Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άτονη άνοδος χωρίς τζίρο στο ΧΑ +0,45% στις 651 μον. με Cairo Mezz +12% – Σε ιστορικό χαμηλό το 10ετές ομόλογο στο 0,86% λόγω αγορών από την ΕΚΤ

Άτονη άνοδος χωρίς τζίρο στο ΧΑ +0,45% στις 651 μον. με Cairo Mezz +12% – Σε ιστορικό χαμηλό το 10ετές ομόλογο στο 0,86% λόγω αγορών από την ΕΚΤ
Ο Γενικός Δείκτης στις 651 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 650 μονάδων χωρίς καύσιμα και με στηρίξεις από τον FTSE 25
(upd16)Άτονα ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 651 μονάδες, με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές και με στηρίξεις από επιλεγμένα μη τραπεζικά blue chips με ΕΛΠΕ +2,89%, Τιτάνας +2,11%, Viohalco +1,72%, ΟΤΕ +1,19% ... ενώ στις τράπεζες ανοδικά έκλεισε μόνο η Alpha Bank +1,09%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 651 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 650 μονάδων χωρίς δυναμική και τζίρο και με τις τράπεζες να θέτουν φραγμούς για να κινηθεί η αγορά σε ανώτερα επίπεδα καθώς τα βασικά προβλήματα των αδύναμων κεφαλαίων και των κόκκινων δανείων παραμένουν..... 
Στα στατιστικά, η βδομάδα ολοκληρώθηκε για τον Γενικό Δείκτη με σωρευτικά κέρδη +4,12%, για τον FTSE 25 +4,11% και για τον Τραπεζικό Δείκτη +6,73%.

Από την άλλη, σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, βρίσκεται η ελληνική αγορά ομολόγων, λόγω των αγορών από την ΕΚΤ, με το 10ετές στο 0,86% ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και στις υπόλοιπες αγορές στην Ν. Ευρώπη με το 10ετές ιταλικό σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,71%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Επίσης, πέρα από τις συνεχείς αγορές ομολόγων θετικά επιδρά το γεγονός ότι η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν θα προβεί σε άλλες εκδόσεις ομολόγων.
Eιδικότερα, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε η Alpha Bank +1,09% ενώ οι υπόλοιπες υποχώρησαν με την Eθνική -0,85%, Πειραιώς -0,53% και Eurobank -0,24%.
Εν τω μεταξύ, με κέρδη +12% έκλεισε το Cairo Mezz στα 0,1041 ευρώ με υψηλό ημέρας +20% συνεχίζοντας ανοδικά για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση ενώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα σταθεροποιηθεί σ΄αυτά τα επίπεδα σε πρώτη φάση
.
Στα τραπεζικά νέα, το bankingnews έχει αναλύσει πολύ διεξοδικά τα ρίσκα που θα αναλάβει το ελληνικό κράτος εάν εμπλακεί στην bad bank…
Η πρόταση της bad bank δεν υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, ζητάει από το ελληνικό κράτος να καταβάλλει έως 8 με 10 δισεκ. και ουσιαστικά να τα χάσει.
Για μια ακόμη φορά το ελληνικό κράτος, ο έλληνας φορολογούμενος να υποστεί την ζημία.
Εάν παρθεί απόφαση να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια, δεν θα πρέπει να δοθούν στην bad bank, θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες την σωστή και υγιή λύση να πραγματοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες και θα καλύψει το ελληνικό δημόσιο.
Η κρατικοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινή, να υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης με placement σε ξένους επενδυτές και βεβαίως να μην αλλάξουν οι διοικήσεις των τραπεζών.
Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με αυξήσεις κεφαλαίου το ελληνικό δημόσιο υπερασπίζεται τα συμφέροντα των φορολογουμένων και δεν δίνει δώρο 8 ή 10 δισεκ. στους ιδιώτες μετόχους.
Τον δρόμο μας τον έχει δείξει η Αμερική το 2008 με 2009 όπου κρατικοποίησε τράπεζες μεταξύ αυτών και την Citigroup για να καταστεί σήμερα μια πλήρως εξυγιασμένη τράπεζα.
Στα ελληνοτουρκικά, αν και έχει συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία πυροδοτεί εντάσεις με το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Η φιέστα της Τουρκίας στα Βαρώσια όχι μόνο παραβιάζει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά έχει βαραίνει ακόμα περισσότερο το κλίμα ενώ η ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, με τα Βαρώσια ανοιχτά.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,01% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,20%.
Περί τις 11:30 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειoνότητα των μη τραπεζικών blue chips ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,89% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,24%.
Λίγο πριν τις 14:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,67%.
Περί τις 16:10 με  αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένα μη τραπεζικά blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,67%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,45% στις 651 μονάδες έχοντας υψηλό στις 652,92 μονάδες και χαμηλό 647,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 17 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 6,6 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,9 εκατ. ευρώ και όγκου 732 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 125 χιλ. τεμάχια αξίας 1,07 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 431 χιλ. τεμάχια αξίας 2,38 εκατ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 42 χιλ. τεμάχια αξίας 417 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 651 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 650 μονάδων και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 625 μονάδες και ακολουθούν οι 610-600 και οι 580 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 313 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 315-320 μονάδων και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες  
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 290 μονάδες και οι 280 μονάδες

Σχεδιάζεται νέα πρόταση για το DTC που θα επιτρέψει στις τράπεζες να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες εξυγίανσης

Πρόταση που αφορά αλλαγές στο DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αρχίζει να επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες.
Προβληματικά δάνεια και αδύναμα κεφάλαια είναι τα δύο σπουδαιότερα προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες.  
Οι τράπεζες διαθέτουν 28 δισεκ. κεφάλαια των οποίων 15,5 δισεκ. ευρώ αφορούν DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Πρόκειται για μια διαδικασία προβληματική καθώς μόνο με κερδοφορία μπορεί να μειώνεται το DTC και η κερδοφορία των τραπεζών είναι ισχνή.
Το DTC θεωρείται ότι αποδυναμώνει τα κεφάλαια και οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια 55% την χειρότερη επίδοση διεθνώς.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα με τον Ηρακλή το σχέδιο δηλαδή όπου οι τράπεζες τιτλοποιούν δάνεια, λαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις και ταυτόχρονα διασπούν τις τράπεζες σε holding (καλές τράπεζες) και εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων (κακές τράπεζες ή bad bank) ουσιαστικά εγγράφουν ζημίες χωρίς να ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC.
Μια τράπεζα που εμφανίζει ζημίες έχοντας DTC τότε υποχρεώνεται να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου.
Ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έχει ένα όρο να επιτυγχάνει η τράπεζα πάντα…κέρδη.
Η κυβέρνηση επειδή σχεδιάζει και τον Ηρακλή 2 δηλαδή να αυξήσει το ύψος των παρεχόμενων εγγυήσεων άλλα 10 δισεκ. ευρώ δηλαδή συνολικά 22 δισεκ. ευρώ εγγυήσεις για τα κύρια ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων σχεδιάζει κάποιες αλλαγές στον νόμο για το DTC ώστε να διευκολύνει τις τράπεζες και να παράσχει κίνητρα στις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε επιθετικότερη εξυγίανση των προβληματικών τους δανείων.
Η νέα πρόταση ουσιαστικά θα επιτρέπει και λογιστικές προσαρμογές και θα διευκολύνει τις τράπεζες.
Η πηγή που μίλησε στο bankingnews δεν ήθελε να προβεί σε περισσότερες αποκαλύψεις αλλά επισήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες εξυγίανσης.

Η επικαιρότητα

Σαρώνει παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού καθώς όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 338.779 νέες μολύνσεις μέσα σε μια ημέρα.
Η Ευρώπη είναι πραγματικά στο κόκκινο καθώς σε ολοένα και περισσότερα κράτη καταγράφονται τέτοιες αυξήσεις στα κρούσματα κορωνοϊού – όχι πάντως στους θανάτους - που παραπέμπουν στα στοιχεία και στα δεδομένα που επικρατούσαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν και η επιδημία ήταν στο αποκορύφωμα της στη Γηραιά Ήπειρο.
Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι πλέον καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θέλει να επιστρέψει σε μέτρα καθολικών lockdown, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής σύσσωμοι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για άλλα 20.000 θύματα έως τα τέλη Οκτωβρίου και ενώ οι περισσότερες Πολιτείες καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων.
Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ινδία, η οποία εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε κρούσματα, ενώ σε ύφεση είναι η επιδημία τόσο στην Κίνα όσο και στην Αυστραλία, όπου εδώ και δύο ημέρες δεν έχει αναφερθεί κάποιος νέος θάνατος, κάτι που είχε να γίνει από τον περασμένο Ιούλιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,06 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 36,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε τα 25,4 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, η συνεχής αυξητική πορεία των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά στην Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς αν και δεν καταγράφεται κάποια εκθετική τάση των μολύνσεων, ωστόσο διαπιστώνεται πως τα ήδη ληφθέντα μέτρα δεν μοιάζουν ικανά να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Οι αριθμοί δείχνουν πως τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ φτάνουν στα όρια τους και μάλιστα πριν ακόμα πέσουν οι θερμοκρασίες και αρχίσουν να κάνουν ολοένα και πιο έντονη την εμφάνιση τους οι εποχικές ιώσεις και η γρίπη.
Ένα ακόμα συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μπορεί να έχουν αποτρέψει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων – αν και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή – ωστόσο δεν φαίνεται να συμβάλλουν στον περιορισμό και στη μείωση της διασποράς του ιού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, στο τραπέζι βρίσκονται νέα περιοριστικά μέτρα, με πρώτο και καλύτερο την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως το σενάριο ενός lockdown θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο ως η ύστατη λύση.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21.381 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 430.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 9/10 στις ασιατικές αγορές με την Κίνα να ενισχύεται σημαντικά, στην πρώτη συνεδρίαση μετά από την πολυήμερη αργία.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,12%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα στο +1,68%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,44% ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ήπια κέρδη στην Wall Street

Mεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 9/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού και στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,55%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,13%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,60% και  ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,65% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,20%, ο S&P στο +0,45% και ο Nasdaq στο +0,85% και το ETF GREC καταγράφει κέρδη +1,02% (20,82 δολ.)

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1630 ευρώ, με πτώση -0,85% με όγκο 875 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,06 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5398 ευρώ, με άνοδο +1,09%, με όγκο 3,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 833 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1340 ευρώ, με πτώση -0,53% με όγκο 378 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 495 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3750 ευρώ, με πτώση -0,24% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,48 ευρώ, με πτώση -1,74% και με κεφαλαιοποίηση 214 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1786 ευρώ, με πτώση -0,22% και όγκο 73 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,48 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 268 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Sarantis +4,72%, ΕΛΠΕ, Τιτάνας, Viohalco, ΟΤΕ.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Φουρλής, Ελλάκτωρας, ΔΕΗ.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,55 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση στα 7,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 12,71 ευρώ, με άνοδο +1,19% και αποτίμηση 5,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,52 ευρώ, με πτώση -0,45% και αποτίμηση 1,28 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3350 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 542 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,57 ευρώ, με πτώση -0,23% και αποτίμηση 2,93 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,60 ευρώ, με άνοδο +2,11% και κεφαλαιοποίηση 956 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,8050 ευρώ, με άνοδο +2,89% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,00 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,95 ευρώ με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,55 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,74 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,10 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 213 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,029 ευρώ, με πτώση -5,84% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,86%, με την Ιταλία στο 0,71% λόγω Ισπανίας… δεν θα προβεί σε άλλες εκδόσεις ομολόγων

Μεγάλη βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της ανάκαμψης των τιμών στα ομόλογα  της Ευρώπης.
Αφορμή δεν είναι μόνο οι συνεχείς αγορές ομολόγων αλλά και το γεγονός ότι η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν θα προβεί σε άλλες εκδόσεις ομολόγων.
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12,5 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,86% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,71%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,87% με το αμερικανικό 10ετές 0,76% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,05% και απόδοση πώλησης 0,03%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,09%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό 0,34% στις 9 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,27 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62% με απόδοση αγοράς 0,63% και απόδοση πώλησης 0,61%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,64 μονάδες βάσης και απόδοση 0,72% με απόδοση αγοράς 0,73% και απόδοση πώλησης 0,71%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020 στο 0,72%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,84 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,87% με απόδοση αγοράς 0,8750% και απόδοση πώλησης 0,8650%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143 μονάδες βάσης και απόδοση 1,10%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 155,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%
Το ιστορικό χαμηλό 1,24% σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης από 144 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,36% ή 136 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μεγάλη βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,71%  

Βελτίωση καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων απόρροια των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και της ανακοίνωσης της ισπανικής κυβέρνησης να μην πραγματοποιήσει άλλες εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του 2020.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Οκτωβρίου 2020 στο 0,71%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/10/2020 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,21% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,71% σε νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα 9 Οκτωβρίου 2020.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,37%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης