Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επανήλθε η γνώριμη εικόνα της άνευρης αναμονής στο ΧΑ -0,29% στις 623 μον. – Στο επίκεντρο η MIG -13% και τα τεχνικά σημεία των 625-630 μον.

Επανήλθε η γνώριμη εικόνα της άνευρης αναμονής στο ΧΑ -0,29% στις 623 μον. – Στο επίκεντρο η MIG -13% και τα τεχνικά σημεία των 625-630 μον.
Εμφανής η αδυναμία της αγοράς να διατηρήσει την κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων με τον χαμηλό τζίρο να στέκεται εμπόδιο για την αλλαγή της τάσης
(upd16) Επανήλθε η γνώριμη εικόνα της άνευρης αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 623 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο και με την ψυχολογία των επενδυτών να παραμένει εύθραυστη καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την ανεξέλεγκτη πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού εντός και εκτός…
Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει την κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων με τον χαμηλό τζίρο να στέκεται εμπόδιο για την αλλαγή της τάσης.
Στις τράπεζες, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά έκλεισε μόνο  η Eurobank στο +1,02%, με απώλειες Πειραιώς -1,71% και Εθνική -1,38% και ακολούθησε η Alpha Bank στο -0,62%..
Παράλληλα και στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά ξεχώρισαν AΔΜΗΕ +5% και Viohalco +2,88%  ενώ την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Aegean -2,56% και ΕΛΠΕ -2,53%.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η MIG η οποία έκλεισε στο -13,33% με χαμηλό ημέρας -29% και με αυξημένο όγκο συναλλαγών ο οποίος κάλυψε το 52% περίπου του συνολικού όγκου της αγοράς καθώς η πώληση της Vivartia στο αμερικανικό fund CVC έχει οδηγήσει σε αναταράξεις και σε απαξίωση της εταιρείας Συμμετοχών.
Από την άλλη, συνεχίστηκαν τα κέρδη της Ιntracom +9,33% μετά την χθεσινή άνοδο +7,21% λόγω αποτελεσμάτων εξαμήνου του 2020 καθώς η πώληση της Κ WIND - θυγατρική εταιρία του Ομίλου στο χώρο της ενέργειας - γύρισε σε κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ από ζημία 3,8 εκατ. ευρώ..
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ειδησεογραφία αναφορικά με την επιδημία του κορωνοϊού και ειδικότερα στην Αττική, η οποία έχει φτάσει να αντιπροσωπεύει ακόμα και το 70% των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση σε όλη την Ελλάδα με τους επιστήμονες να έχουν σημάνει συναγερμό και να επισημαίνουν ότι πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα και με την κυβέρνηση να αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός lockdown.
Από την άλλη, παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης στην Α. Μεσόγειο παραμένει θολό το τοπίο αναμένοντας την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών αλλά και τα αποτελέσματα ης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στις 1-2 Οκτωβρίου….
Στα τραπεζικά νέα, σήμερα Τρίτη 29/9 οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν τα σχέδιά τους για τα NPEs την προσεχή τριετία ενώ σε μια άλλη εντελώς βάση η άσκηση αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί το Μάρτιο μαζί με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Oι ελληνικές τράπεζες πάντως θα πρέπει να δουν και πως θα διαχειριστούν τα θέματα των μορατορίων που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για την υγεία των ισολογισμών τους.
Η συνολική ομπρέλα που κατ' αρχήν προσέφεραν οι θεσμοί παύει να υπάρχει από τις 30 Σεπτεμβρίου όπως καθοριστικά δήλωσε η ΕΒΑ και στη θέση της εισέρχεται η πρωτοβουλία των ίδιων των τραπεζών.
Η εκτίμηση για τις συστημικές τράπεζες από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα είναι νέα κόκκινα δάνεια τα οποία θα ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ.
Με βάση τα σχέδια που επεξεργάζονται οι τράπεζες εκτιμάται πως στο τέλος του 2020 τα δάνεια κόκκινα δάνεια των τραπεζών  θα διαμορφωθούν στο 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου, στο 20% το 2021 και στο 10% το 2022.
Οι τράπεζες συγχρόνως προετοιμάζονται για τα stress tests τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αν δεν πάρουν αναβολή.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,02% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,85% και με το μεταξύ τους spread στις 17 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 144 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1029 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,03% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,63%.
Περί τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στα  μη τραπεζικά blue chips, οΤραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,94% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,10%..
Περί τις 12:30 επανήλθαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικά blue chip και οΤραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,16%% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,63%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,29% στις 623 μονάδες έχοντας υψηλό στις 625,84 μονάδες και χαμηλό 621,24 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,7 εκατ. ευρώ και όγκου 301 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Alpha Bank διακίνησε 4,83 εκατ. τεμάχια αξίας 2,5 εκατ. ευρώ 
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,6 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 101 χιλ. τεμάχια αξίας 1,12 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 623 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 610 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 625-630 μονάδες και ακολουθούν οι 640, οι 650 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 301 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 290 μονάδες και ακολουθούν οι 280 και οι 260 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες. 

Οι εξελίξεις στο deal του αμερικανικού fund CVC και της MIG

Το deal μεταξύ του αμερικανικού fund CVC και της MIG θα κλειδώσει στις 6 Νοεμβρίου 2020… 3 ημέρες μετά την διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Από τις επαφές που πραγματοποιεί το CVC partners με τις τράπεζες προκύπτουν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία
1)Οι αμερικανοί ενδιαφέρονται για το CVC πολύ σοβαρά και αναφέρουν στους βασικούς δανειστές της Vivartia ότι η συμφωνία με την MIG θα κλείσει.
2)Ως προς τα δάνεια που διαθέτει η Vivartia 424 εκατ ειδικά για τα 110 εκατ της Εθνικής και 81 εκατ της Eurobank εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα υπάρξει κάποιας κλίμακας αναδιάρθρωση αλλά όχι haircut, τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.
Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν κάποιο μικρό κούρεμα στα δάνεια της Vivartia ίσως 15% με 18%.
3)Οι τράπεζες ζήτησαν η αύξηση κεφαλαίου των 25 εκατ ευρώ να αυξηθεί σε 30 με 35 εκατ και θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση με κεφάλαια του κλάδου εστίασης της Vivartia ειδικά τις δραστηριότητες Goody’s, Everest κ.α.
4)Τα δάνεια της Vivartia κατά τις τράπεζες αλλάζουν επίπεδο πιστωτικού ρίσκου και καθίστανται πλέον πλήρως εξυπηρετούμενα για τις τράπεζες.
Η Εθνική και η Eurobank μπορεί να μην το δημοσιοποιούν αλλά πάγωσαν – άτυπα - την διαδικασία πώλησης των δανείων καθώς βλέπουν το CVC να ενδιαφέρεται σοβαρά.
Υπάρχει μια πληροφορία – που ωστόσο δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιωθεί – που αναφέρει ότι η MIG με 337 εκατ ευρώ κεφάλαια έχει πάρει την απόφαση να διενεργήσει πρόβλεψη περίπου 180 με 200 εκατ ευρώ.
Εάν αυτό ισχύει – τονίζουμε ότι η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί και το αναφέρουμε με σαφή τρόπο – προφανώς και αλλάζουν τα δεδομένα με την MIG.
Στην περίπτωση αυτή η MIG από 337 εκατ θα απομείνει με 137 με 147 εκατ ευρώ κεφάλαια, κάποτε η MIG είχε 5,3 δισεκ. κεφάλαια.
Εάν η πληροφορία αυτή ισχύει, καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί, τότε μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης της μετοχή της MIG ή ακόμη και να θέσει εκτός διαπραγμάτευσης τον τίτλο.
Όλα αυτά όμως αποτελούν εικασίες καθώς όπως αναφέρθηκε η πληροφορία για πρόβλεψη 180 με 200 εκατ δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Να τονιστεί ότι προσεχώς η MIG θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2020 και ίσως εκεί να αποσαφηνίσει εάν θα πάρει πρόβλεψη τώρα ή θα πάρει πρόβλεψη στο τέλος του 2020.

Οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική τράπεζα με 5,7 δισεκ. κεφάλαια και 16,1% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Εν τω μεταξύ αναμένεται το  deal με το CVC και την Εθνική Ασφαλιστική όπου θα πάρει περίπου η Εθνική τράπεζα 480-500 εκατ ευρώ
Επίσης λαμβάνει κάθε χρόνο από τόκους από τα ομόλογα που μετατράπηκαν από το Titlos σχεδόν 110 εκατ ευρώ.
Γενικώς διαθέτει την δυνατότητα να απορροφήσει ζημίες χωρίς να επιβαρύνει ουσιωδώς τα κεφάλαια της Εθνικής που ανέρχονται σε 5,7 δισεκ. εκ των οποίων ωστόσο τα 4,6 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ή DTC και 4,9 δισεκ. DTA αναβαλλόμενος φόρος.
Ενώ η Εθνική όντως βρίσκεται σε πολύ καλή θέση διατηρεί 4,6 δισεκ. DTC που είναι το υψηλότερο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Παρ΄ όλα αυτά λόγω των υψηλών προβλέψεων που έχει λάβει η κεφαλαιακή επίδραση που θα υποστεί από την τιτλοποίηση 6,3 δισεκ. προβληματικών δανείων – και χωρίς να ακολουθήσει το μοντέλο Eurobank ή Alpha bank με απόσχιση δραστηριοτήτων – θα είναι απορροφήσιμη περίπου 880 εκατ ευρώ.
Τα 880 εκατ η Εθνική μπορεί να απορροφήσει και η τελική επίδραση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να είναι σχεδόν ασήμαντη.
Εν τω μεταξύ λόγω των εμπροσθοβαρών προβλέψεων η Εθνική τράπεζα δεν έχει ισχυρό κίνητρο να εμπλακεί στην υπόθεση bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ωστόσο όλοι οι τραπεζίτες κατανοούν ότι ο μεγάλος νικητής στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι όχι μόνο αυτός που θα εκμηδενίσει τα NPEs αλλά και αυτός που θα καταφέρει να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια – μέσω αύξησης κεφαλαίου – από τις αγορές.
Για την Εθνική τράπεζα μια μελλοντική στόχευση είναι να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων θα ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης και του ποσοστού του ΤΧΣ που σήμερα ανέρχεται σε 40,3% στο μετοχικό κεφάλαιο.
Με σημερινές παραδοχές εάν η Εθνική υλοποιούσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,5 δισεκ. το ΤΧΣ δεν θα συμμετείχε.
Αυτό σημαίνει ότι θα μειωνόταν το ποσοστό του ΤΧΣ από 40,3% στο 13%.
Η αύξηση κεφαλαίου όμως δεν έχει σκοπό την απομάκρυνση του ΤΧΣ αλλά κυρίως να θωρακίσει την Εθνική και να επιτρέψει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Ο σχεδιασμός της αύξησης κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμος αλλά προφανώς μεσοπρόθεσμος, δηλαδή διάστημα πάνω από ένα έτος.

Η επικαιρότητα

Ανεξέλεγκτη είναι η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία εδώ και 9 μήνες πλήττει το σύνολο του πλανήτη έχοντας αλλάξει την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων και αφήνοντας πίσω του μια κατεστραμμένη παγκόσμια οικονομία και συστήματα υγείας που λειτουργούν πάνω από το όριο τους..
Είναι σαν να έχουν πέσει 10 ατομικές βόμβες όπως αυτή στην Χιροσίμα, είναι ο διπλάσιος αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν σε ετήσια βάση από ελονοσία.
Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επίσημοι αυτοί αριθμοί – και κυρίως όσον αφορά τα κρούσματα - κάθε άλλο παρά αποτυπώνουν την πραγματικότητα και για αυτό το λόγο οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν με ασφάλεια στο ποια είναι η πραγματική θνητότητα του κορωνϊού.
Δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων – λόγω της μη δυνατότητας να γίνονται τεστ σε όλους, λόγω των ασυμπτωματικών, κοκ, - μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η πραγματική θνητότητα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και του 1% στον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων, ποσοστά που καθιστούν τον Covid-19 πολύ επικίνδυνο.
Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 45% όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ στις πλέον πληγείσες περιοχές είναι η Ευρώπη – μετρά περίπου το 25% των θανάτων - και η Λατινική Αμερική, η οποία μετρά τα περισσότερα θύματα και κρούσματα παγκοσμίως από κάθε άλλη περιοχή.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 33 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 23 εκατομμύρια.
Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Αττική, η οποία έχει φτάσει να αντιπροσωπεύει ακόμα και το 70% των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση σε όλη την Ελλάδα με τον αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων να έχουν σημάνει συναγερμό στους ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν πως πρέπει να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν φαίνεται να αποδίδουν, καθιστώντας ολοένα και πιο πιθανό να έρθουν κι άλλα, ενδεχομένως πιο αυστηρά μέτρα.
Προς το παρόν η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός lockdown ενώ διαψεύδει ότι προσανατολίζεται σε μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι πάντως είναι και η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία .
Εάν πάντως οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων δεν αρχίσουν να μειώνονται στα τέλη της εβδομάδας, τότε θεωρείται δεδομένο πως θα ληφθούν και άλλα, νέα μέτρα.
Τα μέτρα αυτά εκτιμάται πως θα είναι η καθολική επιβολή χρήσης μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ από τις 22:00 το βράδυ, δηλαδή δύο ώρες νωρίτερα από ότι ισχύει σήμερα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.707 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 388.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 29/9 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,12%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,21%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,85% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο +0,86%

Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στάση αναμονής καταγράφεται σήμερα 29/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το ισχυρή άνοδο της Δευτέρας, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις ΗΠΑ με το επίκεντρο στο πρώτο debate μεταξύ του προέδρου Donald Trump και του υποψήφιου των Δημοκρατικών Joe Biden.
Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης στην πρωτοβουλία των Δημοκρατικών για συμβιβασμό όσον αφορά το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 2,2 τρισ. δολ.
Την ίδια ώρα επιμένει η ανησυχία για την πορεία της ανάκαμψης, καθώς επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τον πλανήτη.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας για το Brexit, με τη συμφωνία να βρίσκεται στον αέρα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,02%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,13% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,15%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P στο -0,10% και ο Nasdaq στο -0,20% ενώ το ETF GREC καταγράφει  απώλειες -0,88% (19,67 δολ.)

Mεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα  
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1085 ευρώ, με πτώση -1,38% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5138 ευρώ, με πτώση -0,62% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 793 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0655 ευρώ, με πτώση -1,71% με όγκο 462 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 465 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3659 ευρώ, με άνοδο +1,02% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4590 ευρώ, με πτώση -3,77% και με κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1726 ευρώ, με πτώση -1,15% και όγκο 96 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 80 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,22 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 263 εκατ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ανοδικά η ΑΔΜΗΕ

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η ΑΔΜΗΕ και ακολούθησαν Viohalco, Ελλάκτωρας και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν  Aegean, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Coca Cola...
H Coca Cola έκλεισε στα 21,34 ευρώ, με πτώση -1,61% και κεφαλαιοποίηση στα 7,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,53 ευρώ, με πτώση -2,11% και αποτίμηση 5,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,05 ευρώ, με πτώση -0,79% και αποτίμηση 1,17 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,31 ευρώ, με άνοδο +5% και κεφαλαιοποίηση 536 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,11 ευρώ, με άνοδο +1,5% και αποτίμηση 2,77 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,90 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 899 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,63 ευρώ, με πτώση -2,53% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,90 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,13 ευρώ με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,3 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,75 ευρώ, με άνοδο +1,3% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,59 ευρώ, με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,8450 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 200 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,026 ευρώ, με πτώση -13,33% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,02%, με την Ιταλία στο 0,85%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 29/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στην Ιταλία μετά τις αγοραστικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα. …
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,02% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,85%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,03% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 17 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,18 και μέση απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,02% και απόδοση πώλησης 1,00%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 156 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.029 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,44% ή 144 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,85%  

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων μετά τις αγοραστικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 29 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,85%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/9/2020 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,85% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,55%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης