Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο άνθρωπος της Goldman Sachs στην Ιταλία, Mario Monti, έχασε τελικά την εμπιστοσύνη του αμερικανικού οίκου - Η Goldman ξεφόρτωσε τα ιταλικά ομόλογα και άνοιξε μεγάλες θέσεις σε CDS

tags :
Ο άνθρωπος της Goldman Sachs στην Ιταλία, Mario Monti, έχασε τελικά την εμπιστοσύνη του αμερικανικού  οίκου - Η Goldman ξεφόρτωσε  τα ιταλικά ομόλογα και άνοιξε μεγάλες θέσεις σε CDS
Η κρίση εξαπλώνεται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από ότι περίμενε η Angela Merkel όταν τοποθετούσε τον Mario Monti στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, αποκαθηλώνοντας στην ουσία εν μία νυκτί τον προκάτοχο Silvio Berlusconi, ο οποίος της δημιουργούσε προβλήματα στην εφαρμογή του «εμπνευσμένου» σχεδίου της λιτότητας.
Η τοποθέτηση του Mario Monti, του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Goldman Sachs, επικρίθηκε σφόδρα από τους Ευρωπαίους, καθώς, σε συνδυασμό με την ανάληψη των καθηκόντων του Mario Draghi στην ΕΚΤ, ενός ακόμη «παιδιού» της Goldman Sachs, ερμηνεύτηκε ως τη νέα εποχή της αμερικανικής επενδυτικής στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που υποστήριξαν ότι οι κινήσεις της Merkel ήθελαν να δώσουν ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι θα πρέπει να σταματήσει η επίθεση στα ομόλογα εωσότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Πριν όμως κλείσει χρόνο στον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας ο Mario Monti, κι ενώ υπήρξε μία μίνι σύγκρουση με την Καγκελάριο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η ίδια η Goldman Sachs έδειξε τα δόντια της στο «πρώην παιδί» της. Πρόσφατ έγινε γνωστό ότι η GS πούλησε σχεδόν το σύνολο των ιταλικών ομολόγων που κατείχε στα χαρτοφυλάκια της, αφού το δεύτερο τρίμηνο κατείχε μόλις 191 εκατ. δολάρια ιταλικών ομολόγων, κατά 92% χαμηλότερα από αυτά που κατείχε στο πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα, το ίδιο τρίμηνο, αύξησε σημαντικά τις θέσεις της σε παράγωγα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου, δηλαδή CDS, έχοντας πλέον αρνητική έκθεση στη χώρα κατά 977 εκατ. δολάρια, από θετικά κατά 2,4 δις. δολάρια τον Μάρτιο.
Ο Monti ήδη μετρά οκτώ μήνες στην ιταλική πρωθυπουργία, και ήδη πασχίζει να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Ωστόσο, τα προβλήματα της γείτονος Ισπανίας έχουν διογκωθεί επικίνδυνα, με τις αγορές πλέον να έχουν στραφεί στην Ιταλία, αναμένοντας να είναι η επόμενη που θα ζητήσει βοήθεια από τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης.
Ο Monti όμως εμφανίζεται ως άτεγκτος στο ζήτημα της βοήθειας, καθώς δεν θέλει να συνδεθεί με τις κατηγορίες που θέλουν μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό κόστος, να οδηγήσει τη χώρα στο Μνημόνιο. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση παραμένει ψύχραιμη, γεγονός που δείχνει ότι ο Μ. Monti θα επιμείνει στην προσέγγισή του, που περιλαμβάνει περικοπές δαπανών, υψηλούς φόρους και περιορισμένες πωλήσεις ενεργητικών. Μάλιστα, μετά τις διακοπές αναμένεται να δηλώσει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ζητηθεί η βοήθεια της ευρωζώνης.
Ωστόσο δεν χάνει την ευκαιρία να αντιπαρατεθεί με τους πλούσιους της ευρωζώνης, αφού σε πρόσφατη συνέντευξη του, δήλωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η αντιπαράθεση των χωρών του Βορρά με εκείνες του Νότου. «Πρόκειται για ευθεία αντιπαράθεση, με αμοιβαία παράπονα. Είναι κάτι που γεννά μεγάλες ανησυχίες που πρέπει να καταπολεμήσουμε», επισημαίνει στην συνέντευξή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης