Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Invesco: Οι χρηματιστηριακές τάσεις παγκοσμίως αλλάζουν - Οι traders προτιμούν πλέον περισσότερο τις συναλλαγές OTC από τις παραδοσιακές αγορές – Η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα συνεχιστεί

Invesco: Οι χρηματιστηριακές τάσεις παγκοσμίως αλλάζουν - Οι traders προτιμούν πλέον περισσότερο τις συναλλαγές OTC από τις παραδοσιακές αγορές – Η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα συνεχιστεί
Μια τεράστια αλλαγή στη δομή των χρηματαγορών παρατηρεί το τελευταίο διάστημα η Invesco, η οποία επισημαίνει ότι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο απόρροια της κρίσης που έπληξε τις ΗΠΑ και τώρα την Ευρώπη, αλλά και αλλαγή του τρόπου που οι traders πλέον αντιμετωπίζουν τις αγορές.
Η προσπάθεια των φορέων να μειώσουν τα ποσοστά προμηθειών από το trading και τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια, στην ουσία ευνόησαν του «παίκτες» των αγορών να δημιουργήσουν τις δικές τους πλατφόρμες συναλλαγών, μακριά από τους θεσμικούς ελέγχους, τα επονομαζόμενα dark pools.
Σύμφωνα με την ίδια, έως και το 70% του όγκου συναλλαγών στις αμερικανικές μετοχές πλέον πραγματοποιείται, over the counter (OTC), δηλαδή εκτός των παραδοσιακών διαδικασιών. Παράλληλα, το ίδιο ποσοστό για την Ευρώπη, βρίσκεται μεταξύ 40% και 50%, ενώ για την Ασία στο 20%.
Σύμφωνα, με τους αναλυτές της Invesco, πλέον η ρευστότητα που υπάρχει και ανακυκλώνεται στο σύστημα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της πιο πάνω πολιτικής διαχείρισης, δηλαδή της αύξησης του κόστους μεσιτείας, αλλά και του έμμεσου κόστους των συναλλαγών. Όταν δηλαδή ήδη ο δείκτης ρευστοποίησης των μετοχών έχει υποχωρήσει, λόγω της μειωμένης ρευστότητας στην αγορά, το κόστος διακράτησης τέτοιων τίτλων αυξάνεται σταδιακά, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την αγορά.
Τέλος, οι αναλυτές της Invesco, απορρίπτουν τα επιχειρήματα των αρνητικών συνεπειών του υψηλής συχνότητας trading (HFT), το οποίο έχει δαιμονοποιηθεί από πολλούς για τη μεταβλητότητα στις αγορές.

Συνέχιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη προβλέπει η Invesco - Oι τρεις αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία

Ως τις δύο βασικές απειλές για την παγκόσμια οικονομία ορίζει, πρώτον, την συνέχιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και, δεύτερον, την πιθανή διακοπή στις παραδόσεις πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τους αναλυτές της Invescο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η ανάκαμψη στις ΗΠΑ συνεχίζεται με υποτονικό ρυθμό. Επικαλούμενος τις δηλώσεις του Dennis Lockhart, προέδρου της Atlanta Fed, ανάλογα με το ποια στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας επιλέξει να εστιάσει κανείς  θα μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση ως ένα ποτήρι μισογεμάτο ή ένα ποτήρι μισοάδειο.
Την ίδια στιγμή, στην ευρωζώνη οι δύο ενέσεις ενίσχυσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ έχουν μειώσει τις πιέσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, λύση όμως που αποτελεί ημίμετρο και όχι μία μόνιμη λύση.
Στην Κίνα η οικονομία έχει αποφύγει μια ανώμαλη προσγείωση, αλλά είναι σαφές ότι εξακολουθεί να επιβραδύνεται. Δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, όπως του Κινέζου Προέδρου, Wen Jiabao, ο οποίος έκανε λόγο για ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας κατά 7,5% το 2012 και η ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογές στις τιμές των κατοικιών έχουν αποθαρρύνει τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης