Η πανδημία και η προεξόφληση του τέλους της από τους επενδυτές με τις κυκλικές εταιρείες, κέρδισε ακόμα και οργανισμούς όπως τον Δείκτη ΜSCI.
Συγκεκριμένα, απο την περίοδο όπου πέντε ελληνικές εταιρείες βρέθηκαν εκτός του Δείκτη ΜSCI Global Standard (Μαϊος – Νοέμβριος 2020) οι μετοχές τους έχουν καταγράψει άνοδο μεταξύ 39-176%.
H είσοδος παθητικών funds αποτελεί ζητούμενο στην ελληνική αγορά καθώς προσθέτει κεφάλαια σε ρηχές αγορές, όπως η ελληνική.
Ωστόσο, η πανδημία αλλά και η διεθνής τάση για τις κυκλικές μετοχές (τράπεζες, μεταλλευτικές, υλικά, καταναλωτικές κα) την οποία ακολούθησαν και οι επενδυτές στην Ελλάδα ανέτρεψε τα δεδομένα και διόρθωσε σημαντικά τις εκροές που είχαν σημειωθεί.
Όμως, η φιλολογία η οποία αναπτύσσεται για την έξοδο εταιρειών τις παραμονές αναθεώρησης του Δείκτη – η οποία συνήθως ξεκινά μήνες πριν τις επικείμενες αναθεωρήσεις - προκαλεί σύγχυση και τελικά λειτουργεί σε βάρος των επενδυτών και εις όφελος των βασικών μετόχων.
Οι τελευταίοι σπεύδουν σε αγορές μετοχών σε φθηνά επίπεδα ειδικά όταν οι εταιρείες διαθέτουν θεμελιώδη μεγέθη.
Υπό αυτή την οπτική, ο ΜSCI σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί ζημίες σε επενδυτές, όταν αποφασίζουν με βάση τις αξιολογήσεις του οίκου.
Κέρδη έως 176%
Στις 13 Μαϊου 2020, με απόφαση του MSCI τέθηκαν εκτός του ελληνικού Δείκτη ΜSCI Greece οι μετοχές της Αlpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Tιτάν.
Ύστερα απο την αναχώρηση των παθητικών funds τα οποία ακολουθούν τον συγκεκριμένο Δείκτη και τις εκροές κεφαλαίων έκτοτε οι μετοχές κατέγραψαν μια παράδοξη άνοδο.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο 176% απο τα 0,99 ευρώ.
Η μετοχή της Alpha bank διπλασίασε την τιμή της καταγράφοντας άνοδο 115% απο τα 0,53 ευρώ.
Η μετοχή της Eurobank σημείωσε άνοδο 157% απο τα 0,30 ευρώ.
To ίδιο συνέβη και με την έξοδο της μετοχής της Motor Oil η οποία τέθηκε εκτός του Δείκτη στις 11 Νοεμβρίου 2020 όταν βρισκόταν στα 9,90 ευρώ.
Έκτοτε η μετοχή, όχι μόνο επανήλθε σημειώνοντας άνοδο 39% κλείνοντας στα 13,77 χθες, αλλά κατέγραψε και υψηλό 52 εβδομάδων στα 15,94 ευρώ.
Ανάλογα υψηλά 52 εβδομάδων κατέγραψαν και οι τραπεζικές μετοχές που βρέθηκαν εκτός του Δείκτη Msci Greece Global standard.
Η φιλολογία για έξοδο της Jumbo και οι τυχαίες ημερομηνίες
Πως, όμως, δημιουργείται σύγχυση στους επενδυτές;
Σύμφωνα με έκθεση της Γαλλικής Τράπεζας Societe Generale στις 11 Μαϊου 2021 (επόμενη αναθεώρηση ) υπάρχει μια πιθανότατα να τεθεί εκτός και η μετοχή της jumbo (οι άλλες δυο του Δείκτη Global Standard είναι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ).
Στην χειρότερη χρονιά λοιπόν καθώς με την πανδημία τα καταστήματα ήταν κλειστά στην Ελλάδα επί έναν χρόνο σχεδόν, η εταιρεία κατάφερε να εμφανίσει κέρδη 138 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 665 εκατ. ευρώ.
Εαν λ.χ ο ΜSCI αποφάσιζε την έξοδο της Jumbo είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης θα προχωρούσε σε αγορές μετοχών λόγω και της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει απο την πρόσφατη πώληση πακέτου μετοχών, αλλά και τα εισπραχθέντα μερίσματα.
Τα κριτήρια για την ένταξη στον Δείκτη ΜSCI είναι καθορισμένα, ωστόσο όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν είτε λόγω της τυχαίας επιλογής της ημερομηνίας ειτε άλλων κριτηρίων ( κλάδοι, χώρα ) μια αναμενόμενη είσοδος στο τέλος δεν πραγματοποιείται προς απογοήτευση των επενδυτών που αναμένουν μάταια. Για την ένταξη στον Δείκτη απαιτείται η κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια ενω υπάρχει και το κριτήριο κεφαλαιοποίησης της ελεύθερης διασποράς όπου η κεφαλαιοποίηση πρέπει να ξεπερνά το 1,4 δισ. δολάρια αφαιρουμένων των μετοχών του βασικού μετόχου.
Οι υπεύθυνοι του Δείκτη ΜSCI θα επιλέξουν λοιπόν τυχαία δυο ημερομηνίες απο το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου εξετάζοντας εαν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, αλλά και τα υπόλοιπα πολυσύνθετα κριτήρια τα οποία εφαρμόζουν κατά καιρούς.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών