Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στάση αναμονής στο ΧΑ -0,10% στις 781 μον. με Τέρνα Ενεργειακή -11% και Viohalco +4% - Κρίσιμες οι 800 μον.

Στάση αναμονής στο ΧΑ -0,10% στις 781 μον. με Τέρνα Ενεργειακή -11% και Viohalco +4% - Κρίσιμες οι 800 μον.
Το εύρος της αγοράς μεταξύ των 750 – 800 μονάδων θα συνεχιστεί μέχρι την ανακοίνωση των θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 781 μονάδες, με τις τράπεζες να προβληματίζουν για την ασταθή συμπεριφορά τους για μια ακόμη συνεδρίαση, με την Eurobank να ξεχωρίζει στο +1,71% και την Πειραιώς στο +1,3% από +3,15% υψηλό ημέρας.
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην Τέρνα Ενεργειακή -10,74% με έντονες τις ανησυχίες της για την κακοκαιρία στο Τέξας των ΗΠΑ, όπου η εισηγμένη διατηρεί 3 αιολικά πάρκα με τον τζίρο να καλύπτει το 25% του συνολικού τζίρου της αγοράς..... συμπαρασύροντας και την ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο -6,44%. 
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +3,5% με την Cenergy στο  +6,19% αλλά και η ΔΕΗ στο +3,09% συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 781 μονάδες έχοντας απολέσει τα αρχικά κέρδη πλησίον του +1% ενώ το εύρος της αγοράς μεταξύ των 750 – 800 μονάδων θα συνεχιστεί μέχρι την ανακοίνωση των θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.
Στα στατιστικά της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε με κέρδη +0,68%, ο  FTSE 25 έκλεισε στο +0,24 % ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -1,41%.
Χωρίς εκπλήξεις έκλεισε
η σημερινή λήξη συμβολαίων και δικαιωμάτων επί του δείκτη FTSE 25 στο χρηματιστήριο παραγώγων με τον τζίρο να αυξάνονται μόλις 1 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος δεν ξεπέρασε τα 1 εκατ. τεμάχια
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πορεία της επιδημίας, στην λήξη του νέου lockdown με την επιστροφή στην κανονικότητα να εξαρτάται  από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και φαρμάκων ενώ ο χρονικός ορίζοντας για να επιστρέψουμε στη φυσιολογική ζωή μετατίθεται προς το τέλος του 2021.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ομόλογα, καθώς καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση των αποδόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Πλησίον του 1,34% ανέρχεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, καθώς έχουν επανέλθει οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία γεγονός που επηρεάζει και τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 447 μονάδες, με πρώτη αντίσταση των 460 – 470 μονάδων
Στις τράπεζες, καταγράφηκε έντονη μεταβλητότητα, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Eurobank +1,71% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,3%, Εθνική +0,98% και με οριακό πρόσημο η Alpha Bank +0,03%.

Στο επίκεντρο τράπεζες, όμιλος Viohalco, ΔΕΗ και Aegean  

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο όμιλος Viohalco μετά και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για υπογειοποίηση καλωδίων.
Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της Cenergy ειδικά στα καλώδια έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης καθώς θα γίνουν μεγάλα έργα σε υποδομές. ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, αλλά και άλλες επενδύσεις στο εξωτερικό
Επίσης, η Viohalco τίναξε την μπάνκα των πλειστηριασμών αγοράζοντας το κτήριο της KODAK έναντι 1.430 ευρώ ανά τ.μ  όταν οι άλλοι έδιναν κάτω από 1300 ευρώ ανά τ.μ.
Έντονος παραμένει ο προβληματισμός για την εικόνα των τραπεζικών μετοχών όπου καταγράφεται έντονη μεταβλητότητα, με επίκεντρο την Πειραιώς καθώς θα είναι η πρώτη τράπεζα μετά το 2015 που θα υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισεκ. ευρώ με στόχο να αντλήσει νέα κεφάλαια και να υλοποιήσει το σχέδιο ριζικής εξυγίανσης με δύο σημαντικές τιτλοποιήσεις 7 και 7 δισεκ., ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Στο επίκεντρο παρέμεινε η  μετοχή της ΔΕΗ, λόγω της ισχυρής ανόδου των τελευταίων ημερών ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αν και δεν αποκλείεται μία μικρή παράταση.
Σημειώνεται ότι η αποτίμηση της ΔΕΗ ξεπέρασε τα  2 δισεκ. και είναι τέταρτη στην σειρά στον FTSE 25 από πλευράς κεφαλαιοποίησης μετά από Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εικόνα της ΔΕΗ έχει βελτιωθεί αλλά δεν θα πρέπει να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ως δια μαγείας επιλύθηκαν τα προβλήματα. .
Η ΔΕΗ σχεδιάζοντας νέες εκδόσεις ομολόγων π.χ. 500 εκατ θα αναδιαρθρώσει τον δανεισμό 3,4 δισεκ. εξέλιξη θετική μεν καθώς θα μειώσει την εξυπηρέτηση του με όρους κόστους και τιμολόγησης αλλά στην πράξη ακόμη απαιτούνται πολλές ενέργειες.
Με νευρικότητα κινήθηκε η Aegean κλείνοντας τελικά ανοδικά στο +1,13% από -5% χαμηλό ημέρας ενώ σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας η γενική συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου και την κρατική ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου του 2021.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και  στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης  

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και  σήμερα 19/2 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις χώρες της Ν.Ευρώπης απόρροια των πιέσεων στα αμερικανικά ομόλογα
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,89% και το ιταλικό 10ετές στο 0,65% και με το μεταξύ τους spread στις 24 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 80 μονάδες ή 0,80% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,48% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,09%
Περί τις 12:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Alpha Bank +1,82%... αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +3,7%, ...o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,53% και ο  Γενικός Δείκτης στο +0,99%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,10% στις 781 μονάδες έχοντας υψηλό στις 790 μονάδες και χαμηλό 781,11 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips και ειδικότερα στην Τέρνα Ενεργειακή.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 23 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,3 εκατ. ευρώ και όγκου 707 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 205 χιλ. τεμάχια αξίας 2,14 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 37 χιλ. τεμάχια αξίας 345 χιλ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,27 εκατ. ευρώ και η Ελλάκτωρ 365 χιλ. τεμάχια αξίας 526 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 781 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 775 - 770 μονάδες, και ακολουθούν οι 750 και οι 710 - 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 680 και στις 650 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 800 – 810 μονάδες και ακολουθούν οι 825 – 830 μονάδες και οι 850 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 447 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις  460 - 470 μονάδες και ακολουθούν οι 500 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  435 μονάδες και ακολουθούν οι 420 και οι 400 μονάδες

Μεταξύ των συμβούλων θα κριθεί τελικώς η τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής

Μεταξύ των συμβούλων θα κριθεί τελικώς η τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία με βάση τις ισορροπίες, έχει πιθανότητα 60% να καταλήξει στο CVC και 40% να καταλήξει σε IPO δηλαδή δημόσια προσφορά.
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews στο κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου 2021 η διοίκηση Μυλωνά της Εθνικής Τράπεζας είχε παρουσιάσει και τις δύο εναλλακτικές επιλογές από την μια τον μόνο στρατηγικό ενδιαφερόμενο το CVC και από την άλλη την εναλλακτική της IPO της Δημόσιας Προσφοράς.
Η πρόταση του Παύλου Μυλωνά ήταν το διοικητικό συμβούλιο να εγκρίνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC με το επιχείρημα ότι υπήρξαν βελτιώσεις και ότι σε κάθε περίπτωση το IPO ενέχει ρίσκο, ενώ σχεδόν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής αποδοκίμασαν την πρόταση του CVC θεωρώντας της ως ιδιαιτέρως χαμηλή.
Η Goldman Sachs που είναι ο σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας μαζί με την Morgan Stanley έχουν εξετάσει την επιλογή του IPO.
Μάλιστα έχουν αναφέρει ότι υπό κάποιες συνθήκες για το 50% διάθεσης μέσω δημόσιας προσφοράς θα μπορούσαν να επιτευχθούν έσοδα 300 εκατ όπερ σημαίνει ότι αποτιμάται το 100% στα 600 εκατ ευρώ αντί 412 εκατ ευρώ που αποτιμάει την Εθνική Ασφαλιστική το CVC.
Με την διαφορά όμως ότι ο μόνος επενδυτής που έχει πρόταση πάνω στο τραπέζι είναι το CVC ενώ η δημόσια προσφορά είναι περισσότερο εκτίμηση παρά βεβαιότητα.
Το ρίσκο μιας IPO είναι μεγάλο αλλά όντως μπορεί υπό κάποιες προϋποθέσεις να συγκεντρωθούν περισσότερα κεφάλαια.
Βέβαια το ερώτημα γιατί πάντα εμφανίζεται μόνο ένας επενδυτής για την Εθνική Ασφαλιστική ακόμη δεν έχει απαντηθεί.
Άπαξ και το διοικητικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση για το CVC και τα 5 μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα προερχόμενα από το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής με 40,30% αποφάσισαν να ζητήσουν από το Ταμείο να αναθέσει σε ειδικευμένη εταιρία, εν προκειμένω την Deloitte να αξιολογήσει το τίμημα και να παρουσιάσει θέση εάν είναι εύλογο.
Εν συνεχεία η Εθνική μαζί με τους δύο συμβούλους την Goldman Sachs και την Morgan Stanley θα αξιολογήσουν εκ νέου τα δεδομένα.
Η Deloitte πιθανότατα δεν θα πάρει άμεση θέση αλλά θα αξιολογήσει εάν το τίμημα είναι εύλογο ως προς τις δυνατότητες της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Για την ώρα όλα έχουν παγώσει και δεν υπάρχει νέα διαπραγμάτευση.
Ωστόσο εάν το CVC βελτιώσει το τίμημα περίπου 50-70 εκατ τότε θα υπάρξει deal και θα απελευθερώσει πλήρως και το διοικητικό συμβούλιο.
Εάν δεν βελτιώσει το τίμημα, τότε η Εθνική θα ανακοινώσει ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με το CVC και ξεκινάει δημόσια προσφορά για το 50% ή 40% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Να σημειωθεί ότι η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει δώσει άλλη παράταση αλλά κατανοώντας την κατάσταση… έχει ατύπως παρατείνει τον χρόνο… που εξαντλήθηκε 31 Δεκεμβρίου 2020

Η επικαιρότητα

Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη δριμύτητα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη εξαιτίας των πιο μεταδοτικών και πιο θανατηφόρων μεταλλάξεων, το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερη και πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων.
Ελλείψει όμως εμβολίων, επιστήμονες, κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους για την όσο το δυνατόν πιο μαζική εμβολιαστική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού.
Μια λύση θα ήταν να καθυστερήσει περαιτέρω η δεύτερη δόση των εμβολίων.
Ήδη Ισραηλινή επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι κατά 85% αποτελεσματικό κατά της covid ήδη από την πρώτη δόση.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται να ενισχύσει τη συζήτηση σχετικά με την καθυστέρηση χορήγησης της β’ δόσης έτσι ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι.
Ένα δεύτερο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα είναι η δίκαιη διανομή των εμβολίων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 10 έθνη έχουν διασφαλίσει το 75% των εμβολίων, τη στιγμή που 130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιήσουν πως οι τεράστιες ανισότητες στην προμήθεια των εμβολίων, θέτει σε κίνδυνο όλο τον πλανήτη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σε χώρες που δεν θα έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός τους, να υπάρξουν νέες μεταλλάξεις του ιού που ενδεχομένως να καταστήσουν άκυρα τα εμβόλια.
Στην Ελλάδα, εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο ειδικότερα στην Αττική με δεδομένη την παράταση του lockdown στο λεκανοπέδιο (λήγει στις 28/2) κατά μία ή ακόμα και δύο εβδομάδες.
Μάλιστα η χθεσινή ημέρα ήταν μια από τις δυσκολότερες του Φεβρουαρίου καθώς καταγράφηκε ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία
Κι όλα αυτά τη στιγμή που το 85% των κλινών ΜΕΘ για covid στην Αττική είναι ήδη κατειλημμένο και ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εισαγωγή ασθενών
Πάντως, κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση οι επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αξιολογήσουν την κατάσταση αλλά να μη λάβουν ακόμα αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τα περιοριστικά μέτρα στο Λεκανοπέδιο, καθώς θα περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η επιδημία και την ερχόμενη εβδομάδα.
Στα θετικά είναι ότι τα κρούσματα έχουν συγκρατηθεί και σχεδόν σταθεροποιηθεί, άρα δεν μιλάμε για εκθετική αύξηση, και επομένως το «στοίχημα» είναι το εάν από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και η μείωση τους.
Μάλιστα ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να διατηρηθούν μεν τα περιοριστικά μέτρα για το Λεκανοπέδιο αλλά να επιτραπεί από τις αρχές Μαρτίου κάποιο «μερικό άνοιγμα» δραστηριοτήτων, το οποίο μάλλον εστιάζει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away, έτσι ώστε να αρχίσει να λειτουργεί και η οικονομία.
Παράλληλα, οι επιστήμονες θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο σύστασης για χρήση διπλής μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176.059, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.221 θάνατοι.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις  έκλεισαν σήμερα 19/2 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε -0,72%%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο +0,57%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,12% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,68%

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 19/2 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις κινήσεις των αποδόσεων στα ομόλογα ΗΠΑ και Ευρώπης, εν μέσω της ανησυχίας για τον πληθωρισμό, αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε και πάλι τον Φεβρουάριο καθώς οι περιορισμοί του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σφυροκόπησαν τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο +0,85%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,90%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,1% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,35%, ο S&P 500 στο +0,35% και ο Nasdaq στο +0,65%

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα

Μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε περιορισμένα επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0190 ευρώ, με άνοδο +0,98% με όγκο 987 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε τα 0,7692 ευρώ, με άνοδο +0,03% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7660 ευρώ, με άνοδο +1,3% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 637 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5594 ευρώ, με άνοδο +1,71% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,8030 ευρώ, με άνοδο +0,38% και με κεφαλαιοποίηση 358 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1916 ευρώ, με πτώση -0,93% και όγκο 209 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,62 ευρώ, με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση 310 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με Viohalco +3,5% - Ισχυρές πιέσεις στην Τέρνα Ενεργειακή  -10,74%

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχων του FTSE 25 με τον τζίρο να ενισχύεται από την Τέρνα Ενεργιακή.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +3,5%, ΔΕΗ, Φουρλής, Jumbo
Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Τέρνα Ενεργειακή -10,74% και ακολούθησαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ  -6,44% και Ελλάκτωρ -2,57%.
H Coca Cola έκλεισε στα 26,60 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση στα 9,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,31 ευρώ, με πτώση -0,65% και αποτίμηση 5,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,33 ευρώ, με άνοδο +3,09% και αποτίμηση 2,14 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,43 ευρώ, με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 561 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,45 ευρώ, με πτώση -0,19% και αποτίμηση 3,57 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,20 ευρώ, με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,45 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,50 ευρώ, με πτώση -0,09% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,35 ευρώ, με άνοδο +1,91% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,61 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 704 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,8650 ευρώ, με άνοδο +2,52% και κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0321 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στην Ιταλία

Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 19/2 στα ελληνικά ομόλογα ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις στην Ιταλία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες την Ν. Ευρώπης απόρροια των πιέσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ που συμπαρασύρουν και τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Ωστόσο μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,89% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,65%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,89% με το αμερικανικό 10ετές 1,34% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 64 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,67 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,21%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,20 μονάδες βάσης και απόδοση -0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,00% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,12%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,28%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% με απόδοση αγοράς 0,42% και απόδοση πώλησης 0,39%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,14 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με απόδοση αγοράς 0,56% και απόδοση πώλησης 0,54%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 107,41 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,69% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,87% με απόδοση αγοράς 0,89% με απόδοση πώλησης 0,88%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 134,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και 1% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 141,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 154,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,22%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης από 119 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 80 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,80% ή 80 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 19 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,65%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/2/2021 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,65% και με ιστορικό χαμηλό 0,426% στις 12 Δεκεμβρίου 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,30%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.,

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης