Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποια είναι η ατζέντα Σαμαρά με Draghi – Haircut 30%, χρήση και από την Ελλάδα του νέου προγράμματος της ΕΚΤ, όροι ανακεφαλαιοποίησης αλλά και η παρεχόμενη ρευστότητα στις ελληνικής τράπεζες

tags :
Ποια είναι η ατζέντα Σαμαρά με Draghi – Haircut 30%, χρήση και από την Ελλάδα του νέου προγράμματος της ΕΚΤ, όροι ανακεφαλαιοποίησης αλλά και η παρεχόμενη ρευστότητα στις ελληνικής τράπεζες

Κρίσιμο ραντεβού με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi θα έχει αύριο στη Φρανκφούρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14-15 Σεπτεμβρίου κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η καθοριστική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους εκπροσώπους της τρόικας.

Τέσσερα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης. Καταρχήν ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον διοικητή της ΕΚΤ το ζήτημα της επιβολής haircut στα ελληνικά ομόλογα 38 δισ. ευρώ, ονομαστικής αξίας 50 δις. ευρώ, τα οποία έχει στην κατοχή της η EKT και δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του PSI.
Επίσης ο κ. Σαμαράς θα θέσει  και το θέμα της έκδοσης εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας. Στον απόηχο της ανακοίνωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (OMT) από την ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαπιστώσει κατά πόσο οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας αφορούν και την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν η χώρα μας, η οποία βρίσκεται ήδη σε μηχανισμό διάσωσης, θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο μηχανισμό ESM που θα ενεργοποιηθεί στη συνέχεια και στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει με τον κ. Draghi τους όρους ανακεφαλαιοποίησης αλλά και την παρεχόμενη ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει στον Draghi την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να καταθέσει αίτημα για χαλάρωση των όρων του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης