Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στα γνώριμα επίπεδα των 650-665 μονάδων ενώ δύσκολη θα είναι η υπέρβαση του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών, των 667 μονάδων
(upd14)Συνεχίστηκε η αναμονή στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 655 μονάδες, με πιέσεις στις τράπεζες έως -3% και μεικτά πρόσημα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ενώ επανήλθε η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον όμιλο Viohalco όπου καταγράφηκαν ισχυρά κέρδη με Viohalco +10,53%, Cenergy +8,77%, ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ +3,58% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, καθώς διεξάγονται συζητήσεις με τον Γαλλικό όμιλο της Nexans με αντικείμενο την σύμπραξη των παραγωγικών μονάδων καλωδίων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό 12/11 δημοσίευμα του Bankingnews για επικείμενη συμφωνία μεταξύ Nexans-Cenergy.
Η εξάπλωση της πανδημίας δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές περιορίζοντας τη διάθεση για ανάληψη νέου ρίσκου ενώ αρνητικά επιδρά η πιθανή παράταση του lockdown αλλά και το θολό τοπίο αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer, την παραγωγή, διατήρηση αλλά και την διανομή του.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στα γνώριμα επίπεδα των 650-665 μονάδες ενώ δύσκολη θα είναι η υπέρβαση των 667 μονάδων, όπου βρίσκεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών
Στα στατιστικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σωρευτικά κέρδη +11,49% την τρέχουσα εβδομάδα ενώ υπολείπεται ποσοστό 28,48% από την αρχή του έτους.
Αντίστοιχα, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με σωρευτικά κέρδη +26,83% και υπολείπεται ποσοστό 65,07% από την αρχή του έτους και ο FTSE 25 κατέγραψε κέρδη 12,42% υπολείποντας ποσοστό 32,43% από την αρχή του 2020.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -3,37% με χαμηλό ημέρας -6,03%, Εθνική -2,8% και Alpha Bank -2,57% ενώ οριακά κέρδη κατέγραψε η Eurobank +0,15%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, εκτός την Viohalco, ανοδικά ξεχώρισαν Τιτάνας +3,42% και Aegean +2,83% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Jumbo -4,15% και Motor Oil -4,15%...
Σε σημαντικές μειώσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs, με τη σύσταση για αγορά (buy) να είναι μόνο για την Alpha Bank ενώ ουδετερότητα (neutral) για τις άλλες τρεις συστημικές.
Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος της Alpha Bank είναι στα 0,95 ευρώ, από 1,34 ευρώ προηγουμένως (-29%), για την Eurobank στα 0,53 ευρώ από 0,63 ευρώ προηγουμένως (-16%), για την Εθνική στα 1,53 ευρώ, από 1,94 ευρώ (-21%) και για την Πειραιώς στα 0,95 ευρώ, από 1,10 ευρώ (-14%).
Oι τραπεζικές μετοχές παραμένουν μη επενδύσιμες παρά το πρόσφατο ράλι και το γεγονός ότι βρίσκονται στην υπερπουλημένη κατηγορία, με τα ανοδικά τους περιθώρια πολύ περιορισμένα καθώς τα βασικά προβλήματα παραμένουν όπως κόκκινα δάνεια, αδύναμα κεφάλαια …. με τις αυξήσεις κεφαλαίου να θεωρούνται αναπόφευκτες..
Ωστόσο οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για το τραπεζικό σύστημα από την ελληνική κυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αντικατοπτρίζουν την νέα πραγματικότητα.
Υποστηρίζουν τις τράπεζες, όπως ο Ηρακλής, υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους ενώ ο νέος νόμος για το ΤΧΣ διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον καθώς με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα μπορεί να προβαίνει ή να μετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου υπερασπιζόμενο το μερίδιό του ιδιαιτέρως στις τράπεζες εκείνες που διακατέχει υψηλή συμμετοχή.:
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 13/11 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό στο 0,75% - με ιστορικό χαμηλό στις 9/11 στο 0,747% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,62% - με ιστορικό χαμηλό στις 9/11 στο 0,572% - και με το μεταξύ τους spread στις 15 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 119 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,09% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,30%.
Λίγο μετά τις 14:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -3,08%, Alpha Bank -2,93% .... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,23%.
Περί τις 16:00 επεκτάθηκαν οι πιέσεις εκτός από τις τράπεζες και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips με εξαίρεση την Viohalco που διατηρεί τα κέρδη της και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,60%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,20% στις 655 μονάδες έχοντας υψηλό στις 660,01 μονάδες και χαμηλό 653,04 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 975 χιλ. ευρώ και όγκου 103 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 73 χιλ. τεμάχια αξίας 610 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 366 χιλ.ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 655 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 635-625 μονάδες και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 665-670 μονάδες και ακολουθούν οι 680-685 μονάδες και οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 309 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 280 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 320 μονάδες και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες.
Εταιρικά νέα
1) Συζητήσεις με τον Γαλλικό όμιλο της Nexans διεξάγει ο όμιλος Viohalco, με αντικείμενο την σύμπραξη των παραγωγικών μονάδων καλωδίων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό 12/11 δημοσίευμα του Bankingnews για επικείμενη συμφωνία μεταξύ Nexans-Cenergy.
Το deal – εν μέσω πανδημίας- αποτελεί την απαρχή εξελίξεων, καθώς αποσκοπεί αφενός σε μείωση του κόστους παραγωγής και αφετέρου σε συνέργειες στις εξαγωγές.
Και οι δυο όμιλοι εξάγουν υψηλά ποσοστά των πωλήσεων τους, με την Cenergy να εξάγει σε πάνω απο 50 χώρες και την Nexans αντίστοιχα να κατευθύνει το 55% των πωλήσεων στο εξωτερικό.
Όπως προκύπτει και εκ των οικονομικών στοιχείων, αλλά και απο την διεθνή αγορά, ο τομέας της μεταφοράς ενέργειας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός και απαιτεί συνεργασίες προκειμένου οι εταιρείες να αναλαμβάνουν νέα έργα. Αλλωστε, τα Ελληνικά Καλώδια έχουν πιστοποιηθεί παγκοσμίως σε μεγάλα ενεργειακά έργα εκτοπίζοντας και τράστ μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων ενω πρόσφατα στην Cenergy ανατέθηκαν δυο σημαντικά συμβόλαια για έργα σε Μεξικό και Ηνωμένο Βασίλειο.
Πέραν και της πιθανής μετοχικής συνεργασίας των δυο μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι, υπό τις τρέχουσες συνθήκες η συμφωνία αποτελεί σοβαρό σήμα προειδοποίησης και για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα, όσες βρίσκονται σε μορατόρια δανείων. Σύντομα, οι συμπράξεις θα καταστούν αναπόφευκτες σ όλο το φάσμα της οικονομίας.
2) Στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση της Telekom Romania και τότε θα δοθεί και το έκτακτο μέρισμα στους μετόχους του ΟΤΕ, ανέφερε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.
Η διοίκηση απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το ύψος του μερίσματος και επανέλαβε πως από το συνολικό έσοδο των 268 εκατ. ευρώ και αφού αφαιρεθούν το έξοδα της συναλλαγής και κάποιες προβλέψεις, όλο το υπόλοιπο θα μοιραστεί στους μετόχους.
3) Η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας πήγε καλύτερα από τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Τιτάν και αυτό της επιτρέπει να προσφέρει καλύτερη απόδοση στους μετόχους της αλλά και να αυξήσει τις επενδυτικές της δαπάνες.
Οι επενδυτικές δαπάνες είχαν εκτιμηθεί στα 100 εκατ. ευρώ και λόγω της πανδημίας η διοίκηση αποφάσισε να τις μειώσει κατά 40%.
Στο εννεάμηνο όμως είχαν φτάσει στα 60 εκατ. ευρώ και αναμένεται να φτάσουν τα 75 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης.
Για την επόμενη χρήση οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν στα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Τιτάν ο δείκτης καθαρού χρέους προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων είναι στις 2,6 φορές και η διοίκηση αισθάνεται άνετα με το ύψος του δείκτη και αναμένει πως ίσως βελτιωθεί στις 2,5 φορές.
Έτσι τονίστηκε πως θα μπορέσει να προσφέρει καλύτερο μέρισμα στους μετόχους της γύρω στα 30 εκατ. ευρώ ή και λίγο παραπάνω.
Τραπεζικά νέα
Η επενδυτική κοινότητα, το τραπεζικό σύστημα, η ίδια η τράπεζα έμμεσα και το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 26,4% έχουν προεξοφλήσει ότι το Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ θα μετατραπεί σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ και αυξάνοντας το ποσοστό του από 26,4% σε 61,3%
Το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους του Cocos τα 165 εκατ που προέρχονται από το 8% ετήσιο επιτόκιο, με μετρητά υποβλήθηκε και ο SSM το εξέτασε στις 12 Νοεμβρίου 2020 και πλέον θα εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ – SSM το οποίο θα συνεδριάσει στις 25 ή 26 Νοεμβρίου 2020.
Τι θα συνέβαινε εάν πλήρωνε τους τόκους με μετρητά η Πειραιώς τα οποία πρωτίστως αναφέρουμε ότι τα διαθέτει.
1)Θα ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την τράπεζα όχι μόνο με όρους κεφαλαιακούς, καθώς τα κεφάλαια θα μειώνονταν.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 2,040 δισεκ. Cocos μετατρέψιμο ομόλογο.
Με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 13,7% που θα υποχωρούσε στο 13,3%.
Πλην Βασιλείας ΙΙΙ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 16,1%
Ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας SREP μπορεί να έχει μειωθεί στο 11,25% αλλά στην πράξη για την Πειραιώς στην φάση της κανονικότητας στην οικονομία ισχύει το 14,25%
2)Η Πειραιώς για τις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει 7 δισεκ. θα δαπανήσει 1,3 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει σημαντική περαιτέρω μείωση κεφαλαίων όταν τα NPEs συνολικά είναι 23 δισεκ. χωρίς τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν.
Συν τοις άλλοις το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις βρίσκεται στο 45% όταν άλλες τράπεζες βρίσκονται στο 60%.
Θα απαιτηθούν περισσότερες προβλέψεις κατά την φάση της εξυγίανσης, οπότε πρέπει να υπάρχουν κεφάλαια.
3)Το Cocos το αργότερο τέλη Δεκεμβρίου 2022 πρέπει υποχρεωτικά να αποπληρωθεί, ειδάλλως θα μετατραπεί τότε σε μετοχές.
Ας υποθέσουμε ότι η Πειραιώς πληρώνει τους τόκους των 165 εκατ του 2020, του 2021 και 2022 δηλαδή σύνολο τόκων 495 εκατ σχεδόν 500 εκατ ενώ θα πρέπει να αποπληρώσει και τα 2,040 δισεκ. του ομολόγου δηλαδή 2,535 δισεκ. ευρώ.
Δεν θα είχε κανένα νόημα για την τράπεζα ειδικά όταν πρέπει να πληρώσει 2,040 δισεκ. για το Cocos.
4)Εάν πλήρωνε τους τόκους σε μετρητά θα επιβράδυνε τον ευρύτερο σχεδιασμό για την τράπεζα Πειραιώς, τις μελλοντικές εξελίξεις και βεβαίως τις μελλοντικές κινήσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση.
5)Η μετατροπή του Cocos έχει το πλεονέκτημα ότι ένα μελλοντικό και υπαρκτό πρόβλημα θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα για τους μετόχους, θα υποστούν dilution κατά την μετατροπή αλλά δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν άλλους μελλοντικούς κινδύνους, πλην της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η επικαιρότητα
Ταχύτερος αλλά πιο ευάλωτος έχει καταστεί κατόπιν μετάλλαξης ο κορωνοϊός όπως αναφέρουν Αμερικάνοι επιστήμονες, τη στιγμή που η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα κυρίως το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να καταγράφουν ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.
Σύμφωνα με μελέτη Αμερικάνων επιστημόνων, ο κορωνοϊός SARS – CoV -2 έχει μεταλλαχθεί με τρόπο που τον διευκολύνει να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται πιο γρήγορα στον κόσμο, αλλά παράλληλα έχει καταστεί και πιο ευάλωτος σε ένα εμβόλιο.
Η μετάλλαξη D614G, η οποία εμφανίστηκε αρχικά στην Ευρώπη, αναπαράγεται με περίπου δεκαπλάσια ταχύτητα και είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με το στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτεμφανίστηκε στην Κίνα πριν από περίπου 11 μήνες, ωστόσο φαίνεται πως δεν σχετίζεται με σοβαρότερα συμπτώματα καθώς και ότι είναι πιο ευάλωτος στα φάρμακα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, άρα πιθανώς και στα μελλοντικά εμβόλια που θα γεννούν αντισώματα.
Στην Ελλάδα. ανεξέλεγκτα εξακολουθεί να εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού και ιδιαίτερα σε Θεσσαλονίκη, βόρεια Ελλάδα, Λάρισα και Αττική, καθώς παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εδώ και εβδομάδες σε πολλές περιοχές της χώρας, δεν έχει διαφανεί ακόμα κάποιο στοιχείου που να δείχνει πως ο ιός περιορίζεται.
Αντιθέτως χθες Πέμπτη 12/11 υπήρξε τριπλό αρνητικό ρεκόρ, καθώς αναφέρθηκαν ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων (3.316), διασωληνωμένων (310) και θανάτων (50) από την έναρξη της επιδημίας, τη στιγμή που έγιναν σε 24 ώρες περισσότερες από 400 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Η κατάσταση – ιδίως στη βόρεια Ελλάδα – είναι δραματική και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ΕΣΥ και στο εάν τα νοσοκομεία θα αντέξουν και θα σταθούν όρθια παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που δέχονται.
Σε μια προσπάθεια να κρατηθεί όρθιο το σύστημα, συνεπικουρούν στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και ιδιωτική θεραπευτήρια ενώ στα σχέδια είναι να αξιοποιηθούν ακόμα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία ή ακόμα και να μετατραπεί ο συνεδριακός χώρος του Βελλίδειου σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι υψηλοί αριθμοί θα συνεχιστούν καθ’όλη τη διάρκεια και της επόμενης εβδομάδας και για αυτό επισημαίνουν ότι οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Υπό αυτά τα δεδομένα και σε μια ακόμα προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά και η ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού, τίθεται από σήμερα 13/11 σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναστολή λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα 16/11.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 66.637 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 959.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 13/11 στις ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις εξελίξεις που αφορούν την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Νikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,53%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,86%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,05% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε ανοδικά στο +0,74%
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα επικρατεί σήμερα 13/11 με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις θετικές εξελίξεις για την ανάπτυξη των εμβολίων, ωστόσο ανησυχούν για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην ανάκαμψη.
Με ρυθμό 12,6% ανέκαμψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ΄τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, καθώς επανήλθε η οικονομική δραστηριότητα, μετά την κατάρρευση που προκάλεσε το lockdown στο β΄τρίμηνο του έτους.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 4,4%.
Οι αναλυτές ανέμεναν το ΑΕΠ στο +12,7% σε επίπεδο τριμήνου και στο -4,3% σε ετήσια βάση.
Σε επίπεδο ΕΕ το ΑΕΠ ανέκαμψε με ρυθμό +11,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι στο β΄τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 11,8% στην Ευρωζώνη και 11,4% στην ΕΕ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,80% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,20% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,65%, ο S&P στο +0,70%, ο Nasdaq στο +0,35% και το ETF GREC στο +0,80% στα 20,32 δολ.
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και την Πειραιώς να κλείνει με τις μεγαλύτερες απώλειες..
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2150 ευρώ, με πτώση -2,8% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ.. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5460 ευρώ, με πτώση -2,57%, με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 843 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7054 ευρώ, με πτώση -3,37% με όγκο 3,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3932 ευρώ, με άνοδο +0,15% με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,55 ευρώ, με άνοδο +1,85% και με κεφαλαιοποίηση 245 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1628 ευρώ, με πτώση -0,73% και όγκο 60 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 75 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,36 ευρώ, με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Viohalco +10,53%
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Viohlaco +10,53% και ακολούθησαν Τιτάνας και Sarantis +2,83%.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Jumbo, Motor Oil και ΕΛΠΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 24,47 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση στα 9,06 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,16 ευρώ, με άνοδο +0,91% και αποτίμηση 5,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,55 ευρώ, με πτώση -0,80% και αποτίμηση 1,29 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,26 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 524 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,49 ευρώ, με πτώση -0,12% και αποτίμηση 2,90 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με άνοδο +3,42% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,82 ευρώ, με πτώση -2,63% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,5850 ευρώ, με πτώση -4,15% και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,90 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με πτώση -4,15% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,01 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 747 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,70 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 192 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0274 ευρώ, με πτώση -2,14% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,75%
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων ΄πως και στην στην ιταλική αγορά ομολόγων
Η αγορά συντηρείται στα υψηλά καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ αλλά και μετά την ανακοίνωση της Pfizer/Biontech ότι το εμβόλιο τους είναι κατά 90% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,75% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,62%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,80% με το αμερικανικό 10ετές 0,89% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,74% με απόδοση αγοράς 0,75% και απόδοση πώλησης 0,73%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 9 Νοεμβρίου με απόδοση 0,747%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,099% σημειώθηκε στις 9 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης από 135 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,19% ή 119 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, με την Ιταλία 0,62%
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα για το πειραματικό εμβόλιο, που αναπτύσσουν η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Νοεμβρίου 2020 στο 0,62%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/11/2020 στο -0,56% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,052% να σημειώνεται στις 9 Nοεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,10% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,62% και με ιστορικό χαμηλό 0,572% στις 9 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,24%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,235%.
www.bankingnews.gr
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον όμιλο Viohalco όπου καταγράφηκαν ισχυρά κέρδη με Viohalco +10,53%, Cenergy +8,77%, ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ +3,58% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, καθώς διεξάγονται συζητήσεις με τον Γαλλικό όμιλο της Nexans με αντικείμενο την σύμπραξη των παραγωγικών μονάδων καλωδίων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό 12/11 δημοσίευμα του Bankingnews για επικείμενη συμφωνία μεταξύ Nexans-Cenergy.
Η εξάπλωση της πανδημίας δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές περιορίζοντας τη διάθεση για ανάληψη νέου ρίσκου ενώ αρνητικά επιδρά η πιθανή παράταση του lockdown αλλά και το θολό τοπίο αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer, την παραγωγή, διατήρηση αλλά και την διανομή του.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στα γνώριμα επίπεδα των 650-665 μονάδες ενώ δύσκολη θα είναι η υπέρβαση των 667 μονάδων, όπου βρίσκεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών
Στα στατιστικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σωρευτικά κέρδη +11,49% την τρέχουσα εβδομάδα ενώ υπολείπεται ποσοστό 28,48% από την αρχή του έτους.
Αντίστοιχα, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με σωρευτικά κέρδη +26,83% και υπολείπεται ποσοστό 65,07% από την αρχή του έτους και ο FTSE 25 κατέγραψε κέρδη 12,42% υπολείποντας ποσοστό 32,43% από την αρχή του 2020.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -3,37% με χαμηλό ημέρας -6,03%, Εθνική -2,8% και Alpha Bank -2,57% ενώ οριακά κέρδη κατέγραψε η Eurobank +0,15%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, εκτός την Viohalco, ανοδικά ξεχώρισαν Τιτάνας +3,42% και Aegean +2,83% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Jumbo -4,15% και Motor Oil -4,15%...
Σε σημαντικές μειώσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs, με τη σύσταση για αγορά (buy) να είναι μόνο για την Alpha Bank ενώ ουδετερότητα (neutral) για τις άλλες τρεις συστημικές.
Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος της Alpha Bank είναι στα 0,95 ευρώ, από 1,34 ευρώ προηγουμένως (-29%), για την Eurobank στα 0,53 ευρώ από 0,63 ευρώ προηγουμένως (-16%), για την Εθνική στα 1,53 ευρώ, από 1,94 ευρώ (-21%) και για την Πειραιώς στα 0,95 ευρώ, από 1,10 ευρώ (-14%).
Oι τραπεζικές μετοχές παραμένουν μη επενδύσιμες παρά το πρόσφατο ράλι και το γεγονός ότι βρίσκονται στην υπερπουλημένη κατηγορία, με τα ανοδικά τους περιθώρια πολύ περιορισμένα καθώς τα βασικά προβλήματα παραμένουν όπως κόκκινα δάνεια, αδύναμα κεφάλαια …. με τις αυξήσεις κεφαλαίου να θεωρούνται αναπόφευκτες..
Ωστόσο οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για το τραπεζικό σύστημα από την ελληνική κυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αντικατοπτρίζουν την νέα πραγματικότητα.
Υποστηρίζουν τις τράπεζες, όπως ο Ηρακλής, υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους ενώ ο νέος νόμος για το ΤΧΣ διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον καθώς με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα μπορεί να προβαίνει ή να μετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου υπερασπιζόμενο το μερίδιό του ιδιαιτέρως στις τράπεζες εκείνες που διακατέχει υψηλή συμμετοχή.:
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 13/11 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό στο 0,75% - με ιστορικό χαμηλό στις 9/11 στο 0,747% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,62% - με ιστορικό χαμηλό στις 9/11 στο 0,572% - και με το μεταξύ τους spread στις 15 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 119 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,09% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,30%.
Λίγο μετά τις 14:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -3,08%, Alpha Bank -2,93% .... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,23%.
Περί τις 16:00 επεκτάθηκαν οι πιέσεις εκτός από τις τράπεζες και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips με εξαίρεση την Viohalco που διατηρεί τα κέρδη της και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,60%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,20% στις 655 μονάδες έχοντας υψηλό στις 660,01 μονάδες και χαμηλό 653,04 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 975 χιλ. ευρώ και όγκου 103 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 73 χιλ. τεμάχια αξίας 610 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 366 χιλ.ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 655 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 635-625 μονάδες και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 665-670 μονάδες και ακολουθούν οι 680-685 μονάδες και οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 309 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 280 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 320 μονάδες και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες.
Εταιρικά νέα
1) Συζητήσεις με τον Γαλλικό όμιλο της Nexans διεξάγει ο όμιλος Viohalco, με αντικείμενο την σύμπραξη των παραγωγικών μονάδων καλωδίων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό 12/11 δημοσίευμα του Bankingnews για επικείμενη συμφωνία μεταξύ Nexans-Cenergy.
Το deal – εν μέσω πανδημίας- αποτελεί την απαρχή εξελίξεων, καθώς αποσκοπεί αφενός σε μείωση του κόστους παραγωγής και αφετέρου σε συνέργειες στις εξαγωγές.
Και οι δυο όμιλοι εξάγουν υψηλά ποσοστά των πωλήσεων τους, με την Cenergy να εξάγει σε πάνω απο 50 χώρες και την Nexans αντίστοιχα να κατευθύνει το 55% των πωλήσεων στο εξωτερικό.
Όπως προκύπτει και εκ των οικονομικών στοιχείων, αλλά και απο την διεθνή αγορά, ο τομέας της μεταφοράς ενέργειας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός και απαιτεί συνεργασίες προκειμένου οι εταιρείες να αναλαμβάνουν νέα έργα. Αλλωστε, τα Ελληνικά Καλώδια έχουν πιστοποιηθεί παγκοσμίως σε μεγάλα ενεργειακά έργα εκτοπίζοντας και τράστ μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων ενω πρόσφατα στην Cenergy ανατέθηκαν δυο σημαντικά συμβόλαια για έργα σε Μεξικό και Ηνωμένο Βασίλειο.
Πέραν και της πιθανής μετοχικής συνεργασίας των δυο μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι, υπό τις τρέχουσες συνθήκες η συμφωνία αποτελεί σοβαρό σήμα προειδοποίησης και για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα, όσες βρίσκονται σε μορατόρια δανείων. Σύντομα, οι συμπράξεις θα καταστούν αναπόφευκτες σ όλο το φάσμα της οικονομίας.
2) Στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση της Telekom Romania και τότε θα δοθεί και το έκτακτο μέρισμα στους μετόχους του ΟΤΕ, ανέφερε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.
Η διοίκηση απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το ύψος του μερίσματος και επανέλαβε πως από το συνολικό έσοδο των 268 εκατ. ευρώ και αφού αφαιρεθούν το έξοδα της συναλλαγής και κάποιες προβλέψεις, όλο το υπόλοιπο θα μοιραστεί στους μετόχους.
3) Η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας πήγε καλύτερα από τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Τιτάν και αυτό της επιτρέπει να προσφέρει καλύτερη απόδοση στους μετόχους της αλλά και να αυξήσει τις επενδυτικές της δαπάνες.
Οι επενδυτικές δαπάνες είχαν εκτιμηθεί στα 100 εκατ. ευρώ και λόγω της πανδημίας η διοίκηση αποφάσισε να τις μειώσει κατά 40%.
Στο εννεάμηνο όμως είχαν φτάσει στα 60 εκατ. ευρώ και αναμένεται να φτάσουν τα 75 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης.
Για την επόμενη χρήση οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν στα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Τιτάν ο δείκτης καθαρού χρέους προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων είναι στις 2,6 φορές και η διοίκηση αισθάνεται άνετα με το ύψος του δείκτη και αναμένει πως ίσως βελτιωθεί στις 2,5 φορές.
Έτσι τονίστηκε πως θα μπορέσει να προσφέρει καλύτερο μέρισμα στους μετόχους της γύρω στα 30 εκατ. ευρώ ή και λίγο παραπάνω.
Τραπεζικά νέα
Η επενδυτική κοινότητα, το τραπεζικό σύστημα, η ίδια η τράπεζα έμμεσα και το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 26,4% έχουν προεξοφλήσει ότι το Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ θα μετατραπεί σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ και αυξάνοντας το ποσοστό του από 26,4% σε 61,3%
Το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους του Cocos τα 165 εκατ που προέρχονται από το 8% ετήσιο επιτόκιο, με μετρητά υποβλήθηκε και ο SSM το εξέτασε στις 12 Νοεμβρίου 2020 και πλέον θα εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ – SSM το οποίο θα συνεδριάσει στις 25 ή 26 Νοεμβρίου 2020.
Τι θα συνέβαινε εάν πλήρωνε τους τόκους με μετρητά η Πειραιώς τα οποία πρωτίστως αναφέρουμε ότι τα διαθέτει.
1)Θα ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την τράπεζα όχι μόνο με όρους κεφαλαιακούς, καθώς τα κεφάλαια θα μειώνονταν.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 2,040 δισεκ. Cocos μετατρέψιμο ομόλογο.
Με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 13,7% που θα υποχωρούσε στο 13,3%.
Πλην Βασιλείας ΙΙΙ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 16,1%
Ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας SREP μπορεί να έχει μειωθεί στο 11,25% αλλά στην πράξη για την Πειραιώς στην φάση της κανονικότητας στην οικονομία ισχύει το 14,25%
2)Η Πειραιώς για τις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει 7 δισεκ. θα δαπανήσει 1,3 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει σημαντική περαιτέρω μείωση κεφαλαίων όταν τα NPEs συνολικά είναι 23 δισεκ. χωρίς τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν.
Συν τοις άλλοις το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις βρίσκεται στο 45% όταν άλλες τράπεζες βρίσκονται στο 60%.
Θα απαιτηθούν περισσότερες προβλέψεις κατά την φάση της εξυγίανσης, οπότε πρέπει να υπάρχουν κεφάλαια.
3)Το Cocos το αργότερο τέλη Δεκεμβρίου 2022 πρέπει υποχρεωτικά να αποπληρωθεί, ειδάλλως θα μετατραπεί τότε σε μετοχές.
Ας υποθέσουμε ότι η Πειραιώς πληρώνει τους τόκους των 165 εκατ του 2020, του 2021 και 2022 δηλαδή σύνολο τόκων 495 εκατ σχεδόν 500 εκατ ενώ θα πρέπει να αποπληρώσει και τα 2,040 δισεκ. του ομολόγου δηλαδή 2,535 δισεκ. ευρώ.
Δεν θα είχε κανένα νόημα για την τράπεζα ειδικά όταν πρέπει να πληρώσει 2,040 δισεκ. για το Cocos.
4)Εάν πλήρωνε τους τόκους σε μετρητά θα επιβράδυνε τον ευρύτερο σχεδιασμό για την τράπεζα Πειραιώς, τις μελλοντικές εξελίξεις και βεβαίως τις μελλοντικές κινήσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση.
5)Η μετατροπή του Cocos έχει το πλεονέκτημα ότι ένα μελλοντικό και υπαρκτό πρόβλημα θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα για τους μετόχους, θα υποστούν dilution κατά την μετατροπή αλλά δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν άλλους μελλοντικούς κινδύνους, πλην της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η επικαιρότητα
Ταχύτερος αλλά πιο ευάλωτος έχει καταστεί κατόπιν μετάλλαξης ο κορωνοϊός όπως αναφέρουν Αμερικάνοι επιστήμονες, τη στιγμή που η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα κυρίως το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να καταγράφουν ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.
Σύμφωνα με μελέτη Αμερικάνων επιστημόνων, ο κορωνοϊός SARS – CoV -2 έχει μεταλλαχθεί με τρόπο που τον διευκολύνει να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται πιο γρήγορα στον κόσμο, αλλά παράλληλα έχει καταστεί και πιο ευάλωτος σε ένα εμβόλιο.
Η μετάλλαξη D614G, η οποία εμφανίστηκε αρχικά στην Ευρώπη, αναπαράγεται με περίπου δεκαπλάσια ταχύτητα και είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με το στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτεμφανίστηκε στην Κίνα πριν από περίπου 11 μήνες, ωστόσο φαίνεται πως δεν σχετίζεται με σοβαρότερα συμπτώματα καθώς και ότι είναι πιο ευάλωτος στα φάρμακα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, άρα πιθανώς και στα μελλοντικά εμβόλια που θα γεννούν αντισώματα.
Στην Ελλάδα. ανεξέλεγκτα εξακολουθεί να εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού και ιδιαίτερα σε Θεσσαλονίκη, βόρεια Ελλάδα, Λάρισα και Αττική, καθώς παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εδώ και εβδομάδες σε πολλές περιοχές της χώρας, δεν έχει διαφανεί ακόμα κάποιο στοιχείου που να δείχνει πως ο ιός περιορίζεται.
Αντιθέτως χθες Πέμπτη 12/11 υπήρξε τριπλό αρνητικό ρεκόρ, καθώς αναφέρθηκαν ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων (3.316), διασωληνωμένων (310) και θανάτων (50) από την έναρξη της επιδημίας, τη στιγμή που έγιναν σε 24 ώρες περισσότερες από 400 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Η κατάσταση – ιδίως στη βόρεια Ελλάδα – είναι δραματική και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ΕΣΥ και στο εάν τα νοσοκομεία θα αντέξουν και θα σταθούν όρθια παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που δέχονται.
Σε μια προσπάθεια να κρατηθεί όρθιο το σύστημα, συνεπικουρούν στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και ιδιωτική θεραπευτήρια ενώ στα σχέδια είναι να αξιοποιηθούν ακόμα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία ή ακόμα και να μετατραπεί ο συνεδριακός χώρος του Βελλίδειου σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι υψηλοί αριθμοί θα συνεχιστούν καθ’όλη τη διάρκεια και της επόμενης εβδομάδας και για αυτό επισημαίνουν ότι οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Υπό αυτά τα δεδομένα και σε μια ακόμα προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά και η ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού, τίθεται από σήμερα 13/11 σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναστολή λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα 16/11.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 66.637 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 959.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 13/11 στις ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις εξελίξεις που αφορούν την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Νikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,53%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,86%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,05% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε ανοδικά στο +0,74%
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα επικρατεί σήμερα 13/11 με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις θετικές εξελίξεις για την ανάπτυξη των εμβολίων, ωστόσο ανησυχούν για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην ανάκαμψη.
Με ρυθμό 12,6% ανέκαμψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ΄τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, καθώς επανήλθε η οικονομική δραστηριότητα, μετά την κατάρρευση που προκάλεσε το lockdown στο β΄τρίμηνο του έτους.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 4,4%.
Οι αναλυτές ανέμεναν το ΑΕΠ στο +12,7% σε επίπεδο τριμήνου και στο -4,3% σε ετήσια βάση.
Σε επίπεδο ΕΕ το ΑΕΠ ανέκαμψε με ρυθμό +11,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι στο β΄τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 11,8% στην Ευρωζώνη και 11,4% στην ΕΕ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,80% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,20% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,65%, ο S&P στο +0,70%, ο Nasdaq στο +0,35% και το ETF GREC στο +0,80% στα 20,32 δολ.
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και την Πειραιώς να κλείνει με τις μεγαλύτερες απώλειες..
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2150 ευρώ, με πτώση -2,8% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ.. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5460 ευρώ, με πτώση -2,57%, με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 843 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7054 ευρώ, με πτώση -3,37% με όγκο 3,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3932 ευρώ, με άνοδο +0,15% με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,55 ευρώ, με άνοδο +1,85% και με κεφαλαιοποίηση 245 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1628 ευρώ, με πτώση -0,73% και όγκο 60 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 75 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,36 ευρώ, με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Viohalco +10,53%
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Viohlaco +10,53% και ακολούθησαν Τιτάνας και Sarantis +2,83%.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Jumbo, Motor Oil και ΕΛΠΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 24,47 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση στα 9,06 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,16 ευρώ, με άνοδο +0,91% και αποτίμηση 5,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,55 ευρώ, με πτώση -0,80% και αποτίμηση 1,29 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,26 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 524 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,49 ευρώ, με πτώση -0,12% και αποτίμηση 2,90 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με άνοδο +3,42% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,82 ευρώ, με πτώση -2,63% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,5850 ευρώ, με πτώση -4,15% και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,90 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με πτώση -4,15% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,01 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 747 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,70 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 192 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0274 ευρώ, με πτώση -2,14% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,75%
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων ΄πως και στην στην ιταλική αγορά ομολόγων
Η αγορά συντηρείται στα υψηλά καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ αλλά και μετά την ανακοίνωση της Pfizer/Biontech ότι το εμβόλιο τους είναι κατά 90% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,75% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,62%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,80% με το αμερικανικό 10ετές 0,89% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,74% με απόδοση αγοράς 0,75% και απόδοση πώλησης 0,73%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 9 Νοεμβρίου με απόδοση 0,747%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,099% σημειώθηκε στις 9 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης από 135 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,19% ή 119 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, με την Ιταλία 0,62%
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα για το πειραματικό εμβόλιο, που αναπτύσσουν η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Νοεμβρίου 2020 στο 0,62%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/11/2020 στο -0,56% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,052% να σημειώνεται στις 9 Nοεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,10% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,62% και με ιστορικό χαμηλό 0,572% στις 9 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,24%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,235%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών