Με τράπεζες και επιλεγμένους τίτλους η αγορά στην πρώτη αντίσταση των 820 - 825 μονάδων - Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές
Ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική +1,97% αλλά και η Alpha Bank στο +1,82 μετά την επιτυχή κάλυψη ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5%.
Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι πετρελαϊκές εταιρείες Motor Oil +4,9% στο υψηλό της ημέρας και τα ΕΛΠΕ +2,14% ενώ θετικά επέδρασαν και τα κέρδη σε ΔΕΗ +2,31% και Coca Cola +1,77%.
Επίσης, σημαντική άνοδο κατέγραψε η Intracom +6,97% με υψηλό όγκο, σε νέα υψηλά 14 μηνών αλλά και η μετοχή της Intracom Κατασκευές στο +5,28%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 825 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 820 - 825 μονάδων. .
Στα στατιστικά της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +4,12%, ο FTSE 25 με άνοδο +3,79% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε με σημαντικά κέρδη +12,20%.
Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παραμένει και αυτό επιβεβαώνται από τις χαμηλές συναλλαγές που επέστρεψαν λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων …με άμεση επίπτωση στους δημοσιονομικούς δείκτες.
Ωστόσο, χαμηλότερη του αναμενομένου ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020, στο -8,2% σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΑΤ, ενώ το ΑΕΠ το 2020 σε όρους όγκου ανήλθε σε 168,5 δισ. ευρώ έναντι 183,6 δισ. ευρώ το 2019.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επιδείνωση στα ομόλογα, απόρροια όχι μόνο των κινδύνων από το πληθωρισμό αλλά κυρίως της ακραίας στρέβλωσης και χειραγώγησης των κεντρικών τραπεζών.
Ήδη το αμερικάνικο ομόλογο βρίσκεται στο 1,55% παρασύροντας και τα ευρωπαϊκά ομόλογα, με τις δηλώσεις του προέδρου της FED J. Powell να μην περιορίζουν τις ανησυχίες.
Οι επενδυτές ζητούν σαφή θέση από την FED ως προς την καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων και όσο δεν παρέχεται μια σαφής εικόνα για το ζήτημα αυτό που συνδέεται με τον πληθωρισμό, οι επενδυτές είναι προσεκτικοί.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 1,13% έχει υποχωρήσει στο 0,95% αλλά οι εξελίξεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.
Καθίσταται αντιληπτό ότι σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων δεν μπορούν να υπάρξουν αναβαθμίσεις ενώ στις 19 Μαρτίου 2021 δεν αναμένεται αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα από τον καναδικό οίκο DBRS
Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Ελλάδος από την DBRs είναι μια κλίμακα χαμηλότερη από την Fitch που βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ δηλαδή μια κλίμακα υψηλότερα.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 525 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση τις 525 - 535 μονάδες.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +1,97% και ακολούθησαν Alpha Bank +1,82%, Eurobank +1,39 ενώ η Πειραιώς υποχώρησε στο -1,46%.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων, νευρικότητα στην Ν. Ευρώπη
Σταθεροποιητικά κινούνται τα ελληνικά ομόλογα ενώ νευρικότητα καταγράφεται στα ομόλογα στις χώρες της Ν. Ευρώπης
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα έχουν προκληθεί, από τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού.
Ορισμένοι θεωρούν ότι το sell off που αναμενόταν το είδαμε, ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,95% και το ιταλικό 10ετές στο 0,75% και με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 77 μονάδες ή 0,77% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,33% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,37%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, μετην Alpha Bank -2,47%... και την πλειονότητα ων μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,72% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,66%.
Περί τις 13:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική +3,06%, Alpha Bank +2,72% ... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,41%.
Λίγο πριν τις 16:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένους τίτλους, με την Motor Oil +4,82%, Τέρνα Ενεργειακή +2,96%, Coca Cola +2% ..και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,98%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,95% στις 825 μονάδες έχοντας υψηλό στις 825,23 μονάδες και χαμηλό 811,85 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59 εκατ. ευρώ, ο όγκος 33 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 264 χιλ. ευρώ και όγκου 18,5 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο Τιτάνας.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 825 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση τις 820 – 825 μονάδες και ακολουθούν οι 840 -850 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 785 και οι 760 - 750 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 525 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 525 - 535 μονάδες και ακολουθούν οι 540 και οι 550 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 500 - 490 και ακολουθούν οι 480 - 470 μονάδες και οι 450 μονάδες.
Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρ
Οι ελληνικές τράπεζες που είτε ως μέτοχοι με ποσοστό 3,8%, είτε ως δανειστές – αν και οι ομολογιούχοι πλέον έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα πλέον στο χρέος – διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο σε πολλές επιχειρήσεις… στέλνουν ένα μήνυμα στον Ελλάκτωρ.
Εάν δεν τα βρουν οι βασικοί μέτοχοι δεν υπάρχει μέλλον στον Ελλάκτωρ.
Μετά την κίνηση της Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη η οποία εμφανίζεται με ποσοστό 25,58% στην Ελλάκτωρ απέναντι στο 14,5% που κατέχει η ολλανδική Reggeborgh… η νέα γενική συνέλευση, η αμφισβήτηση της νέας διοίκησης που ούτε καν έχει αναλάβει, η πίεση για αύξηση κεφαλαίου 80 με 100 εκατ στον Ελλάκτωρ κ.α. δημιουργούν ένα σκηνικό πόλωσης και μεγάλης αβεβαιότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες που είτε ως μέτοχοι με ποσοστό 3,8%, είτε ως δανειστές – αν και οι ομολογιούχοι πλέον έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα πλέον στο χρέος – διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο σε πολλές επιχειρήσεις… το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι εάν δεν τα βρουν οι βασικοί μέτοχοι δεν υπάρχει μέλλον στον Ελλάκτωρ.
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι αναμένεται λίαν συντόμως παρέμβαση της Greenhill στα τεκταινόμενα του Ελλάκτωρ…
Οι τράπεζες και η διοίκηση της Ελλάκτωρ πάντως επιζητούν μετοχική ειρήνη και ηρεμία.
Εσχάτως η διοίκηση της Ελλάκτωρ επισκέφθηκε τις τράπεζες, έκανε κάποιες παρουσιάσεις, πέρασε ένα μήνυμα ότι θα παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και τόνισαν… ότι όντως η ένταση μεταξύ των μετόχων δεν είναι εποικοδομητική ενόψει μάλιστα της αύξησης κεφαλαίου.
Είναι προφανές ότι η κόντρα όχι μόνο δεν βοηθάει την προσέλκυση κεφαλαίων αλλά αντιθέτως τα αποθαρρύνει…
Εσχάτως κυκλοφορεί ένα σενάριο – φήμη που εάν επιβεβαιωνόταν θα ήταν καταστροφικό.
Πηγές στον Ελλάκτωρ το διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Έχει όμως αξία να αναφέρουμε τι υποστηρίζει αυτή η φήμη.
«Η αύξηση κεφαλαίου των 80 με 100 εκατ εφόσον εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις δεν θα καλυφθεί και σε αυτή την περίπτωση ο Ελλάκτωρ θα υποχρεωθεί να πουλήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, είτε το καλό ΕΛΤΕΧ Άνεμος, είτε αυτό που παρουσιάζει προβλήματα Άκτωρ».
Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σενάριο θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του Ελλάκτωρ.
Το σενάριο αυτό – φήμη διαψεύδεται, - το επισημαίνουμε αυτό – όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι εξέλιξη καταστροφής
Η επικαιρότητα
Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από το μέτωπο των παραλλάξεων του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς μελέτη δείχνει πως η βρετανική παράλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και η οποία τείνει να γίνει κυρίαρχη σε πολλά κράτη, δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ήδη οι επιστήμονες προβληματίζονται για τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη παράλλαξη, ενώ παρακολουθούν την παράλλαξη που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αλλά και τη νέα βρετανική παράλλαξη, η οποία πιστεύεται πως περιέχει τη μετάλλαξη Ε484Κ που υπάρχει στις παραλλαγές από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και επιτρέπει στον κορωνοϊό να μεταδίδεται πιο εύκολα και να αποφεύγει την αμυντική δράση των αντισωμάτων.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση η χορήγηση του εμβολίου μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή νόσηση από τον ιό.
Στην Ελλάδα, δραματική είναι η κατάσταση τα τελευταία 24ωρα στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία είναι γεμάτα από ασθενείς με covid, τη στιγμή που η επιδημία εξακολουθεί να απελαύνει και να χτυπά με σφοδρότητα το Λεκανοπέδιο.
Η μάχη δίνεται έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μείνει όρθιο και να μην χρειαστεί να φτάσει στο σημείο να κάνει διαλογή ασθενών για το ποιος θα μπει σε ΜΕΘ ή όχι.
Και ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το εάν τα νέα μέτρα που είναι σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης 4/3 και τα οποία στοχεύουν στο να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις μετακινήσεις, θα αποδώσουν.
Το Σαββατοκύριακο θα είναι και το πρώτο crash test για το κατά πόσο οι πολίτες συμμορφώνονται με τα μέτρα αυτά και για το εάν αυτά θα μπορέσουν να συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Πάντως υπό αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως το lockdown, το οποίο έχει παραταθεί έως τις 16/3, μάλλον θα παραταθεί, καθώς δεν θα έχει προλάβει το ΕΣΥ να αποσυμπιεστεί, χωρίς να αποκλείεται να χαθεί και ολόκληρος ο Μάρτιος.
Μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι οι εμβολιασμοί, οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες, κτίζοντας έτσι ένα ευρύτερο τείχος ανοσίας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι.
Ήπιες πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με ήπιες πτωτικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 5/3 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,23%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,04%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,43% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,57%.
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 5/3 στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της νέας ανόδου των αποδόσεων στα ομόλογα που καταγράφηκαν χθες 4/3 καθώς ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δεν κατάφερε χθες να κατευνάσει την ανησυχία των επενδυτών για τον πληθωρισμό..
Περισσότερες από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων είναι τελικά οι νέες θέσεις εργασίας που κατέγραψε η αμερικανική οικονομία για τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Συγκεκριμένα οι νέες θέσεις φτάνουν τις 379.000 ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 6,2% από 6,3%.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 210.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία θα παραμείνει αμετάβλητη στο 6,2%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,01%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,55%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,35%, ο S&P 500 στο -0,05% και ο Nasdaq στο -1% και αμετάβλητο το ETF GREC ( 25,60 δολ. )
Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές, με τις αρχικές πιέσεις να απορροφούνται και να κλείνουν τελικά ανοδικά με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε με απώλειες .
Η Εθνική έκλεισε στα 2,33 ευρώ, με άνοδο +1,97% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,95 ευρώ, με άνοδο +1,82%, με όγκο 10,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7820 ευρώ, με πτώση -0,96% με όγκο 4,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 650 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6548 ευρώ, με άνοδο +1,39% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,8640 ευρώ, με άνοδο +0,47% και με κεφαλαιοποίηση 386 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2165 ευρώ, με άνοδο +0,23% και όγκο 213 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,34 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 305 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Motor Oil +5%
Με μεικτές τάσεις έκλειδσαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Motor Oil και ακολούθησαν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή....
Στον αντίποδα πτωτικά κινούνται Sarantis, ΕΧΑΕ, Φουρλής...
H Coca Cola έκλεισε στα 27,00 ευρώ, με άνοδο +1,77% και κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,75 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 5,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,0750 ευρώ, με άνοδο +2,31% και αποτίμηση 2,11 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,45 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,42 ευρώ, με άνοδο +1,05% και αποτίμηση 3,90 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,75 ευρώ, με άνοδο +2,68% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,20 ευρώ, με άνοδο +4,9% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,94 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,59 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,70 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,0650 ευρώ, με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 212 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0312 ευρώ, με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.
Στο 0,95% το 10ετές ελληνικό ομόλογο με το αμερικανικό 1,55%
Νευρικότητα καταγράφεται σε όλα τα ομόλογα παγκοσμίως απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Το νέο πακέτο στήριξης των 1,9 τρισεκ. μπορεί να υπερθερμάνει την αμερικανική οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες πληθωρισμού, εξέλιξη που συμβάλει στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στο 1,55%.
Για το 10ετές αμερικανικό ομόλογο δεν αποκλείεται να βρεθεί στο 2% σε ένα δυσμενές σενάριο.
Ο κίνδυνος του πληθωρισμού επηρεάζει όλα τα ομόλογα και στην Ευρώπη.
Οι επενδυτές πωλούν ομόλογα οδηγώντας σε άνοδο αποδόσεων και πτώση τιμών κυρίως γιατί υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί πρόωρα η χαλαρή νομισματική πολιτική και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών να ορχήσουν να αυξάνονται γρηγορότερα.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 0,95% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,95% με το αμερικανικό 10ετές 1,55% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,91 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,63%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,80% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,88% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,87%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,94% με απόδοση αγοράς 0,95% με απόδοση πώλησης 0,93%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης από 132 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,77% ή 77 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Νευρικότητα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 5/3 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 5 Μαρτίου 2021 στο 0,75%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/3/2021 στο -0,30% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,75% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,41%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών