Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την κρίσιμη ζώνη των 625- 630 μονάδων με σωρευτικές απώλειες -6,17% στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις
(upd16)Συνεχίστηκε και σήμερα η απαξίωση στο ελληνικό χρηματιστηρίο στις 622 μονάδες, παρά την άνοδο στις διεθνείς αγορές καθώς ο φόβος ενός νέου lockdown και τα ελληνοτουρκικά λειτουργούν ανασταλτικά για νέο επενδυτικό ρίσκο με τις συναλλαγές στο ναδίρ.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η MIG η οποία έκλεισε κλειδωμένη στο -29,83% και με αυξημένο όγκο συναλλαγών καλύπτοντας το 47% του συνολικού όγκου της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η πώληση της Vivartia στο αμερικανικό fund CVC έναντι 175 εκατ. ευρώ όπως έγκαιρα έχει αναφέρει το bankingnews.gr, θα οδηγήσει οδηγεί σε απαξίωση της εταιρείας Συμμετοχών.
Στις τράπεζες, ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank -1,34% και με την Eurobank στο -0,58% από χαμηλό ημέρας -5,28% ενώ ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,85% και Πειραιώς +1,76%.
Η βασική αιτία της πτώσης της μετοχής της Eurobank το τελευταίο διάστημα συνδέεται με το γεγονός ότι η τράπεζα ανακοίνωσε τη διαδικασία προσφοράς στους μετόχους των mezzanine ομολόγων από το πρόγραμμα Cairo και δημιουργείται ένα ιδιότυπο arbitrage, το οποίο δεν δικαιολογείται.
Μάλιστα, σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 2020 είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Eurobank Holdings με το δικαίωμα συμμετοχής στη διανομή μετοχών της Cairo Mezz.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ -2,54% στο χαμηλό της ημέρας, ΕΥΔΑΠ -2,17%, Τερνα Ενεργειακή -1,96%....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola +2,03% και ΕΛΠΕ +1,68%.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την κρίσιμη ζώνη των 625- 630 μονάδων με σωρευτικές απώλειες -6,17% στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις
Ο Τραπεζικός Δείκτης κράτησε τελικά τις 300 μονάδες με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/8 στις 298,57 μονάδες.
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων του COVID -19 στην Ελλάδα, ενώ οι επόμενες 10 ημέρες είναι αυτές που θα κρίνουν εάν θα τεθεί επιτακτικά στο τραπέζι το σενάριο ενός lockdown στην Αττική, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο, το οποίο θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την 7η έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας μας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, στο -9% θα είναι η ύφεση της Ελλάδας το 2020 και στο +6% η ανάπτυξη το 2021, η οποία μάλιστα όπως εκτιμά ότι η ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού θα υλοποιηθεί από το 2022.
Δηλαδή η οικονομία θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 σε δύο χρόνια.
Στα της αγοράς, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει μη επενδύσιμη με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον τραπεζικό κλάδο απόρροια των τόσο των παλαιών αλλά και των νέων προβληματικών δανείων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία
Και ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη με την ολοκλήρωση του Ηρακλή 1 να ανακοινώσει την επέκταση του ως Ηρακλή 2 δηλαδή να επεκταθούν οι παρεχόμενες εγγυήσεις ακόμη και στα 20 δισεκ. ευρώ από 11 με 12 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου, στα όρια της γραφικότητας κινείται η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορά την σύσταση εταιρίας ενεργητικού bad bank την οποία συνέταξαν σε συνεργασία με Rothschild, BCG, Deloitte
Σύμφωνα με την πρόταση της Τράπεζα της Ελλάδος, προσωρινά μεταφέρεται το πρόβλημα σε μια εταιρία διαχείρισης ενεργητικού αλλά οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να καλύψουν τις ζημίες με προβλέψεις.
Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα στοιχήσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα περίπου 8 δισεκ. ευρώ.
Στα ελληνοτουρκικά, η κρίση της Ανατολικής Μεσογείου έπαψε να είναι διμερής ή περιφερειακή κρίση, αλλά έχει γίνει διεθνές πρόβλημα καθώς εμπλέκονται πέραν από Τουρκία και Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, ΝΑΤΟ, Ρωσία κ.α.
Ο Erdogan με προπαγάνδα, παραπλάνηση και στρατηγική εμφανίστηκε να ορίζει την ατζέντα. ενώ κατάφερε με τους κλασσικούς τουρκικούς τακτικισμούς να αποδομήσει την Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ούτως ή άλλως με πρόσχημα τον διάλογο το σχέδιο για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας κατέρρευσε.
Τα μισά κράτη της ΕΕ τάσσονται κατά της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο διάλογος Τουρκίας και Ελλάδος είναι βέβαιο ή σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απώλεια του 50% της ΑΟΖ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Καστελόριζου για την Ελλάδα.
Από τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ τα μισά σχεδόν θα δοθούν για εκμετάλλευση από την Τουρκία.
Η Ελλάδα θα κερδίσει π.χ. το ζήτημα των γκρίζων ζωνών ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Κύπρου.
Συνεχίζονται οι αγοραστικές παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,01% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,84% καθώς μειώνεται το πολιτικό ρίσκο, με την κυβέρνηση συνασπισμού της κεντροαριστεράς να βγαίνει ενισχυμένη στην περιφέρεια «κλειδί» της Τοσκάνης, παρά την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 17 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 144 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1114 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,97και τον Γενικό Δείκτη στο +0,46%.
Στο πρώτο δεκά λεπτο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότηατ των μη τραπεζικών blue chips ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,72% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,13%.
Λίγο μετά τις 16:00 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank -5,28% αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,04% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,86%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,37% στις 622 μονάδες έχοντας υψηλό στις 631,70 μονάδες και χαμηλό 619,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,1 εκατ, ευρώ σε πακέτα ΟΠΑΠ, ο όγκος 45,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,1 εκατ. ευρώ και όγκου 831 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΠΑΠ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 622 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 625-630 μονάδες και ακολουθούν οι 610 μονάδες και οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 680 και οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 301 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 300 μονάδων και ακολουθούν οι 290 και οι 280 μονάδε
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 340, οι 350 μονάδες και οι 370-380 μονάδες .
Στις τράπεζες η ευθύνη των περαιτέρω ρυθμίσεων στα δάνεια που βρίσκονται σε moratorium
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΕΒΑ, μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, τα πιστωτικά ιδρύματα θα αποφασίζουν σε ποιον πελάτη τους θα συνεχίσουν να θέτουν σε "αργία πληρωμών" το δάνειό του.
Μόλις στις 11 Σεπτεμβρίου ο Valdis Dombrovskis αντιπρόεδρος της Commission σημείωνε σε ομιλία του στο Eurofi πως επιθυμία αποτελεί τα NPEs λόγω covid να μη συσσωρευτούν ξανά στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η ιστορία δείχνει ότι είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται νωρίς και αποφασιστικά.
Έτσι λοιπόν σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τις τράπεζες και τους επενδυτές θα αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική το συντομότερο δυνατό ώστε να αποτραπεί η συσσώρευση και η ανακύκλωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε διαδικασία κατά την οποία αυτόν τον μήνα θα συνέλθει μια στρογγυλή τράπεζα συζήτησης που θα εξετάσει την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.
Σε αυτήν θα μετέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τα κράτη μέλη ξεκινώντας τη χαρτογράφηση των βασικών στοιχείων του προβλήματος.
Πριν όμως ανοίξει η σχετική συζήτηση και ενώ το εργαλείο των μορατορίων χρησιμοποιείται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να αποτρέψουν μια τέτοια κακή εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αλλάζει άρδην τα δεδομένα.
Η ΕΒΑ καταργεί σταδιακά τις κατευθυντήριες γραμμές για τα νομοθετικά και μη νομοθετικά μορατόρια αποπληρωμής δανείων είναι ο τίτλος ανακοίνωσης της αρχής.
Οι τράπεζες δεν θα εξετάζουν συνολικά τους πληγέντες - ιδιώτες και επιχειρήσεις από την πανδημία- αλλά την κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά για όσους αιτούνται συνέχιση των μορατορίων στα δάνειά τους.
'Οσους έλαβαν ή θα λάβουν επέκταση για τα μορατόρια των δανείων τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ή σε όσους τα μορατόρια εφαρμόζονται για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό, έχει καλώς.
Για τα υπόλοιπα δάνεια για τα οποία θα υπάρξει αίτηση επέκτασης των μορατορίων αυτά θα εξετάζονται ένα προς ένα .
Η απόφαση αλλά και η ευθύνη θα ανήκει στις τράπεζες και δεν υπάρχουν διευκρινήσεις για το πως θα γίνει η διαχείριση δανείων τα οποία θα περάσουν από την κατάσταση των ενήμερων στην κατάσταση των NPEs όταν τα μορατόρια σταματήσουν.
Η επικαιρότητα
Θεριεύει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, κάτι άλλωστε που επιβεβαίωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε νέο ρεκόρ μολύνσεων, με την έξαρση να καταλαμβάνει χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με εξαίρεση την Αφρική.
Στις ΗΠΑ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 200.000, αριθμός που πριν από μερικούς μήνες θεωρούνταν πως θα ήταν ο μέγιστος αριθμός των θυμάτων.
Μάλιστα, προβλέψεις κάνουν λόγο για 378.000 θύματα έως τα τέλη του 2020, τη στιγμή που ο πρόεδρος Trump υποστηρίζει πως αν δεν είχε αναλάβει δράση κατά του κορωνοϊού, οι νεκροί θα είχαν φτάσει ακόμα και τα 3 εκατομμύρια.
Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, στην οποία και καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα η μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους από τον κορωνοϊό, και ενώ μια σειρά από κράτη και κυβερνήσεις λαμβάνουν νέα μέτρα για να περιορίσουν τον ιό.
Δραματική παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ινδία, οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον πληττόμενες περιοχές παγκοσμίως, ενώ πολύ καλύτερη είναι η πορεία της επιδημίας σε Κίνα και Αυστραλία.
Και ενώ ο κορωνοϊός θεριεύει, η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να δώσει έγκριση ως τις 15 Οκτωβρίου και στο δεύτερο εμβόλιό της κατά του νέου κορωνοϊού, το Epivakkorona.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 971.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 31,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 21,8 εκατομμύρια.
Οι επόμενες 10 ημέρες είναι αυτές που θα κρίνουν εάν θα τεθεί επιτακτικά στο τραπέζι το σενάριο ενός lockdown στην Αττική, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Κυβέρνηση και επιστήμονες επισημαίνουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί το θέμα ενός νέου lockdown στο Λεκανοπέδιο, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν πως αν ο ιός εξακολουθήσει να είναι σε έξαρση με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με αύξηση στους διασωληνωμένους και με αύξηση στους νεκρούς, τότε θα τεθεί επιτακτικά ως προτεινόμενη λύση.
Πριν από την επιβολή lockdown, θεωρείται πιθανότερο να γίνει μια ακόμα προσπάθεια επιβολής νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, όπως για παράδειγμα οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε ανθρώπους άνω των 65 ετών ή η καθολική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Αν κατά την χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας φάνηκε μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας μια και αναφέρθηκε πως η εξάπλωση της επιδημίας είναι πιο αργή, οι αριθμοί και τα στοιχεία συντηρούν την απαισιοδοξία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 356.
Οριακές μεταβολές στις ασιατικές αγορές
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα 23/9 οι ασιατικές αγορές παρά το ανοδικό κλείσιμο στη WallStreet, καθώς επιμένει η ανησυχία για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.
Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησαν το δολάριο σε υψηλά δύο μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,06%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,17%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,11% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο +0,03%
Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ελεγχόμενη πτώση στην Wall Street
Ανακάμπτουν σήμερα 23/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και έχουν απωλέσει μέρος των αρχικών τους κερδών, με το ενδιαφέρον να στρέφονται στα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, στάσιμη παρέμεινε η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε υποχώρησε στις 50,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση.
O PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 47,6 μονάδες από 50,5 μονάδες τον Αύγουστο, σε χαμηλά 4 μηνών.
Ωστόσο, ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε σε υψηλά 25 μηνών, στις 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,7 μονάδες τον Αύγουστο.
Η ταχύτερη ανάκαμψη στη Γερμανία επισκιάστηκε από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο οικονομικό κλίμα εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα παρεμποδιστεί από ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, η αισιοδοξία ενισχύθηκε από τα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο Κογκρέσο, που ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει δεσμευμένη να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της «για όσο διάστημα χρειάζεται, για να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερη, εμποδίζοντας μια βαθιά ζημιά στην οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,90%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,50% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,4%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P στο -0,54% και ο Nasdaq στο -0,65% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,4% (19,69 δολ.).
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1260 ευρώ, με άνοδο +1,85% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5160 ευρώ, με πτώση -1,34%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 797 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με άνοδο +1,76% με όγκο 769 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3579 ευρώ, με πτώση -0,58% με όγκο 8,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4835 ευρώ, με άνοδο +1,58% και με κεφαλαιοποίηση 216 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1690 ευρώ, με πτώση -3,1% και όγκο 160 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,34 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή , ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda.....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola και ΕΛΠΕ .
H Coca Cola έκλεισε στα 21,60 ευρώ, με άνοδο +2,03% και κεφαλαιοποίηση στα 8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,66 ευρώ, με πτώση -2,54% και αποτίμηση 5,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,8540 ευρώ, με πτώση -0,21% και αποτίμηση 1,13 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,7150 ευρώ, με πτώση -0,45% και αποτίμηση 2,63 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,64 ευρώ, με πτώση -0,19% και κεφαλαιοποίηση 877 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,83 ευρώ, με άνοδο +1,68% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,22 ευρώ, με πτώση -1,35% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,80 ευρώ με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,75 ευρώ, με πτώση -2,17% και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0327 ευρώ, με πτώση -29,83% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,01%, με την Ιταλία στο 0,84%
Συνεχίζονται οι αγορές στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της ανάκαμψης των τιμών στα ιταλικά ομόλογα που λόγω τις εκλογικής αναμέτρησης το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι οι εθνικιστές ενισχύονται αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός ακόμη κρατάει…
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,01% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,84%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,05% με το αμερικανικό 10ετές 0,68% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 17 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,18 και μέση απόδοση 0,99% με απόδοση αγοράς 1,01% και απόδοση πώλησης 1,98%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.114 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,44% ή 144 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Μεγάλη βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,84%
Βελτίωση καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων καθώς μειώνεται το πολιτικό ρίσκο, με την κυβέρνηση συνασπισμού της κεντροαριστεράς να βγαίνει ενισχυμένη στην περιφέρεια «κλειδί» της Τοσκάνης, παρά την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,84%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/9/2020 στο -0,51% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,16% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,84% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,59%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Στο επίκεντρο βρέθηκε η MIG η οποία έκλεισε κλειδωμένη στο -29,83% και με αυξημένο όγκο συναλλαγών καλύπτοντας το 47% του συνολικού όγκου της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η πώληση της Vivartia στο αμερικανικό fund CVC έναντι 175 εκατ. ευρώ όπως έγκαιρα έχει αναφέρει το bankingnews.gr, θα οδηγήσει οδηγεί σε απαξίωση της εταιρείας Συμμετοχών.
Στις τράπεζες, ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank -1,34% και με την Eurobank στο -0,58% από χαμηλό ημέρας -5,28% ενώ ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,85% και Πειραιώς +1,76%.
Η βασική αιτία της πτώσης της μετοχής της Eurobank το τελευταίο διάστημα συνδέεται με το γεγονός ότι η τράπεζα ανακοίνωσε τη διαδικασία προσφοράς στους μετόχους των mezzanine ομολόγων από το πρόγραμμα Cairo και δημιουργείται ένα ιδιότυπο arbitrage, το οποίο δεν δικαιολογείται.
Μάλιστα, σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 2020 είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Eurobank Holdings με το δικαίωμα συμμετοχής στη διανομή μετοχών της Cairo Mezz.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ -2,54% στο χαμηλό της ημέρας, ΕΥΔΑΠ -2,17%, Τερνα Ενεργειακή -1,96%....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola +2,03% και ΕΛΠΕ +1,68%.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την κρίσιμη ζώνη των 625- 630 μονάδων με σωρευτικές απώλειες -6,17% στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις
Ο Τραπεζικός Δείκτης κράτησε τελικά τις 300 μονάδες με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/8 στις 298,57 μονάδες.
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων του COVID -19 στην Ελλάδα, ενώ οι επόμενες 10 ημέρες είναι αυτές που θα κρίνουν εάν θα τεθεί επιτακτικά στο τραπέζι το σενάριο ενός lockdown στην Αττική, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο, το οποίο θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την 7η έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας μας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, στο -9% θα είναι η ύφεση της Ελλάδας το 2020 και στο +6% η ανάπτυξη το 2021, η οποία μάλιστα όπως εκτιμά ότι η ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού θα υλοποιηθεί από το 2022.
Δηλαδή η οικονομία θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 σε δύο χρόνια.
Στα της αγοράς, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει μη επενδύσιμη με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον τραπεζικό κλάδο απόρροια των τόσο των παλαιών αλλά και των νέων προβληματικών δανείων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία
Και ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη με την ολοκλήρωση του Ηρακλή 1 να ανακοινώσει την επέκταση του ως Ηρακλή 2 δηλαδή να επεκταθούν οι παρεχόμενες εγγυήσεις ακόμη και στα 20 δισεκ. ευρώ από 11 με 12 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου, στα όρια της γραφικότητας κινείται η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορά την σύσταση εταιρίας ενεργητικού bad bank την οποία συνέταξαν σε συνεργασία με Rothschild, BCG, Deloitte
Σύμφωνα με την πρόταση της Τράπεζα της Ελλάδος, προσωρινά μεταφέρεται το πρόβλημα σε μια εταιρία διαχείρισης ενεργητικού αλλά οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να καλύψουν τις ζημίες με προβλέψεις.
Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα στοιχήσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα περίπου 8 δισεκ. ευρώ.
Στα ελληνοτουρκικά, η κρίση της Ανατολικής Μεσογείου έπαψε να είναι διμερής ή περιφερειακή κρίση, αλλά έχει γίνει διεθνές πρόβλημα καθώς εμπλέκονται πέραν από Τουρκία και Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, ΝΑΤΟ, Ρωσία κ.α.
Ο Erdogan με προπαγάνδα, παραπλάνηση και στρατηγική εμφανίστηκε να ορίζει την ατζέντα. ενώ κατάφερε με τους κλασσικούς τουρκικούς τακτικισμούς να αποδομήσει την Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ούτως ή άλλως με πρόσχημα τον διάλογο το σχέδιο για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας κατέρρευσε.
Τα μισά κράτη της ΕΕ τάσσονται κατά της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο διάλογος Τουρκίας και Ελλάδος είναι βέβαιο ή σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απώλεια του 50% της ΑΟΖ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Καστελόριζου για την Ελλάδα.
Από τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ τα μισά σχεδόν θα δοθούν για εκμετάλλευση από την Τουρκία.
Η Ελλάδα θα κερδίσει π.χ. το ζήτημα των γκρίζων ζωνών ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Κύπρου.
Συνεχίζονται οι αγοραστικές παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,01% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,84% καθώς μειώνεται το πολιτικό ρίσκο, με την κυβέρνηση συνασπισμού της κεντροαριστεράς να βγαίνει ενισχυμένη στην περιφέρεια «κλειδί» της Τοσκάνης, παρά την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 17 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 144 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1114 μονάδες βάσης
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,97και τον Γενικό Δείκτη στο +0,46%.
Στο πρώτο δεκά λεπτο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότηατ των μη τραπεζικών blue chips ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,72% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,13%.
Λίγο μετά τις 16:00 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank -5,28% αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,04% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,86%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,37% στις 622 μονάδες έχοντας υψηλό στις 631,70 μονάδες και χαμηλό 619,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,1 εκατ, ευρώ σε πακέτα ΟΠΑΠ, ο όγκος 45,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,1 εκατ. ευρώ και όγκου 831 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΠΑΠ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 622 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 625-630 μονάδες και ακολουθούν οι 610 μονάδες και οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 680 και οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 301 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 300 μονάδων και ακολουθούν οι 290 και οι 280 μονάδε
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 340, οι 350 μονάδες και οι 370-380 μονάδες .
Στις τράπεζες η ευθύνη των περαιτέρω ρυθμίσεων στα δάνεια που βρίσκονται σε moratorium
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΕΒΑ, μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, τα πιστωτικά ιδρύματα θα αποφασίζουν σε ποιον πελάτη τους θα συνεχίσουν να θέτουν σε "αργία πληρωμών" το δάνειό του.
Μόλις στις 11 Σεπτεμβρίου ο Valdis Dombrovskis αντιπρόεδρος της Commission σημείωνε σε ομιλία του στο Eurofi πως επιθυμία αποτελεί τα NPEs λόγω covid να μη συσσωρευτούν ξανά στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η ιστορία δείχνει ότι είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται νωρίς και αποφασιστικά.
Έτσι λοιπόν σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τις τράπεζες και τους επενδυτές θα αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική το συντομότερο δυνατό ώστε να αποτραπεί η συσσώρευση και η ανακύκλωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε διαδικασία κατά την οποία αυτόν τον μήνα θα συνέλθει μια στρογγυλή τράπεζα συζήτησης που θα εξετάσει την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.
Σε αυτήν θα μετέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τα κράτη μέλη ξεκινώντας τη χαρτογράφηση των βασικών στοιχείων του προβλήματος.
Πριν όμως ανοίξει η σχετική συζήτηση και ενώ το εργαλείο των μορατορίων χρησιμοποιείται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να αποτρέψουν μια τέτοια κακή εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αλλάζει άρδην τα δεδομένα.
Η ΕΒΑ καταργεί σταδιακά τις κατευθυντήριες γραμμές για τα νομοθετικά και μη νομοθετικά μορατόρια αποπληρωμής δανείων είναι ο τίτλος ανακοίνωσης της αρχής.
Οι τράπεζες δεν θα εξετάζουν συνολικά τους πληγέντες - ιδιώτες και επιχειρήσεις από την πανδημία- αλλά την κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά για όσους αιτούνται συνέχιση των μορατορίων στα δάνειά τους.
'Οσους έλαβαν ή θα λάβουν επέκταση για τα μορατόρια των δανείων τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ή σε όσους τα μορατόρια εφαρμόζονται για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό, έχει καλώς.
Για τα υπόλοιπα δάνεια για τα οποία θα υπάρξει αίτηση επέκτασης των μορατορίων αυτά θα εξετάζονται ένα προς ένα .
Η απόφαση αλλά και η ευθύνη θα ανήκει στις τράπεζες και δεν υπάρχουν διευκρινήσεις για το πως θα γίνει η διαχείριση δανείων τα οποία θα περάσουν από την κατάσταση των ενήμερων στην κατάσταση των NPEs όταν τα μορατόρια σταματήσουν.
Η επικαιρότητα
Θεριεύει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, κάτι άλλωστε που επιβεβαίωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε νέο ρεκόρ μολύνσεων, με την έξαρση να καταλαμβάνει χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με εξαίρεση την Αφρική.
Στις ΗΠΑ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 200.000, αριθμός που πριν από μερικούς μήνες θεωρούνταν πως θα ήταν ο μέγιστος αριθμός των θυμάτων.
Μάλιστα, προβλέψεις κάνουν λόγο για 378.000 θύματα έως τα τέλη του 2020, τη στιγμή που ο πρόεδρος Trump υποστηρίζει πως αν δεν είχε αναλάβει δράση κατά του κορωνοϊού, οι νεκροί θα είχαν φτάσει ακόμα και τα 3 εκατομμύρια.
Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, στην οποία και καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα η μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους από τον κορωνοϊό, και ενώ μια σειρά από κράτη και κυβερνήσεις λαμβάνουν νέα μέτρα για να περιορίσουν τον ιό.
Δραματική παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ινδία, οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον πληττόμενες περιοχές παγκοσμίως, ενώ πολύ καλύτερη είναι η πορεία της επιδημίας σε Κίνα και Αυστραλία.
Και ενώ ο κορωνοϊός θεριεύει, η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να δώσει έγκριση ως τις 15 Οκτωβρίου και στο δεύτερο εμβόλιό της κατά του νέου κορωνοϊού, το Epivakkorona.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 971.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 31,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 21,8 εκατομμύρια.
Οι επόμενες 10 ημέρες είναι αυτές που θα κρίνουν εάν θα τεθεί επιτακτικά στο τραπέζι το σενάριο ενός lockdown στην Αττική, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Κυβέρνηση και επιστήμονες επισημαίνουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί το θέμα ενός νέου lockdown στο Λεκανοπέδιο, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν πως αν ο ιός εξακολουθήσει να είναι σε έξαρση με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με αύξηση στους διασωληνωμένους και με αύξηση στους νεκρούς, τότε θα τεθεί επιτακτικά ως προτεινόμενη λύση.
Πριν από την επιβολή lockdown, θεωρείται πιθανότερο να γίνει μια ακόμα προσπάθεια επιβολής νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, όπως για παράδειγμα οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε ανθρώπους άνω των 65 ετών ή η καθολική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Αν κατά την χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας φάνηκε μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας μια και αναφέρθηκε πως η εξάπλωση της επιδημίας είναι πιο αργή, οι αριθμοί και τα στοιχεία συντηρούν την απαισιοδοξία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 356.
Οριακές μεταβολές στις ασιατικές αγορές
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα 23/9 οι ασιατικές αγορές παρά το ανοδικό κλείσιμο στη WallStreet, καθώς επιμένει η ανησυχία για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.
Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησαν το δολάριο σε υψηλά δύο μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,06%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,17%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,11% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο +0,03%
Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ελεγχόμενη πτώση στην Wall Street
Ανακάμπτουν σήμερα 23/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και έχουν απωλέσει μέρος των αρχικών τους κερδών, με το ενδιαφέρον να στρέφονται στα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, στάσιμη παρέμεινε η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε υποχώρησε στις 50,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση.
O PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 47,6 μονάδες από 50,5 μονάδες τον Αύγουστο, σε χαμηλά 4 μηνών.
Ωστόσο, ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε σε υψηλά 25 μηνών, στις 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,7 μονάδες τον Αύγουστο.
Η ταχύτερη ανάκαμψη στη Γερμανία επισκιάστηκε από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο οικονομικό κλίμα εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα παρεμποδιστεί από ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, η αισιοδοξία ενισχύθηκε από τα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο Κογκρέσο, που ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει δεσμευμένη να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της «για όσο διάστημα χρειάζεται, για να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερη, εμποδίζοντας μια βαθιά ζημιά στην οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,90%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,50% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,4%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P στο -0,54% και ο Nasdaq στο -0,65% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,4% (19,69 δολ.).
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1260 ευρώ, με άνοδο +1,85% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5160 ευρώ, με πτώση -1,34%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 797 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με άνοδο +1,76% με όγκο 769 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3579 ευρώ, με πτώση -0,58% με όγκο 8,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4835 ευρώ, με άνοδο +1,58% και με κεφαλαιοποίηση 216 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1690 ευρώ, με πτώση -3,1% και όγκο 160 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,34 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή , ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda.....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola και ΕΛΠΕ .
H Coca Cola έκλεισε στα 21,60 ευρώ, με άνοδο +2,03% και κεφαλαιοποίηση στα 8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,66 ευρώ, με πτώση -2,54% και αποτίμηση 5,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,8540 ευρώ, με πτώση -0,21% και αποτίμηση 1,13 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,7150 ευρώ, με πτώση -0,45% και αποτίμηση 2,63 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,64 ευρώ, με πτώση -0,19% και κεφαλαιοποίηση 877 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,83 ευρώ, με άνοδο +1,68% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,22 ευρώ, με πτώση -1,35% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,80 ευρώ με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,75 ευρώ, με πτώση -2,17% και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0327 ευρώ, με πτώση -29,83% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,01%, με την Ιταλία στο 0,84%
Συνεχίζονται οι αγορές στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της ανάκαμψης των τιμών στα ιταλικά ομόλογα που λόγω τις εκλογικής αναμέτρησης το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι οι εθνικιστές ενισχύονται αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός ακόμη κρατάει…
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,01% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,84%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,05% με το αμερικανικό 10ετές 0,68% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 17 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,18 και μέση απόδοση 0,99% με απόδοση αγοράς 1,01% και απόδοση πώλησης 1,98%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.114 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,44% ή 144 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Μεγάλη βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,84%
Βελτίωση καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων καθώς μειώνεται το πολιτικό ρίσκο, με την κυβέρνηση συνασπισμού της κεντροαριστεράς να βγαίνει ενισχυμένη στην περιφέρεια «κλειδί» της Τοσκάνης, παρά την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,84%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/9/2020 στο -0,51% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,16% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,84% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,59%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών