Η απουσία εσωτερικού καταλύτη και οι χαμηλές συναλλαγές εμπόδια για την διάσπαση των κρίσιμων 800 μονάδων
Στα υψηλά 6,5 ετών βρίσκεται η ΔΕΗ, με σωρευτικά κέρδη 18% από την αρχή του τρέχοντος έτους ενώ πέρασε στην τέταρτη θέση στον FTSE 25 από πλευράς κεφαλαιοποίησης μετά από Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ καθώς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αλλά και το ενεργειακό στόρι συνεχίζουν να τραβάνε τα βλέμματα των επενδυτών το τελευταίο διάστημα.
Στα υπόλοιπα blue chips, στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν Τιτάνας -2,5%, Μυτιληναίος -2,08%, Motor Oil -1,88%....
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 782 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 775 μονάδες και βασική τις 750 μονάδες ενώ η απουσία εσωτερικού καταλύτη και οι χαμηλές συναλλαγές στέκονται εμπόδια για την διάσπαση των 800 μονάδων
Το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι εξελίξεις για την πορεία της επιδημίας καθώς συμπληρώθηκε μια εβδομάδα από τα νέα περιοριστικά μέτρα ενώ δεν φαίνεται να σταθεροποιείται η κατάσταση προς το παρόν με τους με τους ειδικούς να μην αποκλείουν παράταση του lockdown στο Λεκανοπέδιο κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ομόλογα, καθώς καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση των αποδόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ειδικότερα, στο 1,31% ανέρχεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, καθώς έχουν επανέλθει οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία γεγονός που επηρεάζει και τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Στο επίκεντρο παραμένει η Πειραιώς καθώς θα είναι η πρώτη τράπεζα μετά το 2015 που θα υλοποιήσει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η αύξηση κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισεκ. ευρώ στόχο έχει να αντλήσει νέα κεφάλαια και να υλοποιήσει το σχέδιο ριζικής εξυγίανσης με δύο σημαντικές τιτλοποιήσεις 7 και 7 δισεκ., ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 443 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 450 μονάδων και ακολουθούν οι 435 μονάδες
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -5,71% και ακολούθησαν Εθνική -3,78%, Εurobank -2,48% και Alpha Bank -2,06%.
Τραπεζικά νέα
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ελληνικές τράπεζες, άπαξ και έχουν καταφέρει, όπως έχει αναλύσει το bankingnews, ένα μεγάλο επιχειρηματικό άθλο.
Μείωσαν τα προβληματικά τους δάνεια από 106 δισεκ. σε 50 δισεκ. και με τον Ηρακλή 2 θα υποχωρήσουν στα 18 δισεκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει, μέσω παρουσιάσεων την εξυγίανση των τραπεζών.
Να αναδειχθεί η δυνητική δυναμική, πως ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 άλλαξαν ριζικά το τραπεζικό σύστημα με το χαμηλότερο κόστος για το ελληνικό δημόσιο και τον έλληνα φορολογούμενο καθώς και να σχεδιαστεί ένα πλάνο αποεπένδυσης και ιδιωτικοποιήσεων.
Το σχέδιο εξυγίανσης των τραπεζών θα προωθήσει σε διεθνείς επενδυτές αυτό το recovery story, το σχέδιο ανάκαμψης με στόχο να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.
Για την κυβέρνηση το 2022 θα είναι έτος προσέλκυσης διεθνών επενδυτών και στις τράπεζες αλλά και στα έργα που σχεδιάζονται σε βασικούς – νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι από το 2022 θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες διάθεση μετοχών τραπεζών μέσω placement σε διεθνείς επενδυτές.
Η κυβέρνηση για να πουλήσει τα ποσοστά του δημοσίου - ΤΧΣ στις τράπεζες θα πρέπει η οικονομία να είναι ελκυστική, οι τράπεζες ελκυστικές με όρους αποτίμησης, ώστε να αποκομίσει και κέρδη.
Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης
Σημαντικές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 18/2 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις χώρες της Ν.Ευρώπης απόρροια των πιέσεων στα αμερικανικά ομόλογα
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,87% και το ιταλικό 10ετές στο 0,65% και με το μεταξύ τους spread στις 22 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 78 μονάδες ή 0,78% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,02% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,19%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Alpha Bank +1,58%, Πειραιώς +1,25% o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,52% .
Περί τις 12:00 με στηρίξεις από επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, Coca Cola...o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,80%.
Περί τις 16:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -5,61%, Εurobank -3,62% .... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -3,34%.
Στις δημοπρασίες οι πιέσεις στις τράπεζες επεκτάθηκαν και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με εξαίρεση την ΔΕΗ και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,83%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -0,83% στις 782 μονάδες έχοντας υψηλό στις 795,07 μονάδες και χαμηλό 782,23 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,2 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,6 εκατ. ευρώ και όγκου 406 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 152,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,93 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 98,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 135 χιλ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ.. ευρώ.
Ο ΟΛΠ 19,5 χιλ. τεμάχια αξίας 374 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 782 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 775 - 770 μονάδες και ακολουθούν οι 750 και οι 710 - 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 680 και στις 650 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 800 – 810 μονάδες και ακολουθούν οι 825 – 830 μονάδες και οι 850 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 443 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 450 μονάδων και ακολουθούν οι 435, οι 420 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 490 μονάδες και ακολουθούν οι 500 μονάδες.
Μέσα Μαρτίου η εισήγηση της Morgan Stanley για την συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση της Πειραιώς
Ως γνωστό η Πειραιώς θα είναι η πρώτη τράπεζα μετά το 2015 που θα υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισεκ. ευρώ με στόχο να αντλήσει νέα κεφάλαια και να υλοποιήσει το σχέδιο ριζικής εξυγίανσης με δύο σημαντικές τιτλοποιήσεις 7 και 7 δισεκ., ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Μετά την ψήφιση του νόμου που αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επιτρέποντας του να συμμετέχει κατά το δοκούν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, η Morgan Stanley ως σύμβουλος του Ταμείου θα παραδώσει τις προτάσεις της για το βέλτιστο σενάριο συμμετοχής με χρονικό ορίζοντα τα μέσα Μαρτίου.
Το σενάριο που δεν εξετάζει το ΤΧΣ, το οποίο μπορεί να μην έχει διευθύνοντα σύμβουλο αλλά έχει αρμόδια όργανα και επιτροπές, είναι να δεχθεί να υποχωρήσει στο 20% ή και κάτω από 20% που προτάθηκε κάποια στιγμή.
Τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι :
1)Να ασκήσει πλήρως το ΤΧΣ τα δικαιώματα του όπερ σημαίνει σε μια αύξηση 1,1 με 1,3 δισεκ. να συμμετάσχει με 61,35% ή 674 με 796 εκατ ευρώ
2)Να ασκήσει μερικώς το ποσοστό συμμετοχής αλλά να διατηρήσει ένα πυρήνα 40% με 50% κατά προτίμηση, ενώ μόνο υπό όρους εξετάζεται το σενάριο 30% με 40%.
Τα περισσότερα στελέχη του ΤΧΣ θεωρούν ότι άπαξ το Ταμείο διαθέτει 5,5 δισεκ. κεφάλαια μπορεί να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του.
Μετά την ζημία 1,19 δισεκ. από την μετατροπή του Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ το Ταμείο θα πρέπει με κάποιο τρόπο άπαξ και είναι δυνητικός πωλητής να επιτύχει κάποιο κέρδος.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει να αναζητηθεί το βέλτιστο σενάριο για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ώστε η πλήρης συμμετοχή να μην θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια, να μην αποθαρρυνθούν οι ιδιώτες επενδυτές άπαξ και υπάρχει ενδιαφέρον και να μην λειτουργήσουν όλα αυτά εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης είναι η Πειραιώς να πάρει την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, αρκεί να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε από αυτή την διαδικασία να κερδίσει και το ΤΧΣ.
Το 2022 θα πρέπει να αναμένονται τα πρώτα placement μετοχών από το ΤΧΣ που θα επικεντρωθούν στην Eurobank και ενδεχομένως στην Πειραιώς γιατί και οι άλλες τράπεζες θα πιέσουν για μείωση των ποσοστών του Ταμείου στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Οι εξελίξεις πάντως κάτω από οποιαδήποτε σενάριο είναι θετικές για την τράπεζα Πειραιώς, ο μεγάλος στόχος σε αυτή την φάση είναι να ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά ώστε να εξυγιανθεί μετά θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση που θα είναι επιστέγασμα της επιτυχούς πορείας
Η επικαιρότητα
Με τις μεταλλάξεις να έχουν καταστήσει την covid πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, οι επιστήμονες παγκοσμίως δίνουν τη δική τους μάχη για να προλάβουν αυτές τις παραλλάξεις του ιού και να αναχαιτίσουν την επιδημία.
Με την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα εμβόλια να αυξάνεται, ένα ακόμα μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη εμβολίων αλλά και η άνιση κατανομή τους παγκοσμίως.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 10 έθνη έχουν διασφαλίσει το 75% των εμβολίων, τη στιγμή που 130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση.
Το γεγονός αυτό ώθησε τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιήσουν πως οι τεράστιες ανισότητες στην προμήθεια των εμβολίων, θέτει σε κίνδυνο όλο τον πλανήτη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σε χώρες που δεν θα έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός τους, να υπάρξουν νέες μεταλλάξεις του ιού που ενδεχομένως να καταστήσουν άκυρα τα εμβόλια.
Στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αττική διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα αυτού του τρίτου lockdown καθώς σήμερα συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την έναρξη των νέων περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού
Οι περισσότεροι εκτιμούν πως τα κρούσματα αναμένεται να κορυφωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και ότι από την επόμενη θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται πριν αρχίσει η καθοδική τους πορεία και η μείωση του ιικού φορτίου.
Ωστόσο, κρίνοντας από την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, όπου στην Αττική, έχει ήδη καλυφθεί το 85% των κλινών ΜΕΘ για covid, τη στιγμή που καθημερινά αναφέρονται εκατοντάδες κρούσματα και αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών και οι διασωληνωμένοι η πλειονότητα των επιστημόνων θεωρεί σχεδόν δεδομένη και αναγκαία μια παράταση του lockdown στο Λεκανοπέδιο κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Πάντως, δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν το σενάριο να ανοίξουν και κάποιες δραστηριότητες στις αρχές Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι έως τότε θα έχει αρχίσει να διαπιστώνεται μείωση στα κρούσματα.
Πέρα όμως από την Αττική, η οποία εδώ και εβδομάδες είναι στο κόκκινο, ανησυχία υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται μια απότομη αύξηση του ιικού φορτίου, αλλά και για τα Ιωάννινα και την Κάλυμνο που φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα από το lockdown.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 174.659, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.194 θάνατοι.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 18/2 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό να επισκιάζουν τις προσδοκίες για παγκόσμια ανάκαμψη. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε -0,19%%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,55%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,82% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,5%
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πιέσεις στην Wall Street
Πτωτικά κινούνται σήμερα 18/2 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφονται στην Wall Street με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών ακολούθησαν το άλμα στις τιμές των εμπορευμάτων και βοήθησαν να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος από τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα εταιριών όπως της Airbus και της Orange, σημειώνει το Reuters.
Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνουν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας τα οποία έδειξαν απροσδόκητη αύξηση στον αριθμό των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 13.000 στις 861.000 για την εβδομάδα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,70%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,7%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1%, ο S&P 500 στο -1%, ο Nasdaq στο -1,7% ενώ το ETF GREC βρίσκεται στο -1,14% (24,19 δολ. ).
Πιέσεις στις τράπεζες με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Πειραιώς -5,72%
Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με περιορισμένες συναλλαγές και με την Πειραιώς να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9995 ευρώ, με πτώση -3,78% με όγκο 1,7 εκατ. εμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7690 ευρώ, με πτώση -2,06%, με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7562 ευρώ, με πτώση -5,71% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 628 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,55 ευρώ, με πτώση -2,48% με όγκο 7,9 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,80 ευρώ, με πτώση -0,74% και με κεφαλαιοποίηση 357 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1934 ευρώ, με πτώση -1,33% και όγκο 144 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,40 ευρώ, με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 306 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ +3,72%
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα ενώ η ΔΕΗ ξεχώρισε ανοδικά για μια ακόμη συνεδρίαση .
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τιτάν, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo...
Στον αντίποδα ανοδικα ξεχώρισε εκτός από την ΔΕΗ, η Viohalco στο +1,85%..
H Coca Cola έκλεισε στα 26,71 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 9,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,39 ευρώ, με πτώση -1,59% και αποτίμηση 5,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,05 ευρώ, με άνοδο +3,72% και αποτίμηση 2,1 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4250 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 563 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,47 ευρώ, με πτώση -1,13% και αποτίμηση 3,57 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,02 ευρώ, με πτώση -2,5% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,40 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,51 ευρώ, με πτώση -1,88% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με πτώση -2,08% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με πτώση -1,87% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,61 ευρώ, με πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 704 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,77 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 196 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,032 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.
Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στην Ιταλία
Επιδείνωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις στην Ιταλία αλλά και στις υπολοιπες χώρες την Ν. Ευρώπης απόρροια των πιέσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ που συμπαρέσυραν και τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Ωστόσο μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,87% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,65%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,87% με το αμερικανικό 10ετές 1,31% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 22 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 63 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,67 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,21%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,20 μονάδες βάσης και απόδοση -0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,00% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,12%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,28%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% με απόδοση αγοράς 0,42% και απόδοση πώλησης 0,39%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,14 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με απόδοση αγοράς 0,56% και απόδοση πώλησης 0,54%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 107,41 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,69% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,85% με απόδοση αγοράς 0,87% με απόδοση πώλησης 0,86%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 134,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και 1% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 141,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 154,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,22%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,78% ή 78 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Συνεχίζονται οι πωλήσεις στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,65%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/2/2021 στο -0,34% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,65% και με ιστορικό χαμηλό 0,426% στις 12 Δεκεμβρίου 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,28%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών