Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προς αναβολή της ετυμηγορίας για τον ESM το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο; Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα το απόγευμα οι Γερμανοί Δικαστές - Οργιάζουν οι φήμες

Προς αναβολή της ετυμηγορίας για τον ESM το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο; Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα το απόγευμα οι Γερμανοί Δικαστές - Οργιάζουν οι φήμες
Έντονη είναι η αναστάτωση που επικρατεί στην αγορά την τελευταία ώρα, μετά τις φήμες πως το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλλει την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του για τον ESM, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναβάλλει την ετυμηγορία, για την επικύρωση ή μη, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ESM.
Mάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Γερμανοί Δικαστές έχουν ήδη προγραμματίσει έκτακτη - μυστική - συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να λάβουν οριστικές αποφάσεις σχετικά με την αναβολή ή μη της ετυμηγορίας για τον ESM.
Η απόφαση της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης των Γερμανών Δικαστών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το πρωί της Τρίτης.
Να σημειωθεί εδώ πως η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ESM συνιστά το τελευταίο νομικό εμπόδιο για την εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, συνολικής δανειοδοτικής ικανότητας ύψους 500 δισ. ευρώ.
Αιτία για τις έντονες διεργασίες και την πιθανή αναβολή της απόφασης για τον ESM αποτέλεσε η δράση του ευρωσκεπτικιστή βουλευτή των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Peter Gauweiler  (Πέτερ Γκαουβάιλερ), ο οποίος επανήλθε με «επείγουσα προσφυγή» προς το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, στην οποία υποστηρίζει ότι με την πρόσφατη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την απεριόριστη αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών, αλλάζει ο χαρακτήρας των μέτρων διάσωσης.
«Τα κοινοβούλια δεν λαμβάνονται υπόψη μολονότι σε τελική ανάλυση είναι οι εθνικοί προϋπολογισμοί που επιβαρύνονται με τους κινδύνους», τονίζει ο συντηρητικός βουλευτής.
Ωστόσο τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) όσο και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αισιοδοξούν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα δίνει το πράσινο φως για τη λειτουργία του ESM. Αναφερόμενος στο θέμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Shaeuble (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) επισήμανε σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag ότι «μέχρι τώρα το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν χαρακτήρισε ποτέ αντισυνταγματική την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης