Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως οι φόβοι για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να οπλίσουν τα χέρια του Draghi της ΕΚΤ; Πως ένα ταμπού μπορεί να γίνει ευκαιρία στη μάχη κατά της κρίσης χρέους; Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος παράλυσης των αγορών;

Πως οι φόβοι για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να οπλίσουν τα χέρια του Draghi της ΕΚΤ; Πως ένα ταμπού μπορεί να γίνει ευκαιρία στη μάχη κατά της κρίσης χρέους; Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος παράλυσης των αγορών;
Πόσο πιθανή είναι τελικά μια ελεγχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ; διερωτώνται σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, την ώρα που ολοένα και αυξάνονται οι ανησυχίες για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, στις τάξεις των επενδυτών.
Μάλιστα, στο νέο αυτό δημοσίευμα γίνεται ειδική μνεία σε πρόσφατη γερμανική δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία μόλις το ένα τέταρτο των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μario Draghi, θα επιχειρήσει αύριο Πέμπτη να πείσει και τα άλλα... τρία τέταρτα των Γερμανών πολιτών πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. To διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται αύριο να συζητήσει σχέδια προκειμένου - και σε πλήρη συνεργασία με τους Ευρωπαίους πολιτικούς - να μειωθεί ο κίνδυνος διάσπασης του ευρώ.
Μέχρι τώρα, συνεχίζουν οι FT, ο Draghi έχει αρνηθεί να συζητήσει κάθε άλλο σενάριο από το εξής: Πως η Ευρωζώνη θα παραμείνει ανέπαφη.
Tο μείζον θέμα είναι πως ένα κρίσιμο όριο έχει ξεπεραστεί. Ποιο είναι αυτό; Πως ενώ η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ως έχει, στο Βερολίνο έχουν αρχίσει ανοιχτά να μιλούν για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Αλλά ο Draghi μπορεί να κάνει χρήση του τέλους αυτού του ταμπού και να το δει ως ευκαιρία. Πως; Αν γίνει αντιληπτό το χάος που θα ακολουθήσει μια πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης, τόσο θα αυξηθούν οι πιέσεις προς τους πολιτικούς, ώστε να αναλάβουν δράση.
Nα σημειωθεί εδώ πως τεχνικά η Συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει έξοδο - ή αποπομπή - χώρας από το ευρώ.
Ένα πρώτο βήμα, κατά τους FT, για την έξοδο χώρα από το ευρώ, θα ήταν να επιβληθούν έλεγχοι στη διαχείριση κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό bank run.
Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως το ευρώ δεν είναι νόμισμα μιας χώρας, αλλά νόμισμα συνολικά 17 χωρών.
Tι θα συμβεί όμως αν η Γερμανία - αντί της Ελλάδας - επιλέξει να αποχωρήσει από το ευρώ; διερωτώνται οι FT, σε μια απόπειρα να εξηγήσουν τις νομικές - και περίπλοκες - διαδικασίες που κρύβονται πίσω από την ίδια την ύπαρξη του ευρώ.
"Σε κάθε περίπτωση η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ θα έρθει μόνο αν υπάρξει πρώτα αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ. Μέχρι τότε είναι ορατός ο κίνδυνος παράλυσης των αγορών. O κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιος", τονίζεται μεταξύ άλλων στο εν λόγω δημοσίευμα.
"Όλο αυτό το τρομακτικό σενάριο μπορεί να οπλίσει τα χέρια του Draghi...", καταλήγουν οι FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης