Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι 22 εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια – Σε ποιες εντοπίζονται προοπτικές βελτίωσης

tags :
Οι 22 εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια – Σε ποιες εντοπίζονται προοπτικές βελτίωσης
Η λύση της αύξησης κεφαλαίου και διαγραφής δανεισμού θα βελτίωνε την εικόνα, αλλά δεν είναι πρόθυμες πολλές εταιρείες να το πράξουν
Σχετικά σταθερό παραμένει το ύψος της αρνητικής καθαρής θέσης (ίδια κεφάλαια) των εισηγμένων, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει πως ο αριθμός των εταιρειών μειώνεται.
Έτσι για παράδειγμα ενώ με τα ετήσια αποτελέσματα του 2019 η αρνητική καθαρή θέση ανερχόταν στα 953 εκατ. ευρώ τότε το ποσό αυτό προερχόταν από 26 εταιρείες.
Σήμερα με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου του 2020 το ύψος της αρνητικής καθαρής θέσης ανέρχεται στα 891 εκατ. ευρώ αλλά προέρχεται από 23 εταιρείες.
Τα ίδια κεφάλαια έχουν δηλαδή μειωθεί αλλά έχει μειωθεί και ο αριθμός των εισηγμένων.
Επιπλέον πολλές έχουν αποχωρήσει από το ΧΑ είτε μέσω δημόσιας πρότασης είτε επειδή δεν ανακοίνωσαν αποτελέσματα.
Σε σύγκριση με τα ετήσια του 2019, στο ΧΑ δε βρίσκονται εταιρείες όπως Σελόντα, Σφακιανάκης και Νηρεύς που αποχώρησαν μετά από δημόσια πρόταση, αλλά και εταιρείες όπως Creta Farms, ΓΕΔ και ΑΕΓΕΚ, οι οποίες δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα.
Η διατήρηση του ύψους των ιδίων κεφαλαίων με το σύνολο των εταιρειών να μειώνεται οφείλεται αποκλειστικά στις συνεχιζόμενες ζημιές που εμφανίζουν οι περισσότερες από τις εταιρείες που έχουν μείνει.
Την ίδια ώρα ο καθαρός δανεισμός των εταιρειών αυτών ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ
Κάποιες καταβάλουν προσπάθειες να βελτιώσουν την εικόνα του ισολογισμού τους, αλλά υπάρχουν και αυτές που αρκούνται σε ευχολόγια…
Από τις 23 εταιρείες μόλις 4 κατάφεραν να βγάλουν κέρδη στο πρώτο εξάμηνο αλλά μόνο η μία τα αύξησε και άλλη μία γύρισε σε κέρδη από ζημιές.
Αρκετές έχουν και αρνητικά EBITDA εκτός από μεγάλες ζημιές στην τελική γραμμή, εξέλιξη που δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τους τόκους των δανείων.
Αναφορικά με τις προοπτικές, στη Forthnet φαίνεται πως βελτιώνονται καθώς μετά την εξαγορά από τη United, μετατρέπονται δάνεια σε μετοχές και στην αγορά κυκλοφορεί σενάριο για κούρεμα δανείων.
Ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 314 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 241,1 εκατ. ευρώ, επομένως θα χρειαστεί βαθύ κούρεμα δανείων για να βελτιωθεί το ύψος των ιδίων κεφαλαίων.
Βαθύ κούρεμα δανείων αναμένεται και στην Μπήτρος η οποία τώρα έχει καθαρό δανεισμό 125,2 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια -53,3 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο πλέον ο τζίρος της είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Αρκετές προοπτικές αποκτά πλέον και η AVE, καθώς ετοιμάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου, αλλά βελτιώνονται και τα δάνεια μετά την ανάληψη δανεισμού από το βασικό μέτοχο.
Η καθαρή θέση είναι στα 1,9 εκατ. ευρώ.
Μέσω αποτελεσμάτων ελπίζουν στην αντιστροφή της κατάστασης Lavipham και Ευρωσύμβουλοι.
Η πρώτη εμφάνισε εξαιρετική κερδοφορία αλλά τα ίδια κεφάλαια παραμένουν αρνητικά κατά 12,2 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει τα καλά αποτελέσματα να συνεχιστούν και στο σύνολο της χρήσης, αλλά και στις επόμενες χρήσεις.
Από την άλλη οι Ευρωσύμβουλοι μείωσαν την κερδοφορία τους και η καθαρή θέση είναι στα -1,1 εκατ. ευρώ.
Η Νίκας επίσης αποκτά προοπτικές αφού θα γίνει αύξηση κεφαλαίου και μετά τη μείωση της ζημίας στο πρώτο εξάμηνο και την αύξηση του τζίρου, η μείωση χρηματοοικονομικών θα βοηθήσει την τελική γραμμή και η καθαρή θέση από -2,4 εκατ. ευρώ θα γυρίσει θετική.
Η ΣΙΔΜΑ μετά την απορρόφηση μέρους της δραστηριότητας της Μπήτρος θα βελτιώσει την καθαρή θέση ενώ αισιοδοξεί η διοίκηση για το μέλλον του ομίλου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Dionic είναι εκτός διαπραγμάτευσης και τα αποτελέσματα εξαμήνου δεν έχουν σύμφωνη γνώμη από τον ορκωτό.
Η Frigoglass μετά την αναδιάρθρωση χτυπήθηκε από την κρίση και μείωσε κατακόρυφα την κερδοφορία της.
Οι ελπίδες για την Intralot ίσως αναπτερωθούν αν υπάρξει καλή συμφωνία με τους ομολογιούχους, η οποία για να είναι καλή θα πρέπει να περιλαμβάνει κούρεμα οφειλών και τύπωμα μετοχών.
Η ΒΙΟΤΕΡ συνεχίζει να ελπίζει από τη συμφωνία εξυγίανσης αλλά τα χρόνια περνάνε χωρίς αποτέλεσμα.
SATO και Βαράγκης οδεύουν προς λύση και εκκαθάριση, η Yalco δε φαίνεται να μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της, στην ΑΝΕΚ παρά την αναμενόμενη αύξηση δεν πρόκειται να βελτιωθεί ο ισολογισμός, ενώ δύσκολο προδιαγράφεται το μέλλον για ΚΡΕΚΑ, Λιβάνης, Βαρβαρέσος και Ακρίτας.
Τέλος η ΕΛΓΕΚΑ δείχνει πως μπορεί να ισορροπήσει βελτιώνοντας τις πωλήσεις της αλλά χρειάζεται καλή κερδοφορία και μείωση των δανείων.
Image

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης