01% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 497 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3710 ευρώ, με πτώση -6,31% με όγκο 9,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4635 ευρώ, με πτώση -3,74% και με κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1686 ευρώ, με πτώση -1,98% και όγκο 165 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ισχυρές πιέσεις στον Ελλάκτωρα -14,61%
Mε απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο Ελλάκτωρας -14,61% και ακολούθησαν Viohalco, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάνας..
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισε μόνο ο Μυτιληναίος
H Coca Cola έκλεισε στα 22,63 ευρώ με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση στα 8,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,03 ευρώ, με πτώση -1,88% και αποτίμηση 6,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,3980 ευρώ, με πτώση -1,17% και αποτίμηση 1 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,21 ευρώ, με πτώση -2,64% και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,02 ευρώ, με πτώση -0,50% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,78 ευρώ, με πτώση -3,06% και κεφαλαιοποίηση 889 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,12 ευρώ, με πτώση -2,48% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,38 ευρώ, με πτώση -1,38% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,10 ευρώ με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,80 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,05 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0485 ευρώ, με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 46 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,17%, με την Ιταλία στο 1,04%
Σινεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 8/9 στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές ομόλογο στο 1,17%.
Σημειώνεται ότι μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2/9 το βάθος του έχει αυξηθεί στα 5,5 δισεκ.
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,17% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,04%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,12% με το αμερικανικό 10ετές 0,71% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,02 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,24% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,87%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,53 και μέση απόδοση 1,16% με απόδοση αγοράς 1,17% και απόδοση πώλησης 1,15%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και 1,32% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης από 161 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,46% ή 146 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1,04%
Βελτίωση καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2020 στο 1,04%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/9/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,04% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,79%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών