Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις ανακοινώσεις για την πορεία των κρουσμάτων, καθώς η αύξηση επηρεάζει την πορεία του τουρισμού και στην πορεια της οικονομίας γενικότερα
Αναλυτικά στις τράπεζες, στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν Alpha Bank -1,4% από +1,54% υψηλό ημέρας και Εθνική -1,23% από +2,04% ενδοσυνεδριακά.
Ακολούθησε η Eurobank -0,93% περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες που έφτασαν το -2,69% ενώ ορισκά υποχώρησε η Πειραιώς -0,21%.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις ανακοινώσεις για την πορεία των κρουσμάτων, καθώς η αύξηση επηρεάζει την πορεία του τουρισμού και στην πορεια της οικονομίας γενικότερα.
Ωστόσο, αξίζει να σημειώθεί ότι μετά τον καταιγισμό τρομοκρατίας και κινδυνολογίας περί την μετάλλαξη Delta του Covid 19 ο κίνδυνος μετάδοσης της μετάλλαξης Delta μπορεί να είναι πολύ μεγάλος αλλά η θνητότητα είναι πολύ χαμηλή.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν μετράει λοιπόν πόσα είναι τα κρούσματα, αλλά πόσοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και με βάση τα επίσημα στοιχεία από το Ισραήλ που είναι ένα κράτος που κρατάει καλή στατιστική, το ποσοστό αυτών που θα νοσήσουν είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις αρχικές μεταλλάξεις.
Η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να επαναφέρει τον ρυθμό στους εμβολιασμούς καθώς υπάρχει κόπωση έχει υποπέσει σε πολλά λάθη καθώς ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει την ελευθερία του να επιλέξει, είτε εμβολιαστεί, είτε δεν εμβολιαστεί η στάση του πρέπει να την σεβαστούμε όλοι.
Η αγορά διατήρησε την πρώτη στήριξη των 870 μονάδων με επόμενες τις 860 και 850 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 820 – 800 μονάδες ειδικότερα εάν επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.
Οι 900 μονάδες αποτελούν την πρώτη αντίσταση.
Στον αντίποδα, σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 0,72% καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του κρατικού χρέους.
Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει, καθώς ένα νέο κύμα πανδημίας θα φέρει νέα μέτρα περιορισμού και θα βάλει φρένο στο πληθωρισμό, αφήνοντας χώρο στην ΕΚΤ να συνεχίσει την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της.
Η αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών έχει μεσοπρόθεση προοπτική ανόδου
Το ΒΝ έχει υποστηρίξει ότι η αποτίμηση των μετοχών των Τραπεζών έχει μεσοπρόθεση προοπτική ανόδου.
Σε επίπεδο αποτίμησης όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους.
Με βάση τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών στην αγορά, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να παράγουν 1,5 δισεκ. κέρδη το 2023 με ιδία κεφάλαια 20,2 δισ. ευρώ.
Με την κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο στα 9,6 δισ ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της ΑΜΚ της Alpha Bank, ο λόγος τιμής προς ιδία κεφάλαια P/TBV είναι στο 0,5x αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που βρίσκεται στο 0,7x με περιθώρια ανόδου περίπου 50%.
Σε επίπεδα κερδών, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται στις 6,6x φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023 όταν ο ευρωπαϊκός κλάδος βρίσκεται στο 8,5x.
Φυσικά για να «πιάσουν» τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εκτελέσουν και τα επιχειρηματικά τους πλάνα.
Η αγορά προς το παρόν δεν δείχνει να έχει πειστεί επαρκώς, «κουρεύοντας» κατά περίπου 20% τους στόχους των τραπεζών για κέρδη.
Ακόμα και έτσι όμως, οι τράπεζες που είναι πιο κοντά χρονικά στους στόχους τους έχουν ήδη δει τις αποτιμήσεις τους να ανεβαίνουν, δείχνοντας πως η αγορά επιβραβεύει ακόμα και την υλοποίηση των σχεδίων μείωσης προβληματικών δανείων.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία - Στα ύψη η αβεβαιότητα για τον τουριστικό τομέα
Με ρυθμό 4,3% το 2021 και 6% το 2022 αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 είναι αναθεωρημένες ελαφρώς ανοδικά, σε σύγκριση με αυτές του Μαϊου (4%), ενώ παραμένουν σταθερές για το 2022.
Για την οικονομία της Ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» ότι θα αναπτυχθούν με τον ίδιο ρυθμό 4,8% το 2021 και 4,5% το 2022.
Τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ, η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της σε σύγκριση με αυτές του Μαϊου.
Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι προβλέψεις της εξακολουθούν να υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω COVID-19.
Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν, επίσης, από την ταχύτητα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, τα οποία θα πρέπει να αρθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να αποφευχθεί μία νέα αύξηση πτωχεύσεων και να περιορίσει τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δαπάνες στο μέλλον.
Ήπιες πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips
Στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν ήπιες πτωτικές τάσεις, με την μεγαλύτερη πτώση η Aegean -3,33%, ΕΛΠΕ -2,47%, ΕΥΔΑΠ -1,99%...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +3,2% και Coca Cola +1,18%.
Στον δείκτη MID & Small Cap, οι μετοχές της Byte διαπραγματεύονται σήμερα 7/7 χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,032 ευρώ ανά μετοχή με τη μερισματική απόδοση να είναι στο 1,4%.
Αύριο 8/7 χωρίς το δικαίωμα ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύονται οι μετοχές της Space Hellas.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,09% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,81%.
Περ'ι τις 10:45 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εθνική +2,04% και Alpha Bank +1,54% αλλά και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,09% και ο Γενικός Δείκτης +0,58%.
Περί τις 16:30 με πιέσεις στις τράπεζες εδικότερα στην Eurobank -2,69% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,29% ενώ στο κλείσιμο της αγοράς ο Γενικός Δεικτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στο -0,19%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,15% στις 877 μονάδες έχοντας υψηλό στις 883,66 μονάδες και χαμηλό 876,91μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 18,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,57 εκατ. ευρώ και όγκου 801 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Εθνική διακίνησε 691 χιλ. τεμάχια αξίας 1,62 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ 60 χιλ. τεμάχια αξίας 240 χιλ. ευρώ και η Jumbo 50 χιλ. τεμάχια αξίας 713 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 877 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 870 μονάδες και ακολουθούν οι 860 και οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω θα οδηγήσει στις 820 και στις 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 910 μονάδες, οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 532 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 530 και ακολουθούν οι 520 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Σημαντική βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στην Ευρωζώνη
Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα επέστρεψε η επιφυλακτικότητα όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εξέλιξη που οδήγησε τις ομολογιακές αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον τριών εβδομάδων .
Η επιδείνωση στις μακροοικονομικές προοπτικές ευνοεί την αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία είναι εύλογο να καταγράφει καλύτερη επίδοση σε σχέση με άλλες κατηγορίες ενεργητικού, καθότι η ΕΚΤ είναι περισσότερο υποστηρικτική και οι οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβάλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,72% και το ιταλικό 10ετές στο 0,72% και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 69 μονάδες ή 0,69% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Τι πραγματικά συμβαίνει με τη διανομή των νέων μετοχών της Alpha Bank
Στις 13 Ιουλίου θα γίνει η εισαγωγή των 800 εκατ. νέων μετοχών από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.
Εν τω μεταξύ, «σκόνη» που μοιάζει να έχει ως στόχο την ίδια την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και την μετέπειτα πορεία της μετοχής, παρά να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.
Όπως έγραψε από χθες 6 Ιουλίου 2021 το bankingnews (BN), ορισμένοι μικροεπενδυτές ανέφεραν ότι έλαβαν παραπάνω μετοχές από αυτές που εκτιμούσαν, κυρίως γιατί εγγράφησαν στην τιμή των 1,20 ευρώ και η διαφορά μεταξύ 1 ευρώ που ήταν η αύξηση κεφαλαίου και 1,20 ευρώ που ήταν η μέγιστη τιμή συμψηφίστηκε με μετοχές.
Το BN έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «παράταιρες» τις γκρίνιες, κυρίως γιατί οποιαδήποτε άλλη επιλογή στην ουσία θα οδηγούσε σε… dilution των μετόχων!
Στην πράξη, με το σύστημα που ακολούθησε η Alpha, οι υφιστάμενοι μέτοχοι που επιθυμούσαν να διατηρήσουν το ποσοστό τους στην τράπεζα (pro rata), δεσμεύονταν για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό τους επί των 800 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου.
Η Alpha bank προς διευκόλυνση αλλά και για να εξαντλήσει τα ανοδικά περιθώρια της τιμής της αύξησης κεφαλαίου, όρισε την ανώτατη τιμή κάθε νέας μετοχής στο 1,20 ευρώ.
Έτσι, πολλοί μέτοχοι προχώρησαν στο εξής υπολογισμό:
Αν π.χ. για τη διατήρηση του ποσοστού τους, χωρίς να υποστούν dilution δηλαδή, έπρεπε να καταβάλλουν π.χ. 12.000 ευρώ, υπολόγισαν ότι θα έπαιρναν 10.000 μετοχές (10.000 Χ 1,20 της ανώτατης τιμής).
Ωστόσο, αφού η αύξηση κεφαλαίου έκλεισε στο 1 ευρώ, οι μέτοχοι θα έπρεπε να πάρουν 12.000 μετοχές, όσες δηλαδή αντιστοιχούν στο ποσοστό τους στην τράπεζα.
Εάν, η Τράπεζα τους έδινε πχ τις 10.000 μετοχές που υπολόγιζαν α. δεν θα τηρούσε το pro rata και
β. η θέση τους στην τράπεζα θα υφίστατο απίσχναση - αραίωση.
Με άλλα λόγια, ανεξαρτήτως του αριθμού των μετοχών, οι μέτοχοι διατήρησαν την αξία τους.Εκτός, βέβαια, κι αν οι «γκρίνιες» προέρχονται από κάποιους που έσπευσαν να ζητήσουν περισσότερες μετοχές, εκτιμώντας (με βάση και το πρόσφατο παρελθόν) ότι η Alpha bank δεν θα δώσει τις αδιάθετες στην Ελλάδα αλλά θα τις… μεταφέρει στο εξωτερικό.
Αυτοί, όντως, βρέθηκαν με περισσότερες μετοχές, διότι η διοίκηση της Alpha Bank αποφάσισε να τιμήσει τη σχέση ετών με την μετοχική της βάση, ανταποκρινόμενη στο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.
Η διανομή προέβλεπε πως οι νυν μέτοχοι θα μπορούσαν να πάρουν το pro rata τους και επιπλέον τρεις φορές την αξία των δικαιωμάτων που τους αναλογούσαν.
Δηλαδή, στην περίπτωση του μετόχου με τις 12.000 μετοχές, εφόσον το είχε ζητήσει θα μπορούσε να λάβει μέχρι και 36.000 επιπλέον μετοχές.
Όσο για τους νέους μετόχους, όσους δηλαδή στο record date δεν διέθεταν μετοχές της Τράπεζας, τους αποδόθηκε ποσοστό έως 20% του κεφαλαίου που προσέφεραν στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας…
Τι αναφέρθηκε στην σημερινή 7/7 τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank
Στην σημερινή 7/7 τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Κωνσταντίνος Μακέδος, χαρακτήρισε το 2021 ώς έτος σταθμό για την πορεία της τράπεζας.
Όπως ανέφερε, με το τριετές πλάνο η τράπεζα γίνεται βιώσιμη και θα γίνει η πρώτη που θα μηδενίσει το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Θεόδωρος Πανταλάκης, περιέγραψε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με βάση τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο επισήμανε ότι τα σημάδια της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης θα φανούν μετά τη λήξη της.
Όπως ανέφερε ο κ. Πανταλάκης, στο τέλος του 2021 η Attica Bank θα έχει αντιμετωπίσει οριστικά τα ζητήματα με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και την αναβαλλόμενη φορολογία.
Στόχος είναι ο διπλασιασμός των χορηγήσεων μέσα στην 3ετία.
Επίσης, ανέφερε ότι από την εθελουσία η τράπεζα είχε εξοικονομήσεις 2,1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Επίσης, ο κ. Κουτσογιάννης (CFO Attica Bank) περιέγραψε τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης:
1) Πώληση mezannine ομολόγων με κεφαλαιακά κέρδη 0,5 π.μ.
2) Ένταξη senior ομολόγων από το γ' 3μηνο του 2021 στον Ηρακλή με κεφαλαιακά κέρδη 5 π.μ.
3) ΑΜΚ 300 εκατ.
4) Έκδοση Tier I ή ΙΙ με στόχο κεφαλαική ενίσχυση 1,5 π.μ.
Η επικαιρότητα
Στην Ελλάδα, η αύξηση σοκ κατά 440% των κρουσμάτων κορωνοϊού προσγείωσε απότομα στην πραγματικότητα την κυβέρνηση, η οποία είναι πλέον αντιμέτωπη με μια νέα επιδημική έξαρση που σε συνδυασμό και με την έλευση της παράλλαξης Δέλτα μπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό για την τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι.
Ήδη η κυβέρνηση, η οποία σήμερα συμπληρώνει δύο χρόνια στην εξουσία, ανακοίνωσε πως από αύριο Πέμπτη 8/7 οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους ενώ σήμερα 7/7 συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.
Πάντως, εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί το επιδημικό κύμα που είναι σε εξέλιξη και για αυτό το λόγο δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο και σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιστήμονες μελετούν το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χρήση μάσκας παντού και για όλους τους πολίτες, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ενώ εξετάζεται μεταξύ άλλων και το σενάριο το μέτρο των μετακινήσεων με αρνητικά τεστ να επεκταθεί πέρα από τη νησιωτική και στην ηπειρωτική χώρα.
Επιπλέον, η αγωνία όλων είναι για το εάν αυτή η έξαρση κρουσμάτων θα οδηγήσει και σε νέα πίεση στο σύστημα υγείας, κάτι που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και θα εντείνει την πίεση σε κυβέρνηση και ειδικούς για πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί το ταχύτερο δυνατό ένα τείχος ανοσίας που είναι και η μόνη λύση για να αποτραπούν νέα επιδημικά κύματα και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 429.144 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.754 θάνατοι.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 7/7 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,96%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,66%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,68% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,60%.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 7/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια .
Οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed, τα οποία θα δημοσιευθούν σήμερα Τετάρτη 7/7, για στοιχεία σχετικά με τη συζήτηση εντός των τειχών της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για το πότε αναμένεται η έναρξη σύσφιγξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.
Πτώση 0,3% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας.
Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης ενισχύθηκε κατά 17,3%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,05%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,10% και το ETF GREC στο +0,37% ( 27,42 δολ. )
Κόπωση και πτώση στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Συνεχίστηκε η κόπωση και η πτώση στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3210 ευρώ, με πτώση -1,23% με όγκο 1,94 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9944 ευρώ, με πτώση -1,4% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4070 ευρώ, με πτώση -0,21% με όγκο 811 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8320 ευρώ, με πτώση -0,93% με όγκο 4,14 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,09 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0550 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 471 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1660 ευρώ, με άνοδο +5,73% με όγκο 229 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,96 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 297 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Ήπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean -3,33%, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ..
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Lamda, Coca Cola, Viohalco...
H Coca Cola έκλεισε στα 30,99 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση στα 11,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,7950 ευρώ, με άνοδο +0,48% και αποτίμηση 6,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,92 ευρώ, με πτώση -0,34% και αποτίμηση 2,07 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5850 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 600 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,47 ευρώ, με άνοδο +0,97% και αποτίμηση 4,26 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,16 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,92 ευρώ, με πτώση -2,47% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,03 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,85 ευρώ, με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,90 ευρώ, με πτώση -1,99% και κεφαλαιοποίηση 841 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,00 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 750 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,025 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.
Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,72% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας 0 μονάδες βάσης
Συνεχίζεται η βελτίωση και σήμερα 7/7 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Οι επενδυτές από την μια παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία ενώ από την άλλη αυξάνονται οι προσδοκίες ότι το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την άκρως υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική της.
Επίσης, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να διατρέχει κινδύνους από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,72% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,72%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,72% με το αμερικανικό 10ετές 1,32% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 44 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,72% με απόδοση πώλησης 0,71%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης από 101 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,69% ή 69 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σημαντική βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 7/7 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα επέστρεψε η επιφυλακτικότητα όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εξέλιξη που οδήγησε τις ομολογιακές αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον τριών εβδομάδων
Η επιδείνωση στις μακροοικονομικές προοπτικές ευνοεί την αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία είναι εύλογο να καταγράφει καλύτερη επίδοση σε σχέση με άλλες κατηγορίες ενεργητικού, καθότι η ΕΚΤ είναι περισσότερο υποστηρικτική και οι οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβάλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 7 Ιουλίου του 2021 στο 0,72%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/7/2021 στο -0,30% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,72% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,28%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών