Με ένα δεύτερο lockdown η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα φτάσει τις 480 μονάδες ενώ οι απώλειες στις τράπεζες θα μπορούσαν να φτάσουν έως -35%.
(upd16)Nέο sell off καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 564 μονάδες, με επίκεντρο τις ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips έως -9%, απόρροια των νέων περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.
Ο εφιάλτης των καταστροφικών lockdowns επέστρεψε στην Ευρώπη καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία προχώρησαν στην επιβολή νέων αυστηρών μέτρων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πανδημία του κορωνοϊού που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου η οποία θα προκαλέσει ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες.
Οι καθολικές καραντίνες οι οποίες επανήλθαν στο επίκεντρο σε συνδυασμό με τις εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία... σημείωσαν χθες στις 28 Οκτωβρίου sell off στις χρηματιστηριακές αγορές με την εγχώρια αγορά να είναι κλειστή λόγω αργίας
Στην Ελλάδα, εάν υπάρξει ένα δεύτερο καταστροφικό lockdown λόγω κορωνοιού - ορισμένοι αναφέρουν 6 με 30 Νοεμβρίου 2020 - στην ελληνική οικονομία και πληγεί ειδικά η Αττική όπου παράγει το 47% του ΑΕΠ της χώρας, οι επενδυτές του χρηματιστηρίου θα πρέπει να προετοιμαστούν για τα χειρότερα.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, θα καταρρεύσει στις 480 με 500 μονάδες σημειώνοντας πτώση -20% από τις τρέχουσες τιμές ενώ οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να φτάσουν έως -35%.
Ειδικότερα, θα μπορούσε να οδηγήσει την Εθνική στα 0,60 ευρώ, την Πειραιώς στα 0,48 ευρώ, την Eurobank στα 0,20 ευρώ και την Alpha bank κάτω από τα 0,35 ευρώ ενώ μεγάλες απώλειες θα καταγραφούν σε μετοχές που είχαν καταγράψει αξιόλογα κέρδη, το προηγούμενο διάστημα όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρας, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 564 μονάδες με χαμηλό ημέρας τις 557 μονάδες, με πρώτη στάση τις 550 μονάδες και με ορατό τον κίνδυνο των 480 μονάδων .
Ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό έτους ενδοσυνεδριακά στις 230 μονάδες και με την Alpha Bank σε νέο ιστορικό χαμηλό ενδοσυνεδριακά στα 0,42 ευρώ.
Ειδικότερα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Πειραιώς -9,6% και ακολούθησαν Alpha Bank -7,31%, Εθνική -4,82% και Eurobank -3,78%.
Ταυτόχρονα, και στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν επιθετικές πωλήσεις με τις δεικτοβαρείς μετοχές ΟΤΕ -8,27%, ΟΠΑΠ -6,42%, Μυτιληναίος -5,71%, ΔΕΗ -5,36%, Coca Cola -5,04%.....
Σταθεροποιητικά έκλεισε το ομόλογο του ΟΠΑΠ, καθώς σήμερα 29/10 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς μέσω της οποίας άντλησε κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,1%.
Στο επίκεντρο παραμένει η τράπεζα Πειραιώς καθώς έχει τρεις επιλογές ως προς το ομόλογο μετατρέψιμο σε μετοχές ύψους 2,040 δισεκ. και την συμβατική της υποχρέωση να πληρώσει τους τόκους με μετρητά ύψους 164 εκατ ευρώ αρχές Δεκεμβρίου 2020… ωστόσο οι εποπτικές αρχές του SSM της ΕΚΤ προσανατολίζονται να ζητήσουν από την τράπεζα την ολική μετατροπή του σε μετοχές.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν τα εξής «η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η ολική μετατροπή του Cocos σε μετοχές καθώς δεν μπορεί εν μέσω νέου γύρου lockdown στην Ευρώπη, να επιτραπεί να πληρωθούν τόκοι ομολόγου, όταν π.χ. απαγορεύεται η καταβολή μερισμάτων σε μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη.
Επίσης με την αποτίμηση της Πειραιώς να έχει υποχωρήσει στα 286 εκατ η Πειραιώς πως θα καταβάλλει τόκους που αναλογούν πάνω από το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας.
Ο SSM συνεδριάζει για διάφορα ζητήματα 12 Νοεμβρίου και θα εξεταστεί και το θέμα της Πειραιώς»
Το bankingnews εδώ και μήνες αναφέρει ότι η προτιμητέα λύση για την Πειραιώς, το ζητούν και οι βασικοί μέτοχοι είναι η μετατροπή του Cocos σε μετοχές δηλαδή τα 2,040 δισεκ. ευρώ να μετατραπούν σε μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ.
Ούτε η παράταση ήταν ενδεδειγμένη λύση, ούτε η καταβολή των τόκων με έκδοση ομολόγου tier 1, ούτε η καταβολή των τόκων με έκδοση νέων μετοχών είναι ορθή.
Με παράταση η Πειραιώς θα πλήρωνε ένα ομόλογο 2,040 δισεκ. 3,5 δισεκ. σε τόκους και κεφάλαιο.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων μετά τις αρχικές πωλήσεις, με το 10ετές ομόλογο στο 0,94% και το 10ετές ιταλικό στο 0,70%, με το μεταξύ τους spread στις 24 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 143 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,57% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,62%.
Λίγο πριν τις 16:00, κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -8,21% και ο Γενικός Δείκτης στο χαμηλό της ημέρας στο -6,29%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -5,08% στις 565 μονάδες έχοντας υψηλό στις 591,48 μονάδες και χαμηλό 557,72 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 56,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 39,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,5 εκατ. ευρώ και όγκου 3,25 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2,75 εκατ. τεμάχια αξίας 766 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 54 χιλ. τεμάχια αξίας 38 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 32 χιλ. τεμάχια αξίας 360 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 320 χιλ. τεμάχια αξίας 2,25 εκατ. ευρώ και ο Τιτάνας 99 χιλ. τεμάχια αξάις 1,11 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 564 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 580 μονάδων και ακολουθούν οι 550 μονάδες και οι 480 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 615-620 μονάδες και ακολουθούν οι 630-635
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 236 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 240 μονάδες και ακολουθούν οι 230-220 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 265-275 μονάδες και ακολουθούν οι 285 και οι 300 μονάδες.
Τα επιχειρηματικά deals παγώνουν στην Ελλάδα μετά την απόφαση σοκ να επιβληθούν νέες καθολικές καραντίνες στην Ευρώπη
Το δεύτερο κύμα lockdown που έρχεται στην ελληνική κοινωνία για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοιός, ακολουθώντας τα λανθασμένα βήματα της Γαλλίας και Γερμανίας σε συνδυασμό με τις δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία θα επιφέρουν μεγάλες ανατροπές στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Μετά το σοκ στην Γαλλία και στην Γερμανία που επαναλαμβάνουν την συνταγή του λάθους, της καταστροφικής καραντίνας εύλογα θα παγώσουν όλα τα deals.
Παγώνει το deal μεταξύ CVC και Vivartia
Ως γνωστό το αμερικανικό fund CVC έχει υποβάλλει προσφορά για να εξαγοράσει έναντι 175 εκατ την Vivartia θυγατρική της Marfin Invesment Group ενώ θα εισέφερε μέσω αύξησης 25 με 35 εκατ για να ενισχύσει τις δραστηριότητες στην εστίαση.
Το CVC έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 6η Νοεμβρίου 2020 και είτε θα πάρει νέα παράταση, είτε θα παγώσει την διαδικασία.
Ήδη ο έλεγχος στο εσωτερικό της Vivartia έχει σταματήσει.
Παγώνει το deal CVC με Εθνική Ασφαλιστική
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναζητάει λύση με την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών, ζητάει νέα παράταση για την υποχρεωτική πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το αμερικανικό fund CVC έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική προσφέροντας 440 ή 460 εκατ ενώ θα εκδοθεί και ομόλογο tier 2.
Η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί την Εθνική τράπεζα και εξέτασε και την εναλλακτική της δημόσιας προσφοράς – εισαγωγή στο χρηματιστήριο – IPO του 30% της Εθνικής Ασφαλιστικής με συμβούλους την Goldman Sachs και την Morgan Stanley.
Ωστόσο IPO είναι αδύνατο να υλοποιηθεί για το ορατό μέλλον.
Η Εθνική ζητάει παράταση και βρίσκεται σε νέες διαπραγματεύσεις με τον SSM…
Οι προσφορές για την τιτλοποίηση της Alpha bank στις 30 Οκτωβρίου θα υποβληθούν αλλά η αβεβαιότητα αυξάνεται
Στις 30 Οκτωβρίου 2020 έχει καθοριστεί η ημερομηνία υποβολής προσφορών για το πρόγραμμα Galaxy την τιτλοποίηση 10,6 δισεκ. προβληματικών δανείων και πώλησης της εταιρίας Cepal που διαχειρίζεται τα NPEs της Alpha bank.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις.
Η Pimco που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες, η Davidson Kempner αμερικανικό fund που έχει συμβούλους την Blackrock και την UBS και η Cerverd Credit Management η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία.
Η Credito Fondiario ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ιταλία που προήλθε από την συνεργασία της Tages Group με την Elliot δεν θα κατέλθει στην διαδικασία, έχει αποσυρθεί επί της ουσίας.
Η Alpha bank θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα προσδιορίσει την short list που θα αποτελείται από τους δύο από τους τρεις ενδιαφερόμενους.
Η διαδικασία πιθανότατα λόγω αυτών των εξελίξεων να μην ολοκληρωθεί εντός του 2020 και να μεταφερθεί για το 2021.
Θα καθυστερήσει η ενεργοποίηση της option της Reggeborgh invest στον Ελλάκτωρα
Αν και το Ολλανδικό family fund Reggeborgh invest έχει option να αγοράσει το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα στον Ελλάκτωρα δηλαδή το 12,5% έως τον Φεβρουάριο του 2021… ωστόσο υπήρχε η προσδοκία ήταν ότι έως τέλη Νοεμβρίου 2020 η option θα είχε ενεργοποιηθεί.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο σχεδιασμός επιτάχυνσης της ενεργοποίησης της option έχει εγκαταλειφθεί, οι ολλανδοί δεν θα βιαστούν να αγοράσουν το ποσοστό του Μπόμπολα.
Η επικαιρότητα
Εφιαλτική η εξάπλωση της πανδημίας με το σφοδρό β’ κύμα της σε ΗΠΑ και Ευρώπη, να εξαναγκάζει ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις στη λήψη ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Πρώτες στο χορό των lockdown οι Γαλλία και η Γερμανία: Ο πρόεδρος Emmanuel Macron στο διάγγελμά του το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, ανήγγειλε lockdown 30 ημερών, από τις 30 Οκτωβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας, ενώ νωρίτερα και η Γερμανίδα καγκελάριος ανήγγειλε μερικό lockdown από τις 2 ως τις 30 Νοεμβρίου, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».
Αλλά και οι ΗΠΑ είναι στο κόκκινο, καθώς όλες σχεδόν οι Πολιτείες ανακοινώνουν αύξηση μολύνσεων, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε περισσότερες από 70.000 ημερησίως.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η χώρα είναι σε μια πραγματικά άσχημη κατάσταση, επισημαίνουν πως είναι αναγκαίο έστω και σε αυτή την φάση να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας ενώ εκτιμούν πως αν και το εμβόλιο αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε μερικούς μήνες, η κανονικότητα θα πρέπει να αναμένεται το 2022.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1,175 εκατομμύρια, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 44,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αυξάνει την πιθανότητα να εφαρμοστεί καθολική καραντίνα και στην Ελλάδα.
Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει lockdown στην Ελλάδα από τις 6 Νοεμβρίου και έως το τέλος Νοεμβρίου 2020.
Το βασικό ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει το δεύτερο σοκ μιας καραντίνας η παραπαίουσα ελληνική οικονομία και πως θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Υπό αυτά τα δεδομένα και την κρισιμότητα των στιγμών, οι επιστήμονες εισηγούνται νέα περιοριστικά μέτρα στην κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός ολικού lockdown που μέρα με την ημέρα έρχεται ολοένα και πιο κοντά.
Σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το καθολικό lockdown εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την Παρασκευή 30/10 μία σειρά νέων μέτρων στο πλαίσιο του νέου σχεδίου δράσης, διάρκειας ενός μήνα.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη, καθώς οι εν λόγω περιοχές θα περάσουν σήμερα στο επίπεδο 4.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 608.
Ήπιες πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ήπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 29/10 στις ασιατικές αγορές καθώς η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού και το αδιέξοδο σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, πλήττουν τις προοπτικές της ανάκαμψης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,37%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,11%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,60% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,79%.
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη στην Wall Street
Νευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό sell off.....εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας μετά τις ανακοινώσεις της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.
Αμετάβλητη παρέμεινε η νομισματική πολιτικής της ΕKT καθώς αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Eπίσης, θα συνεχίσει τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) συνολικού ύψους 1,35 τρισ. ευρώ έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου 2021 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορωνοϊού τελειώσει.
Στις ΗΠΑ το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ 33,1% στο γ΄ τρίμηνο 2020, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει.
Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 40,1%.
Εν τω μεταξύ, κατά 40 χιλ. στις 751 χιλ. υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα ενώ τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 778 χιλ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,85%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,40% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P στο +0,90% και ο Nasdaq στο +1,5% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,98% (17,80 δολ.)
Sell off στις τράπεζες με ικανοποιητικό τζίρο και όγκο συναλλαγών
Sell off καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,8852 ευρώ, με πτώση -4,82% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 810 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4310 ευρώ, με πτώση -7,31%, με όγκο 11,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 665 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα 29/10/2020 στα 0,42 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,65 ευρώ, με πτώση -9,6% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,29 ευρώ, με πτώση -3,78% με όγκο 19 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4655 ευρώ, με πτώση -1,27% και με κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1302 ευρώ, με πτώση -4,96% και όγκο 548 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 60 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,16 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.
Επιθετικές πωλήσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Επιθετικές πωλήσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, Sarantis, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρας....
Εξαίρεση αποτέλεσαν οι μετοχές Viohalco η οποία έκλεισε με κέρδη +1,86% και η Aegean η οποία έκλεισε με οριακή άνοδο +0,56%.
H Coca Cola έκλεισε στα 19,80 ευρώ, με πτώση -5,04% και κεφαλαιοποίηση στα 7,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με πτώση -8,27% και αποτίμηση 5,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,73 ευρώ, με πτώση -5,36% και αποτίμηση 1,1 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,10 ευρώ, με πτώση -3,23% και κεφαλαιοποίηση 487 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με πτώση -6,42% και αποτίμηση 2,39 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,38 ευρώ, με πτώση -4,07% και κεφαλαιοποίηση 855 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,15 ευρώ, με πτώση -5,57% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 7,85 ευρώ, με πτώση -3,09% και κεφαλαιοποίηση 870 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,2450 ευρώ με πτώση -5,71% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,25 ευρώ, με πτώση -3,54% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,51 ευρώ, με πτώση -2,98% και κεφαλαιοποίηση 693 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,30 ευρώ, με πτώση -7,04% και κεφαλαιοποίηση 172 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0224 ευρώ, με πτώση -5,88% και κεφαλαιοποίηση 21 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,94% μετά τις αρχικές πωλήσεις
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες την Ν. Ευρώπης
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,94% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,70%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,05% με το αμερικανικό 10ετές 0,78% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 84 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,69 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,06% και απόδοση πώλησης 0,02%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,10%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό 0,30% στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,62% και απόδοση πώλησης 0,58%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,69%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,62%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,93% με απόδοση αγοράς 0,94% και απόδοση πώλησης 0,92%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,31 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143,44 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 156,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης από 154 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Bελτίωση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,70% και στις υπόλοιπες αγορές της Ν. Ευρώπης
Βελτίωση καταγράφεται στην ιταλική αγορά ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά τις χθεσινές πωλήσεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 29 Οκτωβρίου 2020 στο 0,70%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/10/2020 στο -0,65% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,28% σε νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα 29 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,10 με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,72% και με ιστορικό χαμηλό 0,6340% στις 14 Οκτωβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,41%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019 στο 0,3160%.
www.bankingnews.gr
Ο εφιάλτης των καταστροφικών lockdowns επέστρεψε στην Ευρώπη καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία προχώρησαν στην επιβολή νέων αυστηρών μέτρων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πανδημία του κορωνοϊού που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου η οποία θα προκαλέσει ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες.
Οι καθολικές καραντίνες οι οποίες επανήλθαν στο επίκεντρο σε συνδυασμό με τις εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία... σημείωσαν χθες στις 28 Οκτωβρίου sell off στις χρηματιστηριακές αγορές με την εγχώρια αγορά να είναι κλειστή λόγω αργίας
Στην Ελλάδα, εάν υπάρξει ένα δεύτερο καταστροφικό lockdown λόγω κορωνοιού - ορισμένοι αναφέρουν 6 με 30 Νοεμβρίου 2020 - στην ελληνική οικονομία και πληγεί ειδικά η Αττική όπου παράγει το 47% του ΑΕΠ της χώρας, οι επενδυτές του χρηματιστηρίου θα πρέπει να προετοιμαστούν για τα χειρότερα.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, θα καταρρεύσει στις 480 με 500 μονάδες σημειώνοντας πτώση -20% από τις τρέχουσες τιμές ενώ οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να φτάσουν έως -35%.
Ειδικότερα, θα μπορούσε να οδηγήσει την Εθνική στα 0,60 ευρώ, την Πειραιώς στα 0,48 ευρώ, την Eurobank στα 0,20 ευρώ και την Alpha bank κάτω από τα 0,35 ευρώ ενώ μεγάλες απώλειες θα καταγραφούν σε μετοχές που είχαν καταγράψει αξιόλογα κέρδη, το προηγούμενο διάστημα όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρας, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 564 μονάδες με χαμηλό ημέρας τις 557 μονάδες, με πρώτη στάση τις 550 μονάδες και με ορατό τον κίνδυνο των 480 μονάδων .
Ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό έτους ενδοσυνεδριακά στις 230 μονάδες και με την Alpha Bank σε νέο ιστορικό χαμηλό ενδοσυνεδριακά στα 0,42 ευρώ.
Ειδικότερα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Πειραιώς -9,6% και ακολούθησαν Alpha Bank -7,31%, Εθνική -4,82% και Eurobank -3,78%.
Ταυτόχρονα, και στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν επιθετικές πωλήσεις με τις δεικτοβαρείς μετοχές ΟΤΕ -8,27%, ΟΠΑΠ -6,42%, Μυτιληναίος -5,71%, ΔΕΗ -5,36%, Coca Cola -5,04%.....
Σταθεροποιητικά έκλεισε το ομόλογο του ΟΠΑΠ, καθώς σήμερα 29/10 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς μέσω της οποίας άντλησε κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,1%.
Στο επίκεντρο παραμένει η τράπεζα Πειραιώς καθώς έχει τρεις επιλογές ως προς το ομόλογο μετατρέψιμο σε μετοχές ύψους 2,040 δισεκ. και την συμβατική της υποχρέωση να πληρώσει τους τόκους με μετρητά ύψους 164 εκατ ευρώ αρχές Δεκεμβρίου 2020… ωστόσο οι εποπτικές αρχές του SSM της ΕΚΤ προσανατολίζονται να ζητήσουν από την τράπεζα την ολική μετατροπή του σε μετοχές.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν τα εξής «η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η ολική μετατροπή του Cocos σε μετοχές καθώς δεν μπορεί εν μέσω νέου γύρου lockdown στην Ευρώπη, να επιτραπεί να πληρωθούν τόκοι ομολόγου, όταν π.χ. απαγορεύεται η καταβολή μερισμάτων σε μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη.
Επίσης με την αποτίμηση της Πειραιώς να έχει υποχωρήσει στα 286 εκατ η Πειραιώς πως θα καταβάλλει τόκους που αναλογούν πάνω από το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας.
Ο SSM συνεδριάζει για διάφορα ζητήματα 12 Νοεμβρίου και θα εξεταστεί και το θέμα της Πειραιώς»
Το bankingnews εδώ και μήνες αναφέρει ότι η προτιμητέα λύση για την Πειραιώς, το ζητούν και οι βασικοί μέτοχοι είναι η μετατροπή του Cocos σε μετοχές δηλαδή τα 2,040 δισεκ. ευρώ να μετατραπούν σε μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ.
Ούτε η παράταση ήταν ενδεδειγμένη λύση, ούτε η καταβολή των τόκων με έκδοση ομολόγου tier 1, ούτε η καταβολή των τόκων με έκδοση νέων μετοχών είναι ορθή.
Με παράταση η Πειραιώς θα πλήρωνε ένα ομόλογο 2,040 δισεκ. 3,5 δισεκ. σε τόκους και κεφάλαιο.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων μετά τις αρχικές πωλήσεις, με το 10ετές ομόλογο στο 0,94% και το 10ετές ιταλικό στο 0,70%, με το μεταξύ τους spread στις 24 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 143 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,57% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,62%.
Λίγο πριν τις 16:00, κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -8,21% και ο Γενικός Δείκτης στο χαμηλό της ημέρας στο -6,29%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -5,08% στις 565 μονάδες έχοντας υψηλό στις 591,48 μονάδες και χαμηλό 557,72 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 56,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 39,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,5 εκατ. ευρώ και όγκου 3,25 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2,75 εκατ. τεμάχια αξίας 766 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 54 χιλ. τεμάχια αξίας 38 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 32 χιλ. τεμάχια αξίας 360 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 320 χιλ. τεμάχια αξίας 2,25 εκατ. ευρώ και ο Τιτάνας 99 χιλ. τεμάχια αξάις 1,11 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 564 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 580 μονάδων και ακολουθούν οι 550 μονάδες και οι 480 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 615-620 μονάδες και ακολουθούν οι 630-635
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 236 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 240 μονάδες και ακολουθούν οι 230-220 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 265-275 μονάδες και ακολουθούν οι 285 και οι 300 μονάδες.
Τα επιχειρηματικά deals παγώνουν στην Ελλάδα μετά την απόφαση σοκ να επιβληθούν νέες καθολικές καραντίνες στην Ευρώπη
Το δεύτερο κύμα lockdown που έρχεται στην ελληνική κοινωνία για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοιός, ακολουθώντας τα λανθασμένα βήματα της Γαλλίας και Γερμανίας σε συνδυασμό με τις δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία θα επιφέρουν μεγάλες ανατροπές στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Μετά το σοκ στην Γαλλία και στην Γερμανία που επαναλαμβάνουν την συνταγή του λάθους, της καταστροφικής καραντίνας εύλογα θα παγώσουν όλα τα deals.
Παγώνει το deal μεταξύ CVC και Vivartia
Ως γνωστό το αμερικανικό fund CVC έχει υποβάλλει προσφορά για να εξαγοράσει έναντι 175 εκατ την Vivartia θυγατρική της Marfin Invesment Group ενώ θα εισέφερε μέσω αύξησης 25 με 35 εκατ για να ενισχύσει τις δραστηριότητες στην εστίαση.
Το CVC έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 6η Νοεμβρίου 2020 και είτε θα πάρει νέα παράταση, είτε θα παγώσει την διαδικασία.
Ήδη ο έλεγχος στο εσωτερικό της Vivartia έχει σταματήσει.
Παγώνει το deal CVC με Εθνική Ασφαλιστική
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναζητάει λύση με την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών, ζητάει νέα παράταση για την υποχρεωτική πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το αμερικανικό fund CVC έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική προσφέροντας 440 ή 460 εκατ ενώ θα εκδοθεί και ομόλογο tier 2.
Η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί την Εθνική τράπεζα και εξέτασε και την εναλλακτική της δημόσιας προσφοράς – εισαγωγή στο χρηματιστήριο – IPO του 30% της Εθνικής Ασφαλιστικής με συμβούλους την Goldman Sachs και την Morgan Stanley.
Ωστόσο IPO είναι αδύνατο να υλοποιηθεί για το ορατό μέλλον.
Η Εθνική ζητάει παράταση και βρίσκεται σε νέες διαπραγματεύσεις με τον SSM…
Οι προσφορές για την τιτλοποίηση της Alpha bank στις 30 Οκτωβρίου θα υποβληθούν αλλά η αβεβαιότητα αυξάνεται
Στις 30 Οκτωβρίου 2020 έχει καθοριστεί η ημερομηνία υποβολής προσφορών για το πρόγραμμα Galaxy την τιτλοποίηση 10,6 δισεκ. προβληματικών δανείων και πώλησης της εταιρίας Cepal που διαχειρίζεται τα NPEs της Alpha bank.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις.
Η Pimco που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες, η Davidson Kempner αμερικανικό fund που έχει συμβούλους την Blackrock και την UBS και η Cerverd Credit Management η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία.
Η Credito Fondiario ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ιταλία που προήλθε από την συνεργασία της Tages Group με την Elliot δεν θα κατέλθει στην διαδικασία, έχει αποσυρθεί επί της ουσίας.
Η Alpha bank θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα προσδιορίσει την short list που θα αποτελείται από τους δύο από τους τρεις ενδιαφερόμενους.
Η διαδικασία πιθανότατα λόγω αυτών των εξελίξεων να μην ολοκληρωθεί εντός του 2020 και να μεταφερθεί για το 2021.
Θα καθυστερήσει η ενεργοποίηση της option της Reggeborgh invest στον Ελλάκτωρα
Αν και το Ολλανδικό family fund Reggeborgh invest έχει option να αγοράσει το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα στον Ελλάκτωρα δηλαδή το 12,5% έως τον Φεβρουάριο του 2021… ωστόσο υπήρχε η προσδοκία ήταν ότι έως τέλη Νοεμβρίου 2020 η option θα είχε ενεργοποιηθεί.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο σχεδιασμός επιτάχυνσης της ενεργοποίησης της option έχει εγκαταλειφθεί, οι ολλανδοί δεν θα βιαστούν να αγοράσουν το ποσοστό του Μπόμπολα.
Η επικαιρότητα
Εφιαλτική η εξάπλωση της πανδημίας με το σφοδρό β’ κύμα της σε ΗΠΑ και Ευρώπη, να εξαναγκάζει ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις στη λήψη ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Πρώτες στο χορό των lockdown οι Γαλλία και η Γερμανία: Ο πρόεδρος Emmanuel Macron στο διάγγελμά του το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, ανήγγειλε lockdown 30 ημερών, από τις 30 Οκτωβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας, ενώ νωρίτερα και η Γερμανίδα καγκελάριος ανήγγειλε μερικό lockdown από τις 2 ως τις 30 Νοεμβρίου, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».
Αλλά και οι ΗΠΑ είναι στο κόκκινο, καθώς όλες σχεδόν οι Πολιτείες ανακοινώνουν αύξηση μολύνσεων, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε περισσότερες από 70.000 ημερησίως.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η χώρα είναι σε μια πραγματικά άσχημη κατάσταση, επισημαίνουν πως είναι αναγκαίο έστω και σε αυτή την φάση να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας ενώ εκτιμούν πως αν και το εμβόλιο αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε μερικούς μήνες, η κανονικότητα θα πρέπει να αναμένεται το 2022.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1,175 εκατομμύρια, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 44,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αυξάνει την πιθανότητα να εφαρμοστεί καθολική καραντίνα και στην Ελλάδα.
Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει lockdown στην Ελλάδα από τις 6 Νοεμβρίου και έως το τέλος Νοεμβρίου 2020.
Το βασικό ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει το δεύτερο σοκ μιας καραντίνας η παραπαίουσα ελληνική οικονομία και πως θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Υπό αυτά τα δεδομένα και την κρισιμότητα των στιγμών, οι επιστήμονες εισηγούνται νέα περιοριστικά μέτρα στην κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός ολικού lockdown που μέρα με την ημέρα έρχεται ολοένα και πιο κοντά.
Σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το καθολικό lockdown εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την Παρασκευή 30/10 μία σειρά νέων μέτρων στο πλαίσιο του νέου σχεδίου δράσης, διάρκειας ενός μήνα.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη, καθώς οι εν λόγω περιοχές θα περάσουν σήμερα στο επίπεδο 4.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 608.
Ήπιες πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ήπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 29/10 στις ασιατικές αγορές καθώς η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού και το αδιέξοδο σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, πλήττουν τις προοπτικές της ανάκαμψης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,37%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,11%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,60% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,79%.
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη στην Wall Street
Νευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό sell off.....εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας μετά τις ανακοινώσεις της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.
Αμετάβλητη παρέμεινε η νομισματική πολιτικής της ΕKT καθώς αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Eπίσης, θα συνεχίσει τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) συνολικού ύψους 1,35 τρισ. ευρώ έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου 2021 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορωνοϊού τελειώσει.
Στις ΗΠΑ το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ 33,1% στο γ΄ τρίμηνο 2020, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει.
Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 40,1%.
Εν τω μεταξύ, κατά 40 χιλ. στις 751 χιλ. υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα ενώ τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 778 χιλ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,85%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,40% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P στο +0,90% και ο Nasdaq στο +1,5% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,98% (17,80 δολ.)
Sell off στις τράπεζες με ικανοποιητικό τζίρο και όγκο συναλλαγών
Sell off καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,8852 ευρώ, με πτώση -4,82% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 810 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4310 ευρώ, με πτώση -7,31%, με όγκο 11,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 665 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα 29/10/2020 στα 0,42 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,65 ευρώ, με πτώση -9,6% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,29 ευρώ, με πτώση -3,78% με όγκο 19 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4655 ευρώ, με πτώση -1,27% και με κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1302 ευρώ, με πτώση -4,96% και όγκο 548 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 60 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,16 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.
Επιθετικές πωλήσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Επιθετικές πωλήσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, Sarantis, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρας....
Εξαίρεση αποτέλεσαν οι μετοχές Viohalco η οποία έκλεισε με κέρδη +1,86% και η Aegean η οποία έκλεισε με οριακή άνοδο +0,56%.
H Coca Cola έκλεισε στα 19,80 ευρώ, με πτώση -5,04% και κεφαλαιοποίηση στα 7,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με πτώση -8,27% και αποτίμηση 5,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,73 ευρώ, με πτώση -5,36% και αποτίμηση 1,1 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,10 ευρώ, με πτώση -3,23% και κεφαλαιοποίηση 487 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με πτώση -6,42% και αποτίμηση 2,39 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,38 ευρώ, με πτώση -4,07% και κεφαλαιοποίηση 855 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,15 ευρώ, με πτώση -5,57% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 7,85 ευρώ, με πτώση -3,09% και κεφαλαιοποίηση 870 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,2450 ευρώ με πτώση -5,71% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,25 ευρώ, με πτώση -3,54% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,51 ευρώ, με πτώση -2,98% και κεφαλαιοποίηση 693 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,30 ευρώ, με πτώση -7,04% και κεφαλαιοποίηση 172 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0224 ευρώ, με πτώση -5,88% και κεφαλαιοποίηση 21 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,94% μετά τις αρχικές πωλήσεις
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες την Ν. Ευρώπης
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,94% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,70%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,05% με το αμερικανικό 10ετές 0,78% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 84 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,69 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,06% και απόδοση πώλησης 0,02%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,10%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό 0,30% στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,62% και απόδοση πώλησης 0,58%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,69%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,62%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,93% με απόδοση αγοράς 0,94% και απόδοση πώλησης 0,92%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,31 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143,44 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 156,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης από 154 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Bελτίωση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,70% και στις υπόλοιπες αγορές της Ν. Ευρώπης
Βελτίωση καταγράφεται στην ιταλική αγορά ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά τις χθεσινές πωλήσεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 29 Οκτωβρίου 2020 στο 0,70%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/10/2020 στο -0,65% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,28% σε νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα 29 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,10 με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,72% και με ιστορικό χαμηλό 0,6340% στις 14 Οκτωβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,41%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019 στο 0,3160%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών