γράφει :
Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει εστιαστεί σε ελάχιστες μετοχές, δεκάδες είναι αυτές που έχουν μειώσει αισθητά όγκους και κινούνται χωρίς τάση
Η απουσία ειδήσεων, οι αμφιβολίες για την πορεία του τουρισμού φέτος και κατ’ επέκταση η πορεία της οικονομίας, αλλά και τα αυξημένα κρούσματα παρά τα περιοριστικά μέτρα, δεν δίνουν αφορμές για ανοδική εκτόνωση της συσσώρευσης.
Από την άλλη η πορεία των ξένων αγορών, η αύξηση της μεταβλητότητας και η πορεία των ομολόγων κάνουν αρκετούς επενδυτές πιο επιφυλακτικούς.
Μετά το ενεργειακό ράλι, οι διορθωτικές κινήσεις στις μετοχές, αφαίρεσαν και το τελευταίο δυναμικό κομμάτι της αγοράς.
Περίπου οι μισές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζονται «αδιάφορες» το τελευταίο διάστημα.
Περίπου 15 είναι συνολικά αυτές που συσσωρεύουν είτε λίγο πάνω είτε λίγο κάτω από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών.
Από αυτές οι 12 εξακολουθούν να έχουν περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και δεν έχουν διαφοροποιηθεί τους τελευταίους μήνες.
Η εικόνα στα βαριά χαρτιά
Παρά τη μείωση των κερδών ο ΟΛΠ, συνέχισε να εμφανίζει καλή κερδοφορία, διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος και έχει καλή διάρθρωση ισολογισμού και φυσικά καλές προοπτικές.
Ωστόσο, η αγορά συνεχίζει να αδιαφορεί και η μετοχή δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων.
Η ΕΥΔΑΠ δε μπορεί να ξεφύγει από τη σημαντική αντίσταση των 6,90 ευρώ και διαγραμματικά το προηγούμενο υψηλό είναι χαμηλότερο από το τελευταίο.
Προσπαθεί ωστόσο να μην απομακρυνθεί από τον κινητό των 200 ημερών, χωρίς όμως να τον σπάει ανοδικά.
Ανάλογη και η εικόνα του ΑΔΜΗΕ.
Το ενεργειακό στόρι και οι τοποθετήσεις στις ενεργειακές μετοχές δεν πέρασαν από τη συγκεκριμένη.
Εξακολουθεί να κινείται οριακά υψηλότερα από τον εκθετικό των 200 ημερών, αλλά και μεταξύ 2,40-2,50 ευρώ.
Ανάλογα σχόλια θα μπορούσαν να γίνουν για αρκετές ακόμα εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως Τιτάν, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Fourlis κ.α.
Η εικόνα στα μικρομεσαία
Με τον περιορισμό των συναλλαγών συνολικά για την αγορά και το επιλεκτικό ενδιαφέρον των επενδυτών, μειώθηκε δραστικά ο όγκος συναλλαγών στα μικρομεσαία.
Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιες μετοχές έχουν πωλητές αρκετές μέρες και δε μπορεί να βρεθεί αγοραστής ώστε να γίνει η πράξη.
Αρκετές μετοχές κάθε μέρα δεν κάνουν πράξη, ενώ πολλές που μέχρι πριν λίγο καιρό όπου οι συναλλαγές στο ΧΑ ήταν υψηλότερες και έκαναν έως και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια, τώρα κάνουν συναλλαγές αξίας μερικών ευρώ.
Χθες (23/2) μόνο, 25 τίτλοι είχαν όγκο συναλλαγών από 4 ευρώ έως 500 ευρώ, ενώ άλλοι τόσοι δεν έκαναν πράξη.
Αρκετές μετοχές έκλεισαν με τους πωλητές στην τιμή κλεισίματος να θέλουν να πουλήσουν πολλαπλάσια κομμάτια από τις συνολικές συναλλαγές της ημέρας.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών