Η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, επιδρά θετικά στην επενδυτική ψυχολογία, ωστόσο η αβεβαιότητα συνεχίζεται…..
(upd16)Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 787 μονάδες, με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -4,38%... ενώ οι συναλλαγές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, λόγω και της αργίας στην Wall Street (Martin Luther King Day).
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά ξεχώρισαν ΟΛΠ +2,63% και ΕΥΔΑΠ +2,38% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση Viohalco -2,16% και Jumbo -2,08%..
Η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, επιδρά θετικά στην επενδυτική ψυχολογία, ωστόσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα στο μέτωπο της πανδημίας ενώ απουσιάζουν τόσο οι νέοι καταλύτες όσο και η εισροή νέων κεφαλαίων ώστε να κινηθεί η αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 22/1 καθώς αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch ενώ η πιθανότητα να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της είναι μάλλον απίθανο σενάριο.
Η Ελλάδα ήδη βαθμολογείται σε ΒΒ με σταθερές προοπτικές, ωστόσο δεν θα αποκλειόταν οι προοπτικές να αναβαθμιστούν από ουδέτερες σε θετικές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 787 μονάδες, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 780 – 770 μονάδων και πρώτη αντίσταση τις 800 – 810 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 471 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 470 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 500 - 510 μονάδες.
Στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Πειραιώς -4,38% και ακολούθησε η Alpha Bank -1,97% στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησε η Eurobank -0,69% ενώ οριακά υποχώρησε η Εθνική -0,13%.
Με επίκεντρο την αναμόρφωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ξεκινούν σήμερα 18 Ιανουαρίου 2021 οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς .
Η κυβέρνηση εστιάζει στην αναβάθμιση της λειτουργίας των τραπεζών μέσα από την εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια θέμα που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί αναβάθμιση και της οικονομίας.
Η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να αγγίξει ξανά την επενδυτική βαθμίδα.
Με εξαίρεση τη Eurobank που φέρει δείκτη κόκκινων δανείων 15% , η Alpha Bank έχει διαμορφωμένο δείκτη στο 45% , η Τράπεζα Πειραιώς 45% ενώ στο 29% κινούνται τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής.
Ο Ηρακλής ΙΙ αποτελεί μια minimum προϋπόθεση ώστε η χώρα να δει νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα (σ.σ. στη διετία 2021-2022) από to 2023 που ήταν οι κατ' αρχήν εκτιμήσεις.
Επίσης κυβέρνηση και θεσμοί θα συζητήσουν για όλα τα θέματα που αφορούν το ΤΧΣ με στόχο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που έχει ήδη προχωρήσει.
Η διαπραγμάτευση συνίσταται κυρίως στο αν το ΤΧΣ θα εισέρχεται στις αυξήσεις προκειμένου να υποστηρίξει την προηγούμενη επένδυσή του ή και ως investment banker αλλά και αν θα ισχύουν για το Ταμείο ακριβώς οι ίδιοι όροι που ισχύουν και για τους ιδιώτες επενδυτές και αν ναι, τότε θα είναι απαγορευτικό για το Ταμείο να προχωράει σε επένδυση μεγαλύτερη από το ποσοστό που αντιπροσωπεύει;
Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αν και εσχάτως παρατηρούνται κάποιες πωλήσεις αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκονται πλησίον ιστορικών χαμηλών σε αποδόσεις και ιστορικών υψηλών σε τιμές.
Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι που είναι βασικοί διαπραγματευτές στην δευτερογενή αγορά ομολόγων συστήνουν στο Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να προβεί σε έκδοση 30ετούς ομολόγου ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει μακροπρόθεσμο χρέος, εκμεταλλευόμενη και τα ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια των ομολόγων.
Εάν εκδοθεί 30ετές ομόλογο θα έχει επιτόκιο περίπου 1,30%.
Ο ΟΔΔΗΧ ωστόσο παραδοσιακά κινείται πιο συντηρητικά και δεν αποκλείεται είτε να επιλέξει έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,72% με 0,75% ή σε μια πιο ευέλικτη στρατηγική να εκδώσει 20ετές ομόλογο.
Σήμερα 18/1 καταγράφεται σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 0,68% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,61% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 7 μονάδες βάσης.
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται και το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 98 μονάδες ή 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στις 95 μονάδες βάσης ή 0,95% στις 9 Ιανουαρίου 2021 ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,55% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,10%.
Περί τις 11:00, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Εθνική +1,91%, Alpha Bank +1,83% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό ημέρας +1,29% επιδρωντας με οριακά κέρδη στον Γενικό Δείκτη στο +0,56%.
Λίγο πριν τις 16:00 με εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -3,67% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,33% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,37%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,30% στις 787 μονάδες έχοντας υψηλό στις 794,58 μονάδες και χαμηλό 787,25 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,1 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,16 εκατ. ευρώ και όγκου 95 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Jumbo διακίνησε 77 χιλ. τεμάχια αξίας 1,04 εκατ. ευρώ , ο ΟΠΑΠ 9,7 χιλ. τεμάχια αξίας 109 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 8 χιλ. τεμάχια αξίας 9,2 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 787 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 780 -770 μονάδες, και ακολουθούν οι 750 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 800 - 810 μονάδες και ακολουθούν οι 820 – 830 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 471 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 470 μονάδες και ακολουθούν οι 460 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται στις 500 - 510 μονάδες και ακολουθούν οι 535 -540 μονάδες και οι 550 μονάδες
Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα
Το σχέδιο της Invesco για την ανάπτυξη του ομίλου Ελλάκτωρ απευθύνεται σε όλους τους μετόχους με προτεραιότητα η εξυγίανση, ανάκαμψη και αυτόνομη πορεία του Ελλάκτωρ
Η Invesco έχει τοποθετηθεί στον Ελλάκτωρ στρατηγικά, όχι ευκαιριακά ή κερδοσκοπικά ως ευκαιριακού επενδυτή.
Έχει σχέδιο για την ανάκαμψη του ομίλου και οι υπόλοιποι μέτοχοι πρέπει να αξιολογήσουν και να τοποθετηθούν μόνο επί ενός θέματος, πως ο Ελλάκτωρ θα εξυγιανθεί και ως αυτόνομος όμιλος θα έχει ισχυρή παρουσία στους κλάδους που δραστηριοποιείται και στην οικονομία.
Οι εταιρίες Invesco και Akron Trade ελέγχουν το 25,58% της Ελλάκτωρ ή 54,815 εκατ μετοχές.
Στον αντίποδα ο έτερος διεκδικητής του Ελλάκτωρα η Reggeborgh κατέχει 14,23% των μετοχών ή 30,5 εκατ. μετοχές.
Να σημειωθεί ότι το ολλανδικό fund Reggeborgh έως σήμερα δεν έχει εξασκήσει την option του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% της Ελλάκτωρ.
Κάποιοι που προφανώς αγνοούν την οικονομική επιφάνεια των επιχειρηματιών Καυμένακη και Μπάκου και των εταιριών τους Invesco και Akron Trade θα πουν… πληρώνουν τμηματικά γιατί ίσως έχουν ταμειακά προβλήματα.
Αλλά το σχόλιο αυτό θα το πουν όσοι δεν ξέρουν.
Με οικονομική επιφάνεια που προσεγγίζει το 1 δισεκ. ευρώ και με επιστολή της Εθνικής τράπεζας που επιβεβαιώνει την μεγάλη τους οικονομική επιφάνεια – έχουν φέρει καταθέσεις στην Ελλάδα άνω των 125 εκατ ευρώ – είναι προφανές ότι ΔΕΝ υπάρχει ταμειακό ζήτημα.
Τουναντίον μάλιστα υπάρχει πολύ πλεονάζουσα ρευστότητα.
Γιατί λοιπόν αποφάσισαν να πληρώσουν τις μετοχές της Ελλάκτωρ τμηματικά με πρώτη δόση 26 Ιανουαρίου 2021 ή 25,6 εκατ μετοχές με τιμή τα 1,60 ευρώ = θα πληρώσουν 41 εκατ ευρώ.
Ακολούθως θα πληρώσουν 5 δόσεις για μετοχές 3,33 εκατ κάθε φορά σε μηνιαία βάση ή 5,5 εκατ κάθε μήνα και η τελευταία δόση 30 Ιουλίου 2021 ή 1,835 εκατ μετοχές.
Η Invesco και η Akron Trade των Καυμενάκη και Μπάκου έχουν μια ξεκάθαρη στρατηγική.
Πιστεύουν ότι θα βρεθούν με ποσοστό 33% και θα χρησιμοποιήσουν τα ποσοστά της εταιρίας Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση ως ρυθμιστές του ορίου 33%.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Οι μηνιαίες δόσεις των 3,33 εκατ μετοχών αντιστοιχούν σε 1,55% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Η Invesco και η Akron Trade θεωρούν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν νωρίτερα από άλλους μετόχους το 33% οπότε μαζί με τα ποσοστά που θα κατέχουν προφανώς θα ξεπεράσουν το όριο του 33% οπότε θα προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Η τακτική αγοράς και αποπληρωμής σχετίζεται με το όριο του 33%.
Η επικαιρότητα
Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους επιστήμονες και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι συνεχείς αναφορές σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και τις επιπλοκές που προκαλούν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Ύστερα από πληροφορίες που θέλουν 29 ανθρώπους στη Νορβηγία (όλοι τους άνθρωποι άνω των 75 ετών) να πεθαίνουν μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer (αντίστοιχες αναφορές υπάρχουν και για τις ΗΠΑ τόσο για το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna), ανησυχία προκλήθηκε στις ΗΠΑ και για το εμβόλιο της Moderna, καθώς η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε πολύ αυξημένες περιπτώσεις εμβολιασθέντων που εμφάνισαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται, το πρόβλημα είχε να κάνει με μια συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων της Moderna.
Παρά τις ανησυχίες που προκαλούν αυτά τα δεδομένα, μαζικοί εμβολιασμοί είναι σε πλήρη εξέλιξη – πέραν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη – στην Ινδία όπου μέσα σε μια ημέρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, στη Βραζιλία (με το κινέζικο εμβόλιο CoronaVac), στη Ρωσία (με το εμβόλιο Sputnik V) αλλά και σε Ινδονησία και Τουρκία, όπου χορηγείται το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac.
Όσον αφορά την άλλη μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ, τις μεταλλάξεις, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορεί αυτές να είναι μην πιο θανατηφόρες, αλλά λόγω του ότι προκαλούν περισσότερα κρούσματα και άρα περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, είναι λογικό να προκαλούν και περισσότερους θανάτους.
Στην Ελλάδα, το απόλυτο crash test για το άνοιγμα των σχολείων και για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα αποτελέσει η επαναλειτουργία από σήμερα Δευτέρα 18/1 της αγοράς και του λιανεμπορίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αγορά να αρχίσει να παίρνει και πάλι μπροστά, έτσι ώστε να αρχίσουν μετριάζονται οι απώλειες των προηγούμενων δύο μηνών, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το restart της αγοράς είναι το μεγάλο «στοίχημα» καθώς από το πώς θα λειτουργήσει, θα φανεί αν θα μπορέσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες να ανοίξουν και άλλες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.
Μέχρι στιγμής πάντως τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς το αποτύπωμα των εορτών δεν επηρέασε ιδιαίτερα την εξέλιξη της επιδημίας ενώ τα κρούσματα εξακολουθούν να αποκλιμακώνονται και να καταγράφουν σταδιακή μείωση.
Ανάμεσα στα θετικά είναι ότι αποσυμπιέζεται έστω και με αργούς ρυθμούς το ΕΣΥ καθώς αυξάνονται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, αν και όλοι – κυβέρνηση και ειδικοί – επισημαίνουν ότι δεν χωρά κανένας εφησυχασμός και ότι είναι αναγκαίο όλοι να τηρούν τα μέτρα, διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ένα γ’ κύμα της επιδημίας και η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 148.607, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.469 θάνατοι.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 18/1 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε -0,97%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,84%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,88% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -2,33%
Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 18/1 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να κυριαρχεί.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στις 20/01 υπό τον φόβο επεισοδίων, στα εταιρικά αποτελέσματα για το δ΄τρίμηνο του 2020, κυρίως όσον αφορά τις αμερικανικές τράπεζες και στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το 2021.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο +0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,35%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%
Η Wall Street θα παραμένει κλειστή λόγω αργίας (Martin Luther King Day )
Πτωτικό κλίμα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Πειραιώς να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9335 ευρώ, με πτώση -0,13% με όγκο 1,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8460 ευρώ, με πτώση -1,97%, με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,08 ευρώ, με πτώση -4,38% με όγκο 1,28 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 898 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5760 ευρώ, με πτώση -0,69% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,74 ευρώ, με κέρδη +2,92% και με κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2155 ευρώ, με πτώση -1,15% και όγκο 105 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,82 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 317 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΛΠ +2,63%, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής...
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Viohalco -2,16%, Jumbo, Τιτάνας...
H Coca Cola έκλεισε στα 26,01 ευρώ, με άνοδο +0,12% Και κεφαλαιοποίηση στα 9,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,02 ευρώ, με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 5,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,15 ευρώ, με πτώση -0,28% και αποτίμηση 1,66 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5350 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 588 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,00 ευρώ, με άνοδο +0,92% και αποτίμηση 3,76 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,62 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,50 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,68 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,75 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,15 ευρώ, με πτώση -2,08% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,87 ευρώ, με άνοδο +2,38% και κεφαλαιοποίηση 734 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9350 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0352 ευρώ, με πτώση -5,12% και κεφαλαιοποίηση 33 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά των ομολόγων με το 10ετές 0,68%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 18/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ ενώ μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,68% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,61%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,68% με το αμερικανικό 10ετές 1,09% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,67% με απόδοση αγοράς 0,68% και απόδοση πώλησης 0,66%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης από 120 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,61%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Ιανουαρίου 2020 στο 0,61%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/1/2020 στο -0,53% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,23% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,01% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,07% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,60% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.
www.bankingnews.gr
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά ξεχώρισαν ΟΛΠ +2,63% και ΕΥΔΑΠ +2,38% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση Viohalco -2,16% και Jumbo -2,08%..
Η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, επιδρά θετικά στην επενδυτική ψυχολογία, ωστόσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα στο μέτωπο της πανδημίας ενώ απουσιάζουν τόσο οι νέοι καταλύτες όσο και η εισροή νέων κεφαλαίων ώστε να κινηθεί η αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 22/1 καθώς αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch ενώ η πιθανότητα να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της είναι μάλλον απίθανο σενάριο.
Η Ελλάδα ήδη βαθμολογείται σε ΒΒ με σταθερές προοπτικές, ωστόσο δεν θα αποκλειόταν οι προοπτικές να αναβαθμιστούν από ουδέτερες σε θετικές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 787 μονάδες, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 780 – 770 μονάδων και πρώτη αντίσταση τις 800 – 810 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 471 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 470 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 500 - 510 μονάδες.
Στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Πειραιώς -4,38% και ακολούθησε η Alpha Bank -1,97% στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησε η Eurobank -0,69% ενώ οριακά υποχώρησε η Εθνική -0,13%.
Με επίκεντρο την αναμόρφωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ξεκινούν σήμερα 18 Ιανουαρίου 2021 οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς .
Η κυβέρνηση εστιάζει στην αναβάθμιση της λειτουργίας των τραπεζών μέσα από την εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια θέμα που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί αναβάθμιση και της οικονομίας.
Η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να αγγίξει ξανά την επενδυτική βαθμίδα.
Με εξαίρεση τη Eurobank που φέρει δείκτη κόκκινων δανείων 15% , η Alpha Bank έχει διαμορφωμένο δείκτη στο 45% , η Τράπεζα Πειραιώς 45% ενώ στο 29% κινούνται τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής.
Ο Ηρακλής ΙΙ αποτελεί μια minimum προϋπόθεση ώστε η χώρα να δει νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα (σ.σ. στη διετία 2021-2022) από to 2023 που ήταν οι κατ' αρχήν εκτιμήσεις.
Επίσης κυβέρνηση και θεσμοί θα συζητήσουν για όλα τα θέματα που αφορούν το ΤΧΣ με στόχο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που έχει ήδη προχωρήσει.
Η διαπραγμάτευση συνίσταται κυρίως στο αν το ΤΧΣ θα εισέρχεται στις αυξήσεις προκειμένου να υποστηρίξει την προηγούμενη επένδυσή του ή και ως investment banker αλλά και αν θα ισχύουν για το Ταμείο ακριβώς οι ίδιοι όροι που ισχύουν και για τους ιδιώτες επενδυτές και αν ναι, τότε θα είναι απαγορευτικό για το Ταμείο να προχωράει σε επένδυση μεγαλύτερη από το ποσοστό που αντιπροσωπεύει;
Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αν και εσχάτως παρατηρούνται κάποιες πωλήσεις αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκονται πλησίον ιστορικών χαμηλών σε αποδόσεις και ιστορικών υψηλών σε τιμές.
Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι που είναι βασικοί διαπραγματευτές στην δευτερογενή αγορά ομολόγων συστήνουν στο Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να προβεί σε έκδοση 30ετούς ομολόγου ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει μακροπρόθεσμο χρέος, εκμεταλλευόμενη και τα ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια των ομολόγων.
Εάν εκδοθεί 30ετές ομόλογο θα έχει επιτόκιο περίπου 1,30%.
Ο ΟΔΔΗΧ ωστόσο παραδοσιακά κινείται πιο συντηρητικά και δεν αποκλείεται είτε να επιλέξει έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,72% με 0,75% ή σε μια πιο ευέλικτη στρατηγική να εκδώσει 20ετές ομόλογο.
Σήμερα 18/1 καταγράφεται σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 0,68% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,61% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 7 μονάδες βάσης.
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται και το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 98 μονάδες ή 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στις 95 μονάδες βάσης ή 0,95% στις 9 Ιανουαρίου 2021 ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,55% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,10%.
Περί τις 11:00, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Εθνική +1,91%, Alpha Bank +1,83% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό ημέρας +1,29% επιδρωντας με οριακά κέρδη στον Γενικό Δείκτη στο +0,56%.
Λίγο πριν τις 16:00 με εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -3,67% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,33% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,37%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,30% στις 787 μονάδες έχοντας υψηλό στις 794,58 μονάδες και χαμηλό 787,25 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,1 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,16 εκατ. ευρώ και όγκου 95 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Jumbo διακίνησε 77 χιλ. τεμάχια αξίας 1,04 εκατ. ευρώ , ο ΟΠΑΠ 9,7 χιλ. τεμάχια αξίας 109 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 8 χιλ. τεμάχια αξίας 9,2 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 787 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 780 -770 μονάδες, και ακολουθούν οι 750 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 800 - 810 μονάδες και ακολουθούν οι 820 – 830 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 471 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 470 μονάδες και ακολουθούν οι 460 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται στις 500 - 510 μονάδες και ακολουθούν οι 535 -540 μονάδες και οι 550 μονάδες
Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα
Το σχέδιο της Invesco για την ανάπτυξη του ομίλου Ελλάκτωρ απευθύνεται σε όλους τους μετόχους με προτεραιότητα η εξυγίανση, ανάκαμψη και αυτόνομη πορεία του Ελλάκτωρ
Η Invesco έχει τοποθετηθεί στον Ελλάκτωρ στρατηγικά, όχι ευκαιριακά ή κερδοσκοπικά ως ευκαιριακού επενδυτή.
Έχει σχέδιο για την ανάκαμψη του ομίλου και οι υπόλοιποι μέτοχοι πρέπει να αξιολογήσουν και να τοποθετηθούν μόνο επί ενός θέματος, πως ο Ελλάκτωρ θα εξυγιανθεί και ως αυτόνομος όμιλος θα έχει ισχυρή παρουσία στους κλάδους που δραστηριοποιείται και στην οικονομία.
Οι εταιρίες Invesco και Akron Trade ελέγχουν το 25,58% της Ελλάκτωρ ή 54,815 εκατ μετοχές.
Στον αντίποδα ο έτερος διεκδικητής του Ελλάκτωρα η Reggeborgh κατέχει 14,23% των μετοχών ή 30,5 εκατ. μετοχές.
Να σημειωθεί ότι το ολλανδικό fund Reggeborgh έως σήμερα δεν έχει εξασκήσει την option του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% της Ελλάκτωρ.
Κάποιοι που προφανώς αγνοούν την οικονομική επιφάνεια των επιχειρηματιών Καυμένακη και Μπάκου και των εταιριών τους Invesco και Akron Trade θα πουν… πληρώνουν τμηματικά γιατί ίσως έχουν ταμειακά προβλήματα.
Αλλά το σχόλιο αυτό θα το πουν όσοι δεν ξέρουν.
Με οικονομική επιφάνεια που προσεγγίζει το 1 δισεκ. ευρώ και με επιστολή της Εθνικής τράπεζας που επιβεβαιώνει την μεγάλη τους οικονομική επιφάνεια – έχουν φέρει καταθέσεις στην Ελλάδα άνω των 125 εκατ ευρώ – είναι προφανές ότι ΔΕΝ υπάρχει ταμειακό ζήτημα.
Τουναντίον μάλιστα υπάρχει πολύ πλεονάζουσα ρευστότητα.
Γιατί λοιπόν αποφάσισαν να πληρώσουν τις μετοχές της Ελλάκτωρ τμηματικά με πρώτη δόση 26 Ιανουαρίου 2021 ή 25,6 εκατ μετοχές με τιμή τα 1,60 ευρώ = θα πληρώσουν 41 εκατ ευρώ.
Ακολούθως θα πληρώσουν 5 δόσεις για μετοχές 3,33 εκατ κάθε φορά σε μηνιαία βάση ή 5,5 εκατ κάθε μήνα και η τελευταία δόση 30 Ιουλίου 2021 ή 1,835 εκατ μετοχές.
Η Invesco και η Akron Trade των Καυμενάκη και Μπάκου έχουν μια ξεκάθαρη στρατηγική.
Πιστεύουν ότι θα βρεθούν με ποσοστό 33% και θα χρησιμοποιήσουν τα ποσοστά της εταιρίας Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση ως ρυθμιστές του ορίου 33%.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Οι μηνιαίες δόσεις των 3,33 εκατ μετοχών αντιστοιχούν σε 1,55% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Η Invesco και η Akron Trade θεωρούν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν νωρίτερα από άλλους μετόχους το 33% οπότε μαζί με τα ποσοστά που θα κατέχουν προφανώς θα ξεπεράσουν το όριο του 33% οπότε θα προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Η τακτική αγοράς και αποπληρωμής σχετίζεται με το όριο του 33%.
Η επικαιρότητα
Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους επιστήμονες και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι συνεχείς αναφορές σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και τις επιπλοκές που προκαλούν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Ύστερα από πληροφορίες που θέλουν 29 ανθρώπους στη Νορβηγία (όλοι τους άνθρωποι άνω των 75 ετών) να πεθαίνουν μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer (αντίστοιχες αναφορές υπάρχουν και για τις ΗΠΑ τόσο για το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna), ανησυχία προκλήθηκε στις ΗΠΑ και για το εμβόλιο της Moderna, καθώς η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε πολύ αυξημένες περιπτώσεις εμβολιασθέντων που εμφάνισαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται, το πρόβλημα είχε να κάνει με μια συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων της Moderna.
Παρά τις ανησυχίες που προκαλούν αυτά τα δεδομένα, μαζικοί εμβολιασμοί είναι σε πλήρη εξέλιξη – πέραν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη – στην Ινδία όπου μέσα σε μια ημέρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, στη Βραζιλία (με το κινέζικο εμβόλιο CoronaVac), στη Ρωσία (με το εμβόλιο Sputnik V) αλλά και σε Ινδονησία και Τουρκία, όπου χορηγείται το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac.
Όσον αφορά την άλλη μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ, τις μεταλλάξεις, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορεί αυτές να είναι μην πιο θανατηφόρες, αλλά λόγω του ότι προκαλούν περισσότερα κρούσματα και άρα περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, είναι λογικό να προκαλούν και περισσότερους θανάτους.
Στην Ελλάδα, το απόλυτο crash test για το άνοιγμα των σχολείων και για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα αποτελέσει η επαναλειτουργία από σήμερα Δευτέρα 18/1 της αγοράς και του λιανεμπορίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αγορά να αρχίσει να παίρνει και πάλι μπροστά, έτσι ώστε να αρχίσουν μετριάζονται οι απώλειες των προηγούμενων δύο μηνών, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το restart της αγοράς είναι το μεγάλο «στοίχημα» καθώς από το πώς θα λειτουργήσει, θα φανεί αν θα μπορέσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες να ανοίξουν και άλλες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.
Μέχρι στιγμής πάντως τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς το αποτύπωμα των εορτών δεν επηρέασε ιδιαίτερα την εξέλιξη της επιδημίας ενώ τα κρούσματα εξακολουθούν να αποκλιμακώνονται και να καταγράφουν σταδιακή μείωση.
Ανάμεσα στα θετικά είναι ότι αποσυμπιέζεται έστω και με αργούς ρυθμούς το ΕΣΥ καθώς αυξάνονται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, αν και όλοι – κυβέρνηση και ειδικοί – επισημαίνουν ότι δεν χωρά κανένας εφησυχασμός και ότι είναι αναγκαίο όλοι να τηρούν τα μέτρα, διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ένα γ’ κύμα της επιδημίας και η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 148.607, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.469 θάνατοι.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 18/1 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε -0,97%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,84%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,88% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -2,33%
Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 18/1 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να κυριαρχεί.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στις 20/01 υπό τον φόβο επεισοδίων, στα εταιρικά αποτελέσματα για το δ΄τρίμηνο του 2020, κυρίως όσον αφορά τις αμερικανικές τράπεζες και στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το 2021.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο +0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,35%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%
Η Wall Street θα παραμένει κλειστή λόγω αργίας (Martin Luther King Day )
Πτωτικό κλίμα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Πειραιώς να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9335 ευρώ, με πτώση -0,13% με όγκο 1,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8460 ευρώ, με πτώση -1,97%, με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,08 ευρώ, με πτώση -4,38% με όγκο 1,28 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 898 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5760 ευρώ, με πτώση -0,69% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,74 ευρώ, με κέρδη +2,92% και με κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2155 ευρώ, με πτώση -1,15% και όγκο 105 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,82 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 317 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΛΠ +2,63%, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής...
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Viohalco -2,16%, Jumbo, Τιτάνας...
H Coca Cola έκλεισε στα 26,01 ευρώ, με άνοδο +0,12% Και κεφαλαιοποίηση στα 9,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,02 ευρώ, με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 5,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,15 ευρώ, με πτώση -0,28% και αποτίμηση 1,66 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5350 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 588 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,00 ευρώ, με άνοδο +0,92% και αποτίμηση 3,76 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,62 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,50 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,68 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,75 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,15 ευρώ, με πτώση -2,08% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,87 ευρώ, με άνοδο +2,38% και κεφαλαιοποίηση 734 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9350 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0352 ευρώ, με πτώση -5,12% και κεφαλαιοποίηση 33 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά των ομολόγων με το 10ετές 0,68%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 18/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ ενώ μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,68% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,61%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,68% με το αμερικανικό 10ετές 1,09% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,67% με απόδοση αγοράς 0,68% και απόδοση πώλησης 0,66%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης από 120 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,61%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Ιανουαρίου 2020 στο 0,61%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/1/2020 στο -0,53% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,23% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,01% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,07% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,60% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών