Η αγορά πλησίον στο ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων ενώ οι χαμηλές συναλλαγές στάθηκαν εμπόδιο για την υπέρβασή τους.
(upd18)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 796 μονάδες, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,82%τ στο χαμηλό της ημέρας, Alpha Bank -2,45% ... με εξαίρεση την Εθνική η οποία έκλεισε με κέρδη +1,93% και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν πτωτικές τάσεις με ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,44%, Viohalco -2,09%....ενώ ξεχώρισαν ανοδικά ΕΥΔΑΠ +2,37% και Aegean στο +2,27% από +6,8% υψηλό ημέρας..
H επενδυτική ψυχολογία έχει ενισχυθεί από χθεσινή ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, γεγονός που οδήγησε τις αγορές στις ΗΠΑ σε νέα ιστορικά υψηλά και με έντονες τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ....
To ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται αύριο Παρασκευή 22/1 καθώς αναμένεται η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch.
Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, διατηρήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους ενώ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επιτόκια έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν αρκετά κοντά, αλλά -σε κάθε περίπτωση- κάτω του στόχου του 2%, ενώ συνεχίζεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).
Σύμφωνα, με την ανάλυση της Citigroup, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 θα διαμορφωθεί στο -8,9% καθώς η εξαιρετικά υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουριστικό τομέα, κατέστησε ευάλωτη τη χώρα από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ εκτιμά ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν θα έλθει πριν τα μέσα του 2021, όταν και αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία ενώ θα επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάκαμψης, στο +3,9% το 2021 και στο +6% το 2022.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 796 μονάδες, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 790 – 780 μονάδων και κρίσιμη την αντίσταση των 815 – 830 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 496 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 500 - 490 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 520 - 540 μονάδες..
Στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς -2,82%, Alpha Bank -2,45% και Eurobank -1,36% ενώ η Εθνική με κέρδη +1,93% από +3,1% υψηλό ημέρας..
Η Ελληνική κυβέρνηση και η DGComp η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απορρίπτουν την πρόταση για την σύσταση bad bank στην Ελλάδα, πρόταση που έχει υποβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος, εξέλιξη άκρως θετική για τις τραπεζικές μετοχές.
Οι τράπεζες έχουν ακόμη να τιτλοποιήσουν 35 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια στο πλαίσιο του Ηρακλή 2 και απομένουν και ορισμένες κινήσεις από τον Ηρακλή 1.
Έχει υπολογιστεί ότι για τα 35 δισεκ. NPEs θα δαπανήσουν οι τράπεζες περίπου 5,5 δισεκ. ευρώ.
Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα 5,5 δισεκ. για το 2021 και 2022 σε συνδυασμό με τις επιδόσεις σε προ προβλέψεων βάση καθώς και άλλες κινήσεις που σχεδιάζουν, όλες οι τράπεζες, προετοιμάζουν κεφαλαιακά πλάνα ακόμη και αυξήσεις κεφαλαίου για εξυγίανση ή ανάπτυξη, μπορούν να απορροφηθούν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2022 ο δείκτης NPEs Ratio θα είναι στο 4% με 8% στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την Εθνική να βρίσκεται στο 8% ήδη από τα τέλη του 2021.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις μετοχές;
Όπως αναφέρει τραπεζίτης, όλα αυτά μπορεί να δώσουν ένα premium στις μετοχές περίπου 30%.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, ενώ εκτιμά ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα κινηθούν υψηλότερα το 2021 εντούτοις για το ελληνικό χρηματιστήριο δίνει στόχο για 830 μονάδες ή άνοδο 4% έως το τέλος του 2021
Οριακή βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων - Πωλήσεις στην Ιταλία
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αν και εσχάτως παρατηρούνται κάποιες πωλήσεις αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκονται πλησίον ιστορικών χαμηλών σε αποδόσεις και ιστορικών υψηλών σε τιμές.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετές στο 0,63% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - ενώ πωλήσεις καταγράφονται στο ιταλικό 10ετές στο 0,62% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στην 1 μονάδα βάσης.
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται και το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 96 μονάδες ή 0,96% με το ιστορικό χαμηλό στις 95 μονάδες βάσης ή 0,95% στις 9 Ιανουαρίου 2021 ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,46% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,56%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Εθνική +3,1% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την Aegean +6,8%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,64% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,01%.
Περί τις 12:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank -2,87% αλλά και την πλεοιονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,52% .
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς εντάθηκαν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips και σε συνδυασμό με τις απώλειες στις τράπεζες - πλην Εθνικής - ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,60%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,50% στις 796 μονάδες έχοντας υψηλό στις 808,84 μονάδες και χαμηλό 795,99 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 25,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,5 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγες αξίας 5,5 εκατ. ευρώ και όγκου 1,07 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 700 χιλ. τεμάχια αξίας 1,51 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 228 χιλ. τεμάχια αξίας 2,5 εκατ. ευρώ.
Η Motor Oil 85 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 361 χιλ. ευρώ .
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 796 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 790 -780 μονάδες, και ακολουθούν οι 770 και οι 750 μονάδες
Κρίσιμη αντίσταση αποτελεί η ζώνη των 815 - 830 μονάδων ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 850 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 496 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 - 490 μονάδες και ακολουθούν οι 480 – 475 και 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 520 - 540 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες και οι 570 μονάδες
Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα
Ο Ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest προπαγανδίζει το έσχατο διάστημα ότι θα διασώσει τον Ελλάκτωρ... δια της συνοφαντήσεως του, συκοφαντεί, αποδομεί τον Ελλάκτωρ... για να τον διασώσει.
Μάλιστα ως όμιλος των 10 δισεκ. assets που κατέχει το 30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δηλώνει στην σελίδα 12 ενός απαράδεκτου κειμένου ότι ο Ελλάκτωρ είναι μια αναξιόπιστη εταιρία… και ήρθαν από την Ολλανδία να την διασώσουν.
Σε ένα κείμενο 16 σελίδων δεν λένε απολύτως τίποτε τι θα πράξουν στον Ελλάκτωρ, μάλιστα δεν έχουν την τόλμη να αναφέρουν ότι σχεδιάζουν όχι να βελτιστοποιήσουν την αξία του Ελλάκτωρ αλλά να τον διαμελίσουν.
Μάλιστα σχεδιάζουν εάν κερδίσουν στην κούρσα της διεκδίκησης του Ελλάκτωρ στην Γενική Συνέλευση να αποσχίσουν την ΕΛΤΕΧ Άνεμος και να την εντάξουν σε άλλο επιχειρηματικό όμιλο.
Την ίδια στιγμή το σχέδιο τους είναι η υπονόμευση του Ελλάκτωρ καθώς γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν στρατηγικές θέσεις στους δύο μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ που είναι ανταγωνιστικοί όμιλοι μεταξύ τους.
Την ίδια στιγμή εγείρονται σοβαρά ζητήματα ανταγωνισμού καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν τα σχέδια της Reggeborgh.
Η πλειοψηφία των διεθνών θεσμικών επενδυτών έχουν ήδη αναγγείλει ότι δεν θα ψηφίσουν την πρόταση της ολλανδικής Reggeborgh για εκλογή νέας διοίκησης στην Γενική Συνέλευση στις 27 Ιανουαρίου 2021.
Και η αιτιολογία που έχουν είναι εύλογη.
«Δεν μας έχετε τεκμηριώσει», λένε, «γιατί πρέπει να αλλάξει η διοίκηση της εταιρείας και το κυριότερο δεν μας έχετε πει τι θα κάνει η νέα διοίκηση που προτείνετε».
Οι βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης επιβάλλουν την ανάδειξη διοικήσεων στις εισηγμένες εταιρίες με συγκεκριμένο σχέδιο αλλά φαίνεται ότι ορισμένοι εγχώριοι θεσμικοί φλερτάρουν με την ιδέα να ψηφίσουν εκείνους, τα σχέδια των οποίων αγνοούν. Και μετά παραπονιούνται επειδή σημαντικό μέρος της εγχώριας αποταμίευσης τους αποφεύγει.
Κρίνεται το deal της Ασφαλιστικής με το CVC στο ΔΣ της Εθνικής 28/1
Κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Τράπεζα στις 28 Ιανουαρίου 2021 με βασικό θέμα την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC.
Με βάση πληροφορίες, εμπλοκή στην διαδικασία πώλησης έχει και το Μέγαρο Μαξίμου (με ποια ιδιότητα είναι ασαφές) καθώς υπάρχουν πολλοί… που έχουν αποταθεί στην κυβέρνηση ζητώντας να μην πωληθεί η ασφαλιστική στα… 500 εκατ και ότι η πώληση μέσω δημόσιας προσφοράς IPO… είναι η ενδεδειγμένη λύση
Στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μόνο η διοίκηση Μυλωνά και το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής πρέπει να έχει λόγο.
Να σημειωθεί ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι υποχρέωση της Εθνικής τράπεζας προς την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ήδη έχει καθυστερήσει σχεδόν 5 χρόνια με το ενδιαφέρον, όπως αποδεικνύεται… από υποψήφιους μνηστήρες να είναι πολύ περιορισμένο.
Ουδείς δεν έχει διερωτηθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί 4-5 διαγωνισμοί και εμφανίζονται κάτι κινέζοι αμφιβόλου αξιοπιστίας – όχι όλοι – και μόνο ένα fund της δύσης εμφανίστηκε, που έχει κεφάλαια το CVC καθώς η υπόθεση Calamos ήταν φιάσκο.
Στις 21 Ιανουαρίου 2021 η Εθνική Τράπεζα και το αμερικανικό fund CVC θα έχουν κρίσιμη συνάντηση ώστε να γεφυρώσουν τις διαφορές στα ζητήματα που άπτονται των τραπεζικών και ασφαλιστικών προϊόντων, των προμηθειών και των penalties που θα επιβάλλονται εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους…
Με βάση ενδείξεις φαίνεται ότι το CVC ότι βελτίωσε το τίμημα για την Εθνική Ασφαλιστική.
Έδινε 420 εκατ και άλλα 60 εκατ προκαταβολικά μελλοντικές προμήθειες δηλαδή 480 εκατ.
Το τίμημα έχει διαμορφωθεί στα 445 εκατ και 60 εκατ προκαταβολικές μελλοντικές προμήθειες δηλαδή 505 εκατ ευρώ.
Η Εθνική έχει πάρει πρόβλεψη 500 εκατ οπότε η πώληση στα 505 εκατ σε σύνολο αποτίμησης 1 δισεκ. θεωρείται ουδέτερη για τον ισολογισμό.
τους στόχους…
Από την IPO η αποτίμηση σε ένα ιδανικό σενάριο να συγκεντρώσει η Εθνική 600 εκατ από την διάθεση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε δύο δόσεις.
Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να μην εξελιχθεί καλά εάν η συγκυρία επιδεινωθεί ή μεταβληθεί από απρόβλεπτους παράγοντες.
Συν τοις άλλοις το CVC έχει προσφέρει λύσεις στην Εθνική όσον αφορά τα δάνεια της Vivartia, π.χ. θα αντιστρέψει προβλέψεις η τράπεζα περίπου 70-80 εκατ ευρώ.
Οπότε το deal της Εθνικής και του CVC σε καμία περίπτωση δεν είναι επισφαλές ή προβληματικό ή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τράπεζας.
Η διοίκηση Μυλωνά στις 28 Ιανουαρίου θα υποβάλλει την πρόταση του στο διοικητικό συμβούλιο και από ότι πληροφορούμαστε εισηγείται την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC.
Το αντεπιχείρημα ότι το CVC σε 4 χρόνια θα πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική σε 3πλάσια ή 4πλάσια αξία π.χ. 2 δισεκ. είναι θεωρητική προσέγγιση, υπάρχει το προηγούμενο της Ισπανίας.
Εάν το CVC πλειοδοτήσει και καταφέρει σε 4 χρόνια να 4πλασιάσει την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα είναι επιτυχία του CVC.
Η επικαιρότητα
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην παγκόσμια επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα, το εύρημα ότι τα σημερινά, διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης στελέχους του ιού που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική και που κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 23 κράτη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μετάλλαξη αυτή που είναι διαφορετική από την εξίσου μεταδοτική μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Μ. Βρετανία, τονίζοντας πως το εν λόγω στέλεχος πιθανώς μπορεί να μολύνει ξανά όσους έχουν ήδη αρρωστήσει από κορωνοϊό, αλλά και να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια.
Υπό αυτά τα εξαιρετικά ανησυχητικά νέα, η επιδημία εξακολουθεί να θεριεύει σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι δραματική, τη στιγμή που ο Joe Biden ζητά οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν ως έθνος την θανατηφόρα αυτή απειλή, δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κίνα, ενώ και στην Ευρώπη αυξάνονται οι αποφάσεις για lockdown και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Στην Ελλάδα, τα κρούσματα βρίσκονται σε μια καθοδική έστω και αργή πορεία αποκλιμάκωσης ενώ η εορταστική περίοδος δεν προκάλεσε νέα έξαρση μολύνσεων και άρα ένα γ’ κύμα, όπως φοβούνταν επιστήμονες και κυβέρνηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν κατηγορηματικά πως οι επόμενες δραστηριότητες θα ανοίγουν, αφού πρώτα αποτιμάται ποια είναι η επίδραση των τομέων που έχουν ήδη ανοίξει, περιμένουν να δουν τις επόμενες 7 με 10 ημέρες ποια θα είναι η επίδραση στην επιδημία από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της αγοράς.
Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, κάτι που αναμένεται να γίνει από την 1η Φεβρουαρίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξακολουθήσουν να είναι θετικά τα νέα από την πορεία της επιδημίας.
Αν και τα σχολεία είναι πρώτα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως π.χ. τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, το κυνήγι, το ψάρεμα ενώ προς το παρόν φαίνεται να απομακρύνεται το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων που προωθούσε με ιδιαίτερη θέρμη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ως αποτέλεσμα, η εστίαση παραμένει ακόμα «στον πάγο», καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ μακριά είναι ακόμα και η άρση της απαγόρευσης στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει οριζόντια μείωση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα.
Το στίγμα το που βρισκόμαστε σχετικά με την επιδημία, αναμένεται να δώσει στις 18:00 σήμερα το απόγευμα ο υπ.Υγείας, Β.Κικίλιας, αν και οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ενός γ’ κύματος τόσο λόγω των μεταλλάξεων και του ψυχρού καιρού όσο και του ότι εξακολουθεί να καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, και ιδιαίτερα στην Αττική.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 149.973, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.545 θάνατοι.
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 21/1 οι περισσότερες αγορές στην Ασία
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε +0,82%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,07%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,12% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,49%
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ήπια άνοδος στην Wall Street
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 121/1 στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα στο νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τη διακυβέρνηση του Joe Biden, ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, διατηρήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους ενώ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επιτόκια έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν αρκετά κοντά, αλλά -σε κάθε περίπτωση- κάτω του στόχου του 2%, ενώ συνεχίζεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).
Πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, με τον συνολικό αριθμό να «πέφτει» μεν στις 900.000 αλλά να βρίσκεται ακόμη σε ιδιαίτερα ανησυχητικά μεγέθη, κοντά στο υψηλό τετραμήνου.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 935.000.
Σημειώνεται επίσης, ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μειώθηκε, παραμένει ακόμα πάνω από 15 εκατομμύρια.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,20%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινούνται στο +0,20%, ο S&P 500 στο +0,20% και του Nasdaq στο +0,45% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,3% (25,10 δολ.).
Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Εξαίρεση η Εθνική στο +2%
Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση την Εθνική που έκλεισε ανοδικά.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,17 ευρώ, με άνοδο +1,93% με όγκο 5,04 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8770 ευρώ, με πτώση -2,45%, με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,04950 ευρώ, με πτώση -2,82% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 872 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5964 ευρώ, με πτώση -1,36% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7720 ευρώ, με άνοδο +2,25% και με κεφαλαιοποίηση 346 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2290 ευρώ, με πτώση -1,29% και όγκο 135 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,88 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco, Lamda...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, Aegean, Ελλάκτωρ ..
H Coca Cola έκλεισε στα 25,75 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση στα 9,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,88 ευρώ, με πτώση -0,92% και αποτίμηση 5,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,20 ευρώ, με πτώση -0,41% και αποτίμηση 1,67 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,48 ευρώ, με πτώση -1,59% και κεφαλαιοποίηση 575 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,94 ευρώ, με πτώση -1,26% και αποτίμηση 3,74 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,94 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,72 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,55 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,21 ευρώ, με άνοδο +0,08% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με άνοδο +2,37% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,96 ευρώ, με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0363 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 34 εκατ. ευρώ.
Οριακή βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές 0,63% - Πωλήσεις στην Ιταλία
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 21/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ πωλήσεις στην Ιταλική αγορά ομολόγων
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ ενώ μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,63% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,62%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,63% με το αμερικανικό 10ετές 1,08% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην 1 μονάδα βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 57 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,62% με απόδοση αγοράς 0,63% και απόδοση πώλησης 0,61%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης από 118 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 96 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,96% ή 96 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, με την Ιταλία 0,62%
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 21/1 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Ιανουαρίου 2020 στο 0,62%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/1/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,20% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,06% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,62% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,20%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.
www.bankingnews.gr
Στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν πτωτικές τάσεις με ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,44%, Viohalco -2,09%....ενώ ξεχώρισαν ανοδικά ΕΥΔΑΠ +2,37% και Aegean στο +2,27% από +6,8% υψηλό ημέρας..
H επενδυτική ψυχολογία έχει ενισχυθεί από χθεσινή ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, γεγονός που οδήγησε τις αγορές στις ΗΠΑ σε νέα ιστορικά υψηλά και με έντονες τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ....
To ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται αύριο Παρασκευή 22/1 καθώς αναμένεται η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch.
Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, διατηρήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους ενώ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επιτόκια έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν αρκετά κοντά, αλλά -σε κάθε περίπτωση- κάτω του στόχου του 2%, ενώ συνεχίζεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).
Σύμφωνα, με την ανάλυση της Citigroup, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 θα διαμορφωθεί στο -8,9% καθώς η εξαιρετικά υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουριστικό τομέα, κατέστησε ευάλωτη τη χώρα από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ εκτιμά ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν θα έλθει πριν τα μέσα του 2021, όταν και αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία ενώ θα επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάκαμψης, στο +3,9% το 2021 και στο +6% το 2022.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 796 μονάδες, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 790 – 780 μονάδων και κρίσιμη την αντίσταση των 815 – 830 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 496 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 500 - 490 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 520 - 540 μονάδες..
Στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς -2,82%, Alpha Bank -2,45% και Eurobank -1,36% ενώ η Εθνική με κέρδη +1,93% από +3,1% υψηλό ημέρας..
Η Ελληνική κυβέρνηση και η DGComp η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απορρίπτουν την πρόταση για την σύσταση bad bank στην Ελλάδα, πρόταση που έχει υποβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος, εξέλιξη άκρως θετική για τις τραπεζικές μετοχές.
Οι τράπεζες έχουν ακόμη να τιτλοποιήσουν 35 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια στο πλαίσιο του Ηρακλή 2 και απομένουν και ορισμένες κινήσεις από τον Ηρακλή 1.
Έχει υπολογιστεί ότι για τα 35 δισεκ. NPEs θα δαπανήσουν οι τράπεζες περίπου 5,5 δισεκ. ευρώ.
Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα 5,5 δισεκ. για το 2021 και 2022 σε συνδυασμό με τις επιδόσεις σε προ προβλέψεων βάση καθώς και άλλες κινήσεις που σχεδιάζουν, όλες οι τράπεζες, προετοιμάζουν κεφαλαιακά πλάνα ακόμη και αυξήσεις κεφαλαίου για εξυγίανση ή ανάπτυξη, μπορούν να απορροφηθούν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2022 ο δείκτης NPEs Ratio θα είναι στο 4% με 8% στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την Εθνική να βρίσκεται στο 8% ήδη από τα τέλη του 2021.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις μετοχές;
Όπως αναφέρει τραπεζίτης, όλα αυτά μπορεί να δώσουν ένα premium στις μετοχές περίπου 30%.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, ενώ εκτιμά ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα κινηθούν υψηλότερα το 2021 εντούτοις για το ελληνικό χρηματιστήριο δίνει στόχο για 830 μονάδες ή άνοδο 4% έως το τέλος του 2021
Οριακή βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων - Πωλήσεις στην Ιταλία
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αν και εσχάτως παρατηρούνται κάποιες πωλήσεις αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκονται πλησίον ιστορικών χαμηλών σε αποδόσεις και ιστορικών υψηλών σε τιμές.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετές στο 0,63% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - ενώ πωλήσεις καταγράφονται στο ιταλικό 10ετές στο 0,62% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στην 1 μονάδα βάσης.
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται και το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 96 μονάδες ή 0,96% με το ιστορικό χαμηλό στις 95 μονάδες βάσης ή 0,95% στις 9 Ιανουαρίου 2021 ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,46% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,56%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Εθνική +3,1% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την Aegean +6,8%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,64% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,01%.
Περί τις 12:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank -2,87% αλλά και την πλεοιονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,52% .
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς εντάθηκαν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips και σε συνδυασμό με τις απώλειες στις τράπεζες - πλην Εθνικής - ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,60%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,50% στις 796 μονάδες έχοντας υψηλό στις 808,84 μονάδες και χαμηλό 795,99 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 25,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,5 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγες αξίας 5,5 εκατ. ευρώ και όγκου 1,07 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 700 χιλ. τεμάχια αξίας 1,51 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 228 χιλ. τεμάχια αξίας 2,5 εκατ. ευρώ.
Η Motor Oil 85 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 361 χιλ. ευρώ .
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 796 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 790 -780 μονάδες, και ακολουθούν οι 770 και οι 750 μονάδες
Κρίσιμη αντίσταση αποτελεί η ζώνη των 815 - 830 μονάδων ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 850 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 496 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 - 490 μονάδες και ακολουθούν οι 480 – 475 και 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 520 - 540 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες και οι 570 μονάδες
Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα
Ο Ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest προπαγανδίζει το έσχατο διάστημα ότι θα διασώσει τον Ελλάκτωρ... δια της συνοφαντήσεως του, συκοφαντεί, αποδομεί τον Ελλάκτωρ... για να τον διασώσει.
Μάλιστα ως όμιλος των 10 δισεκ. assets που κατέχει το 30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δηλώνει στην σελίδα 12 ενός απαράδεκτου κειμένου ότι ο Ελλάκτωρ είναι μια αναξιόπιστη εταιρία… και ήρθαν από την Ολλανδία να την διασώσουν.
Σε ένα κείμενο 16 σελίδων δεν λένε απολύτως τίποτε τι θα πράξουν στον Ελλάκτωρ, μάλιστα δεν έχουν την τόλμη να αναφέρουν ότι σχεδιάζουν όχι να βελτιστοποιήσουν την αξία του Ελλάκτωρ αλλά να τον διαμελίσουν.
Μάλιστα σχεδιάζουν εάν κερδίσουν στην κούρσα της διεκδίκησης του Ελλάκτωρ στην Γενική Συνέλευση να αποσχίσουν την ΕΛΤΕΧ Άνεμος και να την εντάξουν σε άλλο επιχειρηματικό όμιλο.
Την ίδια στιγμή το σχέδιο τους είναι η υπονόμευση του Ελλάκτωρ καθώς γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν στρατηγικές θέσεις στους δύο μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ που είναι ανταγωνιστικοί όμιλοι μεταξύ τους.
Την ίδια στιγμή εγείρονται σοβαρά ζητήματα ανταγωνισμού καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν τα σχέδια της Reggeborgh.
Η πλειοψηφία των διεθνών θεσμικών επενδυτών έχουν ήδη αναγγείλει ότι δεν θα ψηφίσουν την πρόταση της ολλανδικής Reggeborgh για εκλογή νέας διοίκησης στην Γενική Συνέλευση στις 27 Ιανουαρίου 2021.
Και η αιτιολογία που έχουν είναι εύλογη.
«Δεν μας έχετε τεκμηριώσει», λένε, «γιατί πρέπει να αλλάξει η διοίκηση της εταιρείας και το κυριότερο δεν μας έχετε πει τι θα κάνει η νέα διοίκηση που προτείνετε».
Οι βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης επιβάλλουν την ανάδειξη διοικήσεων στις εισηγμένες εταιρίες με συγκεκριμένο σχέδιο αλλά φαίνεται ότι ορισμένοι εγχώριοι θεσμικοί φλερτάρουν με την ιδέα να ψηφίσουν εκείνους, τα σχέδια των οποίων αγνοούν. Και μετά παραπονιούνται επειδή σημαντικό μέρος της εγχώριας αποταμίευσης τους αποφεύγει.
Κρίνεται το deal της Ασφαλιστικής με το CVC στο ΔΣ της Εθνικής 28/1
Κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Τράπεζα στις 28 Ιανουαρίου 2021 με βασικό θέμα την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC.
Με βάση πληροφορίες, εμπλοκή στην διαδικασία πώλησης έχει και το Μέγαρο Μαξίμου (με ποια ιδιότητα είναι ασαφές) καθώς υπάρχουν πολλοί… που έχουν αποταθεί στην κυβέρνηση ζητώντας να μην πωληθεί η ασφαλιστική στα… 500 εκατ και ότι η πώληση μέσω δημόσιας προσφοράς IPO… είναι η ενδεδειγμένη λύση
Στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μόνο η διοίκηση Μυλωνά και το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής πρέπει να έχει λόγο.
Να σημειωθεί ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι υποχρέωση της Εθνικής τράπεζας προς την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ήδη έχει καθυστερήσει σχεδόν 5 χρόνια με το ενδιαφέρον, όπως αποδεικνύεται… από υποψήφιους μνηστήρες να είναι πολύ περιορισμένο.
Ουδείς δεν έχει διερωτηθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί 4-5 διαγωνισμοί και εμφανίζονται κάτι κινέζοι αμφιβόλου αξιοπιστίας – όχι όλοι – και μόνο ένα fund της δύσης εμφανίστηκε, που έχει κεφάλαια το CVC καθώς η υπόθεση Calamos ήταν φιάσκο.
Στις 21 Ιανουαρίου 2021 η Εθνική Τράπεζα και το αμερικανικό fund CVC θα έχουν κρίσιμη συνάντηση ώστε να γεφυρώσουν τις διαφορές στα ζητήματα που άπτονται των τραπεζικών και ασφαλιστικών προϊόντων, των προμηθειών και των penalties που θα επιβάλλονται εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους…
Με βάση ενδείξεις φαίνεται ότι το CVC ότι βελτίωσε το τίμημα για την Εθνική Ασφαλιστική.
Έδινε 420 εκατ και άλλα 60 εκατ προκαταβολικά μελλοντικές προμήθειες δηλαδή 480 εκατ.
Το τίμημα έχει διαμορφωθεί στα 445 εκατ και 60 εκατ προκαταβολικές μελλοντικές προμήθειες δηλαδή 505 εκατ ευρώ.
Η Εθνική έχει πάρει πρόβλεψη 500 εκατ οπότε η πώληση στα 505 εκατ σε σύνολο αποτίμησης 1 δισεκ. θεωρείται ουδέτερη για τον ισολογισμό.
τους στόχους…
Από την IPO η αποτίμηση σε ένα ιδανικό σενάριο να συγκεντρώσει η Εθνική 600 εκατ από την διάθεση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε δύο δόσεις.
Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να μην εξελιχθεί καλά εάν η συγκυρία επιδεινωθεί ή μεταβληθεί από απρόβλεπτους παράγοντες.
Συν τοις άλλοις το CVC έχει προσφέρει λύσεις στην Εθνική όσον αφορά τα δάνεια της Vivartia, π.χ. θα αντιστρέψει προβλέψεις η τράπεζα περίπου 70-80 εκατ ευρώ.
Οπότε το deal της Εθνικής και του CVC σε καμία περίπτωση δεν είναι επισφαλές ή προβληματικό ή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τράπεζας.
Η διοίκηση Μυλωνά στις 28 Ιανουαρίου θα υποβάλλει την πρόταση του στο διοικητικό συμβούλιο και από ότι πληροφορούμαστε εισηγείται την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC.
Το αντεπιχείρημα ότι το CVC σε 4 χρόνια θα πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική σε 3πλάσια ή 4πλάσια αξία π.χ. 2 δισεκ. είναι θεωρητική προσέγγιση, υπάρχει το προηγούμενο της Ισπανίας.
Εάν το CVC πλειοδοτήσει και καταφέρει σε 4 χρόνια να 4πλασιάσει την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα είναι επιτυχία του CVC.
Η επικαιρότητα
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην παγκόσμια επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα, το εύρημα ότι τα σημερινά, διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης στελέχους του ιού που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική και που κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 23 κράτη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μετάλλαξη αυτή που είναι διαφορετική από την εξίσου μεταδοτική μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Μ. Βρετανία, τονίζοντας πως το εν λόγω στέλεχος πιθανώς μπορεί να μολύνει ξανά όσους έχουν ήδη αρρωστήσει από κορωνοϊό, αλλά και να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια.
Υπό αυτά τα εξαιρετικά ανησυχητικά νέα, η επιδημία εξακολουθεί να θεριεύει σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι δραματική, τη στιγμή που ο Joe Biden ζητά οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν ως έθνος την θανατηφόρα αυτή απειλή, δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κίνα, ενώ και στην Ευρώπη αυξάνονται οι αποφάσεις για lockdown και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Στην Ελλάδα, τα κρούσματα βρίσκονται σε μια καθοδική έστω και αργή πορεία αποκλιμάκωσης ενώ η εορταστική περίοδος δεν προκάλεσε νέα έξαρση μολύνσεων και άρα ένα γ’ κύμα, όπως φοβούνταν επιστήμονες και κυβέρνηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν κατηγορηματικά πως οι επόμενες δραστηριότητες θα ανοίγουν, αφού πρώτα αποτιμάται ποια είναι η επίδραση των τομέων που έχουν ήδη ανοίξει, περιμένουν να δουν τις επόμενες 7 με 10 ημέρες ποια θα είναι η επίδραση στην επιδημία από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της αγοράς.
Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, κάτι που αναμένεται να γίνει από την 1η Φεβρουαρίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξακολουθήσουν να είναι θετικά τα νέα από την πορεία της επιδημίας.
Αν και τα σχολεία είναι πρώτα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως π.χ. τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, το κυνήγι, το ψάρεμα ενώ προς το παρόν φαίνεται να απομακρύνεται το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων που προωθούσε με ιδιαίτερη θέρμη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ως αποτέλεσμα, η εστίαση παραμένει ακόμα «στον πάγο», καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ μακριά είναι ακόμα και η άρση της απαγόρευσης στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει οριζόντια μείωση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα.
Το στίγμα το που βρισκόμαστε σχετικά με την επιδημία, αναμένεται να δώσει στις 18:00 σήμερα το απόγευμα ο υπ.Υγείας, Β.Κικίλιας, αν και οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ενός γ’ κύματος τόσο λόγω των μεταλλάξεων και του ψυχρού καιρού όσο και του ότι εξακολουθεί να καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, και ιδιαίτερα στην Αττική.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 149.973, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.545 θάνατοι.
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 21/1 οι περισσότερες αγορές στην Ασία
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε +0,82%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,07%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,12% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,49%
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ήπια άνοδος στην Wall Street
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 121/1 στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα στο νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τη διακυβέρνηση του Joe Biden, ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, διατηρήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους ενώ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επιτόκια έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν αρκετά κοντά, αλλά -σε κάθε περίπτωση- κάτω του στόχου του 2%, ενώ συνεχίζεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).
Πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, με τον συνολικό αριθμό να «πέφτει» μεν στις 900.000 αλλά να βρίσκεται ακόμη σε ιδιαίτερα ανησυχητικά μεγέθη, κοντά στο υψηλό τετραμήνου.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 935.000.
Σημειώνεται επίσης, ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μειώθηκε, παραμένει ακόμα πάνω από 15 εκατομμύρια.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,20%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινούνται στο +0,20%, ο S&P 500 στο +0,20% και του Nasdaq στο +0,45% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,3% (25,10 δολ.).
Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Εξαίρεση η Εθνική στο +2%
Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση την Εθνική που έκλεισε ανοδικά.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,17 ευρώ, με άνοδο +1,93% με όγκο 5,04 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8770 ευρώ, με πτώση -2,45%, με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,04950 ευρώ, με πτώση -2,82% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 872 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5964 ευρώ, με πτώση -1,36% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7720 ευρώ, με άνοδο +2,25% και με κεφαλαιοποίηση 346 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2290 ευρώ, με πτώση -1,29% και όγκο 135 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,88 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco, Lamda...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, Aegean, Ελλάκτωρ ..
H Coca Cola έκλεισε στα 25,75 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση στα 9,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,88 ευρώ, με πτώση -0,92% και αποτίμηση 5,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,20 ευρώ, με πτώση -0,41% και αποτίμηση 1,67 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,48 ευρώ, με πτώση -1,59% και κεφαλαιοποίηση 575 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,94 ευρώ, με πτώση -1,26% και αποτίμηση 3,74 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,94 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,72 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,55 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,21 ευρώ, με άνοδο +0,08% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με άνοδο +2,37% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,96 ευρώ, με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0363 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 34 εκατ. ευρώ.
Οριακή βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές 0,63% - Πωλήσεις στην Ιταλία
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 21/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ πωλήσεις στην Ιταλική αγορά ομολόγων
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ ενώ μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,63% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,62%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,63% με το αμερικανικό 10ετές 1,08% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην 1 μονάδα βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 57 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,62% με απόδοση αγοράς 0,63% και απόδοση πώλησης 0,61%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης από 118 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 96 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,96% ή 96 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, με την Ιταλία 0,62%
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 21/1 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Ιανουαρίου 2020 στο 0,62%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/1/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,20% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,06% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,62% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,20%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών