Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έφτασε το τέλος του ψευδούς πολέμου της Ευρωζώνης - Ποια τα σημαντικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για δράση... και όχι άλλα λόγια

Έφτασε το τέλος του ψευδούς πολέμου της Ευρωζώνης - Ποια τα σημαντικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για δράση... και όχι άλλα λόγια
Το τέλος του... ψευδούς πολέμου της Ευρωζώνης βλέπει σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, στο οποίο επιχειρείται μια ακόμη ανάλυση για το τι... καρπούς θα αποδώσει η συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 6 Σεπτεμβρίου.
Στο εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο αρθρογράφος της WSJ, Richard Barley, επισημαίνεται πως ήρθε η στιγμή να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στην Ευρωζώνη.
"Η δέσμευση του επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi, στα τέλη Ιουλίου, πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να σώσει το ευρώ κατόρθωσε να καταλαγιάσει τις ανησυχίες των αγορών στη διάρκεια του Αυγούστου και να μειώσει τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων τις Ισπανίας και της Ιταλίας. Ωστόσο ένας ακόμη λόγος για τον οποίο, τον Αύγουστο, επικράτησε ηρεμία στις αγορές ήταν και το γεγονός πως δεν υπήρχαν πολλές προγραμματισμένες εκδόσεις ομολόγων. Αυτό όμως τώρα θα αλλάξει", σχολιάζει ο Richard Barley.
Και εξηγεί: Η Ιταλία εκδίδει 10ετή ομόλογα την Πέμπτη, προκειμένου να αντλήσει ποσό ύψους έως 7,5 δισ. ευρώ.
Κρίσιμη δημοπρασία έχει προγραμματιστεί και στην Ισπανία, στις 6 Σεπτεμβρίου, λίγες μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi.  
Kατά τον Richard Barley, ο ρόλος της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά κρίσιμος, καθώς για μια σειρά από σημαντικούς λόγους, οι επικείμενες δημοπρασίες σε Ιταλία και Ισπανία θα είναι μάλλον "παραπλανητικές". Ισπανία και Ιταλία πρέπει -σωρευτικά- να αντλήσουν περί τα 92 δισ. ευρώ φέτος.
Στο εν λόγω δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο γεγονός πως οι καταθέσεις στις ισπανικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνονται, αλλά και στο ότι εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της αναθεώρησης της ισπανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει υποβάθμιση.
Παράλληλα, εντός του Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τόσο οι εκλογές στην Ολλανδία, ενώ θα υπάρξει και η ετυμηγορία του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ESM.
"Mέχρι τώρα, τα λόγια ήταν αρκετά για τη διαχείριση της κρίσης χρέους. Αλλά τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ανάληψη δράσης..." καταλήγει η Wall Street Journal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης