Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Deutsche Bank: Η Γερμανία έχει μπει σε προεκλογική περίοδο που σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλές εσωτερικές διαμάχες για το ευρώ και την ελληνική κρίση – Οι Γερμανοί δεν θα εγκαταλείψουν την ευρωζώνη

tags :
Deutsche Bank: Η Γερμανία έχει μπει σε προεκλογική περίοδο που σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλές εσωτερικές διαμάχες για το ευρώ και την ελληνική κρίση – Οι Γερμανοί δεν θα εγκαταλείψουν την ευρωζώνη
Στην προεκλογική περίοδο και στην αβεβαιότητα ενόψει της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, τον ESM, αποδίδει τα αρνητικά σχόλια που έχουν κατακλύσει την γερμανική πολιτική σκηνή σχετικά με το εγχείρημα διάσωσης του ευρώ, η Deutsche Bank, στην σημερινή της έκθεση υπό τον τίτλο «Sceptical tone of debate does not signal euro-fatigue in Germany» (Ο ευρω-σκεπτικισμός στη Γερμανία δεν σημαίνει κόπωση των προσπαθειών).
Μετά τις θερινές διακοπές η Γερμανία κυριαρχείται από τα αρνητικά σχόλια των πολιτικών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της διαχείρισης της κρίσης, ενώ παράλληλα και από τον σκεπτικισμό για τις ιταλικές και ισπανικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, το μέλλον της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και την αλλαγή της πολιτικής της ΕΚΤ. Η αβεβαιότητα σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ρίχνει κι άλλο λάδι στην αβεβαιότητα για το αν θα συνεχιστεί η στήριξη της Γερμανίας στο ευρώ.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, αυτή η συζήτηση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη αποστασιοποίησης της Γερμανίας από την προσπάθεια σταθεροποίησης του ευρώ ή την πραγματοποίηση περαιτέρω προόδου για την ένταξη. Αντίθετα, αυτό συμβαίνει εξαιτίας των επικείμενων ομοσπονδιακών εκλογών το φθινόπωρο του 2013. Η δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει ισχυρή, αναφέρει η Deutsche Bank, επισημαίνοντας ότι τα άμεσα μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης εξακολουθεί να θεωρείται ως η κατάλληλη στρατηγική.
Ενώ μέχρι τώρα, έχει βρεθεί ένας κοινός τόπος για τον κυβερνητικό συνασπισμό και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κοινοβουλευτική συνεργασία θα δοκιμαστεί περισσότερο εξαιτίας  της πολιτικής διαμάχης. Η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εδραιωθεί ως μια εναλλακτική λύση που παρέχει στην ευρωπαϊκή πολιτική (και άλλα οικονομικά θέματα), αν και δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μερών. Κατ 'αρχήν και φυσικά η Merkel απολαμβάνει την ευρεία υποστήριξη του εκλογικού σώματος. Επίσης, ο μικρός εταίρος του συνασπισμού θα προσπαθήσει να ενισχύσει το προφίλ του, ενώ αναμένεται να υπάρξει μεγάλος πολιτικός θόρυβος που μπορεί να αμφισβητηθεί ακόμη και η εποικοδομητική στάση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Δεδομένου του κεντρικού ρόλου της Γερμανίας στην Ευρώπη και στη διαχείριση της κρίσης του ευρώ, οι επικριτές της χώρας θα πρέπει να αντιληφθούν τα διάφορα πολιτικά και οικονομικά θέματα που επηρεάζουν την γερμανική πολιτική ζωή. Μάλιστα, σύμφωνα με την DB, οι φωνές που ακούγονται από διάφορους πολιτικούς συνδυασμούς, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν ως επίσημη γραμμή. Ο υπουργός Οικονομικών W. Schauble έχει δηλώσει ότι παραμένει απρόθυμος να μιλήσει για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και επέκρινε τους υπολογισμούς των οικονομολόγων που θεωρούν ανεκτό το κόστος από μια ελληνική έξοδο ως μονόπλευρη.
Ενώ η αντίσταση στην επέκταση του ελληνικού προγράμματος φαίνεται να αυξάνεται στην Βουλή, η οποία έχει αντιτεθεί τόσο για την εκταμίευση των δόσεων του τρέχοντος προγράμματος, όσο και για την κατανομή των πρόσθετων πόρων για να στηριχθεί η Ελλάδα, η τελική γερμανική θέση δεν αναμένεται να αποφασιστεί πριν της έκθεση της Τρόικα και την απόφαση από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η επερχόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 12 Σεπτεμβρίου έχει προκαλέσει σημαντική νευρικότητα στις αγορές. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους ξένους παρατηρητές, ωστόσο, ότι σχεδόν κάθε κύρωση των μεγάλων ευρωπαϊκών αποφάσεων για το ευρώ από το κοινοβούλιο έχει συνοδευτεί από καταγγελίες που κατατέθηκαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά το Δικαστήριο έχει λάβει μια πιο εποικοδομητική φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση. Έτσι, ακόμη και αν ο ESM θα πρέπει να θεωρείται σε γενικές γραμμές σύμφωνος με το γερμανικό Σύνταγμα θα δούμε παρόμοιες καταγγελίες να συνεχιστούν.
Εκτός από το θέμα του ESM αναμένουμε επίσης ότι στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013, το Δικαστήριο θα εκδώσει κάποιες αποφάσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και σε ποιο βαθμό το Σύνταγμα μπορεί να επηρεαστεί από τα περαιτέρω βήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Παρά το γεγονός ότι τα μέρη δεν έχουν καθορίσει ακόμη τις στρατηγικές τους κατά την προεκλογική εκστρατεία, η τρέχουσα πολιτική συζήτηση θα επηρεαστεί και από πιο γενικά θέματα, όπως η φορολογία, η κοινωνική πολιτική, η αγορά εργασίας ή ενέργειας.  Ενώ το CDU θα δώσει το βάρος του σε ζητήματα που είναι σημαντικά για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, το SPD είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην κοινωνική δικαιοσύνη και την αυστηρότερη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και των τραπεζών.
Για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή πολιτική και η μελλοντική πορεία της ενσωμάτωσης θα μπορούσε να γίνει το θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που δεν υπήρχε καν στην προεκλογική περίοδο του 1998, πριν δηλαδή την εισαγωγή του ευρώ. Όμως, η βασική στρατηγική δεν θα διαφοροποιηθεί. Όπως και στο παρελθόν, η Γερμανία προτιμά και επιλέγει "περισσότερη Ευρώπη", αν καθιερωμένες πρακτικές δεν λειτουργούν πια.  Αυτή η στάση έχει επίσης την ευρεία υποστήριξη των εγχώριων πολιτικών κομμάτων, των ομάδων συμφερόντων και της κοινής γνώμης.
Η οικονομική κρίση και η χρηματοδότηση των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, είναι σαφές ότι δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο και θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα διαχείρισης κρίσεων. Είναι σαφές ότι η Γερμανία, ακόμη και μετά τις εκλογές, θα εργαστεί προς την μεγαλύτερη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση, ενώ θα ζητήσει και ισχυρότερη ρύθμιση των αγορών, σε αντάλλαγμα της στήριξης που προσφέρει.
Γι’ αυτό το λόγο, καταλήγει η Deutsche Bank, αντί να διατυπώνονται οι κορώνες περί διαχείρισης της διάλυσης και της αποδιοργάνωσης από το γερμανικό πολιτικό σώμα, θα πρέπει να εργαστεί προς «περισσότερη Ευρώπη». Πρέπει να πειστεί το εκλογικό σώμα, το οποίο είναι ουσιαστικά πιο φιλοευρωπαϊκό από άλλα κράτη μέλη, ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Οι προτάσεις για μεγαλύτερη ενσωμάτωση πρέπει να διατυπώνονται δημοσίως εξ ολοκλήρου από πολλούς γερμανικούς και ευρωπαϊκούς πολιτικές φορείς κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης