Αρνείται επίμονα το Χρηματιστήριο να προεξοφλήσει ρυθμούς ανάπτυξης 3,6% για φέτος και άνω 6% για το 2022 και προβληματίζει και κυρίως γιατι δεν διαφαίνονται οι καταλύτες της κανονικότητας εξαιτίας της υψηλής εξάρτησης της οικονομίας από τον Τουρισμό και τις υπηρεσίες.
Όπως θα δούμε, επίσης, οι θετικές αναφορές ξένων οίκων, για το Ταμείο Ανάκαμψης, διόλου δεν επηρεάζουν τους επενδυτές καθώς κρίνουν πως οι θετικές επιδράσεις στον ελληνικό πληθυσμό θα είναι περιορισμένες. Και καμία σοβαρή αγορά δεν ανακάμπτει, δίχως την λιανική των επενδυτών -η οποία βρίσκεται σήμερα σε 35.000 ενεργούς κωδικούς.
Αναμφίβολα, αρκετές ελληνικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει από τον Μαρτίου του 2020 (η περιφέρεια με αποδόσεις έως 150%), ωστόσο οι αυξήσεις κεφαλαίου (Πειραιώς, Alpha ) και οι χαμηλές τιμές που ζήτησαν και ζητούν οι αγοραστές, καταδεικνύουν ότι, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά.
Στην πρώτη σοβαρή διεθνή διόρθωση η ελληνική αγορά θα βρεθεί, ως συνήθως, εκτεθειμένη - καθώς δεν έχει επιδείξει προστασία – κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ξένοι ζητούν ένα υψηλότερο discount στις τιμές – ειδικά όταν ο S&P κάνει συνεχή ιστορικα ρεκόρ.
Απο την άλλη πλευρά, αυτές οι χαμηλές αποτιμήσεις που δίδονται υποψιάζουν κάποιους πως, η ελληνική αγορά δεν διαθέτει ένα βάθος και χρησιμοποιείται κατά το δοκούν για βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά παίγνια από hedge funds και ευκαιριακούς επενδυτές.
Τι κρύβει η στάση αναμονής
Όπως προαναφέρθηκε, οι ξένοι επενδυτές, στο χρηματιστήριο, είτε σε Τραπεζικές μετοχές, είτε σε εισηγμένες συνηθίζουν να προεξοφλούν - τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα τις επερχόμενες θετικές εξελίξεις και πάντοτε τα καθαρά κέρδη.
Ούτε αυτό δεν συμβαίνει, καθώς οι επενδυτές δικαίως δεν μπορούν να διακρίνουν άνοδο τουρισμού όταν είναι κλειστή μια βασική αγορά (Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ δεν ακούνε από το Υπουργείο Τουρισμού καμία ορατότητα για τα έσοδα ( λ.χ το 50% των εσόδων του 2019 ).
Αντιθέτως, η ελληνική αγορά παραμένει επί τρεις μήνες εγκλωβισμένη σε μια συσσώρευση στις 900 μονάδες και αγνοεί επιδεικτικά και την ροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ, όπως φαίνεται από τις κυκλικές τραπεζικές μετοχές.
Σε άλλες εποχές και μόνο το άκουσμα των ροών κεφαλαίων αποτελούσε το “καύσιμο” που οδηγούσε σε χρηματιστηριακά ράλυ, τα οποία ωστόσο απογοήτευαν στην συνέχεια, όταν η τελική έκβαση ήταν διαφορετική.
Η γενικότερη εικόνα παραπέμπει σε ελληνική αγορά της οποίας οι προοπτικές αμφισβητούνται στο πεδίο της εκτέλεσης, δηλαδή οι επενδυτές αμφισβητούν να εντάξουν στα επενδυτικά τους “στοιχήματα” την Ελλάδα, αν και η χώρα απέχει από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δυο μόλις βαθμίδες.
Σύμφωνα με τα όσα λένε έμπειροι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, αν και υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει πάντα το ρίσκο της εκτέλεσης, όπως αποδεικνύει λ.χ η υπόθεση της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού, όπου δυο χρόνια μετά αλλάζουν μέχρι και βασικά στοιχεία της δομής του έργου.
Όλα αυτά, όμως, λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα απέκτησε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν διέθετε πριν μερικά χρόνια.
Το πρώτο στοιχείο είναι η γεωπολιτική παράμετρος : Μετά την αποσόβηση του υβριδικού πολέμου στον Έβρο και τις εντάσεις με τα Τουρκικά ερευνητικά πλοία στο Αιγαίο, η χώρα έχει αποκτήσει συμμάχους και σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας τους οποίους δεν είχε στο παρελθόν ( σ.σ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ).
Συνεπώς, παρά τις εντάσεις δεν υπάρχει υψηλός κίνδυνος και ρίσκο σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Το δεύτερο, είναι το γεγονός ότι, η σημερινή κυβέρνηση παρά τις αρρυθμίες, εν μέσω της πανδημίας, εμφανίζεται ισχυρή και φιλικότερη για τους επενδυτές.
Ακόμη, και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αν και σημειώθηκαν ορισμένες παλινωδίες, το έργο συνολικά αποτιμάται ως θετικό.
Τι δεν διαθέτει η Ελλάδα σύμφωνα με ξένους επενδυτές
Για ποιούς λόγους, λοιπόν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο δεν προεξοφλούν την πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα ( απόδοση 0,81% ) και την φθηνή χρηματοδότηση που απολαμβάνουν μια σειρά εξαγωγικές εταιρείες ;
Σύμφωνα με ξένο θεσμικό επενδυτή – ο οποίος έχει τοποθετήσει ίδια κεφάλαια αλλά και χρήματα ξένων πελατών του – διατυπώνονται ενστάσεις των ξένων επενδυτών για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, όταν αρθούν οριστικά τα κρατικά μέτρα στήριξης.
Με άλλα λόγια, η πραγματική κατάσταση της οικονομίας θα αποκαλυφθεί όταν ξεκινήσει η πληρωμή φόρων, και επανέλθουν οι πιέσεις στους φορολογούμενους με τεκμήρια, αντικειμενικές αξίες κλπ.
Απο την άλλη πλευρά, σε επίπεδο επενδυτών οι θετικές προοπτικές από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης μετριάζονται καθώς θεωρούν ότι, πρόκειται για επιχορηγήσεις που ενισχύουν τον κρατισμό, ενω συνολικά οι επιδράσεις δεν θα αφορούν περισσότερες από 30 μεγάλους ομίλους ή 100 επιχειρήσεις συνολικά.
Τα στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ αποτελούν καμπανάκι
Τις ανησυχίες, όμως, ορισμένων ξένων επενδυτών επιβεβαιώσαν τα στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ σχετικά με το ποσοστό των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας.
Αυτό ανέρχεται στο 28,9% με τις ανισότητες να διερύνονται, ενω για το 2019, οι πλουσιότεροι Έλληνες είχαν 5,2 φορές υψηλότερο εισόδημα από τους φτωχότερους.
Απο την άλλη πλευρά, σε επίπεδο επενδυτών οι θετικές προοπτικές από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης μετριάζονται καθώς κρίνουν ότι, πρόκειται για επιχορηγήσεις που ενισχύουν τον κρατισμό, ενω συνολικά οι επιδράσεις δεν θα αφορούν περισσότερες από 30 μεγάλους ομίλους. Mε βασική υπόθεση τέλος ότι, ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει με περισσότερη ταχύτητα και το δεύτερο εξάμηνο αρχίσουν να φαίνονται τα θετικά σημάδια στην πραγματική οικονομία, η μέχρι τώρα προεξόφληση στο ΧΑ αφορά μόνο τις εταιρείες που ξεχωρίζουν εκτός Ελλάδος.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Γιατί αρνείται τη θετική προεξόφληση της αύξησης του ΑΕΠ το ελληνικό χρηματιστήριο;
σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Το ρίσκο της εκτέλεσης, ο τουρισμός και τα καμπανάκια της ΕΛΣΤΑΤ
Σχόλια αναγνωστών