Ο Γενικός Δείκτης στις 736 μονάδες στα υψηλά 9μήνου με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 4/3 (770,54 μον.)
(upd16)Συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 736 μονάδες, με ισχυρές στηρίξεις από μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25, όπως ΟΠΑΠ +6,75%, ΔΕΗ +5,31%, Aegean +5,25%, Eλλάκτωρας +4,52%...ενώ στις τράπεζες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν Εθνική +4,11% και Eurobank +3,79%.
Ο τζίρος και ό όγκος συναλλαγών έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα και ενισχύθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 736 μονάδες, με ορατές τις 740 μονάδες ενώ ακολουθούν οι 765 μονάδες και με εβδομαδιάια κέρδη +5,31%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην ισχυρή αντίσταση των 400 μονάδων και με εβδομαδιάια κέρδη +7,44%.
H μετοχή του ΟΠΑΠ βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς η διοίκηση της εταιρείας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ανάφερε πως πλέον υλοποιεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις με το δημόσιο να έχει συμμετοχή 5% στα καθαρά έσοδα προ εισφορών αντί 35% ενώ με αυτήν την εξέλιξη η τιμή της θα μπορούσε να βελτιωθεί έως και 2 ευρώ ανά μετοχή.
Η παραπάνω εξέλιξη θα απελευθερώσει μεγάλα κεφάλαια, βελτιώνει την λειτουργική κερδοφορία και ελεύθερες ταμειακές ροές.
Επίσης, ξεχώρισε η MIG με κέρδη +7,71% καθώς το CVC Capital Partners επιβεβαίωσε την προσφορά των 175 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι χθες 26/11, παρά την μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της MIG τελικώς δεν πήρε απόφαση για την προσφορά του αμερικανικού fund CVC για την Vivartia.
Η πρόταση του CVC δεν αποσύρεται παραμένει στο τραπέζι και συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς αξιολόγησης.
Σε «Β» -από «Β-»- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ η Standard & Poor’s Global Ratings, επικαλούμενη την προσδοκία ότι η στρατηγική επανατοποθέτηση και οι βελτιωμένες βασικές αρχές της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν μεταμορφώσει την ανταγωνιστική θέση της εταιρείας, μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Στα €136 εκατ. ανήλθε το προσαρμοσμένο EBITDA* του Ομίλου Ελλάκτωρα στο 9μηνο 2020 έναντι €151 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, με τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου 2020 να σημειώνουν βελτίωση σε όλους του κλάδους έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ενώ την Δευτέρα 30/11 τελευταία ημέρα του μήνα, έχει να αντιμετωπίσει την αναδιάρθρωση των δείκτων του MSCI
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI υποβαθμίστηκε η Μotor Oil στον δείκτη των Small Caps, προστέθηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και αφαιρέθηκε η ΕΧΑΕ. Στον δείκτη MSCI Standard Greece απέμειναν μόνο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo με τις αλλαγές να ισχύουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου
Εν τω μεταξύ, θα φανεί αν η τελευταία ανοδική κίνηση δεν είναι άλλο από κινήσεις ωραιοποίησης για το κλείσιμο των "βιβλίων" των ξένων χαρτοφυλακίων, η οποία παραδοσιακά λαμβάνει χώρα με την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου.
Από την άλλη, οι ελπίδες για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, παρά την έξαρση των κρουσμάτων, διατηρούν την ανοδική τάση ενώ απαραίτητη προυπόθεση είναι να διατηρηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα σε υψηλά επίπεδα.
Στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν Εθνική +4,11% και Eurobank +3,79% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,09% και Alpha Bank +0,85%
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο ΟΠΑΠ +6,75% και ακολούθησαν ΔΕΗ +5,31%, Aegean +5,25%, Eλλάκτωρας +4,52% ... ενώ oι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Motor Oil -4%
Κάτω από το όριο της ενημέρωσης των short θέσεων, το 0,50%, είναι πλέον η ανοιχτή θέση του Millennium International Management, το οποίο βρισκόταν με 0,51% στη Motor Oil.
Πλέον, μόνο το Lansdowne Partners έχει μείνει με μεγάλες short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς είναι short στην Πειραιώς, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank και Cairo Mezz.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 27/11 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,65% - με ιστορικό χαμηλό στις 18/11 στο 0,621% - και το ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,57% - με ιστορικό χαμηλό στις 25/11 στο 0,554% - και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 113 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,62% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,33%.
Λίγο πρίν τις 13:00 περιορίστηκαν τα κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips και με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες στα πλαίσια κατοχύρωσηςε κερδών ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,48% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,07%
Λίγο μετά τις 16:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στα μη τραπεζικά blue chipς, όπως ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρας, ΔΕΗ ....και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,45%.
Στις δημοπρασίες, ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +2,73%με την Εθνική και Alpha Bank στο υψηλό της ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,33% στις 736 μονάδες έχοντας υψηλό στις 737,45 μονάδες και χαμηλό 726,43 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 48,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 28,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,3 εκατ. ευρώ και όγκου 422 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 676 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 372 χιλ. τεμάχια αξίας 3,59 εκατ.. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 736 μονάδες, με πρώτη αντίσταση στις 740 μονάδες και ακολουθούν οι 765 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 715-710 μονάδες και ακολουθούν οι 700 και οι 680 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 400 μονάδων και ακολουθούν οι 420 και οι 445 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 375 μονάδες και ακολουθούν οι 350 και 335 -325 μονάδες
Ο συνδυασμός κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες θα είναι η μεγάλη θετική είδηση της αγοράς τους επόμενoυς μήνες
Για τις διοικήσεις των τραπεζών η τρέχουσα περίοδος θα αποδειχθεί πολύ σημαντική όχι μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου που προωθείται μέσω του Ηρακλή και του Ηρακλή 2, για τα προβληματικά δάνεια.
Ο Ηρακλής αποδείχθηκε πολύ καλή πρόταση για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.
Το ελληνικό κράτος με εγγυήσεις 22-24 δισεκ. 12 δισεκ. από τον Ηρακλή και άλλα 12 δισεκ. από τον Ηρακλή 2 θα στηρίξει τις τράπεζες ώστε να μηδενίσουν τα προβληματικά τους δάνεια, θα είναι ένας πραγματικός άθλος.
Όμως στην προσπάθεια αυτού του άθλου θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια και το ερώτημα είναι πόσα κεφάλαια υπάρχουν... για αυξήσεις κεφαλαίου.
Λύση και απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει η κυβέρνηση με τον νόμο που σχεδιάζει ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που εκπροσωπεί το δημόσιο και κατέχει μετοχές τραπεζών να μπορεί να συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Κρατικά κεφάλαια σημαίνει με παλαιούς όρους state aid δηλαδή κρατική βοήθεια αλλά εν μέσω κρίσης κορωνοιού αυτό το εμπόδιο μπορεί και πρέπει να ξεπεραστεί από την DGcomp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Στο παρελθόν state aid θα σήμαινε ενεργοποίηση της BRRD της οδηγίας - πλέον νόμος - για το resolution δηλαδή την εξυγίανση με εμπλοκή ομολογιούχων και καταθετών bail in.
Στην τρέχουσα συγκυρία αυτά έχουν παγώσει.
Με βάση τα ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες στην Πειραιώς θα κατέχει 61,34%, στην Εθνική 40,3%, στην Alpha 11% και στην Eurobank 1,34%, το ελληνικό δημόσιο μπορεί πιο εύκολα να συμμετάσχει στις ΑΜΚ της Πειραιώς και Εθνικής και όχι π.χ. της Eurobank.
Η Eurobank θα πρέπει να βρει μόνης της ιδιωτικά κεφάλαια.
Με βάση κάποιες παραδοχές με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να μηδενίσει τα NPEs, να δημιουργήσει ξανά κεφαλαιακά μαξιλάρια – capital buffers – και να διαθέτει υψηλά SREP δηλαδή ελάχιστους συνολικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να αναζητήσουν 6-7 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Λόγω της κρίσης του κορωνοιού ανοίγεται μια ευκαιρία να συνδυαστούν κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, το κράτος να κάνει μουαγέν και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, οι ιδιώτες να κάνουν μουαγέν γνωρίζοντας ότι θα τους παραδοθούν οι τράπεζες πλήρως εξυγιασμένες κατά την φάση της ιδιωτικοποίησης όταν θα πραγματοποιηθούν placement διάθεση πακέτων μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της MIG με το CVC για την πώληση της Vivartia
Παρά την μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Marfin Investment Group τελικώς δεν πήρε απόφαση για την προσφορά του αμερικανικού fund CVC για την Vivartia.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της MIG θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόταση του CVC και προσεχώς θα συγκαλέσει εκ νέου διοικητικό συμβούλιο για να επαναξιολογήσει τα δεδομένα και εφόσον υπάρξει κάποια συμφωνία θα προβεί σε ανακοινώσεις.
Σε ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές αναφέρει ότι αξιολογήθηκε η πρόταση του CVC για 175 εκατ για την Vivartia αλλά δεν πάρθηκε απόφαση καθώς ακόμη αξιολογούνται τα δεδομένα.
Πρακτικά δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη αλλά η πρόταση του CVC δεν αποσύρεται παραμένει στο τραπέζι και συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς αξιολόγησης.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θέλουν το deal μεταξύ της MIG και του CVC για την Vivartia.
Φαίνεται ότι υπάρχουν τα εξής δεδομένα
1)Ορισμένοι υποστηρίζουν το deal του CVC με την Vivartia και μεταξύ αυτών ένθερμοι υποστηρικτές είναι οι τράπεζες
2)Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι η προσφορά του CVC είναι χαμηλή καθώς μόνο ο Μπάρμπα Στάθης αξίζει 130-140 εκατ.
3)Φαίνεται ότι και στην Πειραιώς που είναι βασικός μέτοχος με 31% στην MIG και βασικός δανειστής, υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις αν και το deal η Πειραιώς το εγκρίνει.
4)Η πρόταση του CVC δεν αποσύρεται, παραμένει στο τραπέζι και η MIG θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό fund CVC Partners έχει καταθέσει στην MIG πρόταση για την εξαγορά του 100% της Vivartia.
Το τίμημα έχει οριστεί σε 175 εκατ τα οποία μεταφέρονται στην MIG και από εκεί θα κατευθυνθούν για να μειώσουν τον δανεισμό της στην Πειραιώς.
Υπολογίζεται ότι στην Πειραιώς θα καταλήξουν περίπου 155 ή 165 εκατ ευρώ.
Η επικαιρότητα
Εντός των επόμενων εβδομάδων και σε κάθε περίπτωση πριν τα τέλη του 2020 αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ, ΕΕ και Μ. Βρετανία, τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση ζητά από την αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο πάντως έχουν εκφραστεί προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα του.
Σε δηλώσεις του ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock υποστήριξε πως ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Προϊόντων Υγείας (MHRA) αφενός να εξετάσει το εμβόλιο της AstraZeneca για το αν τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, προκειμένου αυτό να διατεθεί στην αγορά αφετέρου να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.
Η AstraZeneca σκοπεύει έως τα τέλη Δεκεμβρίου να διαθέσει 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της με τη βρετανική κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει στη διάθεση του εμβολίου πριν τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός με αφορμή τη δοσολογία και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την AstraZeneca να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε μια νέα παγκόσμια κλινική δοκιμή προκειμένου να καταλήξει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Πέρα όμως από το εμβόλιο της AstraZeneca, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ή το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι θα έχουν λάβει έγκριση τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, με τους πρώτους εμβολιασμούς σε ΗΠΑ και ΕΕ να θεωρούνται δεδομένοι πριν τα τέλη του 2020.
Και ενώ τα κράτη σχεδιάζουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, αναμένοντας τις πρώτες δόσεις, η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ταχύτατα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 61.104.906 και οι νεκροί σε 1.434.509.
Σήμερα 27 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου πολύ κρίσιμες συσκέψεις με τηλεδιάσκεψη σχετικά με την πορεία της πανδημίας και κυρίως με το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο αποτελεί το πιο κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η πρώτη σύσκεψη θα γίνει μεταξύ του Πρωθυπουργού, των στενών συνεργατών του, των αρμόδιων υπουργών σχετικά με το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Η δεύτερη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με το οικονομικό επιτελείο όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί σχετικά με την αντιμετώπιση της κλειστής αγοράς και θα συζητηθεί το πακέτο στήριξης για Δεκέμβριο (αποζημίωση, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.α).
Μεγάλο ζητούμενο, ωστόσο, είναι το μεγάλο ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς, κυρίως τώρα που ξεκινάει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων.
Μέχρι τα έως τώρα δεδομένα, το μόνο σίγουρο είναι ότι στις 7/12 – και εφόσον έχουμε συνεχή μείωση κρουσμάτων - θα ανοίξουν τα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία της χώρας ενώ το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ξεκινήσει την επαναλειτουργία του από τις 15 Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας είναι πραγματικά σε οριακό σημείο.
Πολλά νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας έχουν ήδη κορεστεί, κάτι άλλο που αποδεικνύουν και οι χθεσινές πρώτες αεροδιακομιδές από νοσοκομείο της Καβάλας – αφορούσαν ωστόσο ασθενείς από τη Δράμα, όπου το νοσοκομείο είναι ασφυκτικά γεμάτο από ασθενείς με covid – προς την Αθήνα, ενώ συνεχείς είναι οι αναφορές για έλλειψη σε εξοπλισμό και υποδομές, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της παροχής οξυγόνου στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 99.306, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.018 θάνατοι.
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 27/11 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,40%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,14%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,49%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,26%
Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπια άνοδος καταγράφεται σήμερα 27/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να μονοπωλεί η ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς επικρατεί προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,45%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10% .
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P στο +0,35%, ο Nasdaq στο +1% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +3,52% ( 23,39 δολ.)
Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Με κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες με τον Τραπεζικό δείκτη στο υψηλό της ημέρας και με την Εθνική και Eurobank να ξεχωρίζουν ανοδικά.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,52 ευρώ, με άνοδο +4,11% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7110 ευρώ, με άνοδο +0,85%, με όγκο 10,4 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,11 ευρώ, με άνοδο +1,09% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 485 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4979 ευρώ, με άνοδο +3,79% με όγκο 10,6 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,65 ευρώ, με άνοδο +3,17% και με κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, με άνοδο +0,93% και όγκο 429 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,20 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.
Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ +6,75%
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Aegean, Ελλάκτωρας, ΓΕΚΤΕΡΝΑ...
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Motor Oil, Sarantis, Viohalco.
H Coca Cola έκλεισε στα 24,38 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση στα 9,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,66 ευρώ, με άνοδο +0,29% και αποτίμηση 6,42 δισ.ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,8450 ευρώ, με άνοδο +5,31% και αποτίμηση 1,59 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,45 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,65 ευρώ, με άνοδο +6,75% και αποτίμηση 3,29 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,60 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,59 ευρώ, με άνοδο +2,38% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,80 ευρώ, με πτώση -4% και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,80 ευρώ, με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,87 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,86 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 731 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,98 ευρώ, με άνοδο +2,31% και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0377 ευρώ, με άνοδο +7,71% και κεφαλαιοποίηση 35 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,65%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 27/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά ομολόγων
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε στις 18/11 σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,621% καθώς οι τιμές τεχνηέντως διαμορφώνονται λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ αλλά και μετά την ανακοινώσεις από την Moderna και την Pfizer/Biontech για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,65% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,57%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,66% με το αμερικανικό 10ετές 0,86% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 64 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,66% και απόδοση πώλησης 0,64%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 18 Νοεμβρίου με απόδοση 0,621%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,00% σημειώθηκε στις 18 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης από 123 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,13% ή 113 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 27/11 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα για το εμβόλιο, που αναπτύσσουν η Moderna, Pfizer –BioNTech, Astrazaneca ……
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 27 Νοεμβρίου 2020 στο 0,56%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/11/2020 στο -0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,01% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,001% να σημειώνεται στις 26 Nοεμβρίου 2020 .
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,06% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,57% και με ιστορικό χαμηλό 0,554% στις 25 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020 στο 0,183%.
www.bankingnews.gr
Ο τζίρος και ό όγκος συναλλαγών έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα και ενισχύθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 736 μονάδες, με ορατές τις 740 μονάδες ενώ ακολουθούν οι 765 μονάδες και με εβδομαδιάια κέρδη +5,31%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην ισχυρή αντίσταση των 400 μονάδων και με εβδομαδιάια κέρδη +7,44%.
H μετοχή του ΟΠΑΠ βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς η διοίκηση της εταιρείας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ανάφερε πως πλέον υλοποιεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις με το δημόσιο να έχει συμμετοχή 5% στα καθαρά έσοδα προ εισφορών αντί 35% ενώ με αυτήν την εξέλιξη η τιμή της θα μπορούσε να βελτιωθεί έως και 2 ευρώ ανά μετοχή.
Η παραπάνω εξέλιξη θα απελευθερώσει μεγάλα κεφάλαια, βελτιώνει την λειτουργική κερδοφορία και ελεύθερες ταμειακές ροές.
Επίσης, ξεχώρισε η MIG με κέρδη +7,71% καθώς το CVC Capital Partners επιβεβαίωσε την προσφορά των 175 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι χθες 26/11, παρά την μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της MIG τελικώς δεν πήρε απόφαση για την προσφορά του αμερικανικού fund CVC για την Vivartia.
Η πρόταση του CVC δεν αποσύρεται παραμένει στο τραπέζι και συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς αξιολόγησης.
Σε «Β» -από «Β-»- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ η Standard & Poor’s Global Ratings, επικαλούμενη την προσδοκία ότι η στρατηγική επανατοποθέτηση και οι βελτιωμένες βασικές αρχές της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν μεταμορφώσει την ανταγωνιστική θέση της εταιρείας, μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Στα €136 εκατ. ανήλθε το προσαρμοσμένο EBITDA* του Ομίλου Ελλάκτωρα στο 9μηνο 2020 έναντι €151 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, με τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου 2020 να σημειώνουν βελτίωση σε όλους του κλάδους έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ενώ την Δευτέρα 30/11 τελευταία ημέρα του μήνα, έχει να αντιμετωπίσει την αναδιάρθρωση των δείκτων του MSCI
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI υποβαθμίστηκε η Μotor Oil στον δείκτη των Small Caps, προστέθηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και αφαιρέθηκε η ΕΧΑΕ. Στον δείκτη MSCI Standard Greece απέμειναν μόνο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo με τις αλλαγές να ισχύουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου
Εν τω μεταξύ, θα φανεί αν η τελευταία ανοδική κίνηση δεν είναι άλλο από κινήσεις ωραιοποίησης για το κλείσιμο των "βιβλίων" των ξένων χαρτοφυλακίων, η οποία παραδοσιακά λαμβάνει χώρα με την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου.
Από την άλλη, οι ελπίδες για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, παρά την έξαρση των κρουσμάτων, διατηρούν την ανοδική τάση ενώ απαραίτητη προυπόθεση είναι να διατηρηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα σε υψηλά επίπεδα.
Στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν Εθνική +4,11% και Eurobank +3,79% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,09% και Alpha Bank +0,85%
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο ΟΠΑΠ +6,75% και ακολούθησαν ΔΕΗ +5,31%, Aegean +5,25%, Eλλάκτωρας +4,52% ... ενώ oι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Motor Oil -4%
Κάτω από το όριο της ενημέρωσης των short θέσεων, το 0,50%, είναι πλέον η ανοιχτή θέση του Millennium International Management, το οποίο βρισκόταν με 0,51% στη Motor Oil.
Πλέον, μόνο το Lansdowne Partners έχει μείνει με μεγάλες short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς είναι short στην Πειραιώς, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank και Cairo Mezz.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 27/11 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,65% - με ιστορικό χαμηλό στις 18/11 στο 0,621% - και το ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,57% - με ιστορικό χαμηλό στις 25/11 στο 0,554% - και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 113 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,62% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,33%.
Λίγο πρίν τις 13:00 περιορίστηκαν τα κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips και με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες στα πλαίσια κατοχύρωσηςε κερδών ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,48% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,07%
Λίγο μετά τις 16:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στα μη τραπεζικά blue chipς, όπως ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρας, ΔΕΗ ....και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,45%.
Στις δημοπρασίες, ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +2,73%με την Εθνική και Alpha Bank στο υψηλό της ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,33% στις 736 μονάδες έχοντας υψηλό στις 737,45 μονάδες και χαμηλό 726,43 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 48,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 28,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,3 εκατ. ευρώ και όγκου 422 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 676 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 372 χιλ. τεμάχια αξίας 3,59 εκατ.. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 736 μονάδες, με πρώτη αντίσταση στις 740 μονάδες και ακολουθούν οι 765 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 715-710 μονάδες και ακολουθούν οι 700 και οι 680 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 400 μονάδων και ακολουθούν οι 420 και οι 445 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 375 μονάδες και ακολουθούν οι 350 και 335 -325 μονάδες
Ο συνδυασμός κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες θα είναι η μεγάλη θετική είδηση της αγοράς τους επόμενoυς μήνες
Για τις διοικήσεις των τραπεζών η τρέχουσα περίοδος θα αποδειχθεί πολύ σημαντική όχι μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου που προωθείται μέσω του Ηρακλή και του Ηρακλή 2, για τα προβληματικά δάνεια.
Ο Ηρακλής αποδείχθηκε πολύ καλή πρόταση για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.
Το ελληνικό κράτος με εγγυήσεις 22-24 δισεκ. 12 δισεκ. από τον Ηρακλή και άλλα 12 δισεκ. από τον Ηρακλή 2 θα στηρίξει τις τράπεζες ώστε να μηδενίσουν τα προβληματικά τους δάνεια, θα είναι ένας πραγματικός άθλος.
Όμως στην προσπάθεια αυτού του άθλου θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια και το ερώτημα είναι πόσα κεφάλαια υπάρχουν... για αυξήσεις κεφαλαίου.
Λύση και απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει η κυβέρνηση με τον νόμο που σχεδιάζει ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που εκπροσωπεί το δημόσιο και κατέχει μετοχές τραπεζών να μπορεί να συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Κρατικά κεφάλαια σημαίνει με παλαιούς όρους state aid δηλαδή κρατική βοήθεια αλλά εν μέσω κρίσης κορωνοιού αυτό το εμπόδιο μπορεί και πρέπει να ξεπεραστεί από την DGcomp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Στο παρελθόν state aid θα σήμαινε ενεργοποίηση της BRRD της οδηγίας - πλέον νόμος - για το resolution δηλαδή την εξυγίανση με εμπλοκή ομολογιούχων και καταθετών bail in.
Στην τρέχουσα συγκυρία αυτά έχουν παγώσει.
Με βάση τα ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες στην Πειραιώς θα κατέχει 61,34%, στην Εθνική 40,3%, στην Alpha 11% και στην Eurobank 1,34%, το ελληνικό δημόσιο μπορεί πιο εύκολα να συμμετάσχει στις ΑΜΚ της Πειραιώς και Εθνικής και όχι π.χ. της Eurobank.
Η Eurobank θα πρέπει να βρει μόνης της ιδιωτικά κεφάλαια.
Με βάση κάποιες παραδοχές με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να μηδενίσει τα NPEs, να δημιουργήσει ξανά κεφαλαιακά μαξιλάρια – capital buffers – και να διαθέτει υψηλά SREP δηλαδή ελάχιστους συνολικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να αναζητήσουν 6-7 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Λόγω της κρίσης του κορωνοιού ανοίγεται μια ευκαιρία να συνδυαστούν κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, το κράτος να κάνει μουαγέν και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, οι ιδιώτες να κάνουν μουαγέν γνωρίζοντας ότι θα τους παραδοθούν οι τράπεζες πλήρως εξυγιασμένες κατά την φάση της ιδιωτικοποίησης όταν θα πραγματοποιηθούν placement διάθεση πακέτων μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της MIG με το CVC για την πώληση της Vivartia
Παρά την μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Marfin Investment Group τελικώς δεν πήρε απόφαση για την προσφορά του αμερικανικού fund CVC για την Vivartia.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της MIG θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόταση του CVC και προσεχώς θα συγκαλέσει εκ νέου διοικητικό συμβούλιο για να επαναξιολογήσει τα δεδομένα και εφόσον υπάρξει κάποια συμφωνία θα προβεί σε ανακοινώσεις.
Σε ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές αναφέρει ότι αξιολογήθηκε η πρόταση του CVC για 175 εκατ για την Vivartia αλλά δεν πάρθηκε απόφαση καθώς ακόμη αξιολογούνται τα δεδομένα.
Πρακτικά δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη αλλά η πρόταση του CVC δεν αποσύρεται παραμένει στο τραπέζι και συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς αξιολόγησης.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θέλουν το deal μεταξύ της MIG και του CVC για την Vivartia.
Φαίνεται ότι υπάρχουν τα εξής δεδομένα
1)Ορισμένοι υποστηρίζουν το deal του CVC με την Vivartia και μεταξύ αυτών ένθερμοι υποστηρικτές είναι οι τράπεζες
2)Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι η προσφορά του CVC είναι χαμηλή καθώς μόνο ο Μπάρμπα Στάθης αξίζει 130-140 εκατ.
3)Φαίνεται ότι και στην Πειραιώς που είναι βασικός μέτοχος με 31% στην MIG και βασικός δανειστής, υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις αν και το deal η Πειραιώς το εγκρίνει.
4)Η πρόταση του CVC δεν αποσύρεται, παραμένει στο τραπέζι και η MIG θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό fund CVC Partners έχει καταθέσει στην MIG πρόταση για την εξαγορά του 100% της Vivartia.
Το τίμημα έχει οριστεί σε 175 εκατ τα οποία μεταφέρονται στην MIG και από εκεί θα κατευθυνθούν για να μειώσουν τον δανεισμό της στην Πειραιώς.
Υπολογίζεται ότι στην Πειραιώς θα καταλήξουν περίπου 155 ή 165 εκατ ευρώ.
Η επικαιρότητα
Εντός των επόμενων εβδομάδων και σε κάθε περίπτωση πριν τα τέλη του 2020 αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ, ΕΕ και Μ. Βρετανία, τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση ζητά από την αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο πάντως έχουν εκφραστεί προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα του.
Σε δηλώσεις του ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock υποστήριξε πως ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Προϊόντων Υγείας (MHRA) αφενός να εξετάσει το εμβόλιο της AstraZeneca για το αν τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, προκειμένου αυτό να διατεθεί στην αγορά αφετέρου να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.
Η AstraZeneca σκοπεύει έως τα τέλη Δεκεμβρίου να διαθέσει 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της με τη βρετανική κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει στη διάθεση του εμβολίου πριν τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός με αφορμή τη δοσολογία και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την AstraZeneca να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε μια νέα παγκόσμια κλινική δοκιμή προκειμένου να καταλήξει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Πέρα όμως από το εμβόλιο της AstraZeneca, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ή το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι θα έχουν λάβει έγκριση τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, με τους πρώτους εμβολιασμούς σε ΗΠΑ και ΕΕ να θεωρούνται δεδομένοι πριν τα τέλη του 2020.
Και ενώ τα κράτη σχεδιάζουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, αναμένοντας τις πρώτες δόσεις, η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ταχύτατα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 61.104.906 και οι νεκροί σε 1.434.509.
Σήμερα 27 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου πολύ κρίσιμες συσκέψεις με τηλεδιάσκεψη σχετικά με την πορεία της πανδημίας και κυρίως με το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο αποτελεί το πιο κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η πρώτη σύσκεψη θα γίνει μεταξύ του Πρωθυπουργού, των στενών συνεργατών του, των αρμόδιων υπουργών σχετικά με το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Η δεύτερη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με το οικονομικό επιτελείο όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί σχετικά με την αντιμετώπιση της κλειστής αγοράς και θα συζητηθεί το πακέτο στήριξης για Δεκέμβριο (αποζημίωση, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.α).
Μεγάλο ζητούμενο, ωστόσο, είναι το μεγάλο ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς, κυρίως τώρα που ξεκινάει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων.
Μέχρι τα έως τώρα δεδομένα, το μόνο σίγουρο είναι ότι στις 7/12 – και εφόσον έχουμε συνεχή μείωση κρουσμάτων - θα ανοίξουν τα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία της χώρας ενώ το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ξεκινήσει την επαναλειτουργία του από τις 15 Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας είναι πραγματικά σε οριακό σημείο.
Πολλά νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας έχουν ήδη κορεστεί, κάτι άλλο που αποδεικνύουν και οι χθεσινές πρώτες αεροδιακομιδές από νοσοκομείο της Καβάλας – αφορούσαν ωστόσο ασθενείς από τη Δράμα, όπου το νοσοκομείο είναι ασφυκτικά γεμάτο από ασθενείς με covid – προς την Αθήνα, ενώ συνεχείς είναι οι αναφορές για έλλειψη σε εξοπλισμό και υποδομές, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της παροχής οξυγόνου στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 99.306, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.018 θάνατοι.
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 27/11 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,40%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,14%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,49%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,26%
Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπια άνοδος καταγράφεται σήμερα 27/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να μονοπωλεί η ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς επικρατεί προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,45%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10% .
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P στο +0,35%, ο Nasdaq στο +1% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +3,52% ( 23,39 δολ.)
Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Με κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες με τον Τραπεζικό δείκτη στο υψηλό της ημέρας και με την Εθνική και Eurobank να ξεχωρίζουν ανοδικά.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,52 ευρώ, με άνοδο +4,11% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7110 ευρώ, με άνοδο +0,85%, με όγκο 10,4 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,11 ευρώ, με άνοδο +1,09% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 485 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4979 ευρώ, με άνοδο +3,79% με όγκο 10,6 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,65 ευρώ, με άνοδο +3,17% και με κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, με άνοδο +0,93% και όγκο 429 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,20 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.
Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ +6,75%
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Aegean, Ελλάκτωρας, ΓΕΚΤΕΡΝΑ...
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Motor Oil, Sarantis, Viohalco.
H Coca Cola έκλεισε στα 24,38 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση στα 9,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,66 ευρώ, με άνοδο +0,29% και αποτίμηση 6,42 δισ.ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,8450 ευρώ, με άνοδο +5,31% και αποτίμηση 1,59 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,45 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,65 ευρώ, με άνοδο +6,75% και αποτίμηση 3,29 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,60 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,59 ευρώ, με άνοδο +2,38% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,80 ευρώ, με πτώση -4% και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,80 ευρώ, με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,87 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,86 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 731 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,98 ευρώ, με άνοδο +2,31% και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0377 ευρώ, με άνοδο +7,71% και κεφαλαιοποίηση 35 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,65%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 27/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά ομολόγων
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε στις 18/11 σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,621% καθώς οι τιμές τεχνηέντως διαμορφώνονται λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ αλλά και μετά την ανακοινώσεις από την Moderna και την Pfizer/Biontech για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,65% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,57%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,66% με το αμερικανικό 10ετές 0,86% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 64 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,66% και απόδοση πώλησης 0,64%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 18 Νοεμβρίου με απόδοση 0,621%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,00% σημειώθηκε στις 18 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης από 123 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,13% ή 113 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 27/11 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα για το εμβόλιο, που αναπτύσσουν η Moderna, Pfizer –BioNTech, Astrazaneca ……
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 27 Νοεμβρίου 2020 στο 0,56%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/11/2020 στο -0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,01% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,001% να σημειώνεται στις 26 Nοεμβρίου 2020 .
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,06% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,57% και με ιστορικό χαμηλό 0,554% στις 25 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020 στο 0,183%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών