Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσει τις κρίσιμες 630 μονάδες ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας
(upd18)Άτονα ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 631 μονάδες, και παρά την χθεσινή ισχυρή πτώση με την συναλλακτικότητα απαξίωση να συνεχίζεται ενώ για ακόμη συνεδρίαση δεν ακολούθησε την άνοδο των διεθνών αγορών.
Βασικά εμπόδια για την αβεβαιότητα των επενδυτών και την μη ανάληψη νέου ρίσκου παραμένουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία, η πανδημία και οι γεωπολιτικές ανησυχίες.
Ειδικότερα, στις τραπεζικές μετοχές, επικράτησε ενδοσυνεδριακά έντονη νευρικότητα ενώ στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις 318,01 μονάδες
Ειδικότερα στο υψηλό της ημέρας έκλεισε η Εθνική στο 2,44% και ακολούθησε η Alpha Bank +1,76% ενώ με οριακά κέρδη έκλεισαν Eurobank +0,81% και Πειραιώς +0,62%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ +4,06%, ΔΕΗ +2,09%, Aegean +1,76%... ενώ o Eλλάκτωρας διέγραψε τις απώλειες από -12,3% χαμηλό ημέρας και έκλεισε με οριακά κέρδη +0,53% καθώς φήμες και όχι πραγματικά γεγονότα έχουν παρασύρει το τελευταίο διάστημα τη μετοχή.
Πιθανή αρνητική έκπληξη επίκειται στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδος, καθώς με βάση ενδείξεις το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να εκτιναχθεί στα 20 δισεκ. ή 10% με 11% του ΑΕΠ (παραδοχές ΑΕΠ 2019 στα 187,5 δισεκ.).
Με παραδοχές 2020 όπου το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στα 172 δισεκ. ευρώ ή πτώση 8% το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο 11,6%.
Πηγές αναφέρουν ότι ο αρχικός στόχος για 6% δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υπεραισιόδοξος ή 11 με 12 δισεκ. ευρώ.
Επίσης, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη 10/9 καθώς εκτιμάται πως θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική ενώ αναμένονται οι νέες οικονομικές προβλέψεις αλλά και το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στρατηγική της, στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων της Fed, καθώς ο επικεφαλής Jerome Powell έστειλε μήνυμα διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων.
Το «πακέτο της Θεσσαλονίκης» θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο κ. Σταϊκούρας με τους ομόλογούς του υπουργούς στο περιθώριο του Eurogroup που θα λάβει χώρα αυτή την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν από το φόρουμ της ΔΕΘ και είναι προγραμματισμένο να γίνει διά ζώσης.
Ήδη βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες έτσι ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση ενός «ατυχήματος» που θα παραβιάζει το βασικό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και θα θέσει σε κίνδυνο τη δόση των 640 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που διεκδικεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης.
Στα ελληνοτουρκικά, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, με την Άγκυρα να διαδίδει φήμες περί τεχνικών συζητήσεων την Πέμπτη 10/9 και την Αθήνα να τηρεί σιγήν ιχθύος…
Επί του παρόντος, η ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ όπου και θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της παραμονής του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αν και από τη συνεδρίαση δεν αναμένεται κάποια απόφαση -καθώς η τουρκική πλευρά έχει το δικαίωμα βέτο- η Αθήνα θα έχει τη δυνατότητα να μετρήσει συμμάχους. Κι αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνέχεια.
Επισήμως, η ελληνική πλευρά θέτει ως προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση και την έναρξη διαλόγου, την απομάκρυνση του Orus Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που αρνείται ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Αντιθέτως, η τουρκική πλευρά διαμηνύει ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 9/9 στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,14% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 1% και με το μεταξύ τους spread στις 14 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 146 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,27% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,14%
Στις δημοπρασίεςμε ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική +2,44% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,45%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,67% στις 631 μονάδες έχοντας υψηλό στις 632,01 μονάδες και χαμηλό 625,59 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 20,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 864 χιλ. ευρώ και όγκου 1,19 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,14 εκατ. τεμάχια αξίας 421 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 52 χιλ. τεμάχια αξίας 442 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 631 μονάδες πλησίον στις κρίσιμες 630 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγεί στις 610-615 και στις 600 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 318 μονάδες, έχοντας απομακρυνθεί από την κρίσιμη ζώνη των 310-300 μονάδων και ακολουθούν οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες
Εταιρικά νέα
Φήμες και όχι πραγματικά γεγονότα έχουν παρασύρει το τελευταίο διάστημα τη μετοχή του Ελλάκτωρα.
Η φημολογία συντηρείται αφενός από τη στάση των τραπεζών που καθυστερούν να αποσαφηνίσουν τον τρόπο χρηματοδότησης του Άκτωρα και αφετέρου η παρουσία της Alvarez and Marsal, η οποία πραγματοποιεί έλεγχο πιστοποίησης στον Άκτωρα.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με ορισμένα άστοχα δημοσιεύματα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα για τη μετοχή του Ελλάκτωρα.
Ωστόσο η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιηθεί αύριο 10 Σεπτεμβρίου 2020 θα ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα που είτε είναι προς ψήφιση είτε απασχολούν τους επενδυτές.
Στα εταιρικά αποτελέσματα στρέφουν το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές ενώ σήμερα 9/9 ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε για το α’ εξάμηνο, καθαρά κέρδη 69 εκατ. ευρώ μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ενώ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ..
Στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται η τελική προσφορά της CVC για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά και την εκτίμηση που θα κάνει η PWC, η οποία έχει αναλάβει ως σύμβουλος τόσο της ασφαλιστικής εταιρίας, όσο και του υποψήφιου επενδυτικού fund.
Στο παραπάνω συγκλίνουν ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, οι οποίες προέρχονται από κύκλους της εταιρίας που συμμετείχαν την προηγούμενη Τρίτη στην παρουσίαση του business plan. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά την παρουσίαση διαπιστώθηκε ο ισχυρός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά με μειωμένα αισθητά τα κέρδη, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Στο σενάριο αυτό, θέλουν οι ίδιες πηγές να στηρίζεται και η μείωση της αξίας της ασφαλιστικής από το 1,1 δις ευρώ, κατά 600 εκατ. ευρώ.
Τουτέστιν, η αξία της εταιρίας να προσδιοριστεί στα 500 εκ. ευρώ, δηλαδή κατά 20 εκατ. ευρώ περισσότερα από την τελευταία προσφορά της CVC (480 εκ. ευρώ).
Με τα δεδομένα αυτά, η Εθνική Τράπεζα, δεν μπορεί να παρουσιάσει για δεύτερη χρονιά ελλειμματικό ισολογισμό και άρα εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί στην αναγκαστική πώληση.
Όλες οι παραπάνω πληροφορίες συντείνουν με το δημοσίευμα του ΒΝ της Τρίτης 8/9/20 σύμφωνα με το οποίο «μπορεί η προσφορά του CVC να μην ενθουσιάζει και να έρχεται και σε αντίθεση με παλαιότερη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που είχε… απορρίψει την προσφορά του CVC αλλά από το IPO… μην περιμένει η Εθνική να πάρει τίποτε καλύτερο
Τραπεζικά νέα
Oι συζητήσεις CaixaBank και Bankia για τη δημιουργία ενός τραπεζικού κολοσσού, μοιραία φέρνουν στο προσκήνιο συζητήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος μετά το πέρας της πανδημίας.
Στην Ελλάδα, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις συστημικών τραπεζών στη χώρα μας θα αποτελούσαν μια εξόχως δύσκολη υπόθεση καθώς περισσότερο θα επιδείνωναν παρά θα επίλυαν τα προβλήματα.
Η οποιαδήποτε συγχώνευση συστημικών τραπεζών θα οδηγούσε σε μερίδια αγοράς που θα κινούνταν πάνω από το 55% όμως αυτό θα μπορούσε να εγείρει θέματα ανταγωνισμού.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα θα ήταν να δημιουργηθούν τραπεζικά ιδρύματα πολύ μεγάλα για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά μια νέα πιθανότητα αποτυχίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν άμεσα να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η αναβαλλόμενη φορολογία που διαμορφώνεται στα 15,1 δισ. ευρώ αλλά και τα κόκκινα δάνεια που ανέρχονταν τον Ιούνιο του 2020 στα 61,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 56,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα από δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Όλα τα παραπάνω δεν λύνονται με συγχωνεύσεις καθώς τοιουτοτρόπως δύο προβλήματα συνενώνονται σε ένα μεγαλύτερο.
Από την πλευρά του ο SSM στην παρούσα φάση δεν προτρέπει αλλά και δεν αποτρέπει τις αντίστοιχες εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς φρονεί πως η πανδημία από μόνη της θα ενισχύσει την κινητικότητα.
Δύο βασικές προϋποθέσεις εξετάζει ο SSM σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις:
- Η διαδικασία πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα που να οδηγούν στην εξυγίανση μετά τη συγχώνευση.
- Από τη συγχώνευση να μην δημιουργούνται τράπεζες τόσο μεγάλες που να μην επιτρέπεται να αποτύχουν καθώς θα συμπαρασύρουν στην αποτυχία τους την οικονομία της χώρας τους και ενδεχομένως και μεγάλου τμήματος της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Είναι φανερό πως σε ότι αφορά τη χώρα μας οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν εκπληρώνονται.
Οι τράπεζες που θα δημιουργηθούν θα είναι εξαιρετικά μεγάλες για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς ενώ συγχρόνως οι συγχωνεύσεις δεν υπακούουν στα μοντέλα εξυγίανσης τουλάχιστον όσο οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τόσο μεγάλα προβληματικά ενεργητικά.
Η επικαιρότητα
Με αμείωτη ένταση διασπείρεται ανά τον κόσμο ο κορωνοϊός, την ώρα που τα νέα από την επιστημονική κοινότητα κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προσφέρουν ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε χθες Τρίτη 8/9 ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.
Το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θεωρούνταν ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια και το πιο φιλόδοξο κατά του κορωνοϊού.
Και ενώ τα νέα από τους επιστήμονες φρενάρουν την αισιοδοξία για τη διάθεση του εμβολίου εντός των επόμενων μηνών, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στην Ινδία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία παγκοσμίως, την ώρα που στη Λατινική Αμερική οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 300.000.
Την ίδια στιγμή, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στις ΗΠΑ, όπου για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφεται μείωση των θυμάτων ενώ σε ύφεση είναι η επιδημία στην Κίνα, όπου για 24η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα νέο εγχώριο κρούσμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 898.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 27,6 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 18,5 εκατομμύρια.
Σε συναγερμό παραμένουν οι υγειονομικές αρχές για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς αν και τα τελευταία 24ωρα επιβεβαιώνεται μια τάση μείωσης του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων κάτω από τα 200, υπάρχουν εστίες – π.χ. γηροκομεία, δομές μεταναστών – που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη διαφαινόμενη θετική πορεία ως προς τη διασπορά του ιού.
Ο προβληματισμός εντείνεται και κατόπιν των όσων εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ώρες στη Μόρια της Μυτιλήνης, όπου μετά τις αντιδράσεις, την τεράστια πυρκαγιά και την σχεδόν ολική καταστροφή του κέντρου υποδοχής, 35 μετανάστες θετικοί στον κορωνοϊό έχουν πλέον αναμειχθεί με τους υπόλοιπους 12.500 που βρίσκονται στους δρόμους του νησιού, αποτελώντας μια πρώτης τάξης «βόμβα» για την εξάπλωση του ιού.
Με τον ιό να εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να διασπείρεται ανά την Ελλάδα, οι επιστήμονες αναμένουν με αγωνία προκειμένου να δουν πως θα επηρεάσει την πορεία του ιού, το άνοιγμα των σχολείων.
Μάλιστα οι επιστήμονες φέρονται έτοιμοι, αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων, να εισηγηθούν πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά φέρεται να είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, η παράταση του μέτρου για το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα μέσα μεταφοράς.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.832, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 293.
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 9/9 οι ασιατικές αγορές, μετά το τεχνολογικό sell off στη Wall Street ενώ αρνητικά επιδρά στις αγορές διεθνώς και η διακοπή των δοκιμών του εμβολίου από την Astrazeneca.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στην Κίνα, κατέγραψε ετήσια μείωση 2% τον Αύγουστο ενώ ο ίδιος δείκτης είχε καταγράψει μείωση 2,4% τον Ιούλιο.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) κατέγραψε ετήσια αύξηση 2,4% τον Αύγουστο, ενώ τον Ιούλιο είχε καταγραφεί στο 2,7%.
Η διαμόρφωση του δείκτη αποτελεί μία βασική ένδειξη για την πορεία του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,04%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,86%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,63% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με πτώση -1,09%
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανακάμπτει η Wall Street
Κέρδη καταγράφονται σήμερα 9/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στην Wall Street, μετά τη χθεσινή πτώση και το τεχνολογικό sell off..
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Ενώ η ΕΚΤ εκτιμάται πως θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, αναμένονται οι νέες οικονομικές προβλέψεις αλλά και το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στρατηγική της, στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων της Fed, καθώς ο επικεφαλής Jerome Powell έστειλε μήνυμα διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,4%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,7% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,90% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,5%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,5%, ο S&P στο +1,9% και ο Nasdaq στο +2,4% ενώ το ETF GREC καταγράφει ήπια κέρδη +0,98% (20,25 δολ.)
Ήπια ανοδικά οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές μετά τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις με τις συναλλαγές σε ιδιαιτέρα χαμηλά επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1320 ευρώ, με άνοδο +2,44% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5770 ευρώ, με άνοδο +1,76%, με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 891 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1450 ευρώ, με άνοδο +0,62% με όγκο 520 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 500 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3740 ευρώ, με άνοδο +0,81% με όγκο 7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,49 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 219 εκατ. ευρώ
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1710 ευρώ, με άνοδο +1,429% και όγκο 74 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,20 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ +4,06%
Mε ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ και ακολούθησαν ΔΕΗ, Aegean, Mυτιληναίος.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Jumbo, ΕΧΑΕ, Motor Oil...
H Coca Cola έκλεισε στα 22,75 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση στα 8,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,08 ευρώ, με άνοδο +0,38% και αποτίμηση 6,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,49 ευρώ, με άνοδο +2,09% και αποτίμηση 1,04 δις. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2050 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 512 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,1050 ευρώ, με άνοδο +1,06% και αποτίμηση 2,77 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,88 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 897 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,11 ευρώ, με πτώση -0,20 και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,29 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,20 ευρώ με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,62 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,18 ευρώ, με άνοδο +4,06% και κεφαλαιοποίηση 765 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,05 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,048 ευρώ, με pt;vsh -1,03% και κεφαλαιοποίηση 45 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,14%, βελτίωση στην Ιταλία στο 1%
Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 9/9 στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές ομόλογο στο 1,14%.
Σημειώνεται ότι μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2/9 το βάθος του έχει αυξηθεί στα 5,5 δισεκ.
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Γενικότερα, η αγορά ομολόγων κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,14% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,12% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 81 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,02 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,24% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,87%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,53 και μέση απόδοση 1,13% με απόδοση αγοράς 1,14% και απόδοση πώλησης 1,12%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και 1,32% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης από 161 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,46% ή 146 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1%
Βελτίωση καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Σεπτεμβρίου 2020 στο 1%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/9/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,77%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Βασικά εμπόδια για την αβεβαιότητα των επενδυτών και την μη ανάληψη νέου ρίσκου παραμένουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία, η πανδημία και οι γεωπολιτικές ανησυχίες.
Ειδικότερα, στις τραπεζικές μετοχές, επικράτησε ενδοσυνεδριακά έντονη νευρικότητα ενώ στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις 318,01 μονάδες
Ειδικότερα στο υψηλό της ημέρας έκλεισε η Εθνική στο 2,44% και ακολούθησε η Alpha Bank +1,76% ενώ με οριακά κέρδη έκλεισαν Eurobank +0,81% και Πειραιώς +0,62%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ +4,06%, ΔΕΗ +2,09%, Aegean +1,76%... ενώ o Eλλάκτωρας διέγραψε τις απώλειες από -12,3% χαμηλό ημέρας και έκλεισε με οριακά κέρδη +0,53% καθώς φήμες και όχι πραγματικά γεγονότα έχουν παρασύρει το τελευταίο διάστημα τη μετοχή.
Πιθανή αρνητική έκπληξη επίκειται στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδος, καθώς με βάση ενδείξεις το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να εκτιναχθεί στα 20 δισεκ. ή 10% με 11% του ΑΕΠ (παραδοχές ΑΕΠ 2019 στα 187,5 δισεκ.).
Με παραδοχές 2020 όπου το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στα 172 δισεκ. ευρώ ή πτώση 8% το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο 11,6%.
Πηγές αναφέρουν ότι ο αρχικός στόχος για 6% δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υπεραισιόδοξος ή 11 με 12 δισεκ. ευρώ.
Επίσης, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη 10/9 καθώς εκτιμάται πως θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική ενώ αναμένονται οι νέες οικονομικές προβλέψεις αλλά και το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στρατηγική της, στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων της Fed, καθώς ο επικεφαλής Jerome Powell έστειλε μήνυμα διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων.
Το «πακέτο της Θεσσαλονίκης» θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο κ. Σταϊκούρας με τους ομόλογούς του υπουργούς στο περιθώριο του Eurogroup που θα λάβει χώρα αυτή την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν από το φόρουμ της ΔΕΘ και είναι προγραμματισμένο να γίνει διά ζώσης.
Ήδη βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες έτσι ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση ενός «ατυχήματος» που θα παραβιάζει το βασικό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και θα θέσει σε κίνδυνο τη δόση των 640 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που διεκδικεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης.
Στα ελληνοτουρκικά, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, με την Άγκυρα να διαδίδει φήμες περί τεχνικών συζητήσεων την Πέμπτη 10/9 και την Αθήνα να τηρεί σιγήν ιχθύος…
Επί του παρόντος, η ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ όπου και θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της παραμονής του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αν και από τη συνεδρίαση δεν αναμένεται κάποια απόφαση -καθώς η τουρκική πλευρά έχει το δικαίωμα βέτο- η Αθήνα θα έχει τη δυνατότητα να μετρήσει συμμάχους. Κι αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνέχεια.
Επισήμως, η ελληνική πλευρά θέτει ως προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση και την έναρξη διαλόγου, την απομάκρυνση του Orus Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που αρνείται ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Αντιθέτως, η τουρκική πλευρά διαμηνύει ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 9/9 στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,14% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 1% και με το μεταξύ τους spread στις 14 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 146 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,27% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,14%
Στις δημοπρασίεςμε ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική +2,44% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,45%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,67% στις 631 μονάδες έχοντας υψηλό στις 632,01 μονάδες και χαμηλό 625,59 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 20,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 864 χιλ. ευρώ και όγκου 1,19 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,14 εκατ. τεμάχια αξίας 421 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 52 χιλ. τεμάχια αξίας 442 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 631 μονάδες πλησίον στις κρίσιμες 630 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγεί στις 610-615 και στις 600 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 318 μονάδες, έχοντας απομακρυνθεί από την κρίσιμη ζώνη των 310-300 μονάδων και ακολουθούν οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες
Εταιρικά νέα
Φήμες και όχι πραγματικά γεγονότα έχουν παρασύρει το τελευταίο διάστημα τη μετοχή του Ελλάκτωρα.
Η φημολογία συντηρείται αφενός από τη στάση των τραπεζών που καθυστερούν να αποσαφηνίσουν τον τρόπο χρηματοδότησης του Άκτωρα και αφετέρου η παρουσία της Alvarez and Marsal, η οποία πραγματοποιεί έλεγχο πιστοποίησης στον Άκτωρα.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με ορισμένα άστοχα δημοσιεύματα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα για τη μετοχή του Ελλάκτωρα.
Ωστόσο η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιηθεί αύριο 10 Σεπτεμβρίου 2020 θα ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα που είτε είναι προς ψήφιση είτε απασχολούν τους επενδυτές.
Στα εταιρικά αποτελέσματα στρέφουν το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές ενώ σήμερα 9/9 ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε για το α’ εξάμηνο, καθαρά κέρδη 69 εκατ. ευρώ μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ενώ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ..
Στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται η τελική προσφορά της CVC για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά και την εκτίμηση που θα κάνει η PWC, η οποία έχει αναλάβει ως σύμβουλος τόσο της ασφαλιστικής εταιρίας, όσο και του υποψήφιου επενδυτικού fund.
Στο παραπάνω συγκλίνουν ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, οι οποίες προέρχονται από κύκλους της εταιρίας που συμμετείχαν την προηγούμενη Τρίτη στην παρουσίαση του business plan. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά την παρουσίαση διαπιστώθηκε ο ισχυρός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά με μειωμένα αισθητά τα κέρδη, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Στο σενάριο αυτό, θέλουν οι ίδιες πηγές να στηρίζεται και η μείωση της αξίας της ασφαλιστικής από το 1,1 δις ευρώ, κατά 600 εκατ. ευρώ.
Τουτέστιν, η αξία της εταιρίας να προσδιοριστεί στα 500 εκ. ευρώ, δηλαδή κατά 20 εκατ. ευρώ περισσότερα από την τελευταία προσφορά της CVC (480 εκ. ευρώ).
Με τα δεδομένα αυτά, η Εθνική Τράπεζα, δεν μπορεί να παρουσιάσει για δεύτερη χρονιά ελλειμματικό ισολογισμό και άρα εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί στην αναγκαστική πώληση.
Όλες οι παραπάνω πληροφορίες συντείνουν με το δημοσίευμα του ΒΝ της Τρίτης 8/9/20 σύμφωνα με το οποίο «μπορεί η προσφορά του CVC να μην ενθουσιάζει και να έρχεται και σε αντίθεση με παλαιότερη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που είχε… απορρίψει την προσφορά του CVC αλλά από το IPO… μην περιμένει η Εθνική να πάρει τίποτε καλύτερο
Τραπεζικά νέα
Oι συζητήσεις CaixaBank και Bankia για τη δημιουργία ενός τραπεζικού κολοσσού, μοιραία φέρνουν στο προσκήνιο συζητήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος μετά το πέρας της πανδημίας.
Στην Ελλάδα, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις συστημικών τραπεζών στη χώρα μας θα αποτελούσαν μια εξόχως δύσκολη υπόθεση καθώς περισσότερο θα επιδείνωναν παρά θα επίλυαν τα προβλήματα.
Η οποιαδήποτε συγχώνευση συστημικών τραπεζών θα οδηγούσε σε μερίδια αγοράς που θα κινούνταν πάνω από το 55% όμως αυτό θα μπορούσε να εγείρει θέματα ανταγωνισμού.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα θα ήταν να δημιουργηθούν τραπεζικά ιδρύματα πολύ μεγάλα για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά μια νέα πιθανότητα αποτυχίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν άμεσα να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η αναβαλλόμενη φορολογία που διαμορφώνεται στα 15,1 δισ. ευρώ αλλά και τα κόκκινα δάνεια που ανέρχονταν τον Ιούνιο του 2020 στα 61,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 56,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα από δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Όλα τα παραπάνω δεν λύνονται με συγχωνεύσεις καθώς τοιουτοτρόπως δύο προβλήματα συνενώνονται σε ένα μεγαλύτερο.
Από την πλευρά του ο SSM στην παρούσα φάση δεν προτρέπει αλλά και δεν αποτρέπει τις αντίστοιχες εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς φρονεί πως η πανδημία από μόνη της θα ενισχύσει την κινητικότητα.
Δύο βασικές προϋποθέσεις εξετάζει ο SSM σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις:
- Η διαδικασία πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα που να οδηγούν στην εξυγίανση μετά τη συγχώνευση.
- Από τη συγχώνευση να μην δημιουργούνται τράπεζες τόσο μεγάλες που να μην επιτρέπεται να αποτύχουν καθώς θα συμπαρασύρουν στην αποτυχία τους την οικονομία της χώρας τους και ενδεχομένως και μεγάλου τμήματος της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Είναι φανερό πως σε ότι αφορά τη χώρα μας οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν εκπληρώνονται.
Οι τράπεζες που θα δημιουργηθούν θα είναι εξαιρετικά μεγάλες για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς ενώ συγχρόνως οι συγχωνεύσεις δεν υπακούουν στα μοντέλα εξυγίανσης τουλάχιστον όσο οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τόσο μεγάλα προβληματικά ενεργητικά.
Η επικαιρότητα
Με αμείωτη ένταση διασπείρεται ανά τον κόσμο ο κορωνοϊός, την ώρα που τα νέα από την επιστημονική κοινότητα κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προσφέρουν ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε χθες Τρίτη 8/9 ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.
Το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θεωρούνταν ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια και το πιο φιλόδοξο κατά του κορωνοϊού.
Και ενώ τα νέα από τους επιστήμονες φρενάρουν την αισιοδοξία για τη διάθεση του εμβολίου εντός των επόμενων μηνών, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στην Ινδία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία παγκοσμίως, την ώρα που στη Λατινική Αμερική οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 300.000.
Την ίδια στιγμή, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στις ΗΠΑ, όπου για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφεται μείωση των θυμάτων ενώ σε ύφεση είναι η επιδημία στην Κίνα, όπου για 24η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα νέο εγχώριο κρούσμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 898.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 27,6 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 18,5 εκατομμύρια.
Σε συναγερμό παραμένουν οι υγειονομικές αρχές για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς αν και τα τελευταία 24ωρα επιβεβαιώνεται μια τάση μείωσης του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων κάτω από τα 200, υπάρχουν εστίες – π.χ. γηροκομεία, δομές μεταναστών – που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη διαφαινόμενη θετική πορεία ως προς τη διασπορά του ιού.
Ο προβληματισμός εντείνεται και κατόπιν των όσων εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ώρες στη Μόρια της Μυτιλήνης, όπου μετά τις αντιδράσεις, την τεράστια πυρκαγιά και την σχεδόν ολική καταστροφή του κέντρου υποδοχής, 35 μετανάστες θετικοί στον κορωνοϊό έχουν πλέον αναμειχθεί με τους υπόλοιπους 12.500 που βρίσκονται στους δρόμους του νησιού, αποτελώντας μια πρώτης τάξης «βόμβα» για την εξάπλωση του ιού.
Με τον ιό να εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να διασπείρεται ανά την Ελλάδα, οι επιστήμονες αναμένουν με αγωνία προκειμένου να δουν πως θα επηρεάσει την πορεία του ιού, το άνοιγμα των σχολείων.
Μάλιστα οι επιστήμονες φέρονται έτοιμοι, αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων, να εισηγηθούν πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά φέρεται να είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, η παράταση του μέτρου για το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα μέσα μεταφοράς.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.832, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 293.
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 9/9 οι ασιατικές αγορές, μετά το τεχνολογικό sell off στη Wall Street ενώ αρνητικά επιδρά στις αγορές διεθνώς και η διακοπή των δοκιμών του εμβολίου από την Astrazeneca.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στην Κίνα, κατέγραψε ετήσια μείωση 2% τον Αύγουστο ενώ ο ίδιος δείκτης είχε καταγράψει μείωση 2,4% τον Ιούλιο.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) κατέγραψε ετήσια αύξηση 2,4% τον Αύγουστο, ενώ τον Ιούλιο είχε καταγραφεί στο 2,7%.
Η διαμόρφωση του δείκτη αποτελεί μία βασική ένδειξη για την πορεία του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,04%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,86%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,63% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με πτώση -1,09%
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανακάμπτει η Wall Street
Κέρδη καταγράφονται σήμερα 9/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στην Wall Street, μετά τη χθεσινή πτώση και το τεχνολογικό sell off..
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Ενώ η ΕΚΤ εκτιμάται πως θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, αναμένονται οι νέες οικονομικές προβλέψεις αλλά και το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στρατηγική της, στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων της Fed, καθώς ο επικεφαλής Jerome Powell έστειλε μήνυμα διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,4%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,7% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,90% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,5%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,5%, ο S&P στο +1,9% και ο Nasdaq στο +2,4% ενώ το ETF GREC καταγράφει ήπια κέρδη +0,98% (20,25 δολ.)
Ήπια ανοδικά οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές μετά τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις με τις συναλλαγές σε ιδιαιτέρα χαμηλά επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1320 ευρώ, με άνοδο +2,44% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5770 ευρώ, με άνοδο +1,76%, με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 891 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1450 ευρώ, με άνοδο +0,62% με όγκο 520 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 500 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3740 ευρώ, με άνοδο +0,81% με όγκο 7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,49 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 219 εκατ. ευρώ
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1710 ευρώ, με άνοδο +1,429% και όγκο 74 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,20 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ +4,06%
Mε ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ και ακολούθησαν ΔΕΗ, Aegean, Mυτιληναίος.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Jumbo, ΕΧΑΕ, Motor Oil...
H Coca Cola έκλεισε στα 22,75 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση στα 8,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,08 ευρώ, με άνοδο +0,38% και αποτίμηση 6,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,49 ευρώ, με άνοδο +2,09% και αποτίμηση 1,04 δις. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2050 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 512 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,1050 ευρώ, με άνοδο +1,06% και αποτίμηση 2,77 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,88 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 897 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,11 ευρώ, με πτώση -0,20 και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,29 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,20 ευρώ με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,62 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,18 ευρώ, με άνοδο +4,06% και κεφαλαιοποίηση 765 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,05 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,048 ευρώ, με pt;vsh -1,03% και κεφαλαιοποίηση 45 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,14%, βελτίωση στην Ιταλία στο 1%
Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 9/9 στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές ομόλογο στο 1,14%.
Σημειώνεται ότι μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2/9 το βάθος του έχει αυξηθεί στα 5,5 δισεκ.
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Γενικότερα, η αγορά ομολόγων κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,14% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,12% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 81 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,02 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,24% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,87%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,53 και μέση απόδοση 1,13% με απόδοση αγοράς 1,14% και απόδοση πώλησης 1,12%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και 1,32% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης από 161 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,46% ή 146 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1%
Βελτίωση καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Σεπτεμβρίου 2020 στο 1%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/9/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,77%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών