Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Υπάρχει σχέδιο της ΕΚΤ για τη διάσωση της Ελλάδας και της Ευρωζώνης που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί; Τι εκτιμά ο Huw Pill, κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs, που έχει εργαστεί στο παρελθόν στην ΕΚΤ...

Υπάρχει σχέδιο της ΕΚΤ για τη διάσωση της Ελλάδας και της Ευρωζώνης που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί; Τι εκτιμά ο Huw Pill, κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs, που έχει εργαστεί στο παρελθόν στην ΕΚΤ...
Ένα σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης, το οποίο κανείς δεν φαντάζεται, αναμένεται να ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνω η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...
Την εν λόγω εκτίμηση διατυπώνει ο Huw Pill, εις εκ των κορυφαίων οικονομολόγων της Goldman Sachs.
Η κεντρική προσδοκία της τρέχουσας εβδομάδας έγκειται στο γεγονός πως η ΕΚΤ άμεσα θα ανακοινώσει ένα νέο γύρο προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου.
Ο Pill της Goldman διατυπώνει μια συγκεκριμένη άποψη, η οποία ίσως και να έγκειται σε καθαρά "εσωτερική πληροφόρηση", αφού ο ίδιος πριν από ένα χρόνο εργαζόταν για την ΕΚΤ και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Monetary Policy Stance Division.
Ο Pilli συμφωνεί τόσο με τον επικεφαλής της Pimco, τον M. Εl Erian, όσο και με άλλους "σκεπτικιστές" αναλυτές και επενδυτές πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εφαρμογή ορίων στις αγορές ομολόγων. Και αυτό γιατί θα τεθεί θέμα moral hazard (ηθικού κινδύνου), καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βρεθεί σε πλήρη αντιπαράθεση με την ανοιχτή δέσμευση της ΕΚΤ για τη στήριξη της Ευρωζώνης.
Κατά τον αναλυτή της Goldman η EKΤ δεν θα θέσει όρια στις αγορές ομολόγων, αλλά αντίθετα θα ανακοινώσει μια ευρεία γκάμα αγορών, κατάλληλη για την αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Στόχος της ΕΚΤ είναι να επιστρέψουν οι αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα που αντανακλούν τα θεμελιώδη.
Τι εννοεί όμως ο Pill; Στόχος της ΕΚΤ είναι να αναπτύξει ένα καλύτερο δίκτυο για τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμης διάρκειας κρατικών ομολόγων, ώστε να μειωθούν οι αποδόσεις τους στα επιτρεπτά επίπεδα.
Αυτό, συνεχίζει ο ίδιος, μπορεί να επιτευχθεί, αν η ΕΚΤ προσφέρει ρητή και σαφή καθοδήγηση για το που πρέπει να κυμαίνονται τα βραχυπρόθεσμης διάρκειας κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Αυτό θα συμβεί, κατά τον Hill, μέσω ευκαιριακών παρεμβάσεων της ΕΚΤ στα κρατικά ομόλογα ωρίμανσης από 1 έως 3 έτη, με έναν τρόπο όπως συμβαίνουν οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.
"Όλα θα αποκαλυφθούν στις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ", τονίζει ο Pill.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης