Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τριπλός γαλλο-γερμανικοϊταλικός άξονας για τη σωτηρία του ευρώ - Διάσωση Ελλάδας, ρόλος της ΕΚΤ και τραπεζική άδεια στον ESM τα μεγάλα στοιχήματα των Ευρωπαίων...

Τριπλός γαλλο-γερμανικοϊταλικός άξονας για τη σωτηρία του ευρώ - Διάσωση Ελλάδας, ρόλος της ΕΚΤ και τραπεζική άδεια στον ESM τα μεγάλα στοιχήματα των Ευρωπαίων...
Νέος άξονας των τριών για τη σωτηρία του ευρώ και τη διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρωζώνης βρίσκεται υπό συγκρότηση...
Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ετοιμάζονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους μπροστά στα καυτά ζητήματα που απειλούν την Ευρωζώνη: Τη διάσωση της Ελλάδας, την αποκωδικοποίηση του ρόλου της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και την εφαρμογή - και τη χορήγηση τραπεζικής άδειας - του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, ESM.
"Η γαλλο-γερμανική συνεργασία κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ", ανέφερε στη διάρκεια νέας παρέμβασής του ο Γάλλος πρωθυπουργός, J. M. Ayrault.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη συναινεί σε ένα πράγμα: Πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.   
"Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα. Και πρέπει να υπάρξει άμεσα", τονίζει ο Γάλλος πρωθυπουργός. Παράλληλα, κατά τον Ayrault, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κατεύθυνση διαχείρισης της κρίσης χρέους.
"Η κρίση έφερε στην επιφάνεια τις αδυναμίες της Γαλλίας", έσπευσε να προσθέσει ο Aurault.
Στο μεταξύ, σε πλήρη εναρμόνιση για όλα τα καυτά ευρωπαϊκά ζητήματα φέρεται να βρίσκονται Γερμανία και Ιταλία, σύμφωνα με τα όσα έκαναν γνωστά μετά το πέρας της συνάντησής τους η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μonti.
"Οι σχέσεις Βερολίνου και Ρώμης είναι και παραμένουν πολύ στενές", διεμήνυσε η Μerkel. H ίδια εξήγησε πως η ανάπτυξη της Ιταλίας δεν συνιστά πηγή ανησυχίας, ωστόσο κατέστησε επιτακτική την ανάγκη η ιταλική οικονομία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Η Merkel χαρακτήρισε εντυπωσιακές τις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η ιταλική κυβέρνηση.
Κατά την Καγκελάριο, κλειδί για την επίλυση της κρίσης χρέους αποτελεί η μεγαλύτερη ενοποίηση.
H ίδια ζητά επιτάχυνση των διαδικασίων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ χαρακτηρίζει υψίστης σημασίας την άμεση εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ (ESM). Ωστόσο, επανέλαβε την αντίθεσή της στη χορήγηση τραπεζικής άδειας στον ESM, εξηγώντας πως η πιθανότητα αυτή δεν είναι συμβατή με τη Συνθήκη της ΕΕ.
"Η Ευρωζώνη διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για τη σταθεροποίηση του ευρώ", το μήνυμα της Καγκελαρίου.
Οι αγορές έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την προσπάθεια της Ιταλίας για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, δήλωσε από την πλευρά του ο Μοnti.
O ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για το αν η Ιταλία θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης, ενώ αναφερόμενος στον ESM, τόνισε πως μελλοντικά δεν αποκλείεται να λάβει τραπεζική άδεια, ωστόσο στην τρέχουσα συγκυρία "οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης