Χρηματιστήριο

Τα 21 δισ ευρώ που χάθηκαν στο βωμό της πανδημίας και η μαγική εικόνα των δεικτών του ΧΑ

tags :
Τα 21 δισ ευρώ που χάθηκαν στο βωμό της πανδημίας και η μαγική εικόνα των δεικτών του ΧΑ
Όλες οι συστημικές τράπεζες σήμερα αξίζουν όσο άξιζε μόνη της η Εθνική Τράπεζα, ή η Alpha Bank στις αρχές του 2020
Περιουσία ύψους 21 δισ. ευρώ έγινε καπνός μέσα σε 10 μήνες λόγω της πανδημίας.
Το ΧΑ με αποτίμηση στο τέλος του 2019 ήταν 61,1 δισεκ. ευρώ έχει μείνει πλέον με 40 δισ. ευρώ.
Μέσα σε 10 μήνες ή για την ακρίβεια 9, αφού η πτώση ξεκίνησε στο τέλος Ιανουαρίου 2020, το ΧΑ καταβαραθρώθηκε από τις αθρόες πωλήσεις των ξένων επενδυτών.
Οι τραπεζικές μετοχές από τα 21 δισ. ευρώ έχασαν τα 7,6 δισ. ευρώ και πλέον όλες οι συστημικές τράπεζες σήμερα αξίζουν όσο άξιζε μόνη της η Εθνική Τράπεζα, ή η Alpha Bank στις αρχές του 2020.  
Οι ξένοι με εκροές όλο το χρόνο, βύθιζαν τις μετοχές την ώρα που οι αναλυτές των ξένων οίκων τόνιζαν τις θετικές προοπτικές των τραπεζών, αγνοώντας ή υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η συμπεριφορά και πάλι των τραπεζικών μετοχών θυμίζει μετοχές της παλιάς περιφέρειας, όπου οι αποτιμήσεις μηδενίζονταν σε χρόνο ρεκόρ.
Οι επενδυτές πάλι βρέθηκαν να χάνουν το μεγάλο μέρος της περιουσίας τους στο ΧΑ, όπως έγινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, όπου οι ανακεφαλαιοποιήσεις εξανεμίζονταν και το ίδιο συνέβαινε και με τις επόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.
«Θύμα» των τραπεζών βέβαια δεν έπεσαν μόνο οι επενδυτές, οι οποίοι επένδυσαν σε αυτές, αλλά και όσοι επενδύουν σε δείκτες.

Το τέλος της στρέβλωσης με Coca Cola

Η αναθεώρηση των δεικτών FTSE, από τη μία έβαλε πλαφόν στην Coca Cola, τερματίζοντας μία πολυετή στρέβλωση, αλλά από την άλλη «επιβράβευσε» τις τράπεζες αυξάνοντας τη βαρύτητά τους στον βασικότερο δείκτη, αυτόν της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25.
Ακόμα και σήμερα εταιρείες με πολλαπλάσια αποτίμηση από την Πειραιώς, για παράδειγμα, επηρεάζουν λιγότερο το δείκτη.
Η Viohalco για παράδειγμα έχει ποσοστιαία συμμετοχή στον FTSE 25 μόλις 1,45% την ώρα που η αποτίμησή της είναι στα 725 εκατ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς τον επηρεάζει κατά 1,5% με αποτίμηση 257 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια μία εισηγμένη με σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την Πειραιώς, επηρεάζει λιγότερο τη διαμόρφωση ενός δείκτη.
Η ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση λίγο υψηλότερη της Eurobank επηρεάζει λιγότερο το δείκτη.
Η Lamda με κεφαλαιοποίηση σχεδόν μιάμιση φορά της Alpha Bank, επηρεάζει τον FTSE 25 λιγότερο κατά περίπου 50%.
Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα το ΧΑ να καταγράφει μεγάλες απώλειες όταν υποχωρούν περισσότερο οι τραπεζικές μετοχές.
Έχοντας διανύσει 10 μήνες από το 2020 οι επιπτώσεις της κρίσης τρομάζουν ακόμα τους επενδυτές.
Το δεύτερο κύμα πανδημίας, έχει αυξήσει τη μεταβλητότητα στην αγορά και η τεχνική ανάλυση δείχνει πως οι βασικοί δείκτες θα μπορούσαν να χάσουν περαιτέρω έδαφος.
Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και κυρίως οι ενημερώσεις από τις διοικήσεις θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν κάπως το θολό τοπίο αν και ήδη είχαν από το εξάμηνο αναφέρει αρκετοί εισηγμένοι πως ένα δεύτερο lockdown θα δημιουργούσε τεράστια πίεση στους ισολογισμούς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης