Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρήθηκε το άτονο κλίμα στο ΧΑ +0,37% στις 888 μον. με την Alpha Bank -3,5% και τιμή ΑΜΚ στo 1 ευρώ

Συντηρήθηκε το άτονο κλίμα στο ΧΑ +0,37% στις 888 μον. με την Alpha Bank -3,5% και τιμή ΑΜΚ στo 1 ευρώ
Η μετάλλαξη Delta+ σε συνδυασμό με τη βραδεία ανάκαμψη του τουρισμού και της οικονομίας αυξάνουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Συντηρήθηκε το άτονο κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 888 μονάδες, το οποίο κινήθηκε σε ένα στενό εύρος 4 μονάδων, με απώλειες στις τράπεζες πλην Εθνικής ενώ σε θετικό πρόσημο έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips με τον ΟΤΕ +1,84%.. με τις συναλλαγές στα χαμηλά επίπεδα που μας έχουν συνεχίζει το τελευταίο διάστημα.
Αναλυτικά στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -3,53% στα χαμηλά της ημέρας, και ακολούθησαν Πειραιώς -1,68% και Eurobank -1,18% και οι δυό στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ ανοδικά έκλεισε η Εθνική +2,08%.

Σημειώνεται, ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο μετά από πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -2,8% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης συνέχισε και σήμερα πτωτικά με σωρευτικές απώλειες -4,25%.
Τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται καλά σε τρεις καίριους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ειδικότερα στην Οικονομία, στον Τουρισμό και στον εμβολιασμό κατά της πανδημίας της Covid 19 σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Delta+.
Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε κόπωση τους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από τις 900 μονάδες και είναι πιθανό να διορθώσει προς τις 800 μονάδες προσεχώς.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Alpha Βank καθώς καλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή του 1 ευρώ, όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το bankingnews.
Σημειώνεται ότι η  υπερκάλυψη ήταν 2,05 φορές αλλά ο βασικός πυρήνας των προσφορών έφθασε στα 1,31 δισεκ. σε σχέση με το ζητούμενο ποσό των 800 εκατ ευρώ.
Με την είσοδο των νέων μετοχών στις 13 Ιουλίου η Alpha bank περνάει στην δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπάρχουν αναταράξεις λόγω διεθνούς κλίματος, ωστόσο το upside τα ανοδικά περιθώρια στην μετοχή της Alpha bank από 1 ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί στα 1,20 με 1,30 ευρώ σε βάθος χρόνου.
Ρεαλιστικός στόχος είναι βραχυπρόθεσμα να πιεστεί και ειδικά όταν θα εισαχθούν οι νέες μετοχές με προοπτική εν συνεχεία να ανακάμψει προς τα 1,20 ευρώ.
Βραχυπρόθεσμα δεν θα αποκλειόταν να υποχωρήσει και κάτω από το 1 ευρώ αλλά γρήγορα θα ανακάμψει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 11 Νοεμβρίου 2021 η μετοχή της Alpha bank θα αναβαθμιστεί στους δείκτες standard της Morgan Stanley Capital International (MSCI) με εκτιμώμενες εισροές περίπου 120-140 εκατ.

Ο νέος ρόλος του ΤΧΣ στις τράπεζες θα σχετίζεται με την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας

Αλλάζει ριζικά ο σχεδιασμός για την στρατηγική του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως προς τις συμμετοχές που διαθέτει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ενώ η κυριαρχούσα άποψη είναι ότι το ΤΧΣ θα αποεπενδύσει από τις ελληνικές τράπεζες πλήρως σε ένα βάθος 16 με 24 μηνών φαίνεται ότι ο σχεδιασμός έχει αλλάξει ριζικά.
Πηγή στις Βρυξέλλες που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews παρουσίασε ένα νέο σχέδιο το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί επαναστατική αλλαγή σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Το bankingnews επικοινώνησε με το ΤΧΣ για να επιβεβαιώσει αυτό τον σχεδιασμό και αναφέρθηκε ότι «δεν σχολιάζουν το οτιδήποτε».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το ΤΧΣ θα λειτουργεί ως κοινός μέτοχος, ταυτόχρονα θα αλλάξουν ριζικά οι παράμετροι που αφορούν τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους.
Πρακτικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετατρέπεται σε αναπτυξιακό fund, κρατάει ελάχιστα ποσοστά στις τράπεζες ως κοινός μέτοχος με μόνο ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο και χάνει όλα τα προνόμια και το ειδικό καθεστώς που ίσχυε ως Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι το ΤΧΣ θα συνεχίσει να είναι κοινός μέτοχος για χρόνια στις τράπεζες παρέχοντας είτε κεφάλαια εάν ποτέ τα χρειαστούν.
Επίσης θα μπορεί να αγοράζει και ομολογιακές εκδόσεις tier 1 ή tier 2 των τραπεζών.
Το ΤΧΣ με 5 δισεκ. ταμείο ως αναπτυξιακό fund θα μπορεί να αγοράζει μετοχές τραπεζών όταν υποχωρούν, να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου ή να προβαίνει σε αγορές μέρους των τραπεζικών ομολόγων που εκδίδουν οι τράπεζες.
Κάποιος θα μπορούσε να το προσδιορίσει σαν την παλαιά ΔΕΚΑ την Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών που επένδυε στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η μεγάλη διαφορά εδώ θα είναι ότι το αναπτυξιακό fund πρώην ΤΧΣ δεν θα είναι δημόσια εταιρία αλλά ένα fund με καθαρά επενδυτικό προσανατολισμό και θα λειτουργεί ως επενδυτής έσχατης ανάγκης εάν στο μέλλον προκύψουν προβλήματα στις τράπεζες…
Η ελληνική εμπειρία διδάσκει ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός προστασίας, η ζωή επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.
Στον νέο αυτό σχεδιασμό, το ΤΧΣ διατηρείται για πολλά χρόνια όμως με ένα σαφώς πολύ διαφορετικό ρόλο από ότι στο παρελθόν.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με τα μεγαλύτερα κέρδη Τέρνα Ενεργειακή +2,86%, ΟΛΠ +2,58%, Aegean +2,27%....ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -0,66% και Coca Cola -0,59%.
Ο ΟΛΘ θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο καθώς ανακοινώθηκε το ύψος της δημόσιας πρότασης από τη Belterra, στα 26,50 ευρώ, αλλά σημειώνεται πως δεν επιθυμεί την έξοδο της μετοχής από το ΧΑ.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση  καταγράφεται  σήμερα 1/7 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης χθες 30/6.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διολίσθησε στο 1,9% τον Ιούνιο από 2% το Μάιο, σε συμφωνία με τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters, εναρμονιζόμενος πλήρως με το στόχο της ΕΚΤ, κοντά αλλά ελαφρώς χαμηλότερα του 2%.
Αναλυτές της ING επισημαίνουν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών θα είναι μάλλον προσωρινή.
Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές αναμένουν και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Fed για τη νομισματική της πολιτική.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,83% και το ιταλικό 10ετές στο 0,84% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,47% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,20%.
Περί τις 11:30 με ήπιες πιέσεις  στις τράπεζες και με την Alpha Bank με την μεγαλύτερη πτώση -2,74%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,77%.
Λίγο πριν τις 12:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,79%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,37% στις 888 μονάδες έχοντας υψηλό στις 891,86 μονάδες και χαμηλό 887,48 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,31 εκατ. ευρώ και όγκου 3,57 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 2,05 εκατ. ευρώ και όγκου 2,16 εκατ. τεμαχίων και η Eurobank 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 1,18 εκατ. ευρώ..
Η Τέρνα Ενεργειακή 124 χιλ. τεμάχια αξίας 1,47 εκατ. ευρώ, η Lamda  χιλ. τεμάχια αξίας 1,14 εκατ. ευρώ και η ENTERSOFT 542 χιλ. τεμάχια αξίας 1,95 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 910 – 920 μονάδες  και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθούν οι 870 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 550 μονάδων και ακολουθούν οι 540 και οι 520 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.

Άλμα ανάπτυξης +4,5% βλέπει τώρα η HSBC για την Ελλάδα το 2021, από +2,2% - Τον Σεπτέμβριο η μείωση του PEPP

Σε ισχυρή ανοδική αναθεώρηση των εκιμήσεων για την πορεία της ελληνικής (αλλά και της ευρωπαϊκής) οικονομίας προχώρησε η HSBC, καθώς βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,5% το 2021, από 2,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Για το 2022 όμως, η HSBC μείωσε ελαφρώς την εκτίμηση της ανάπτυξης της Ελλάδας, στο 5,5%, από 6% προηγουμένως.
Σύμφωνα με την HSBC, η ανάκαμψη της Ευρώπης έχει επιταχυνθεί καθώς οι περιορισμοί έχουν μειωθεί.
Οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες καθώς τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί και τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν αυξηθεί.
Έτσι, η HSBC εκτιμά ότι στην ευρωζώνη η ανάπτυξη το 2021 θα είναι από 3,6% σε 4,4%, με το 2022 να είναι αμετάβλητη στο 4,0%.
Επίσης, αναμένει από την ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές PEPP τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς δραματικά τις επόμενες εβδομάδες, εν μέρει επειδή η έκδοση κρατικών ομολόγων τείνει να είναι χαμηλότερη το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποίο θα μειώσει την ανάγκη απορρόφησης της πλεονάζουσας προσφοράς από την ΕΚΤ.

Οι εξελίξεις στην Εθνική

Στις 7 Ιουλίου 2021 συνεδριάζει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας για να προτείνει για Πρόεδρο τον Γκίκα Χαρδούβελη που θα αντικαταστήσει τον Κώστα Μιχαηλίδη και η πρόταση θα αποσταλεί στον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών για επικύρωση.
Εν τω μεταξύ η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουλίου 2021 ώστε να επικυρώσει τόσο την τοποθέτηση του Προέδρου όσο και του Frontier της τιτλοποίησης 6,1 δισεκ. που αναμένεται να κλείσει επίσης στις 7 Ιουλίου στο διοικητικό συμβούλιο.
Από τους 4 ενδιαφερόμενους Intrum, Cepal, doValue και Qualco φαίνεται ότι έχουν ξεχωρίσει οι δύο και η μάχη αναμένεται σκληρότατη.
Όπως έχει αναφερθεί η τιτλοποίηση Frontier κινείται πέριξ των 165 εκατ και θα είναι και οριακά θετικά κεφαλαιακά για την Εθνική τράπεζα.
Η αξιολόγηση των προσφορών καθυστέρησε από την Morgan Stanley και την Εθνική λόγω της ιδιαιτερότητας ότι περιλάμβαναν πολύ διαφοροποιημένους όρους και δεν ήταν οι δεσμευτικές προσφορές συγκρίσιμες μεταξύ τους.
Εν τω μεταξύ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αλλάξει ριζικά χαρακτήρα, όπως αποκάλυψε το bankingnews.
Θα μετατραπεί σε investment fund και θα διατηρήσει ποσοστά στις τράπεζες ως κοινός μέτοχος.
Το ποσοστό του δεν θα εκλαμβάνεται ως κρατική παρέμβαση ή κρατικοποίηση.
Π.χ. στην Εθνική από 40,3% θα μειωθεί σε βάθος χρόνου σε 10%.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα από τα σχέδια που εξετάζονται είναι να διατεθεί ένα ποσοστό 10% που κατέχει το ΤΧΣ σε μικρομετόχους ώστε να αυξηθεί εκ νέου το ποσοστό των μικρομετόχων στην Εθνική και συνολικά στις τράπεζες.
Το 2006 ή 2007 π.χ. στην Εθνική οι μικρομέτοχοι κατείχαν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 10% της τρέχουσας περιόδου.
Ο σχεδιασμός αυτός πέραν από ένα placement σε διεθνείς επενδυτές θα ήταν πολύ θετικός και πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη... οι μικρομέτοχοι να αυξήσουν το ποσοστό τους...

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση στοχεύει στην περαιτέρω ώθηση και επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος έτσι ώστε μέσα στους επόμενους δύο μήνες να έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας που θα αποτρέψει μια νέα έξαρση κρουσμάτων.
Μια νέα πίεση του ΕΣΥ και ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας θα μπορούσε να επιφέρει νέα κλεισίματα και νέες συνέπειες στην οικονομία.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τους ταχύτερους εμβολιαστικούς ρυθμούς  έως τα τέλη του καλοκαιριού, θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων της τάξης του 60%, αν και αναφέρεται πως λόγω της παράλλαξης Δέλτα, το ποσοστό αυτό πρέπει να ξεπεράσει το 75%.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα 1η Ιουλίου ισχύουν οι νέες ρυθμίσεις σε εστίαση, ψυχαγωγία κοκ σχετικά με τους αμιγείς και τους μεικτούς χώρους ανάλογα με το ένα οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή όχι, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν από τις 15 Ιουλίου και μετά.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 422.456  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.706 θάνατοι.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ήπιες πτωτικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 1/7 οι  ασιατικές αγορές, εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,29%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,07 και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,44%.
Κλειστό παρέμεινε σήμερα το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. 

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 1/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές από την μια να επικεντρώνονται στις ενδείξεις για σταθερή οικονομική ανάκαμψη αν και συνεχίζονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμά αλλά και την παγκόσμια εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού.
Σε επίπεδα ρεκόρ ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit.
Συγκεκριμένα, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο από 63,1 τον Μάιο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση (63,1).
Εν τω μεταξύ, σημαντική πτώση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σις 26 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 364.000 από 411.000 την προηγούμενη εβδομάδα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 390.000.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,35%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,70%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,45%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,95%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,15%, ο S&P 500 στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,05% και το ETF GREC ατο +0,75% ( 28,05 δολ.)

Απώλειες στις τράπεζες πλην Εθνικής με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στα χαμηλά της ημέρας η Alpha Bank -3,5%

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Αlpha Bank με την μεγαλύτερη πτώση και με εξαίρεση την Εθνική που έκλεισε ανοδικά και η οποία κινήθηκε σ΄όλη την διάρκεια της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,45 ευρώ, με άνοδο +2,08% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με πτώση -3,53%  με όγκο 12,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4650 ευρώ, με πτώση -1,68% με όγκο 1,16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,84 ευρώ, με πτώση -1,18% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,08 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 482 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1680 ευρώ, με άνοδο +0,18% με όγκο 79 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,08 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή +2,86%, ΟΛΠ +2,58%, Aegean +2,27%..
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν μόνο Eλλάκτωρ, Coca Cola, Motor Oil και ΕΛΠΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,55 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση στα 11,32 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,41 ευρώ, με άνοδο +1,84% και αποτίμηση 6,63 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,07 ευρώ, με άνοδο +1,11% και αποτίμηση 2,1 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,64 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση 612 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,85 ευρώ, με άνοδο +1,1% και  αποτίμηση 4,39 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με άνοδο +0,86% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,12 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,23 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,35 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,45 ευρώ, με άνοδο +2,18% και κεφαλαιοποίηση 900 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,03 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 762 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0247 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,83% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -1 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση  καταγράφεται  σήμερα 1/7 στα ελληνικά ομόλογα  όπως και  στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τα χθεσινά στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διολίσθησε στο 1,9% τον Ιούνιο από 2% το Μάιο, σε συμφωνία με τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters, εναρμονιζόμενος πλήρως με το στόχο της ΕΚΤ, κοντά αλλά ελαφρώς χαμηλότερα του 2%.
Αναλυτές της ING επισημαίνουν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών θα είναι μάλλον προσωρινή.
Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές αναμένουν και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Fed για τη νομισματική της πολιτική.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,83% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,84%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,83% με το αμερικανικό 10ετές 1,48% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 45 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,81% με απόδοση αγοράς 0,83% με απόδοση πώλησης 0,82%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης από 101 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 1/7 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης μετά τα χθεσινά στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διολίσθησε στο 1,9% τον Ιούνιο από 2% το Μάιο, σε συμφωνία με τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters, εναρμονιζόμενος πλήρως με το στόχο της ΕΚΤ, κοντά αλλά ελαφρώς χαμηλότερα του 2%.
Αναλυτές της ING επισημαίνουν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών θα είναι μάλλον προσωρινή.
Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές αναμένουν και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Fed για τη νομισματική της πολιτική.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 1 Ιουλίου του 2021 στο 0,83%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/7/2021 στο -0,19% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,84% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,33%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης