Ισχυρό ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο που ξεπέρασε τις 650 μονάδες λόγω του εμβολίου της Pfizer
(upd20) Το εμβόλιο της Pfizer και BioΝTech για τον κορωνοιό το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 90% προκάλεσε αγοραστικό ντελίριο... και ισχυρό ράλι διεθνώς με κέρδη έως +8% αλλά και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που εκτινάχθηκε στις 655 μονάδες με κέρδη +11,46% - με υψηλό ημέρας 657,88 μονάδες - διασπώντας ισχυρές αντιστάσεις.
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που ερευνά είναι αποτελεσματικό κατά 90% εξέλιξη που πυροδοτεί την αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του κορωνοιού και προκαλεί ισχυρό ράλι, δικαιολογημένο καθώς ένα εμβόλιο αλλάζει όλα τα δεδομένα για τον κορωνοιό και μεταβάλλει ριζικά την επενδυτική ψυχολογία.
Οι τράπεζες στην ελληνική αγορά κατέγραψαν εντυπωσιακό ράλι έως +29,18% η Εθνική, με την Eurobank +26,17%, η Alpha bank +28,96% και η Πειραιώς +18,93%.
Στον FTSE 25 στο επίκεντρο βρέθηκε η Aegean +29,89% και ο ΟΤΕ +5,48% μετά το deal στην Ρουμανία που πούλησε την θυγατρική έναντι 268 εκατ ευρώ.
Η Coca Cola σημείωσε κέρδη +18,30% και η πλειοψηφία των μη τραπεζικών μετοχών καταγράφει κέρδη άνω του +10%.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε ισχυρό ράλι +11,46% στις 655 μονάδες έχοντας υψηλό στις 657,88 μονάδες και χαμηλό 592,97 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σημαντικά βελτιωμένος, με τοποθετήσεις ξένων επενδυτών και έχει επικεντρωθεί στα τραπεζικά αλλά και μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 120,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 101,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 76,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 650 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 67 μονάδων σήμερα.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 520-510 μονάδες και οι 500 και 480 μονάδες ενώ η αντίσταση των 650 μονάδων διασπάστηκε.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 300 μονάδες, διασπώντας τις αντιστάσεις στις 265-275 μονάδες.
Τι αναφέρει η Pfizer/Biontech για το εμβόλιο
Με το β΄κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού να σαρώνει κυρίως το βόρειο ημισφαίριο και με τον Οκτώβριο να εξελίσσεται στον χειρότερο μήνα από την έναρξη της πανδημίας, αισιοδοξία στη διεθνή κοινότητα προκαλούν οι ειδήσεις για το ότι το εμβόλιο της Pfizer/Biontech είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla έκανε λόγο για μια «μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, BioNTech.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (9/11/2020), το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης κλινικής έρευνας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Όπως ανακοινώθηκε, μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα εργαστήρια των δύο εταιρειών.
Παράλληλα οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πως μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές παρενέργειες, άρα πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο και πλέον αναμένουν την έγκριση των αμερικανικών αρχών στα τέλη Νοεμβρίου.
Εφόσον εγκριθεί, ο αριθμός των εμβολίων θα είναι περιορισμένος, ενώ ακόμα ερωτηματικό παραμένει το για πόσο καιρό το εμβόλιο θα παρέχει προστασία κατά του κορωνοϊού.
Ακατανόητη η κίνηση της Moody's να αναβαθμίσει την Ελλάδα - Στα όρια της γραφικότητας
Ο αμερικανικός οίκος Moody’s στις 6 Νοεμβρίου 2020 εξέπληξε και προέβη στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα Βα3 από Β1 δηλαδή αναβάθμιση κατά μια κλίμακα.
Ωστόσο η αναβάθμιση της Moody’s αγγίζει τα όρια της γραφικότητας.
Ενώ στις 8 Μαίου 2020 η Moody’s δεν είχε καν αξιολογήσει την Ελλάδα λόγω της έλλειψης ορατότητας από την κρίση του κορωνοιού, ήρθε 6 μήνες μετά και αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 δηλαδή στα επίπεδα της αξιολόγησης της Standard and Poor’s, οπότε η αναβάθμιση δεν έχει καμία επίδραση στην οικονομία, καθώς το Ba3 είναι μια κλίμακα χαμηλότερα από την βαθμολογία της Ελλάδος με βάση την Fitch και ως γνωστό λαμβάνεται πάντα υπόψη η υψηλότερη βαθμολογία.
Την ώρα που η Standard and Poor’s και η Fitch δεν προέβησαν σε καμία κίνηση λόγω προφανώς της εύλογης αβεβαιότητας η Moody’s με μεγάλη καθυστέρηση και εν μέσω του δεύτερου lockdown αναβάθμισε την Ελλάδα μια κλίμακα χαμηλότερα από την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος.
Η κίνηση φαίνεται να έχει πολιτικά ελατήρια και μόνο και δεν δικαιολογείται, αντιθέτως πλησιάζει τα όρια της γραφικότητας αλλά γιατί;
1)Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα λόγω των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδος τα επόμενα χρόνια.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Moody’s δεν κατανόησαν ότι θα έχουμε ύφεση -10,5% με -11,5% και σοβαρό κίνδυνο να έχουμε ύφεση και -2% το 2021.
Παραβλέποντας αυτούς τους κινδύνους και αγνοώντας το δεύτερο lockdown η Moody΄s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μια κλίμακα.
2)Η Moody’s αναφέρει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μια συνετή δημοσιονομική θέση οπότε και θα αντιστραφεί η τάση αύξησης του δημοσίου χρέους.
Η προσέγγιση αυτή είναι στα όρια της γραφικότητας όταν γνωρίζει η Moody’s ότι η Ελλάδα εμφανίζει χάσμα μεταξύ υποχρέωσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και δημοσιονομικού ελλείμματος 7% περίπου 10,5% του ΑΕΠ… αυτό δεν λέγεται και δημοσιονομική προσαρμογή.
Αναβάθμιση εν μέσω δεύτερης καραντίνας
3)Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο δεύτερο κύμα lockdown προκαλεί αλγεινή εντύπωση που η Moody’s δεν παρουσιάζει ούτε μια αναφορά για την επίδραση της καραντίνας στα δημόσια οικονομικά και επικεντρώνεται στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις του 2019.
Αφού λοιπόν δίνει σημασία στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις του 2019 γιατί δεν αναβάθμισε την Ελλάδα στις 8 Μαίου 2020;
Αντιθέτως δεν αξιολόγησε καν την ελληνική οικονομία.
4)Η Moody’s επικαλείται την βελτίωση της Ελλάδος από το 2016 και 2017… ενώ βρισκόμαστε εν μέσω βαθειάς κρίσης στο έτος 2020, χάθηκε όλη η χρονιά και η αβεβαιότητα για το 2021 έχει εντυπωσιακά αυξηθεί.
Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s στην κλίμακα Ba3 από Β1 δεν δικαιολογείται και η επιχειρηματολογία που επικαλείται ο αμερικανικός οίκος δεν πείθει.
Προσομοιάζει με πολιτική αναβάθμιση για να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ελληνικό δημόσιο η Moody’s η οποία εσχάτως είχε δει μείωση… δραστηριοτήτων.
Ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για τα μορατόρια στα τραπεζικά δάνεια
Αν και η EBA δεν έχει ακόμη δώσει νέο στίγμα για τα μορατόρια, στην Ευρώπη καθώς η μία οικονομία οδεύει μετά την άλλη σε κλείδωμα εκτιμάται πως κάποια μέτρα θα ληφθούν τόσο ως προς τα δάνεια λιανικής όσο και ως προς τα επιχειρηματικά δάνεια.
Η ανησυχία των πιστωτικών ιδρυμάτων εστιάζει σε ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: Μέχρι που θα φθάσουν τα νέα κόκκινα δάνεια τα προερχόμενα από την πανδημία.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για επιπλέον NPΕs ύψους 10 δισ. ευρώ ίσως στην παρούσα φάση να φαντάζει και σχετικώς συντηρητική αν σκεφθεί κανείς πως το δεύτερο κύμα του lock down θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους.
Τα μορατόρια όπως ήταν διαμορφωμένα πριν το δεύτερο κύμα του lock down είναι για μεν την Alpha Bank 4,7 δισ ευρώ με 2,7 δισ. ευρώ δάνεια ιδιωτών και 2,1 δισ. επιχειρήσεων.
Το σύνολο των δανείων αυτών αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίόυ της τράπεζας.
Το CVC στις 18/11 κλείνει την συμφωνία με τις τράπεζες για τα 423 εκατ δάνεια της Vivartia
To αμερικανικό fund CVC πραγματοποιεί πολύ μεθοδικές διαπραγματεύσεις με την MIG, την Πειραιώς και βεβαίως την Εθνική Τράπεζα και από ότι φαίνεται… μονοπωλεί το ενδιαφέρον δικαιολογημένα καθώς είναι ο μοναδικός επενδυτής που φέρνει κεφάλαια εν μέσω lockdown στην Ελλάδα.
CVC, MIG και Vivartia
Πρόσφατα το bankingnews είχε αναφέρει ότι έκλεισε το deal μεταξύ της MIG και του αμερικανικού fund CVC.
Άμεσα διέψευσε η MIG την πληροφορία αυτή και ακολούθησε ανακοίνωση ότι παρατείνεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για διάστημα ενός μήνα έως τέλη Νοεμβρίου 2020.
Στην πράξη όμως το bankingnews δεν διαψεύστηκε γιατί το CVC δεν θα υλοποιούσε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της Vivartia ύψους 423 εκατ εάν δεν υπήρχε συμφωνία.
Τραπεζική πηγή μας ενημέρωσε ότι το CVC ενημέρωσε τουλάχιστον δύο μεγάλες τράπεζες ότι έως τις 18 Νοεμβρίου θα έχουν οριστικοποιήσει την τελική συμφωνία για τα δάνεια της Vivartia.
Η επικαιρότητα
Πρώτη εργάσιμη ημέρα σήμερα Δευτέρα 9/11 υπό το καθεστώς του νέου lockdown, στο οποίο βρίσκεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7/11 όλη η χώρα σε μια ύστατη προσπάθεια να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.
Από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, αν και η κίνηση στους δρόμους και οι μετακινήσεις είναι κατά πολύ περιορισμένες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ σε γενικές γραμμές η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα.
Και μπορεί οι πολίτες να συμμορφώνονται στα μέτρα, αλλά η επιδημία εξακολουθεί να παραμένει σε ιδιαίτερα αυξητική τάση, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε επιστήμονες και κυβέρνηση.
Χθες Κυριακή 8/11 υπήρξε νέο ρεκόρ θανάτων με 35 νεκρούς, ενώ ενδεικτικό της έντασης του ιού, είναι ότι μέσα σε μια εβδομάδα η Ελλάδα μέτρησε 150 νεκρούς από τον κορωνοϊό.
Την ίδια στιγμή, περίπου 2.250 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 265 στις ΜΕΘ.
Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν πως η επιδημία βρίσκεται σε εκρηκτική αύξηση ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα αρχίσει να φαίνεται μια τάση εξασθένησης του ιού.
Το ΕΣΥ πραγματικά δοκιμάζεται καθώς βρίσκεται στα όρια του και όλοι οι επιστήμονες αναμένουν με αγωνία να δουν το πώς θα κυλήσει αυτή η εβδομάδα, η οποία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη τόσο για την πορεία της επιδημίας όσο και για τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας.
Άλλωστε οι επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουν πόσο τελικά θα διαρκέσει το lockdown και αν θα χρειαστεί είτε να επεκταθεί είτε να «χαλαρώσει» και να αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν δραστηριότητες ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.
Πάντως, αν και η κυβέρνηση διαμηνύει πως σε περίπτωση που οι πολίτες συμμορφωθούν με τα μέτρα, οι τρεις εβδομάδες επαρκούν, οι περισσότεροι ειδικοί εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί, τονίζοντας μάλιστα πως θα φτάσουμε στην άνοιξη του 2021 με εναλλασσόμενα lockdown, μέτρα και χρήση μάσκας.
Το deal του ΟΤΕ
Παράλληλα, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία για την πώληση του ποσοστού 54% που κατέχει στην Telekom Romania Communications στη Ρουμανία στην Orange Ρουμανίας.
Το τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania συμφωνήθηκε σε €497 εκατ. και το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό με βάση το ποσοστό συμμετοχής του ανέρχεται σε €268 εκατ., εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού, ενώ υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως το καθαρό χρέος, το κεφάλαιο κίνησης και τυχόν λοιπές προσαρμογές πριν το κλείσιμο.
Ο ΟΤΕ διατηρεί τη συμμετοχή του στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου στη Ρουμανία, την Telekom Romania Mobile Communications S.A.
Ράλι και ενθουσιασμός στις αγορές μετά τα νέα για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech
Ξέφρενο ράλι καταγράφουν σήμερα 9/11τα διεθνή χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση των Pfizer/Biontech ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ξεπερνά το 90%.
Το κλίμα ήταν ήδη θετικό, στον απόηχο της νίκης του Δημοκρατικού J. Biden απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο D. Trump στις αμερικανικές εκλογές.
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο +4,15% στις 29.499 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε διαμορφωθεί σε νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη +2,92% στις 3.611 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο +0,74% στις 11.982 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 23,57 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο +6,03% στις 13.233 μονάδες
Ράλι στις τράπεζες με κέρδη έως +29%
Εντυπωσιακό ράλι σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές μετά τις αναφορές για το εμβόλιο της Pfizer.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1885 ευρώ, με άνοδο +29,18 με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5370 ευρώ, με άνοδο +28,96%, με όγκο 23,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 828 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8356 ευρώ, με άνοδο +18,93% με όγκο 9,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 364 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3900 ευρώ, με κέρδη +26,17% με όγκο 32,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,46 ευρώ, με απώλειες 0,32% και με κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1760 ευρώ, με άνοδο +26,26% και όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκε στα 13,94 ευρώ, με άνοδο 3,87% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ.
Ισχυρό ράλι και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25
Σημαντικό ράλι κατέγραψαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, απόρροια του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,56 ευρώ, με άνοδο +18,30% και κεφαλαιοποίηση στα 8,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με άνοδο +5,48% και αποτίμηση 6,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,49 ευρώ, με άνοδο +8,50% και αποτίμηση 1,27 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3150 ευρώ, με άνοδο +5,23% και κεφαλαιοποίηση 537 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,0350 ευρώ, με άνοδο +10,07% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,98 ευρώ, με άνοδο +9,31% και κεφαλαιοποίηση 987 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,78 ευρώ, με άνοδο +15,18% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,1050 ευρώ, με άνοδο +13,81% και κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,14 ευρώ με άνοδο +3,6% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,91 ευρώ, με άνοδο +12,36% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,76 ευρώ, με άνοδο +1,20% και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,75 ευρώ, με άνοδο +16,64% και κεφαλαιοποίηση 195 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0263 ευρώ, με άνοδο 3,54% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,73%, απόρροια της ακατανόητης απόφασης της Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα
Ανάκαμψη καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων εν μέσω της ακατανόητης αναβάθμισης της Ελλάδος από την Moody’s στην κλίμακα Ba3 παρεμβάσεων της ΕΚΤ και lockdowns.
Η αγορά συντηρείται στα υψηλά καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,73% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,62%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,73% με το αμερικανικό 10ετές 0,79% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 107,09 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,73% με απόδοση αγοράς 0,74% και απόδοση πώλησης 0,72%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 137 μονάδες βάσης από 140 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,62%
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,62%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/11/2020 στο -0,64% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,30% με το ιστορικό χαμηλό -0,29% σημειώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,06% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 και 9 Νοεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,62% και με ιστορικό χαμηλό 0,59% στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,27%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2020 στο 0,28%.
www.bankingnews.gr
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που ερευνά είναι αποτελεσματικό κατά 90% εξέλιξη που πυροδοτεί την αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του κορωνοιού και προκαλεί ισχυρό ράλι, δικαιολογημένο καθώς ένα εμβόλιο αλλάζει όλα τα δεδομένα για τον κορωνοιό και μεταβάλλει ριζικά την επενδυτική ψυχολογία.
Οι τράπεζες στην ελληνική αγορά κατέγραψαν εντυπωσιακό ράλι έως +29,18% η Εθνική, με την Eurobank +26,17%, η Alpha bank +28,96% και η Πειραιώς +18,93%.
Στον FTSE 25 στο επίκεντρο βρέθηκε η Aegean +29,89% και ο ΟΤΕ +5,48% μετά το deal στην Ρουμανία που πούλησε την θυγατρική έναντι 268 εκατ ευρώ.
Η Coca Cola σημείωσε κέρδη +18,30% και η πλειοψηφία των μη τραπεζικών μετοχών καταγράφει κέρδη άνω του +10%.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε ισχυρό ράλι +11,46% στις 655 μονάδες έχοντας υψηλό στις 657,88 μονάδες και χαμηλό 592,97 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σημαντικά βελτιωμένος, με τοποθετήσεις ξένων επενδυτών και έχει επικεντρωθεί στα τραπεζικά αλλά και μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 120,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 101,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 76,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 650 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 67 μονάδων σήμερα.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 520-510 μονάδες και οι 500 και 480 μονάδες ενώ η αντίσταση των 650 μονάδων διασπάστηκε.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 300 μονάδες, διασπώντας τις αντιστάσεις στις 265-275 μονάδες.
Τι αναφέρει η Pfizer/Biontech για το εμβόλιο
Με το β΄κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού να σαρώνει κυρίως το βόρειο ημισφαίριο και με τον Οκτώβριο να εξελίσσεται στον χειρότερο μήνα από την έναρξη της πανδημίας, αισιοδοξία στη διεθνή κοινότητα προκαλούν οι ειδήσεις για το ότι το εμβόλιο της Pfizer/Biontech είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla έκανε λόγο για μια «μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, BioNTech.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (9/11/2020), το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης κλινικής έρευνας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Όπως ανακοινώθηκε, μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα εργαστήρια των δύο εταιρειών.
Παράλληλα οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πως μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές παρενέργειες, άρα πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο και πλέον αναμένουν την έγκριση των αμερικανικών αρχών στα τέλη Νοεμβρίου.
Εφόσον εγκριθεί, ο αριθμός των εμβολίων θα είναι περιορισμένος, ενώ ακόμα ερωτηματικό παραμένει το για πόσο καιρό το εμβόλιο θα παρέχει προστασία κατά του κορωνοϊού.
Ακατανόητη η κίνηση της Moody's να αναβαθμίσει την Ελλάδα - Στα όρια της γραφικότητας
Ο αμερικανικός οίκος Moody’s στις 6 Νοεμβρίου 2020 εξέπληξε και προέβη στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα Βα3 από Β1 δηλαδή αναβάθμιση κατά μια κλίμακα.
Ωστόσο η αναβάθμιση της Moody’s αγγίζει τα όρια της γραφικότητας.
Ενώ στις 8 Μαίου 2020 η Moody’s δεν είχε καν αξιολογήσει την Ελλάδα λόγω της έλλειψης ορατότητας από την κρίση του κορωνοιού, ήρθε 6 μήνες μετά και αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 δηλαδή στα επίπεδα της αξιολόγησης της Standard and Poor’s, οπότε η αναβάθμιση δεν έχει καμία επίδραση στην οικονομία, καθώς το Ba3 είναι μια κλίμακα χαμηλότερα από την βαθμολογία της Ελλάδος με βάση την Fitch και ως γνωστό λαμβάνεται πάντα υπόψη η υψηλότερη βαθμολογία.
Την ώρα που η Standard and Poor’s και η Fitch δεν προέβησαν σε καμία κίνηση λόγω προφανώς της εύλογης αβεβαιότητας η Moody’s με μεγάλη καθυστέρηση και εν μέσω του δεύτερου lockdown αναβάθμισε την Ελλάδα μια κλίμακα χαμηλότερα από την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος.
Η κίνηση φαίνεται να έχει πολιτικά ελατήρια και μόνο και δεν δικαιολογείται, αντιθέτως πλησιάζει τα όρια της γραφικότητας αλλά γιατί;
1)Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα λόγω των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδος τα επόμενα χρόνια.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Moody’s δεν κατανόησαν ότι θα έχουμε ύφεση -10,5% με -11,5% και σοβαρό κίνδυνο να έχουμε ύφεση και -2% το 2021.
Παραβλέποντας αυτούς τους κινδύνους και αγνοώντας το δεύτερο lockdown η Moody΄s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μια κλίμακα.
2)Η Moody’s αναφέρει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μια συνετή δημοσιονομική θέση οπότε και θα αντιστραφεί η τάση αύξησης του δημοσίου χρέους.
Η προσέγγιση αυτή είναι στα όρια της γραφικότητας όταν γνωρίζει η Moody’s ότι η Ελλάδα εμφανίζει χάσμα μεταξύ υποχρέωσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και δημοσιονομικού ελλείμματος 7% περίπου 10,5% του ΑΕΠ… αυτό δεν λέγεται και δημοσιονομική προσαρμογή.
Αναβάθμιση εν μέσω δεύτερης καραντίνας
3)Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο δεύτερο κύμα lockdown προκαλεί αλγεινή εντύπωση που η Moody’s δεν παρουσιάζει ούτε μια αναφορά για την επίδραση της καραντίνας στα δημόσια οικονομικά και επικεντρώνεται στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις του 2019.
Αφού λοιπόν δίνει σημασία στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις του 2019 γιατί δεν αναβάθμισε την Ελλάδα στις 8 Μαίου 2020;
Αντιθέτως δεν αξιολόγησε καν την ελληνική οικονομία.
4)Η Moody’s επικαλείται την βελτίωση της Ελλάδος από το 2016 και 2017… ενώ βρισκόμαστε εν μέσω βαθειάς κρίσης στο έτος 2020, χάθηκε όλη η χρονιά και η αβεβαιότητα για το 2021 έχει εντυπωσιακά αυξηθεί.
Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s στην κλίμακα Ba3 από Β1 δεν δικαιολογείται και η επιχειρηματολογία που επικαλείται ο αμερικανικός οίκος δεν πείθει.
Προσομοιάζει με πολιτική αναβάθμιση για να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ελληνικό δημόσιο η Moody’s η οποία εσχάτως είχε δει μείωση… δραστηριοτήτων.
Ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για τα μορατόρια στα τραπεζικά δάνεια
Αν και η EBA δεν έχει ακόμη δώσει νέο στίγμα για τα μορατόρια, στην Ευρώπη καθώς η μία οικονομία οδεύει μετά την άλλη σε κλείδωμα εκτιμάται πως κάποια μέτρα θα ληφθούν τόσο ως προς τα δάνεια λιανικής όσο και ως προς τα επιχειρηματικά δάνεια.
Η ανησυχία των πιστωτικών ιδρυμάτων εστιάζει σε ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: Μέχρι που θα φθάσουν τα νέα κόκκινα δάνεια τα προερχόμενα από την πανδημία.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για επιπλέον NPΕs ύψους 10 δισ. ευρώ ίσως στην παρούσα φάση να φαντάζει και σχετικώς συντηρητική αν σκεφθεί κανείς πως το δεύτερο κύμα του lock down θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους.
Τα μορατόρια όπως ήταν διαμορφωμένα πριν το δεύτερο κύμα του lock down είναι για μεν την Alpha Bank 4,7 δισ ευρώ με 2,7 δισ. ευρώ δάνεια ιδιωτών και 2,1 δισ. επιχειρήσεων.
Το σύνολο των δανείων αυτών αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίόυ της τράπεζας.
Το CVC στις 18/11 κλείνει την συμφωνία με τις τράπεζες για τα 423 εκατ δάνεια της Vivartia
To αμερικανικό fund CVC πραγματοποιεί πολύ μεθοδικές διαπραγματεύσεις με την MIG, την Πειραιώς και βεβαίως την Εθνική Τράπεζα και από ότι φαίνεται… μονοπωλεί το ενδιαφέρον δικαιολογημένα καθώς είναι ο μοναδικός επενδυτής που φέρνει κεφάλαια εν μέσω lockdown στην Ελλάδα.
CVC, MIG και Vivartia
Πρόσφατα το bankingnews είχε αναφέρει ότι έκλεισε το deal μεταξύ της MIG και του αμερικανικού fund CVC.
Άμεσα διέψευσε η MIG την πληροφορία αυτή και ακολούθησε ανακοίνωση ότι παρατείνεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για διάστημα ενός μήνα έως τέλη Νοεμβρίου 2020.
Στην πράξη όμως το bankingnews δεν διαψεύστηκε γιατί το CVC δεν θα υλοποιούσε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της Vivartia ύψους 423 εκατ εάν δεν υπήρχε συμφωνία.
Τραπεζική πηγή μας ενημέρωσε ότι το CVC ενημέρωσε τουλάχιστον δύο μεγάλες τράπεζες ότι έως τις 18 Νοεμβρίου θα έχουν οριστικοποιήσει την τελική συμφωνία για τα δάνεια της Vivartia.
Η επικαιρότητα
Πρώτη εργάσιμη ημέρα σήμερα Δευτέρα 9/11 υπό το καθεστώς του νέου lockdown, στο οποίο βρίσκεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7/11 όλη η χώρα σε μια ύστατη προσπάθεια να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.
Από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, αν και η κίνηση στους δρόμους και οι μετακινήσεις είναι κατά πολύ περιορισμένες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ σε γενικές γραμμές η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα.
Και μπορεί οι πολίτες να συμμορφώνονται στα μέτρα, αλλά η επιδημία εξακολουθεί να παραμένει σε ιδιαίτερα αυξητική τάση, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε επιστήμονες και κυβέρνηση.
Χθες Κυριακή 8/11 υπήρξε νέο ρεκόρ θανάτων με 35 νεκρούς, ενώ ενδεικτικό της έντασης του ιού, είναι ότι μέσα σε μια εβδομάδα η Ελλάδα μέτρησε 150 νεκρούς από τον κορωνοϊό.
Την ίδια στιγμή, περίπου 2.250 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 265 στις ΜΕΘ.
Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν πως η επιδημία βρίσκεται σε εκρηκτική αύξηση ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα αρχίσει να φαίνεται μια τάση εξασθένησης του ιού.
Το ΕΣΥ πραγματικά δοκιμάζεται καθώς βρίσκεται στα όρια του και όλοι οι επιστήμονες αναμένουν με αγωνία να δουν το πώς θα κυλήσει αυτή η εβδομάδα, η οποία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη τόσο για την πορεία της επιδημίας όσο και για τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας.
Άλλωστε οι επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουν πόσο τελικά θα διαρκέσει το lockdown και αν θα χρειαστεί είτε να επεκταθεί είτε να «χαλαρώσει» και να αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν δραστηριότητες ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.
Πάντως, αν και η κυβέρνηση διαμηνύει πως σε περίπτωση που οι πολίτες συμμορφωθούν με τα μέτρα, οι τρεις εβδομάδες επαρκούν, οι περισσότεροι ειδικοί εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί, τονίζοντας μάλιστα πως θα φτάσουμε στην άνοιξη του 2021 με εναλλασσόμενα lockdown, μέτρα και χρήση μάσκας.
Το deal του ΟΤΕ
Παράλληλα, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία για την πώληση του ποσοστού 54% που κατέχει στην Telekom Romania Communications στη Ρουμανία στην Orange Ρουμανίας.
Το τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania συμφωνήθηκε σε €497 εκατ. και το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό με βάση το ποσοστό συμμετοχής του ανέρχεται σε €268 εκατ., εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού, ενώ υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως το καθαρό χρέος, το κεφάλαιο κίνησης και τυχόν λοιπές προσαρμογές πριν το κλείσιμο.
Ο ΟΤΕ διατηρεί τη συμμετοχή του στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου στη Ρουμανία, την Telekom Romania Mobile Communications S.A.
Ράλι και ενθουσιασμός στις αγορές μετά τα νέα για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech
Ξέφρενο ράλι καταγράφουν σήμερα 9/11τα διεθνή χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση των Pfizer/Biontech ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ξεπερνά το 90%.
Το κλίμα ήταν ήδη θετικό, στον απόηχο της νίκης του Δημοκρατικού J. Biden απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο D. Trump στις αμερικανικές εκλογές.
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο +4,15% στις 29.499 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε διαμορφωθεί σε νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη +2,92% στις 3.611 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο +0,74% στις 11.982 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 23,57 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο +6,03% στις 13.233 μονάδες
Ράλι στις τράπεζες με κέρδη έως +29%
Εντυπωσιακό ράλι σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές μετά τις αναφορές για το εμβόλιο της Pfizer.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1885 ευρώ, με άνοδο +29,18 με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5370 ευρώ, με άνοδο +28,96%, με όγκο 23,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 828 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8356 ευρώ, με άνοδο +18,93% με όγκο 9,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 364 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3900 ευρώ, με κέρδη +26,17% με όγκο 32,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,46 ευρώ, με απώλειες 0,32% και με κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1760 ευρώ, με άνοδο +26,26% και όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκε στα 13,94 ευρώ, με άνοδο 3,87% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ.
Ισχυρό ράλι και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25
Σημαντικό ράλι κατέγραψαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, απόρροια του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,56 ευρώ, με άνοδο +18,30% και κεφαλαιοποίηση στα 8,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με άνοδο +5,48% και αποτίμηση 6,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,49 ευρώ, με άνοδο +8,50% και αποτίμηση 1,27 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3150 ευρώ, με άνοδο +5,23% και κεφαλαιοποίηση 537 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,0350 ευρώ, με άνοδο +10,07% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,98 ευρώ, με άνοδο +9,31% και κεφαλαιοποίηση 987 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,78 ευρώ, με άνοδο +15,18% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,1050 ευρώ, με άνοδο +13,81% και κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,14 ευρώ με άνοδο +3,6% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,91 ευρώ, με άνοδο +12,36% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,76 ευρώ, με άνοδο +1,20% και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,75 ευρώ, με άνοδο +16,64% και κεφαλαιοποίηση 195 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0263 ευρώ, με άνοδο 3,54% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,73%, απόρροια της ακατανόητης απόφασης της Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα
Ανάκαμψη καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων εν μέσω της ακατανόητης αναβάθμισης της Ελλάδος από την Moody’s στην κλίμακα Ba3 παρεμβάσεων της ΕΚΤ και lockdowns.
Η αγορά συντηρείται στα υψηλά καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,73% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,62%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,73% με το αμερικανικό 10ετές 0,79% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 107,09 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,73% με απόδοση αγοράς 0,74% και απόδοση πώλησης 0,72%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 137 μονάδες βάσης από 140 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,62%
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,62%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/11/2020 στο -0,64% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,30% με το ιστορικό χαμηλό -0,29% σημειώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,06% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 και 9 Νοεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,62% και με ιστορικό χαμηλό 0,59% στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,27%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2020 στο 0,28%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών