Με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Bιοχάλκο +8,48% η αγορά διατήρησε τις κρίσιμες 660 μονάδες
(upd16) Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο στις 663 μονάδες διατηρώντας τις κρίσιμες 660 μονάδες με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTS E25, όπως Bιοχάλκο +8,48%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,91%, Aegean +3,46%, Μυτιληναίος +2,99%....ενώ συνεχίστηκε η απογοητευτική εικόνα στις τράπεζες.
Εξαιρετική ήταν η κίνηση της Bιοχαλκο με τη μετοχή να σπάει σήμερα τη συσσώρευση και να περνάει πάνω από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών.
Ειδικότερα, στις τράπεζες την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -1,67% και ακολούθησαν Εθνική -1,59%, Eurobank -1% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς.
Εν τω μεταξύ, αυξάνεται η ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδίως στην Αττική, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες 16/9 και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αττική, δεν αποδώσουν και δεν μειωθούν τα κρούσματα, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί, με την κυβέρνηση μάλιστα να μην αποκλείει ακόμα και το σενάριο ενός νέου lockdown.
Επίσης, πτωτικά κινούνται και οι διεθνείς αγορές με την Fed να απογοητεύει τους επενδυτές, καθώς δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης.
Η Fed εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, με τον Jerome Powell να δηλώνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη.
Η Ομοσποδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25%, ενώ παράλληλα έστειλε σήμα ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στο διαδικτυκό Road Show του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο ξεκινά σήμερα 17/9 με τα ραντεβού των διαχειριστών με τις εισηγμένες να είναι περισσότερα από 600.
Από την άλλη έντονος παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών για το μέλλον των τραπεζών καθώς στον ήδη μεγάλο αριθμό των κόκκινων δανείων έρχεται να προστεθούν και τα νέα δάνεια που δημιούργησε ο κορωνοϊός.
Σημειώνεται ότι στα ήδη παλαιά προβληματικά δάνεια τα οποία στην Ελλάδα είναι 60-61 δισεκ. ευρώ εκτιμάται να προστεθούν 7-9 δισεκ. ευρώ.
Το βασικό σενάριο πάντως αποκλείει bad bank , πρόταση της ΤτΕ, αλλά φέρνει στο προσκήνιο για τα νέα προβληματικά δάνεια μια συλλογική λύση που κατά μια έννοια είναι ένας ευρωπαϊκός Ηρακλής.
Από την άλλη, ενώ όλες οι τράπεζες εστιάζουν μετά την ολοκλήρωση του Ηρακλή 1, στον Ηρακλή 2 σε ένα νέο πλάνο τιτλοποιήσεων και παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων, η ανούσια bad bank της ΤτΕ η οποία θα ανακοινωθεί τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2020, δεν τυγχάνει αποδοχής από τις τράπεζες που την αγνοούν.
Η πρόταση της ΤτΕ θα καταστεί αναγκαία, μόνο στην περίπτωση που εκτελεστεί κάποιο σχέδιο αποσταθεροποίησης στις ελληνικές τράπεζες, τέτοιας κλίμακας που να μην οδηγήσει σε συστημικό σοκ αλλά να δρομολογήσει επιταχυνόμενες εμπροσθοβαρείς εξελίξεις.
Στα ελληνοτουρκικά, προς αποκλιμάκωση οδεύει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ελλάδα και Τουρκία αποσύρουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή, με το διπλωματικό παρασκήνιο να είναι έντονο.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το διπλωματικό μπαράζ με στόχο την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, την ώρα πάντως που η Τουρκία εμμένει στην ρητορική των προκλήσεων.
Συνεχίζονται και σήμερα 17/9 οι αγορές στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,06% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,96% και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης...
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 139 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,6% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,51%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,51% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,83%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,31% στις 661 μονάδες έχοντας υψηλό στις 664,49 μονάδες και χαμηλό 655,68 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,3 εκατ. ευρώ και όγκου 390 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Jumbo διακίνησε 40 χιλ. τεμάχια αξίας 635 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΠ 70 χιλ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ. ευρώ και η Epsilon 150 χιλ. τεμάχια αξίας 398 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 663 μονάδες πλησίον στις κρίσιμες 660 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 640 οι 630-620 μονάδες και οι 610- 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 680 μονάδες και ακολουθούν οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 328 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη των 330 μονάδων και ακολουθούν οι 310-300 μονάδες και οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες και οι 420 μονάδες
Oι επιλογές της τρ. Πειραιώς για το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές
Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο παρουσίασε μια πρόταση για το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές της Πειραιώς ύψους 2 δισεκ. που λήγει το 2022 και κάθε χρόνο η τράπεζα πληρώνει 160 εκατ τόκους καθώς φέρει 8% επιτόκιο.
Η Πειραιώς έχει τις εξής επιλογές
-Να πληρώσει τα 160 εκατ τόκους αρχές Δεκεμβρίου 2020 στο ελληνικό δημόσιο, κάτι που επιδιώκει η διοίκηση της Πειραιώς.
Ως γνωστό δεν μπορεί να μην πληρώσει γιατί έχει κάνει ήδη μια φορά χρήση της μη καταβολής τόκων που ορίζει η σύμβαση του Cocos και δεν δικαιούται άλλη φορά να προβεί σε αντίστοιχη κίνηση.
-Να πληρώσει το τόκο αντί με μετρητά 160 εκατ με μετοχές αλλά η τιμή μετατροπής δεν θα είναι τα 6 ευρώ όπως στο κεφάλαιο του Cocos αλλά η τρέχουσα τιμή.
Τα 160 εκατ με τρέχουσα τιμή 1,18 ευρώ (χρηματιστηριακή τιμή Πειραιώς 16 Σεπτεμβρίου 2020) ισοδυναμεί με 138 εκατ νέες μετοχές.
Με 436 εκατ μετοχές που ήδη διαθέτει η Πειραιώς + 138 εκατ νέες = 574 εκατ μετοχές.
Στο δημόσιο θα αντιστοιχούν ήδη 113 εκατ + 138 εκατ νέες = 251 εκατ μετοχές που θα αντιστοιχούσαν στο νέο σύνολο σχεδόν 44%.
Προσέξτε με 160 εκατ το δημόσιο θα αποκτούσε επιπλέον 18% της Πειραιώς ή συνολικά 44% και με την μετατροπή των 2 δισεκ. θα αποκτούσε το 58% γιατί είναι διαφορετική η τιμή μετατροπής.
Η μετατροπή των τόκων του Cocos σε μετοχές θα ήταν καταστροφική εξέλιξη για τους ιδιώτες μετόχους.
-Μια λύση που δεν θα είχε πρόβλημα ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών της ΕΚΤ θα ήταν η Πειραιώς να εκδώσει ένα ομόλογο tier 1 διάρκειας 5 ή 7 ετών και με αυτό να πληρώσει τα 160 εκατ αντί τα μετρητά.
Το ερώτημα είναι όμως εάν μια τέτοια λύση την επιθυμεί το ελληνικό δημόσιο να πάρει δηλαδή ομόλογο αντί για μετρητά για τους τόκους του Cocos.
Η διοίκηση της Πειραιώς θα επιλέξει το βέλτιστο σενάριο για τα συμφέροντα της, ωστόσο όπως έχουμε αναλύσει η καλύτερη λύση είναι η μετατροπή των Cocos 2 δισεκ. σε μετοχές υπό ένα όρο να μην υπάρξει καμία διοικητική αλλαγή λόγω της κρατικοποίησης που θα επέλθει.
Και η Eurobank κρατικοποιήθηκε πριν χρόνια και σήμερα είναι στην καλύτερη δυνατή θέση τηρουμένων των αναλογιών.
Η προσωρινή κρατικοποίηση είναι μια εναλλακτική για να επανέλθει ξανά στην πλήρη κανονικότητα η τράπεζα Πειραιώς, ως bankingnews την υποστηρίζουμε πλήρως αρκεί να μην υπάρξει καμία διοικητική αλλαγή, η διοίκηση Μεγάλου κάνει πολύ καλά την δουλειά της έως σήμερα.
Η επικαιρότητα
Ανεξέλεγκτη είναι παγκοσμίως η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς κυβερνήσεις, επιστήμονες και αρμόδιες υγειονομικές αρχές αδυνατούν όχι μόνο να τον θέσουν υπό έλεγχο αλλά και να περιορίσουν τη διασπορά του.
Η Ινδία ανακοίνωσε νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων ενώ στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι εντός του 2020 θα έχουν διατεθεί 100 εκατομμύρια δόσεις, τοποθέτηση πάντως που διαψεύδει κατηγορηματικά ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο οποίος τοποθετεί τους μαζικούς εμβολιασμούς στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021.
Στην Κίνα, όπου η επιδημία αν και είναι σε ύφεση γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί με εμβόλια κατά του κορωνοϊού, των οποίων ωστόσο οι κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι αρχές επέβαλαν lockdown στην πόλη Ruili στην επαρχία Yunnan στα σύνορα με τη Μιανμάρ ύστερα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων ενώ παράλληλα προτίθενται να κάνουν τεστ σε όλους τους 200.000 και πλέον κατοίκους της πόλης.
Καλύτερη είναι η εικόνα στην Αυστραλία ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τα κράτη της Λατινικής Αμερικής να μη σπεύσουν να ανοίξουν την οικονομία και την κοινωνία τους, καθώς ακόμα απαιτούνται μαζικές παρεμβάσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία ξεπερνούν τους 940.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τα 20,3 εκατομμύρια.
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδίως στην Αττική, καθώς ήδη έχει αρχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ, μια και αυξάνονται τα περιστατικά στις εντατικές.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες 16/9 και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αττική, δεν αποδώσουν και δεν μειωθούν τα κρούσματα, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί, με την κυβέρνηση μάλιστα να μην αποκλείει ακόμα και το σενάριο ενός νέου lockdown.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στα στοιχεία από τα νοσοκομεία.
Ήδη η πληρότητα των κλινών των μονάδων για ασθενείς με κορωνοϊό ανέρχεται στο 70% ενώ είναι προφανές πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί εισαγωγών και νοσηλειών, τότε πολύ σύντομα το σύστημα θα φτάσει στα όρια του.
Υπό αυτά τα δεδομένα και υπό την αγωνιώδη προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός πριν εμφανιστούν και οι άλλες εποχικές ιώσεις, οι επιστήμονες απευθύνουν ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους όσους είναι πάνω από 65 ετών ενώ εμφανίζονται διατεθειμένοι να προτείνουν και άλλα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εάν δεν περιοριστεί η διασπορά του ιού, ο οποίος πάντως εδώ και μια εβδομάδα δίνει περισσότερα από 300 κρούσματα την ημέρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.041, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 321.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη 17/9 οι αγορές της Ασίας, καθώς η Fed απογοήτευσε τους επενδυτές, καθώς δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης.
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Bank of Japan και σταθερό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,67%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,41%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,56% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο -1,22%.
Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα Πέμπτη 17/9 στις ευρωπαϊκές αγορές, έχοντας όμως καλύψει τις μεγάλες απώλειες που καταγράφηκαν αρχικά....καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Fed, να μην ανακοινώσει επιπλέον μέτρα κατά την τελευταία της συνεδρίαση την Τετάρτη (16/9/2020).
Η Fed άφησε αμετάβλητα στο 0% με 0,25% τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, ενώ παράλληλα έστειλε σήμα ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023.
Επίσης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, με τον Jerome Powell να δηλώνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη.
Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας μετά από απόφαση της, κατά την συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου 2020.
Όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0.1%, με την κεντρική τράπεζα να έχει μειώσει τα επιτόκια δύο φορές από 0,75% από την αρχή της πανδημίας.
Επίσης, στις 860 χιλ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, παραμένοντας όμως για τρίτη συνεχή εβδομάδα στα ίδια επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας έφτασαν στα 12,63 εκατ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,55%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,50%.
Στην Wall Street, τα futures κινούνται πτωτικά, με τον Dow Jones στο -0,15%, τον S&P στο -0,45% και τον Nasdaq στο -0,90% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,28% (21,38 δολ.).
Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Κόπωση καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1760 ευρώ, με πτώση -1,59% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5782 ευρώ, με πτώση -1,67%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 893 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,18 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3960 ευρώ, με πτώση -1% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4895 ευρώ, με άνοδο +5,16% και με κεφαλαιοποίηση 218 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1750 ευρώ, με πτώση -1,24% και όγκο 113 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 269 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξέχώρισε η Βιοχαλκο +8,48%
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Βιοχάλκο +8,48%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,91%, Aegean +3,46% και Μυτιληναίος +2,99%
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Sarantis...
H Coca Cola έκλεισε στα 22,69 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση στα 8,40 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +0,74% και αποτίμηση 6,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,1150 ευρώ, με πτώση -2,57% και αποτίμηση 1,19 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,35 ευρώ, με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 545 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,4850 ευρώ, με πτώση -0,24% και αποτίμηση 2,90 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,26 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 928 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,19 ευρώ, με πτώση -0,19% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,58 ευρώ, με άνοδο +2,48% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,96 ευρώ με άνοδο +2,99% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,93 ευρώ, με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,44 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 792 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,30 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 224 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,049 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 46 εκατ. ευρώ.
Σενεχίζονται οι αγοραστικές παρεμβάσεις στα ομόλογα με το 10ετές ελληνικό ομόλογο 1,06% και το ιταλικό στο 0,96%
Βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζοντας τις αγοραστικές παρεμβάσεις όπως και στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 10 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα 16/9 στο 1,06% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,84 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,92 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,66 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,98 μονάδες βάσης και απόδοση 0,75%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% με απόδοση αγοράς 0,86% και απόδοση πώλησης 0,84%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,94%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,70 και μέση απόδοση 1,05% με απόδοση αγοράς 1,06% και απόδοση πώλησης 1,04%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,25 μονάδες βάσης και 1,24% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 157 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,39% ή 139 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 0,96%
Βελτίωση καταγράφεται στην αγοράς ομολόγων της Ιταλίας όπως και στις υπόλοιπες αγορές .
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,96%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/9/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,16% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,66%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Εξαιρετική ήταν η κίνηση της Bιοχαλκο με τη μετοχή να σπάει σήμερα τη συσσώρευση και να περνάει πάνω από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών.
Ειδικότερα, στις τράπεζες την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -1,67% και ακολούθησαν Εθνική -1,59%, Eurobank -1% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς.
Εν τω μεταξύ, αυξάνεται η ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδίως στην Αττική, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες 16/9 και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αττική, δεν αποδώσουν και δεν μειωθούν τα κρούσματα, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί, με την κυβέρνηση μάλιστα να μην αποκλείει ακόμα και το σενάριο ενός νέου lockdown.
Επίσης, πτωτικά κινούνται και οι διεθνείς αγορές με την Fed να απογοητεύει τους επενδυτές, καθώς δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης.
Η Fed εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, με τον Jerome Powell να δηλώνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη.
Η Ομοσποδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25%, ενώ παράλληλα έστειλε σήμα ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στο διαδικτυκό Road Show του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο ξεκινά σήμερα 17/9 με τα ραντεβού των διαχειριστών με τις εισηγμένες να είναι περισσότερα από 600.
Από την άλλη έντονος παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών για το μέλλον των τραπεζών καθώς στον ήδη μεγάλο αριθμό των κόκκινων δανείων έρχεται να προστεθούν και τα νέα δάνεια που δημιούργησε ο κορωνοϊός.
Σημειώνεται ότι στα ήδη παλαιά προβληματικά δάνεια τα οποία στην Ελλάδα είναι 60-61 δισεκ. ευρώ εκτιμάται να προστεθούν 7-9 δισεκ. ευρώ.
Το βασικό σενάριο πάντως αποκλείει bad bank , πρόταση της ΤτΕ, αλλά φέρνει στο προσκήνιο για τα νέα προβληματικά δάνεια μια συλλογική λύση που κατά μια έννοια είναι ένας ευρωπαϊκός Ηρακλής.
Από την άλλη, ενώ όλες οι τράπεζες εστιάζουν μετά την ολοκλήρωση του Ηρακλή 1, στον Ηρακλή 2 σε ένα νέο πλάνο τιτλοποιήσεων και παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων, η ανούσια bad bank της ΤτΕ η οποία θα ανακοινωθεί τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2020, δεν τυγχάνει αποδοχής από τις τράπεζες που την αγνοούν.
Η πρόταση της ΤτΕ θα καταστεί αναγκαία, μόνο στην περίπτωση που εκτελεστεί κάποιο σχέδιο αποσταθεροποίησης στις ελληνικές τράπεζες, τέτοιας κλίμακας που να μην οδηγήσει σε συστημικό σοκ αλλά να δρομολογήσει επιταχυνόμενες εμπροσθοβαρείς εξελίξεις.
Στα ελληνοτουρκικά, προς αποκλιμάκωση οδεύει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ελλάδα και Τουρκία αποσύρουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή, με το διπλωματικό παρασκήνιο να είναι έντονο.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το διπλωματικό μπαράζ με στόχο την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, την ώρα πάντως που η Τουρκία εμμένει στην ρητορική των προκλήσεων.
Συνεχίζονται και σήμερα 17/9 οι αγορές στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,06% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,96% και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης...
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 139 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,6% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,51%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,51% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,83%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,31% στις 661 μονάδες έχοντας υψηλό στις 664,49 μονάδες και χαμηλό 655,68 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,3 εκατ. ευρώ και όγκου 390 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Jumbo διακίνησε 40 χιλ. τεμάχια αξίας 635 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΠ 70 χιλ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ. ευρώ και η Epsilon 150 χιλ. τεμάχια αξίας 398 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 663 μονάδες πλησίον στις κρίσιμες 660 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 640 οι 630-620 μονάδες και οι 610- 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 680 μονάδες και ακολουθούν οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 328 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη των 330 μονάδων και ακολουθούν οι 310-300 μονάδες και οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες και οι 420 μονάδες
Oι επιλογές της τρ. Πειραιώς για το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές
Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο παρουσίασε μια πρόταση για το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές της Πειραιώς ύψους 2 δισεκ. που λήγει το 2022 και κάθε χρόνο η τράπεζα πληρώνει 160 εκατ τόκους καθώς φέρει 8% επιτόκιο.
Η Πειραιώς έχει τις εξής επιλογές
-Να πληρώσει τα 160 εκατ τόκους αρχές Δεκεμβρίου 2020 στο ελληνικό δημόσιο, κάτι που επιδιώκει η διοίκηση της Πειραιώς.
Ως γνωστό δεν μπορεί να μην πληρώσει γιατί έχει κάνει ήδη μια φορά χρήση της μη καταβολής τόκων που ορίζει η σύμβαση του Cocos και δεν δικαιούται άλλη φορά να προβεί σε αντίστοιχη κίνηση.
-Να πληρώσει το τόκο αντί με μετρητά 160 εκατ με μετοχές αλλά η τιμή μετατροπής δεν θα είναι τα 6 ευρώ όπως στο κεφάλαιο του Cocos αλλά η τρέχουσα τιμή.
Τα 160 εκατ με τρέχουσα τιμή 1,18 ευρώ (χρηματιστηριακή τιμή Πειραιώς 16 Σεπτεμβρίου 2020) ισοδυναμεί με 138 εκατ νέες μετοχές.
Με 436 εκατ μετοχές που ήδη διαθέτει η Πειραιώς + 138 εκατ νέες = 574 εκατ μετοχές.
Στο δημόσιο θα αντιστοιχούν ήδη 113 εκατ + 138 εκατ νέες = 251 εκατ μετοχές που θα αντιστοιχούσαν στο νέο σύνολο σχεδόν 44%.
Προσέξτε με 160 εκατ το δημόσιο θα αποκτούσε επιπλέον 18% της Πειραιώς ή συνολικά 44% και με την μετατροπή των 2 δισεκ. θα αποκτούσε το 58% γιατί είναι διαφορετική η τιμή μετατροπής.
Η μετατροπή των τόκων του Cocos σε μετοχές θα ήταν καταστροφική εξέλιξη για τους ιδιώτες μετόχους.
-Μια λύση που δεν θα είχε πρόβλημα ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών της ΕΚΤ θα ήταν η Πειραιώς να εκδώσει ένα ομόλογο tier 1 διάρκειας 5 ή 7 ετών και με αυτό να πληρώσει τα 160 εκατ αντί τα μετρητά.
Το ερώτημα είναι όμως εάν μια τέτοια λύση την επιθυμεί το ελληνικό δημόσιο να πάρει δηλαδή ομόλογο αντί για μετρητά για τους τόκους του Cocos.
Η διοίκηση της Πειραιώς θα επιλέξει το βέλτιστο σενάριο για τα συμφέροντα της, ωστόσο όπως έχουμε αναλύσει η καλύτερη λύση είναι η μετατροπή των Cocos 2 δισεκ. σε μετοχές υπό ένα όρο να μην υπάρξει καμία διοικητική αλλαγή λόγω της κρατικοποίησης που θα επέλθει.
Και η Eurobank κρατικοποιήθηκε πριν χρόνια και σήμερα είναι στην καλύτερη δυνατή θέση τηρουμένων των αναλογιών.
Η προσωρινή κρατικοποίηση είναι μια εναλλακτική για να επανέλθει ξανά στην πλήρη κανονικότητα η τράπεζα Πειραιώς, ως bankingnews την υποστηρίζουμε πλήρως αρκεί να μην υπάρξει καμία διοικητική αλλαγή, η διοίκηση Μεγάλου κάνει πολύ καλά την δουλειά της έως σήμερα.
Η επικαιρότητα
Ανεξέλεγκτη είναι παγκοσμίως η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς κυβερνήσεις, επιστήμονες και αρμόδιες υγειονομικές αρχές αδυνατούν όχι μόνο να τον θέσουν υπό έλεγχο αλλά και να περιορίσουν τη διασπορά του.
Η Ινδία ανακοίνωσε νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων ενώ στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι εντός του 2020 θα έχουν διατεθεί 100 εκατομμύρια δόσεις, τοποθέτηση πάντως που διαψεύδει κατηγορηματικά ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο οποίος τοποθετεί τους μαζικούς εμβολιασμούς στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021.
Στην Κίνα, όπου η επιδημία αν και είναι σε ύφεση γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί με εμβόλια κατά του κορωνοϊού, των οποίων ωστόσο οι κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι αρχές επέβαλαν lockdown στην πόλη Ruili στην επαρχία Yunnan στα σύνορα με τη Μιανμάρ ύστερα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων ενώ παράλληλα προτίθενται να κάνουν τεστ σε όλους τους 200.000 και πλέον κατοίκους της πόλης.
Καλύτερη είναι η εικόνα στην Αυστραλία ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τα κράτη της Λατινικής Αμερικής να μη σπεύσουν να ανοίξουν την οικονομία και την κοινωνία τους, καθώς ακόμα απαιτούνται μαζικές παρεμβάσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία ξεπερνούν τους 940.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τα 20,3 εκατομμύρια.
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδίως στην Αττική, καθώς ήδη έχει αρχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ, μια και αυξάνονται τα περιστατικά στις εντατικές.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες 16/9 και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αττική, δεν αποδώσουν και δεν μειωθούν τα κρούσματα, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί, με την κυβέρνηση μάλιστα να μην αποκλείει ακόμα και το σενάριο ενός νέου lockdown.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στα στοιχεία από τα νοσοκομεία.
Ήδη η πληρότητα των κλινών των μονάδων για ασθενείς με κορωνοϊό ανέρχεται στο 70% ενώ είναι προφανές πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί εισαγωγών και νοσηλειών, τότε πολύ σύντομα το σύστημα θα φτάσει στα όρια του.
Υπό αυτά τα δεδομένα και υπό την αγωνιώδη προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός πριν εμφανιστούν και οι άλλες εποχικές ιώσεις, οι επιστήμονες απευθύνουν ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους όσους είναι πάνω από 65 ετών ενώ εμφανίζονται διατεθειμένοι να προτείνουν και άλλα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εάν δεν περιοριστεί η διασπορά του ιού, ο οποίος πάντως εδώ και μια εβδομάδα δίνει περισσότερα από 300 κρούσματα την ημέρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.041, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 321.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη 17/9 οι αγορές της Ασίας, καθώς η Fed απογοήτευσε τους επενδυτές, καθώς δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης.
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Bank of Japan και σταθερό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,67%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,41%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,56% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο -1,22%.
Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα Πέμπτη 17/9 στις ευρωπαϊκές αγορές, έχοντας όμως καλύψει τις μεγάλες απώλειες που καταγράφηκαν αρχικά....καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Fed, να μην ανακοινώσει επιπλέον μέτρα κατά την τελευταία της συνεδρίαση την Τετάρτη (16/9/2020).
Η Fed άφησε αμετάβλητα στο 0% με 0,25% τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, ενώ παράλληλα έστειλε σήμα ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023.
Επίσης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, με τον Jerome Powell να δηλώνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη.
Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας μετά από απόφαση της, κατά την συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου 2020.
Όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0.1%, με την κεντρική τράπεζα να έχει μειώσει τα επιτόκια δύο φορές από 0,75% από την αρχή της πανδημίας.
Επίσης, στις 860 χιλ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, παραμένοντας όμως για τρίτη συνεχή εβδομάδα στα ίδια επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας έφτασαν στα 12,63 εκατ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,55%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,50%.
Στην Wall Street, τα futures κινούνται πτωτικά, με τον Dow Jones στο -0,15%, τον S&P στο -0,45% και τον Nasdaq στο -0,90% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,28% (21,38 δολ.).
Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Κόπωση καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1760 ευρώ, με πτώση -1,59% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5782 ευρώ, με πτώση -1,67%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 893 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,18 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3960 ευρώ, με πτώση -1% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4895 ευρώ, με άνοδο +5,16% και με κεφαλαιοποίηση 218 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1750 ευρώ, με πτώση -1,24% και όγκο 113 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 269 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξέχώρισε η Βιοχαλκο +8,48%
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Βιοχάλκο +8,48%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,91%, Aegean +3,46% και Μυτιληναίος +2,99%
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Sarantis...
H Coca Cola έκλεισε στα 22,69 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση στα 8,40 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +0,74% και αποτίμηση 6,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,1150 ευρώ, με πτώση -2,57% και αποτίμηση 1,19 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,35 ευρώ, με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 545 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,4850 ευρώ, με πτώση -0,24% και αποτίμηση 2,90 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,26 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 928 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,19 ευρώ, με πτώση -0,19% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,58 ευρώ, με άνοδο +2,48% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,96 ευρώ με άνοδο +2,99% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,93 ευρώ, με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,44 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 792 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,30 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 224 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,049 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 46 εκατ. ευρώ.
Σενεχίζονται οι αγοραστικές παρεμβάσεις στα ομόλογα με το 10ετές ελληνικό ομόλογο 1,06% και το ιταλικό στο 0,96%
Βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζοντας τις αγοραστικές παρεμβάσεις όπως και στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 10 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα 16/9 στο 1,06% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,84 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,92 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,66 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,98 μονάδες βάσης και απόδοση 0,75%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% με απόδοση αγοράς 0,86% και απόδοση πώλησης 0,84%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,94%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,70 και μέση απόδοση 1,05% με απόδοση αγοράς 1,06% και απόδοση πώλησης 1,04%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,25 μονάδες βάσης και 1,24% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 157 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,39% ή 139 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 0,96%
Βελτίωση καταγράφεται στην αγοράς ομολόγων της Ιταλίας όπως και στις υπόλοιπες αγορές .
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,96%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/9/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,16% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,66%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών