Με στηρίξεις από τον FTSE 25, η αγορά επαναπροσέγγισε την ισχυρή αντίσταση των 765 μονάδων
(upd16)Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 766 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με στηρίξεις από μετοχές του FTSE 25, όπως ΟΠΑΠ +5,84%, ΔΕΗ +4,58%, Viohalco +3,08%...ενώ στις τράπεζες καταγράφηκαν σημάδια κόπωσης και εύλογα μετά το πρόσφατο ράλι.
Στο επίκεντρο, βρέθηκε ο Ελλάκτωρας με την μετοχή -3,73% με τον μεγαλύτερο όγκο μετά από τις τράπεζες καθώς με εξώδικο αποφάσισε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest να δρομολογήσει εξελίξεις στον Ελλάκτωρα, στον οποίο ελέγχει το 8,5%, από 5,43% μετά και τις τελευταίες αγορές που πραγματοποιεί μέσω του χρηματιστηρίου.
Η Reggeborgh Invest ζητά έκτακτη γενική συνέλευση στον Ελλάκτωρα και αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, εξέλιξη που ωστόσο θεωρείται από τη διοίκηση Καλλιτσάντση του Ελλάκτωρα επιθετική.
Η αγορά σήμερα προσπάθησε να αφομοιώσει τα κεκτημένα, να βρει τις νέες της ισορροπίες και να κατοχυρώσει την ευρύτερη περιοχή των 765 μονάδων, που είναι υψηλά 9 μηνών.
Οι συναλλαγές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων των πακέτων που κάλυψαν το 20% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Ωστόσο, βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα με δέκα συνεχόμενες συνεδριάσεις με σωρευτικά κέρδη άνω +10% και τον μήνα Νοέμβριο με κέρδη +34% οπότε ήταν φυσιολογική η αρχική διόρθωση στα πλαίσια κατοχύρωσης κερδών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 766 μονάδες πλησίον στην ισχυρή αντίσταση των 765 μονάδων ενώ οι 750 μονάδες αποτελούν ισχυρή στήριξη.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 445 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 455 - 460 μονάδες και ισχυρή στήριξη τις 400 μονάδες..
Το ελληνικό χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες που είναι ο πυρήνας της οικονομίας αλλά και η κινητήριος δύναμη του ελληνικού χρηματιστηρίου ξέφυγε από τις 550 μονάδες και έφθασε στις 765 μονάδες.
Οι επενδυτές προεξοφλούν τις θετικές εξελίξεις για την πανδημία καθώς ξεκινά ο εμβολιασμός για τον COVID 19 ενώ θετικά επιδρά το γεγονός ότι οι τράπεζες το 2021 θα συνεχίσουν την πολιτική εξυγίανσης τους προχωρώντας σε τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων…
Οι τράπεζες το 2021 εντασσόμενες στον Ηρακλή 2 που θα ξεκινήσει από Μάιο 2021 και θα ολοκληρωθεί έως μέσα του 2022 οδηγούν στον σχεδόν μηδενισμό των προβληματικών δανείων των τραπεζών, χωρίς να προσμετρώνται τα νέα NPEs που υπολογίζονται 6 με 10 δισεκ. ευρώ.
Λόγω αυτής της εξυγίανσης θα οδηγηθούν σε νέα μεγάλη μείωση κεφαλαίων γεγονός που θα κληθούν να επαναξιολογήσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κοινώς να εξετάσουν αυξήσεις κεφαλαίου και άλλα κεφαλαιακά εργαλεία.
Το ΤΧΣ με 61,34% στην Πειραιώς, στην Εθνική 40,3%, στην Alpha bank 11% και στην Eurobank 1,34% θα μπορεί να συμμετάσχει στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον σε κάποιες τράπεζες π.χ. στην Eurobank το νόημα είναι περιορισμένο.
Οι τράπεζες το 2021 θα σχεδιάσουν το μέλλον τους στην μετά NPEs εποχή, το 2022 θα έχουν σχεδόν μηδενικά προβληματικά δάνεια μετά από 10-11 χρόνια τραπεζικής καταστροφής.
Όμως μην λησμονούμε οι αυξήσεις κεφαλαίου θα έχουν discount για τον προσδιορισμό των τιμών περίπου 40% όπερ σημαίνει ότι όποια είναι η τιμή της μετοχής… υπολογίστε -40%.
Στις τράπεζες, με οριακά κέρδη έκελισε μόνο η Alpha Bank +0,13% ενώ αμετάβλητες Euroban, Εθνική και Πειραιώς.
Από σήμερα 3/12 η Jumbo διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/12 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,64% - με ιστορικό χαμηλό στις 1/12 στο 0,621% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,58% - με ιστορικό χαμηλό στις 30/11 στο 0,5480% - και με το μεταξύ τους spread στις 6 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 112 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,20% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,11%
Περί τις 11:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank -3,02%...o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,01% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,88%.
Στις δημοπρασίες με αγοραστικές παρεμβάσεις στα μη τραπεζικά blue chips, όπως ΟΠΑΠ +5,84%, ΔΕΗ +4,58% ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +0,97% ενώ σταθεροποιητικά έκλεισε ο Τραπεζικός Δείκτης
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,97% στις 766 μονάδες έχοντας υψηλό στις 766,84 μονάδες και χαμηλό 752,81 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριμβανομένων και των πακέτων..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 18,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 43,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 18,8 εκατ. ευρώ και όγκου 4,4 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,28 εκατ. τεμάχια αξίας 681 χιλ. ευρώ και η Εθνική 898 χιλ. τεμάχια αξίας 2,29 εκατ. ευρώ.
Η Lamda 1,36 εκατ. τεμάχια αξίας 8,79 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 263 χιλ. τεμάχια αξίας 3,7 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 200χ ιλ. τεμάχια αξίας 1,39 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 231 χιλ. τεμάχια αξίας 2,5 εκατ. ευρώ και η ΕΧΑΕ 31 χιλ. τεμάχια αξίας 98 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 766 μονάδες, πλησίον στην ισχυρή αντίσταση των 765 μονάδων και ακολουθούν οι 790 και οι 820 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 750 -740 μονάδες και ακολουθούν οι 720-725 μονάδες και οι 700 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 445 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 455-460 και ακολουθούν οι 490-495 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 400 μονάδες και ακολουθούν οι 375 και οι 350 μονάδες
Τα 32 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ασήμαντη οικονομική στήριξη....
Καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα με τα 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και βεβαίως από τα χρήματα που θα λάβει από το ΕΣΠΑ σχεδόν 72 δισεκ. μπορεί και να αποκτήσει νέο οικονομικό μοντέλο και να γυρίσει σελίδα από την εποχή της ύφεσης και της αποσάθρωσης, από την εποχή της μετριότητας, στην εποχή της νέας οικονομικής πορείας.
Καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι με 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αλλάξει ο ρους της οικονομικής ιστορίας της Ελλάδος.
Η Ελλάδα της επιχειρηματικότητας σε γενικές γραμμές κινείται στα όρια της μετριότητας, υπάρχουν και ενδιαφέρουσες φωτεινές εξαιρέσεις αλλά προσγείωσαν ανώμαλα τις φιλοδοξίες του έλληνα και τον μετέτρεψαν σε μπαρίστα κοινώς καφεντζή.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα δανείστηκε 270 δισεκ. από τα 3 μνημόνια και η Ελλάδα δεν άλλαξε οικονομικό μοντέλο.
Η Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο της εγκρίθηκε δάνειο 80 δισεκ. ευρώ από τα οποία εκταμίευσε τα 52,9 δισεκ.
Η Ελλάδα από το δεύτερο μνημόνιο της εγκρίθηκε δάνειο 144,7 δισεκ. και εκταμίευσε 141,8 δισεκ.
Η Ελλάδα από το τρίτο μνημόνιο της εγκρίθηκε δάνειο 86 δισεκ. και εκταμίευσε 61,9 δισ
Συνολικά δόθηκαν δάνεια στην Ελλάδα 310,7 δισεκ. αλλά η Ελλάδα εκταμίευσε 257 δισεκ.
Εάν σε αυτά υπολογίσουμε και τα δάνεια του ΔΝΤ που έχουν ελαχιστοποιηθεί καθώς αποπληρώνονται καθώς και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δανείστηκε 270 δισεκ. περίπου.
Τα 270 δισεκ. δεν άλλαξαν την Ελλάδα, θα αλλάξουν τα 32 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης;
Προφανώς και όχι είναι η ψευδαίσθηση που καλλιεργείται για λίγους μικροπολιτικής αλλά στην πράξη θα χαθούν απέναντι στο βουνό των χρεών.
Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις γιατί η κοινωνία με την πάροδο των χρόνων θα διαπιστώσει ότι όλο αυτό ήταν φούσκα προσδοκιών όχι πραγματική αλλαγή στην πορεία της Ελλάδος.
Με εξώδικο η Reggeborgh που ελέγχει το 8,5% του Ελλάκτωρα ζητά έκτακτη ΓΣ και διοικητικές αλλαγές, σχεδιάζει επιθετική εξαγορά – Ξεκινά μάχη
Με εξώδικο αποφάσισε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest να δρομολογήσει εξελίξεις στον Ελλάκτωρα, στον οποίο ελέγχει το 8,5%, από 5,43% μετά και τις τελευταίες αγορές που πραγματοποιεί μέσω του χρηματιστηρίου.
Η Reggeborgh Invest ζητά έκτακτη γενική συνέλευση στον Ελλάκτωρα και αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, εξέλιξη που ωστόσο θεωρείται από τη διοίκηση Καλλιτσάντση του Ελλάκτωρα επιθετική.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh ως μέτοχος πάνω από 5% μπορεί να ζητήσει έκτακτη γενική συνέλευση αλλά δεν μπορεί να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο... απαιτείται απόφαση δικαιοσύνης.
Συν τοις άλλοις φαίνεται ότι η Reggeborgh Invest ακολουθεί μια στρατηγική για να ανακόψει το επικείμενο deal του Farallon με το σχήμα των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκο.
Η στρατηγική που έχουν ακολουθήσει οι Ολλανδοί εύλογα προκαλεί αντιδράσεις και η διοίκηση Καλλιτσάντση του Ελλάκτωρα θα ετοιμάσει αντεπίθεση...
Η στάση της Reggeborgh Invest γεννά πολλά ερωτηματικά γιατί ούτε με την διοίκηση Καλλιτσάντση έχει έρθει σε συμφωνία, ούτε με το Farallon.
Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε με απώλειες -3,73% στα 1,65 ευρώ και με αποτίμηση στα 354 εκατ ευρώ.
Όλο αυτό το δαιδαλώδες παζλ σύγκρουσης συμφερόντων δείχνει ότι η Reggeborgh σχεδιάζει με επιθετικό τρόπο να εξαγοράσει τον Ελλάκτωρα, κόντρα στη διοίκηση Καλλιτσάντση και ουσιαστικά επαναλαμβάνεται το σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης που είχε υπάρξει στο παρελθόν με το #Change4Ellaktor.
Η επιθετική κίνηση της Reggeborgh δεν συνάδει με τη μέχρι τώρα στρατηγική που έχει ακολουθήσει στην Ελλάδα και γεννά πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν οι Ολλανδοί να ελέγξουν τον Ελλάκτωρα.
Η πλευρά Καλλιτσάντση προετοιμάζει την αντεπίθεση της και υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα ισχυρό γκρουπ μετόχων που θα εναντιωθούν στις επιθετικές κινήσεις της Reggeborgh.
Η επικαιρότητα
Η αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού έχει αρχίσει στη Μεγάλη Βρετανία, όπου γίνονται και οι πρώτες ασκήσεις προσομοίωσης για το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό το άνευ προηγουμένου εγχείρημα των μαζικών εμβολιασμών από την ερχόμενη εβδομάδα.
Μετά την έγκριση που έδωσε χθες 2/12 η αρμόδια Βρετανική Αρχή στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, η Μ. Βρετανία ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της από τη Δευτέρα 7/12 για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα τέλη του 2020.
Προετοιμασίες γίνονται και στις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν από τα μέσα Δεκεμβρίου, τη στιγμή που στην ΕΕ διατυπώνονται έντονες ενστάσεις για την απόφαση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) να ορίσει την 29η Δεκεμβρίου ως την ημερομηνία, κατά την οποία θα κρίνει εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Και ενώ η ΕΕ «κατηγορεί» τη Μ. Βρετανία ότι έσπευσε να εγκρίνει το εμβόλιο, με τον ΕΜΑ να υποστηρίζει πως θα ακολουθήσει μια πιο μακρά διαδικασία ελέγχου για την ασφάλεια του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, πολλοί Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν εξηγήσεις για το εάν αυτή η «καθυστέρηση» οφείλεται σε επιστημονικούς ή …σε γραφειοκρατικούς λόγους.
Πάντως, όλοι οι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν πως η έναρξη των εμβολιασμών δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει αυτομάτως και το τέλος της επιδημίας, καθώς θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα μέχρι να εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέψει με τη σειρά του να δημιουργηθεί και το περίφημο τείχος ανοσίας που θα «εξαφανίσει» τον ιό.
Έως τότε, τονίζεται πως θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας (χρήση μασκών, τήρηση αποστάσεων, υγιεινή χεριών) καθώς και ότι θα πρέπει να μείνουν σε ισχύ αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται και σήμερα.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 64.683.202 και οι νεκροί σε 1.496.055
Στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για άρση των περιοριστικών μέτρων και του lockdown είναι πραγματικά στον αέρα καθώς το β΄ κύμα της επιδημίας επιμένει και δεν υποχωρεί με την ταχύτητα και με το ρυθμό που ανέμεναν οι ειδικοί επιστήμονες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, όπως και αναμενόταν, αν και δεν αποκλείεται αυτό να παραταθεί ακόμα και έως τις 21/12, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βελτιωθούν ραγδαία την επόμενη εβδομάδα.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, οι οποίες θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 7/12.
H κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι ο οδικός χάρτης των περιορισμών είναι επί της ουσίας ασκήσεις επί χάρτου που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.
Για αυτό άλλωστε και από την κυβέρνηση έχουν σταματήσει να κάνουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και να αναφέρονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση της με το που θα ανάψουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι, να προχωρήσει αφενός στο άνοιγμα των σχολείων και αφετέρου στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και ιδίως των καταστημάτων με τα εποχικά είδη.
Πάντως, όλα δείχνουν πως το άνοιγμα των σχολείων πηγαίνει μετά τις γιορτές, αν και το θέμα παραμένει ανοιχτό, ενώ πιο πιθανό είναι να ανοίξει – έστω και με αυστηρούς περιορισμούς – το λιανεμπόριο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σε κάθε περίπτωση, οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα προκειμένου να αναλύσουν τα τελευταία δεδομένα από την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα ενημερώσουν και τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 109.655, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.606 θάνατοι.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ήπιες ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 3/12 στις ασιατικές αγορές, εν μέσω αβεβαιότητας για το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης στις ΗΠΑ, καθώς και τις πληφορορίες ότι η κυβέρνηση Trump ετοιμάζεται να βάλει στη «μαύρη λίστα» κινεζικές εταιρείες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,03%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,21%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,73%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,76%
Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Στάση αναμονής καταγράφεται σήμερα 3/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο Brexit και τις εξελίξεις που αφορούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.
Για πιθανή εμπορική συμφωνία Βρετανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες κάνει λόγο το BBC.
Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενδεχόμενο να έχουν κάνει αρκετή πρόοδο για μία εμπορική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε η Laura Kuenssberg, αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ του BBC.
Πάντως χθες Τετάρτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Michel Barnier, δήλωσε στους απεσταλμένους των 27 χωρών-μελών ότι οι διαφορές στις εμπορικές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να υπάρχουν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο διπλωμάτη που ήταν παρών στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση.
Εν τω μεταξύ, μετά από τρεις εβδομάδες απογοητευτικών αυξήσεων, οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας των ΗΠΑ μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα (3/12/2020) σε 712 χιλιάδες συγκριτικά με τις 788 χιλ. της προηγούμενης εβδομάδας (25/11).
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,35%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P στο +0,30%, ο Nasdaq στο +0,45% και το ETF GREC καταγράφει κέρδη +1,03% (25,21 δολ.).
Κόπωση στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Σημάδια κόπωσης καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ στις δημοπρασίες κατάφεραν να κλείσουν σταθεροποιητικά.
Η Εθνική έκλεισει στα 1,80 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,79 ευρώ, με άνοδο +0,13%, με όγκο 8,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1830 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 517 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5350 ευρώ ,αμετάβλητη με όγκο 10,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6460 ευρώ, με άνοδο +0,94% και με κεφαλαιοποίηση 288 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2295 ευρώ, με πτώση -0,65% και όγκο 328 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,38 ευρώ, με άνοδο +1,59% και κεφαλαιοποίηση 306 εκατ. ευρώ.
Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ +6%
Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο ΟΠΑΠ και ακολούθησαν ΔΕΗ, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ο Ελλάκτωρας, και ακολούθησαν ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή..
H Coca Cola έκλεισε στα 24,91 ευρώ, με άνοδο +1,71% και κεφαλαιοποίηση στα 9,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισει στα 14,23 ευρώ, με άνοδο +1,28% και αποτίμηση 6,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,0750 ευρώ, με άνοδο +4,58% και αποτίμηση 1,64 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,63 ευρώ, με άνοδο +1,94% και κεφαλαιοποίηση 610 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,15 ευρώ, με άνοδο +5,84% και αποτίμηση 3,4 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,04 ευρώ, με άνοδο +0,86% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,47 ευρώ, μεπτώση -1,8% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με άνοδο +1,27% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,05 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9050 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,036 ευρώ, με πτώση -2,7% και κεφαλαιοποίηση 34 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά ομολόγων
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε στις 1/12 σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,621% καθώς οι τιμές τεχνηέντως διαμορφώνονται λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ αλλά και μετά την ανακοινώσεις από την Pfizer/Biontech, Moderna, Astrazeneca....για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την έγκριση που έδωσε χθες 2/12 η αρμόδια Βρετανική Αρχή στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech,
Προετοιμασίες γίνονται και στις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν από τα μέσα Δεκεμβρίου, τη στιγμή που στην ΕΕ διατυπώνονται έντονες ενστάσεις για την απόφαση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) να ορίσει την 29η Δεκεμβρίου ως την ημερομηνία, κατά την οποία θα κρίνει εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,64% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,58%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,64% με το αμερικανικό 10ετές 0,94% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 60 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,63% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 1 Δεκεμβρίου με απόδοση 0,621%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,00% σημειώθηκε στις 18 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης από 121 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,12% ή 112 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/12 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα για το εμβόλιο, που αναπτύσσουν η Moderna, Pfizer –BioNTech, Astrazaneca …
Η αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού έχει αρχίσει στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την έγκριση που έδωσε χθες 2/12 η αρμόδια Βρετανική Αρχή στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, η οποία ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της από τη Δευτέρα 7/12 για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα τέλη του 2020.
Προετοιμασίες γίνονται και στις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν από τα μέσα Δεκεμβρίου, τη στιγμή που στην ΕΕ διατυπώνονται έντονες ενστάσεις για την απόφαση του ΕΜΑ να ορίσει την 29η Δεκεμβρίου ως την ημερομηνία, κατά την οποία θα κρίνει εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 3/12 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,58%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/12/2020 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,04% σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,006% στις 30 Nοεμβρίου 2020 .
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,58% και με ιστορικό χαμηλό 0,548% στις 30 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020 στο 0,183%.
www.bankingnews.gr
Στο επίκεντρο, βρέθηκε ο Ελλάκτωρας με την μετοχή -3,73% με τον μεγαλύτερο όγκο μετά από τις τράπεζες καθώς με εξώδικο αποφάσισε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest να δρομολογήσει εξελίξεις στον Ελλάκτωρα, στον οποίο ελέγχει το 8,5%, από 5,43% μετά και τις τελευταίες αγορές που πραγματοποιεί μέσω του χρηματιστηρίου.
Η Reggeborgh Invest ζητά έκτακτη γενική συνέλευση στον Ελλάκτωρα και αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, εξέλιξη που ωστόσο θεωρείται από τη διοίκηση Καλλιτσάντση του Ελλάκτωρα επιθετική.
Η αγορά σήμερα προσπάθησε να αφομοιώσει τα κεκτημένα, να βρει τις νέες της ισορροπίες και να κατοχυρώσει την ευρύτερη περιοχή των 765 μονάδων, που είναι υψηλά 9 μηνών.
Οι συναλλαγές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων των πακέτων που κάλυψαν το 20% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Ωστόσο, βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα με δέκα συνεχόμενες συνεδριάσεις με σωρευτικά κέρδη άνω +10% και τον μήνα Νοέμβριο με κέρδη +34% οπότε ήταν φυσιολογική η αρχική διόρθωση στα πλαίσια κατοχύρωσης κερδών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 766 μονάδες πλησίον στην ισχυρή αντίσταση των 765 μονάδων ενώ οι 750 μονάδες αποτελούν ισχυρή στήριξη.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 445 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 455 - 460 μονάδες και ισχυρή στήριξη τις 400 μονάδες..
Το ελληνικό χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες που είναι ο πυρήνας της οικονομίας αλλά και η κινητήριος δύναμη του ελληνικού χρηματιστηρίου ξέφυγε από τις 550 μονάδες και έφθασε στις 765 μονάδες.
Οι επενδυτές προεξοφλούν τις θετικές εξελίξεις για την πανδημία καθώς ξεκινά ο εμβολιασμός για τον COVID 19 ενώ θετικά επιδρά το γεγονός ότι οι τράπεζες το 2021 θα συνεχίσουν την πολιτική εξυγίανσης τους προχωρώντας σε τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων…
Οι τράπεζες το 2021 εντασσόμενες στον Ηρακλή 2 που θα ξεκινήσει από Μάιο 2021 και θα ολοκληρωθεί έως μέσα του 2022 οδηγούν στον σχεδόν μηδενισμό των προβληματικών δανείων των τραπεζών, χωρίς να προσμετρώνται τα νέα NPEs που υπολογίζονται 6 με 10 δισεκ. ευρώ.
Λόγω αυτής της εξυγίανσης θα οδηγηθούν σε νέα μεγάλη μείωση κεφαλαίων γεγονός που θα κληθούν να επαναξιολογήσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κοινώς να εξετάσουν αυξήσεις κεφαλαίου και άλλα κεφαλαιακά εργαλεία.
Το ΤΧΣ με 61,34% στην Πειραιώς, στην Εθνική 40,3%, στην Alpha bank 11% και στην Eurobank 1,34% θα μπορεί να συμμετάσχει στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον σε κάποιες τράπεζες π.χ. στην Eurobank το νόημα είναι περιορισμένο.
Οι τράπεζες το 2021 θα σχεδιάσουν το μέλλον τους στην μετά NPEs εποχή, το 2022 θα έχουν σχεδόν μηδενικά προβληματικά δάνεια μετά από 10-11 χρόνια τραπεζικής καταστροφής.
Όμως μην λησμονούμε οι αυξήσεις κεφαλαίου θα έχουν discount για τον προσδιορισμό των τιμών περίπου 40% όπερ σημαίνει ότι όποια είναι η τιμή της μετοχής… υπολογίστε -40%.
Στις τράπεζες, με οριακά κέρδη έκελισε μόνο η Alpha Bank +0,13% ενώ αμετάβλητες Euroban, Εθνική και Πειραιώς.
Από σήμερα 3/12 η Jumbo διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/12 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,64% - με ιστορικό χαμηλό στις 1/12 στο 0,621% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,58% - με ιστορικό χαμηλό στις 30/11 στο 0,5480% - και με το μεταξύ τους spread στις 6 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 112 μονάδες - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,20% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,11%
Περί τις 11:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank -3,02%...o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,01% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,88%.
Στις δημοπρασίες με αγοραστικές παρεμβάσεις στα μη τραπεζικά blue chips, όπως ΟΠΑΠ +5,84%, ΔΕΗ +4,58% ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +0,97% ενώ σταθεροποιητικά έκλεισε ο Τραπεζικός Δείκτης
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,97% στις 766 μονάδες έχοντας υψηλό στις 766,84 μονάδες και χαμηλό 752,81 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριμβανομένων και των πακέτων..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 18,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 43,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 18,8 εκατ. ευρώ και όγκου 4,4 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,28 εκατ. τεμάχια αξίας 681 χιλ. ευρώ και η Εθνική 898 χιλ. τεμάχια αξίας 2,29 εκατ. ευρώ.
Η Lamda 1,36 εκατ. τεμάχια αξίας 8,79 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 263 χιλ. τεμάχια αξίας 3,7 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 200χ ιλ. τεμάχια αξίας 1,39 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 231 χιλ. τεμάχια αξίας 2,5 εκατ. ευρώ και η ΕΧΑΕ 31 χιλ. τεμάχια αξίας 98 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 766 μονάδες, πλησίον στην ισχυρή αντίσταση των 765 μονάδων και ακολουθούν οι 790 και οι 820 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 750 -740 μονάδες και ακολουθούν οι 720-725 μονάδες και οι 700 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 445 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 455-460 και ακολουθούν οι 490-495 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 400 μονάδες και ακολουθούν οι 375 και οι 350 μονάδες
Τα 32 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ασήμαντη οικονομική στήριξη....
Καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα με τα 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και βεβαίως από τα χρήματα που θα λάβει από το ΕΣΠΑ σχεδόν 72 δισεκ. μπορεί και να αποκτήσει νέο οικονομικό μοντέλο και να γυρίσει σελίδα από την εποχή της ύφεσης και της αποσάθρωσης, από την εποχή της μετριότητας, στην εποχή της νέας οικονομικής πορείας.
Καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι με 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αλλάξει ο ρους της οικονομικής ιστορίας της Ελλάδος.
Η Ελλάδα της επιχειρηματικότητας σε γενικές γραμμές κινείται στα όρια της μετριότητας, υπάρχουν και ενδιαφέρουσες φωτεινές εξαιρέσεις αλλά προσγείωσαν ανώμαλα τις φιλοδοξίες του έλληνα και τον μετέτρεψαν σε μπαρίστα κοινώς καφεντζή.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα δανείστηκε 270 δισεκ. από τα 3 μνημόνια και η Ελλάδα δεν άλλαξε οικονομικό μοντέλο.
Η Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο της εγκρίθηκε δάνειο 80 δισεκ. ευρώ από τα οποία εκταμίευσε τα 52,9 δισεκ.
Η Ελλάδα από το δεύτερο μνημόνιο της εγκρίθηκε δάνειο 144,7 δισεκ. και εκταμίευσε 141,8 δισεκ.
Η Ελλάδα από το τρίτο μνημόνιο της εγκρίθηκε δάνειο 86 δισεκ. και εκταμίευσε 61,9 δισ
Συνολικά δόθηκαν δάνεια στην Ελλάδα 310,7 δισεκ. αλλά η Ελλάδα εκταμίευσε 257 δισεκ.
Εάν σε αυτά υπολογίσουμε και τα δάνεια του ΔΝΤ που έχουν ελαχιστοποιηθεί καθώς αποπληρώνονται καθώς και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δανείστηκε 270 δισεκ. περίπου.
Τα 270 δισεκ. δεν άλλαξαν την Ελλάδα, θα αλλάξουν τα 32 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης;
Προφανώς και όχι είναι η ψευδαίσθηση που καλλιεργείται για λίγους μικροπολιτικής αλλά στην πράξη θα χαθούν απέναντι στο βουνό των χρεών.
Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις γιατί η κοινωνία με την πάροδο των χρόνων θα διαπιστώσει ότι όλο αυτό ήταν φούσκα προσδοκιών όχι πραγματική αλλαγή στην πορεία της Ελλάδος.
Με εξώδικο η Reggeborgh που ελέγχει το 8,5% του Ελλάκτωρα ζητά έκτακτη ΓΣ και διοικητικές αλλαγές, σχεδιάζει επιθετική εξαγορά – Ξεκινά μάχη
Με εξώδικο αποφάσισε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest να δρομολογήσει εξελίξεις στον Ελλάκτωρα, στον οποίο ελέγχει το 8,5%, από 5,43% μετά και τις τελευταίες αγορές που πραγματοποιεί μέσω του χρηματιστηρίου.
Η Reggeborgh Invest ζητά έκτακτη γενική συνέλευση στον Ελλάκτωρα και αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, εξέλιξη που ωστόσο θεωρείται από τη διοίκηση Καλλιτσάντση του Ελλάκτωρα επιθετική.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh ως μέτοχος πάνω από 5% μπορεί να ζητήσει έκτακτη γενική συνέλευση αλλά δεν μπορεί να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο... απαιτείται απόφαση δικαιοσύνης.
Συν τοις άλλοις φαίνεται ότι η Reggeborgh Invest ακολουθεί μια στρατηγική για να ανακόψει το επικείμενο deal του Farallon με το σχήμα των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκο.
Η στρατηγική που έχουν ακολουθήσει οι Ολλανδοί εύλογα προκαλεί αντιδράσεις και η διοίκηση Καλλιτσάντση του Ελλάκτωρα θα ετοιμάσει αντεπίθεση...
Η στάση της Reggeborgh Invest γεννά πολλά ερωτηματικά γιατί ούτε με την διοίκηση Καλλιτσάντση έχει έρθει σε συμφωνία, ούτε με το Farallon.
Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε με απώλειες -3,73% στα 1,65 ευρώ και με αποτίμηση στα 354 εκατ ευρώ.
Όλο αυτό το δαιδαλώδες παζλ σύγκρουσης συμφερόντων δείχνει ότι η Reggeborgh σχεδιάζει με επιθετικό τρόπο να εξαγοράσει τον Ελλάκτωρα, κόντρα στη διοίκηση Καλλιτσάντση και ουσιαστικά επαναλαμβάνεται το σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης που είχε υπάρξει στο παρελθόν με το #Change4Ellaktor.
Η επιθετική κίνηση της Reggeborgh δεν συνάδει με τη μέχρι τώρα στρατηγική που έχει ακολουθήσει στην Ελλάδα και γεννά πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν οι Ολλανδοί να ελέγξουν τον Ελλάκτωρα.
Η πλευρά Καλλιτσάντση προετοιμάζει την αντεπίθεση της και υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα ισχυρό γκρουπ μετόχων που θα εναντιωθούν στις επιθετικές κινήσεις της Reggeborgh.
Η επικαιρότητα
Η αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού έχει αρχίσει στη Μεγάλη Βρετανία, όπου γίνονται και οι πρώτες ασκήσεις προσομοίωσης για το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό το άνευ προηγουμένου εγχείρημα των μαζικών εμβολιασμών από την ερχόμενη εβδομάδα.
Μετά την έγκριση που έδωσε χθες 2/12 η αρμόδια Βρετανική Αρχή στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, η Μ. Βρετανία ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της από τη Δευτέρα 7/12 για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα τέλη του 2020.
Προετοιμασίες γίνονται και στις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν από τα μέσα Δεκεμβρίου, τη στιγμή που στην ΕΕ διατυπώνονται έντονες ενστάσεις για την απόφαση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) να ορίσει την 29η Δεκεμβρίου ως την ημερομηνία, κατά την οποία θα κρίνει εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Και ενώ η ΕΕ «κατηγορεί» τη Μ. Βρετανία ότι έσπευσε να εγκρίνει το εμβόλιο, με τον ΕΜΑ να υποστηρίζει πως θα ακολουθήσει μια πιο μακρά διαδικασία ελέγχου για την ασφάλεια του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, πολλοί Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν εξηγήσεις για το εάν αυτή η «καθυστέρηση» οφείλεται σε επιστημονικούς ή …σε γραφειοκρατικούς λόγους.
Πάντως, όλοι οι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν πως η έναρξη των εμβολιασμών δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει αυτομάτως και το τέλος της επιδημίας, καθώς θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα μέχρι να εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέψει με τη σειρά του να δημιουργηθεί και το περίφημο τείχος ανοσίας που θα «εξαφανίσει» τον ιό.
Έως τότε, τονίζεται πως θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας (χρήση μασκών, τήρηση αποστάσεων, υγιεινή χεριών) καθώς και ότι θα πρέπει να μείνουν σε ισχύ αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται και σήμερα.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 64.683.202 και οι νεκροί σε 1.496.055
Στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για άρση των περιοριστικών μέτρων και του lockdown είναι πραγματικά στον αέρα καθώς το β΄ κύμα της επιδημίας επιμένει και δεν υποχωρεί με την ταχύτητα και με το ρυθμό που ανέμεναν οι ειδικοί επιστήμονες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, όπως και αναμενόταν, αν και δεν αποκλείεται αυτό να παραταθεί ακόμα και έως τις 21/12, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βελτιωθούν ραγδαία την επόμενη εβδομάδα.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, οι οποίες θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 7/12.
H κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι ο οδικός χάρτης των περιορισμών είναι επί της ουσίας ασκήσεις επί χάρτου που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.
Για αυτό άλλωστε και από την κυβέρνηση έχουν σταματήσει να κάνουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και να αναφέρονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση της με το που θα ανάψουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι, να προχωρήσει αφενός στο άνοιγμα των σχολείων και αφετέρου στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και ιδίως των καταστημάτων με τα εποχικά είδη.
Πάντως, όλα δείχνουν πως το άνοιγμα των σχολείων πηγαίνει μετά τις γιορτές, αν και το θέμα παραμένει ανοιχτό, ενώ πιο πιθανό είναι να ανοίξει – έστω και με αυστηρούς περιορισμούς – το λιανεμπόριο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σε κάθε περίπτωση, οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα προκειμένου να αναλύσουν τα τελευταία δεδομένα από την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα ενημερώσουν και τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 109.655, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.606 θάνατοι.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ήπιες ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 3/12 στις ασιατικές αγορές, εν μέσω αβεβαιότητας για το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης στις ΗΠΑ, καθώς και τις πληφορορίες ότι η κυβέρνηση Trump ετοιμάζεται να βάλει στη «μαύρη λίστα» κινεζικές εταιρείες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,03%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,21%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,73%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,76%
Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Στάση αναμονής καταγράφεται σήμερα 3/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο Brexit και τις εξελίξεις που αφορούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.
Για πιθανή εμπορική συμφωνία Βρετανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες κάνει λόγο το BBC.
Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενδεχόμενο να έχουν κάνει αρκετή πρόοδο για μία εμπορική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε η Laura Kuenssberg, αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ του BBC.
Πάντως χθες Τετάρτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Michel Barnier, δήλωσε στους απεσταλμένους των 27 χωρών-μελών ότι οι διαφορές στις εμπορικές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να υπάρχουν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο διπλωμάτη που ήταν παρών στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση.
Εν τω μεταξύ, μετά από τρεις εβδομάδες απογοητευτικών αυξήσεων, οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας των ΗΠΑ μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα (3/12/2020) σε 712 χιλιάδες συγκριτικά με τις 788 χιλ. της προηγούμενης εβδομάδας (25/11).
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,35%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P στο +0,30%, ο Nasdaq στο +0,45% και το ETF GREC καταγράφει κέρδη +1,03% (25,21 δολ.).
Κόπωση στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Σημάδια κόπωσης καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ στις δημοπρασίες κατάφεραν να κλείσουν σταθεροποιητικά.
Η Εθνική έκλεισει στα 1,80 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,79 ευρώ, με άνοδο +0,13%, με όγκο 8,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1830 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 517 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5350 ευρώ ,αμετάβλητη με όγκο 10,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6460 ευρώ, με άνοδο +0,94% και με κεφαλαιοποίηση 288 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2295 ευρώ, με πτώση -0,65% και όγκο 328 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,38 ευρώ, με άνοδο +1,59% και κεφαλαιοποίηση 306 εκατ. ευρώ.
Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ +6%
Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο ΟΠΑΠ και ακολούθησαν ΔΕΗ, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ο Ελλάκτωρας, και ακολούθησαν ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή..
H Coca Cola έκλεισε στα 24,91 ευρώ, με άνοδο +1,71% και κεφαλαιοποίηση στα 9,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισει στα 14,23 ευρώ, με άνοδο +1,28% και αποτίμηση 6,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,0750 ευρώ, με άνοδο +4,58% και αποτίμηση 1,64 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,63 ευρώ, με άνοδο +1,94% και κεφαλαιοποίηση 610 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,15 ευρώ, με άνοδο +5,84% και αποτίμηση 3,4 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,04 ευρώ, με άνοδο +0,86% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,47 ευρώ, μεπτώση -1,8% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με άνοδο +1,27% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,05 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9050 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,036 ευρώ, με πτώση -2,7% και κεφαλαιοποίηση 34 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά ομολόγων
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε στις 1/12 σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,621% καθώς οι τιμές τεχνηέντως διαμορφώνονται λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ αλλά και μετά την ανακοινώσεις από την Pfizer/Biontech, Moderna, Astrazeneca....για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την έγκριση που έδωσε χθες 2/12 η αρμόδια Βρετανική Αρχή στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech,
Προετοιμασίες γίνονται και στις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν από τα μέσα Δεκεμβρίου, τη στιγμή που στην ΕΕ διατυπώνονται έντονες ενστάσεις για την απόφαση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) να ορίσει την 29η Δεκεμβρίου ως την ημερομηνία, κατά την οποία θα κρίνει εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,64% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,58%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,64% με το αμερικανικό 10ετές 0,94% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 60 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,63% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 1 Δεκεμβρίου με απόδοση 0,621%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,00% σημειώθηκε στις 18 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης από 121 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,12% ή 112 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/12 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα για το εμβόλιο, που αναπτύσσουν η Moderna, Pfizer –BioNTech, Astrazaneca …
Η αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού έχει αρχίσει στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την έγκριση που έδωσε χθες 2/12 η αρμόδια Βρετανική Αρχή στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, η οποία ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της από τη Δευτέρα 7/12 για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα τέλη του 2020.
Προετοιμασίες γίνονται και στις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν από τα μέσα Δεκεμβρίου, τη στιγμή που στην ΕΕ διατυπώνονται έντονες ενστάσεις για την απόφαση του ΕΜΑ να ορίσει την 29η Δεκεμβρίου ως την ημερομηνία, κατά την οποία θα κρίνει εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 3/12 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,58%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/12/2020 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,04% σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,006% στις 30 Nοεμβρίου 2020 .
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,58% και με ιστορικό χαμηλό 0,548% στις 30 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020 στο 0,183%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών