Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Natixis: Ευρωπαίοι και Έλληνες πρέπει να πάρουν την σκληρή απόφαση ενός ακόμη μεγάλου haircut – Όσο έχουν αφήσει την ελληνική κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα μόνη της τόσο η κατάσταση θα γίνεται ανεξέλεγκτη

Natixis: Ευρωπαίοι και Έλληνες πρέπει να πάρουν την σκληρή απόφαση ενός ακόμη μεγάλου haircut – Όσο έχουν αφήσει την ελληνική κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα μόνη της τόσο η κατάσταση θα γίνεται ανεξέλεγκτη
Για τον Αντώνη Σαμαρά, το πρόσφατο ταξίδι στο Βερολίνο και το Παρίσι δεν άλλαξε την εικόνα. Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί, αλλά στην πραγματικότητα η συνήθης διφορούμενη απάντηση από το Βερολίνο και το Παρίσι, ότι δηλαδή θέλουν την Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη αλλά αυτό προϋποθέτει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, δημιουργεί έναν εκρηκτικό μείγμα, αναφέρει ο Philippe Waechter, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis.
Από τη μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους ώστε να περιορίσει το έλλειμμα. Ωστόσο, έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει την βαθιά ύφεση που προκαλεί αυτό το μείγμα της πολιτικής, παρά το γεγονός ότι μέσω αυτού κατάφερε να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα από το 10,6% το 2009 στο 2,4% το 2011.
Από την άλλη πλευρά, η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου από την ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι υψηλή. Υπάρχουν πολλά σχόλια σχετικά με την έλλειψη προόδου, για το γεγονός ότι η ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας και ότι μετά την έξοδο της όλα θα είναι πολύ καλύτερα για τους Ευρωπαίους και το ευρώ. Όλα αυτά είναι λάθος αναφέρει ο Waechter.
Με δεδομένα αυτά τα δύο στοιχεία, η εμπιστοσύνη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα βρίσκεται στα τάρταρα.  Την ίδια στιγμή, που το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι βέβαιο, μια εταιρεία που θα ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα θα το αναβάλει. Αυτές οι συμπεριφορές, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ορθολογικές, αποδυναμώνουν την ελληνική οικονομία. Αλλά είναι αδύνατον σε αυτό το περιβάλλον να αναμένουν σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης, εφ 'όσον η πιθανότητα εξόδου θεωρείται μεγάλη, αναφέρει ο οικονομολόγος της Natixis.
Η προσπάθεια είναι όλη στους ώμους των Ελλήνων, με την οικονομία τους να είναι σε ύφεση, την ανεργία στα ύψη, και τους Ευρωπαίους να τους προειδοποιούν με έξοδο από το ευρώ. Όλη η προσαρμογή πρέπει να γίνει από τους Έλληνες και γι 'αυτό η στρατηγική αυτή δεν είναι αξιόπιστη σε μια νομισματική ένωση. Εάν δεν ληφθεί κανένα αναπτυξιακό μέτρο, η ύφεση θα συνεχιστεί και ποτέ δεν θα υπάρξει σύγκλιση στους στόχους που σχεδιάστηκαν από την τρόικα.
Αν πραγματικά θέλουν οι Ευρωπαίοι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ πρέπει να αλλάξει κάτι στο σενάριο αυτό, προειδοποιεί ο Waechter.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μεγάλο και η δυναμική του δεν είναι βιώσιμη. Με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του χρέους είναι πάρα πολύ σημαντικές. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αλλάξουν την εικόνα που έχουν κατά πάσα πιθανότητα, τότε θα πρέπει να εξετάσουν για ακόμη φορά την προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να τους αφήσουμε να είναι σε θέση οι Έλληνες να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους.
Εάν δεν γίνει τίποτα για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ύφεση, οι περιορισμοί από την τρόικα θα είναι ισχυρότεροι και στο τέλος η ελληνική κοινωνία θα ζητήσει την έξοδο της από την Ζώνη. Τότε θα είναι πολύ αργά όμως, προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης