Με οδηγό τις τράπεζες και την βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές στο 1%, η αγορά στα κρίσιμα επίπεδα αντίστασης των 820 μονάδων
Οι συναλλαγές επικεντρώθηκαν στις τράπεζες ενώ αξιοσημείωτο ήταν ότι οι συναλλαγές της Eurobank και της Alpha Bank κάλυψαν σχεδόν το 65% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 817 μονάδες, στην κρίσιμη αντίσταση των 820 - 825 μονάδων και διασπώντας ενδοσυνεδριακά την πρώτη αντίσταση των 810 μονάδων..
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η Alpha Bank +4,82%, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, καθώς προχωρά σε έκδοση τίτλου Tier II ύψους 500 εκατ. με επιτόκιο 4,8% με 5%, ενισχύοντας περαιτέρω τα κεφαλαιά της, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το project Galaxy, επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews.gr.
H τράπεζα ξεκίνησε road show ενώ αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα 2 /3 το απόγευμα καθώς θα υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση 6,1 δισ. μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων (NPEs), της Εθνικής Τράπεζας, που ονομάζεται Frontier.
Στόχος είναι να αντληθούν περίπου 80 με 110 εκατ. ευρώ ενώ μάλλον είναι ανέφικτος ο στόχος για 140 εκατ. που έχει εκτιμηθεί από ορισμένους παράγοντες, τουλάχιστον με βάση τα τωρινά δεδομένα.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων συνεχίζεται η βελτίωση, με το 10ετές στο 1% ενώ νευρικότητα καταγράφεται στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης όπως και στο αμερικάνικό 10ετές από 1,4% αρχικά, βρίσκεται στο 1,45% απόρροια των ανησυχιών για την άνοδο του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, το ράλι των αποδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε φόβους ότι η Fed ενδεχομένως να αναγκαστεί να αντιδράσει, τερματίζοντας την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων και επιβαρύνοντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων ενώ αξιωματούχοι της Fed καθησυχάζουν τις αγορές διαβεβαιώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αλλάξει σύντομα την πολιτική της.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 514 μονάδες, στην κρίσιμη αντίσταση των 500 - 510 μονάδων, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 490 - 495 μονάδων.
Αναλυτικά στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Eurobank +9,58% και ακολούθησαν Alpha Bank +4,82% και Εθνική +3,05% και οι δύο στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες και με οριακά κέρδη η Πειραιώς +0,64%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν κέρδη στην πλειονότητα των τίτλων, με Jumbo +5,33%, Aegean +4,61%, ΟΠΑΠ +3,77%...
Τραπεζικά νέα
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τράπεζες καθώς πέρα από την έντονη μεταβλητότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα εντούτοις η κατάσταση τους έχει βελτιωθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές.
Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών δεν θα έρθει τόσο γρήγορα και οι συγκρίσεις με την Ευρώπη… θα είναι μόνιμο πρόβλημα.
Οι τραπεζικές μετοχές, δεν θα μείνουν στάσιμες, θα ανακάμψουν αλλά η ανάκαμψη δεν θα προέλθει από ντελίριο αγορών.
Η μείωση των NPEs στο 5% με 8%, η εξάλειψη των νέων προβλέψεων για προβληματικά δάνεια, θα αυξήσει τα κέρδη και το μέρισμα είναι το αναπτυξιακό story των ελληνικών τραπεζών μπορεί αυτό να μην προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού αλλά αυτό μπορούν να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Βελτίωση την ελληνική αγορά ομολόγων, νευρικότητα στην Ευρώπη
Συνεχίζεται η βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ νευρικότητα καταγράφεται στις χώρες της Ν. Ευρώπης μετά τους τριγμούς της περασμένης εβδομάδας, που οδήγησε σε άλμα τις αποδόσεις και σε sell off τις μετοχές.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα προκλήθηκε από τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού.
Ορισμένοι θεωρούν ότι το sell off που αναμενόταν το είδαμε, ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,00% και το ιταλικό 10ετές στο 0,71% και με το μεταξύ τους spread στις 29 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 78 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,08% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,14%.
Περί τις 11:00, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -1,95%, Αlpha Bank -1,52%... αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,40% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,10%.
Περί τις 16:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Eurobank και Alpha Bank αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως Aegean +6,09%, Jumbo +5,85%, ΟΠΑΠ +4,49%... .ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,93%..
Στο κλείσιμο της αγοράς, κορυφώθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Eurobank +10,21% και Alpha Bank +4,82% και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +5,76%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,8% στις 817 μονάδες έχοντας υψηλό στις 818,07 μονάδες και χαμηλό 801,77 μονάδες.
Οι συναλλαγές επικεντρώθηκαν στις τράπεζες και ειδικότερα στην Eurobank και στην Alpha Bank..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ, ο όγκος 45 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 35 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 1,62 εκατ. ευρώ και όγκου 126 χιλ. τεμάχια διακίνησε ο ΟΤΕ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 817 μονάδες, στην κρίσιμη αντίσταση των 820 - 825 μονάδων και διασπώντας ενδοσυνεδριακά την πρώτη αντίσταση των 810 μονάδων και ακολουθούν οι 840 - 850 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 780 - 770 μονάδες και ακολουθούν οι 760 - 750 μονάδες και οι 710 - 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 680 και στις 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 514 μονάδες, στην κρίσιμη αντίσταση των 500 - 510 μονάδων, διασπώντας ενδονεδριακά την πρώτη αντίσταση των 490 - 495 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 450 – 460 μονάδες και ακολουθούν οι 435, οι 400 και οι 380 μονάδες.
Η Πειραιώς βρήκε λύση σε ένα πρόβλημα που επιδρά θετικά… στην αύξηση κεφαλαίου και παγώνει προσωρινά… το DTC
Μια λογιστική φόρμουλα έχει βρει η τράπεζα Πειραιώς ώστε να μπορεί να υλοποιεί τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή 2 χωρίς να ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί εφόσον επιλυθεί το θέμα αυτό, η Πειραιώς θα δημιουργήσει ελκυστικές προϋποθέσεις για την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισ ενώ οι νέες τιτλοποιήσεις θα διεξαχθούν κάτω από ένα καθεστώς προστασίας.
Οι νέες τιτλοποιήσεις που σχεδιάζονται με τον Ηρακλή 2 π.χ. η Πειραιώς σχεδιάζει τιτλοποίηση NPEs προβληματικών ανοιγμάτων 7 δισεκ. το 2021 και 7 δισεκ. αρχές 2022, προσκρούουν σε ένα εμπόδιο.
Τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν και τα ομόλογα κύρια senior, μεσαίας εξασφάλισης mezzanine bond και μηδενικής εξασφάλισης junior bond που θα εκδοθούν αφορούν την θυγατρική δηλαδή την τράπεζα.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν δύο σχήματα η holding η εταιρία συμμετοχών και βεβαίως η θυγατρική τράπεζα που έχει το κύριο τραπεζικό αντικείμενο.
Η λογιστική φόρμουλα είναι όλα αυτά να περάσουν στην holding στην εταιρία συμμετοχών, ώστε κάθε φορά που μια τράπεζα τιτλοποιεί NPEs να έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ζημιών και της ενεργοποίησης του DTC.
Η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει, ώστε η Πειραιώς να μπορέσει να υλοποιήσει αυτή την λογιστική φόρμουλα, ώστε να διασφαλίσει ότι κάθε φορά που τιτλοποιεί προβληματικά δάνεια εντός του Ηρακλή 1 ή Ηρακλή 2 που έρχεται από τις 12 Απριλίου να μην ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC, που αναφέρει ότι όταν… καταγράφονται ζημίες, τότε η τράπεζα υποχρεούται σε αύξηση κεφαλαίου κατά το ύψος του φόρου που αναλογεί στις ζημίες (αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση) και υπέρ του δημοσίου.
Κάθε φορά που μια τράπεζα εμφανίζει ζημίες ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC, οπότε οι υπόλοιποι μέτοχοι θα αραιώνονται, θα μειώνεται το ποσοστό τους, το γνωστό dilution, απίσχναση.
Για την Πειραιώς, το ζήτημα του DTC έχει πολύπλευρη σημασία καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα γνωρίζουν ενόψει της αύξησης κεφαλαίου των 1,1 με 1,3 δισεκ. ευρώ ότι δεν κινδυνεύουν από dilution – απίσχναση.
Φαίνεται ότι Alpha bank και Eurobank θα υιοθετήσουν την λύση της τράπεζας Πειραιώς με στόχο να διασφαλίσουν ότι όλες οι τιτλοποιήσεις εντός Ηρακλή θα υλοποιούνται χωρίς να ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC.
Υπενθυμίζεται ότι το DTC είναι κεφάλαιο που αναγνωρίζεται εποπτικά αλλά με χρηματιστηριακούς όρους θεωρείται υποβαθμισμένο κεφάλαιο.
Η Πειραιώς έχει DTC 4 δισεκ. όσα και η Eurobank, η Alpha bank 3,1 δισεκ. το χαμηλότερο και η Εθνική 4,6 δισεκ. το υψηλότερο.
Η Εθνική δεν επηρεάζεται από αυτή την διαδικασία καθώς δεν έχει προχωρήσει σε απόσχιση δραστηριοτήτων και συν τοις άλλοις αποκόμισε 1,3 δισεκ. έκτακτα έσοδα
Οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ
Σίγουρα αυτό που δεν χρειαζόταν ο όμιλος Ελλάκτωρ είναι μια νέα περιπέτεια γενικών συνελεύσεων… γιατί την στιγμή που σχεδιάζει να βγει στις αγορές για να αντλήσει 80 με 100 εκατ ευρώ… οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει χάσμα βασικών μετόχων.
Από την μια η Reggeborgh με ποσοστό 14,5% (μαζί με άλλους μετόχους ελέγχει το 38%) και από την άλλη η Greenhill των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου με 25,58%.
Η αύξηση κεφαλαίου ήταν πρόταση και της παρελθούσας διοίκησης Καλλιτσάντση 50 εκατ αλλά απορρίφθηκε από την Γενική Συνέλευση… πλην τραπεζών που κατέχουν το 3,8% όλοι οι υπόλοιποι μέτοχοι την καταψήφισαν.
Η νέα διοίκηση φέρνει πρόταση για αύξηση στον Ελλάκτωρ 80 με 100 εκατ ευρώ και το βασικό ερώτημα είναι…τι θα πράξουν οι μέτοχοι;
Μετά από αίτημα του βασικού μετόχου της Greenhill με 25,58% στον Ελλάκτωρ θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση έως τις 15 Απριλίου, ή στο διάστημα αρχές Απριλίου με 15 Απριλίου θα καθοριστεί η νέα γενική συνέλευση.
Στην Γενική συνέλευση η διοίκηση Ελλάκτωρ θα παρουσιάσει τα σχέδια της για την αύξηση κεφαλαίου ενώ θα παρουσιάσει ορισμένες πτυχές των επιχειρηματικών σχεδίων.
Πρωτίστως το βασικό θέμα είναι τι συμβεί με την αύξηση κεφαλαίου καθώς από τα 80 με 100 εκατ τα 60 με 70 εκατ θα κατευθυνθούν στον Άκτωρ τον κατασκευαστικό βραχίονα του Ελλάκτωρ.
Η εξάσκηση της option του Μπόμπολα είναι ένα θέμα που θα κριθεί έως τις 10 Μαρτίου.
Η συμμετοχή ή όχι της Greenhill είναι επίσης ένα άλλο ζήτημα και βεβαίως τι θα συμβεί εάν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές στην αύξηση κεφαλαίου.
Μπορεί να φθάσει άμεσα – όχι δια του παρασκηνίου – το 33% η Reggeborgh και επίσης μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση;
Υπάρχουν απαντήσεις πολύ καθαρές σε μερικά από αυτά τα ερωτήματα αλλά για την ώρα το bankingnews θα αναμένει τα γεγονότα όπως καθορίζονται από τις επιχειρηματικές και άλλες αποφάσεις των εμπλεκομένων μερών.
Είναι προφανές ποιο είναι το σχέδιο της Greenhill στον Ελλάκτωρ, δεν σκοπεύει να αλλάξει τα μετοχικά δεδομένα αλλά να αποκαλύψει τα σχέδια και τις στρατηγικές.
Όμως η Reggeborgh από την άλλη δεν μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρ, θα τεθούν ξεκάθαρα θέματα ανταγωνισμού… οπότε η μόνη λύση είναι να υπάρξει επικοινωνία των βασικών μετόχων.
Ας σκεφθούμε τι θα συμβεί εάν π.χ. και η Reggeborgh και η Greenhill εξασκήσουν τα δικαιώματα τους στην αύξηση κεφαλαίου και ας υποθέσουμε ότι η Reggeborgh άμεσα και έμμεσα αυξήσει το ποσοστό της.
Άμεσα κάτω από 33% για να μην υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση και έμμεσα φθάσει στο 50% ή 60%.
Πάλι απέναντι θα έχει ένα επενδυτή με ποσοστό 25,58% που θα εγείρει θέματα και αξιώσεις… η κόντρα αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ.
Η επικαιρότητα
Απίθανο θεωρεί το σενάριο να έχουμε ξεμπερδέψει με την επιδημία της covid εντός του 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τη στιγμή πάντως που Αμερικάνοι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πως τα δύσκολα είναι έως το φετινό καλοκαίρι, καθώς αν και η πανδημία δεν θα έχει εξαλειφθεί τελείως, θα είναι πολύ πιο ήπια το προσεχές φθινόπωρο και χειμώνα, καθώς από την άνοιξη του 2022 η ζωή στον πλανήτη θα έχει επιστρέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα της.
Έως τότε όμως, κράτη και κυβερνήσεις θα πρέπει να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους έτσι ώστε αφενός να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες και αφετέρου να βάλουν τις βάσεις για να στηρίξουν και να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.
Στις ΗΠΑ όπου τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μεγάλη μείωση σε κρούσματα και θανάτους, οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς οι μεταλλάξεις καραδοκούν και η θετική εικόνα μπορεί να ανατραπεί πολύ σύντομα και να αντικατασταθεί από ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας.
Σε κάθε περίπτωση το κύριο βάρος πέφτει στους εμβολιασμούς, καθώς από σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου προστίθεται στη μάχη κατά του κορωνοϊού και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Στην Ελλάδα και με το lockdown στην Αττική να θεωρείται δεδομένο έως τις 15/3 μια και επί της ουσίας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πρόλαβε τους επιστήμονες και το προανήγγειλε, οι ειδικοί παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία από το μέτωπο του ΕΣΥ κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηριστούν μια και η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 93%.
Και ενώ σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως δεν παρατηρείται καμία αλλαγή ή μείωση του ιικού φορτίου στο Λεκανοπέδιο, είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν πως η συνέχιση του lockdown μετά τις 15 Μαρτίου δεν έχει πλέον κανένα νόημα και ότι πρέπει να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία.
Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένης της πίεσης που υπάρχει στην οικονομία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανοίξει το λιανεμπόριο από τις 16 Μαρτίου (την επομένη της Καθαράς Δευτέρας), πιθανότατα με τη μέθοδο του click away, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενη η κινητικότητα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 2/3 οι ασιατικές αγορές με τους δείκτες να καταγράφουν πτώση μετά την προειδοποίηση από την Κίνα για «φούσκα» στις ξένες αγορές.
Ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τον κίνδυνο «φούσκας» στις ξένες αγορές.
Όπως τόνισε ο αξιωματούχος, το Πεκίνο επεξεργάζεται αποτελεσματικά μέτρα για τη διαχείριση των εισροών κεφαλαίων, προκειμένου να αποτρέψει μία αναταραχή στις εγχώριες αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,86%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,21% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,64%.
Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Επιφυλακτικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα κέρδη της Δευτέρας 1/3 και την προειδοποίηση της Κίνας για «φούσκα» στις αγορές.
Αμετάβλητος στο 0,9% διατηρήθηκε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έναντι του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη flash εκτίμηση της Eurostat, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ (κοντά στο 2%).
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η πτώση στις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Ιανουάριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων lockdown που έχουν πλήξει την εμπορική δραστηριότητα.
Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 4,5% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση μόλις 0,3%.
Τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν υποχωρήσει τον Δεκέμβριο κατά 9,1%.
Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησαν 8,7%
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο +0,35%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,70%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,05%, ο S&P 500 στο -0,50% και ο Nasdaq στο -0,60% ενώ το ETF GREC κατγαράφει κέρδη +1,66% ( 25,70 δολ. )
Κέρδη στις τράπεζες με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα - Ισχυρή άνοδος στην Eurobank +9%
Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με επίκεντρο την Eurobank η οποία έκλεισε με σχυρά κέρδη +9,58% και ακολούθησε η Alpha Bank +4,82% ενώ οι συναλλαγές τους κάλυψαν σχεδόν το 65% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,1950 ευρώ, με άνοδο +3,05% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9260 ευρώ, με άνοδο +4,82%, με όγκο 13,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7852 ευρώ, με άνοδο +0,64% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 653 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6610 ευρώ, με άνοδο +9,58% με όγκο 14,8 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,85 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 379 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2160 ευρώ, με πτώση -1,82% και όγκο 362 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με άνοδο +1,95% και κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Aegean, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil..
Στον αντίποδα, οριακά υποχώρησαν ΔΕΗ, Coca Cola, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 26,17 ευρώ, με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση στα 9,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,72 ευρώ, με άνοδο +0,55% και αποτίμηση 5,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,99 ευρώ, με πτώση -0,77% και αποτίμηση 2,09 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,46 ευρώ, με άνοδο +3,14% και κεφαλαιοποίηση 571 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,56 ευρώ, με άνοδο +3,77% και αποτίμηση 3,95 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,38 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,65 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,89 ευρώ, με άνοδο +2,94% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,97 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,22 ευρώ, με άνοδο +5,33% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,67 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 710 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,10 ευρώ, με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση 214 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0325 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα
Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 2/3 στην ελληνική αγορά ομολόγων μετά τις πωλήσεις που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με το 10ετές στο 1,00% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Ορισμένοι θεωρούν ότι το sell off που αναμενόταν το είδαμε, ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,00% με το αμερικανικό 10ετές 1,45% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 29 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,48 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,96 μονάδες βάσης και απόδοση -0,11%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,04% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,57 μονάδες βάσης και απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,02 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,90 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,68% και απόδοση πώλησης 0,62%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,82% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,33 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,92% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,99% με απόδοση αγοράς 1,01% με απόδοση πώλησης 0,98%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,57 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 132 μονάδες βάσης από 136 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,78% ή 78 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Νευρικότητα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Νευρικότητα καταγράφεται και σήμερα 2/3 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης αλλά και των των αμερικανικών ομολόγων, μετά τις έντονες πωλήσεις που σημειωθήκαν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 2 Μαρτίου 2021 στο 0,71%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/3/2021 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,71% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,40%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών