Παραμένει η επιφυλακτικότητα καθώς η έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας επιδρά αρνητικά στην ανάκαμψη της χώρας η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό
Στις τράπεζες συνεχίστηκε η κόπωση, κλείνοντας όμως στις δημοπρασίες όλες με θετικό πρόσημο, με την Alpha Bank +0,93% από -1,86% χαμηλό ημέρας και ακολούθησαν Πειραιώς +0,29%, Εθνική +0,26% από 2,21% υψηλό ενδοσυνεδριακό και Eurobank +0,25%.
Εν τω μεταξύ, σε άνοιγμα της short θέσης στην Alpha Bank σε ποσοστό 0,52% προχώρησε η Millennium International Management LP.
Κύριο χαρακτηριστικό οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές με διάχυτη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών καθώς η έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας επιδρά αρνητικά στην ανάκαμψη της χώρας η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866 μονάδες με βασική στήριξη τις 860 - 850 μονάδες και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες ενώ τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται πλέον στις 900 μονάδες.
Με κέρδη +6,38% έκλεισε η Lamda, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης, η οποία ανέφερε πως οι προπωλήσεις κατοικιών και εκτάσεων στο Ελληνικό ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους μπορεί να ανέλθουν στα 1,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η εταιρία να παρουσιάζει θετικές ταμιακές ροές πριν ακόμα αρχίσει το έργο.
Κέρδη +2,34% κατέγραψε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ καθώς με δύο σημαντικές κινήσεις ο όμιλος προσπαθεί να ισχυροποιήσει την στρατηγική του για αύξηση κερδών και ενίσχυσης της αποτίμησης στο χρηματιστήριο.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι ο πλειοδότης στην Εγνατία Οδό, στο σκέλος της παραχώρησης και της κατασκευής σε συνεργασία με την Egis, προηγείται η προσφορά της, της αντίστοιχης του σχήματος Vinci, Μυτιληναίος, Άβαξ ενώ ταυτόχρονα απορροφάει τον Ήρων με στόχο να αξιοποιήσει τα 30 με 35 εκατ ΕΒΙΤDA που επιτυγχάνει η εταιρία ετησίως..
Να σημειωθεί ότι την άλλη εβδομάδα μάλλον 21 ή 22 Ιουλίου θα ανακοινωθεί ο πλειοδότης και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται ότι κέρδισε το έργο της Εγνατίας Οδού, όπως εδώ και πολλές εβδομάδες έχει παρουσιάσει το bankingnews.
Στο επίκεντρο και ο Ελλάκτωρ κλείνοντας στο +1,35% από +4,5% υψηλό ημέρας, καθώς ξεκίνησε σήμερα 16/7 η ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, με αναλογία 1,25 νέες μετοχές προς κάθε 2 παλαιές και με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ και με τιμή προσαρμογής τα 1,2630 ευρώ.
Η διαπραγμάτευση δικαιωμάτων θα ξεκινήσει στις 21/7 και θα λήξει στις 29/7 ενώ η 3/8 είναι η τελευταία ημέρα άσκησης των δικαιωμάτων και του δικαιώματος προεγγραφής.
Στα στατιστικά της εβδομάδος, πτωτικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,85%, τον FTSE 25 με πτώση -1,39% ενώ και ο Τραπεζικός Δείκτης υποχώρησε στο -1,17%.
Χωρίς ενδιαφέρον η λήξη παραγώγων - Στο επίκεντρο η αξιολόγηση της Fitch Ratings
Οι δημοπρασίες για τη λήξη παραγώγων έφεραν περιορισμένου εύρους αναταράξεις, με τον Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφει το χαμηλό της ημέρας -0,18% αλλά τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί το θετικό πρόσημο στο +0,02%.
Ο τζίρος αυξήθηκε μόλις με 2 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών λιγότερο από 1 εκατ. τεμάχια.
To ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα Παρασκευή 16/7 το βράδυ όπου έχουμε την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία από τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Πολιτική παρέμβαση έχει υπάρξει στο παρασκήνιο – και δεν είναι η μόνη σε ξένους οίκους – από παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε η Fitch να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια κλίμακα σε ΒΒ+ από ΒΒ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι βαθμολογία ΒΒ+ ισοδυναμεί με μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα καθώς μετά το ΒΒ+ ακολουθεί το ΒΒΒ-.
Τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται σκουπίδια - junk και μόνο από ΒΒΒ- και υψηλότερα θεωρούνται επενδυτικής αξιολόγησης.
Ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ο αμερικανικός οίκος Fitch να αναβαθμίσει όχι την πιστοληπτική ικανότητα αλλά το outlook δηλαδή τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, positive από neutral.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η μεγάλη μείωση των NPEs των τραπεζών και με τον Ηρακλή 2 που ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου 2021... η Ελλάδα κερδίζει πόντους στις αξιολογήσεις.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Σταθεροποιητικά κινείται η ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Στο 1,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σημειώνοντας οριακή επιβράδυνση από το +2% του Μαϊου, σύμφωνα με την Eurostat.
Εν τω μεταξύ, καθησυχαστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell χθες 15/7 ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε το μήνυμα, ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, ενώ έστειλε και σήμα ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της επανέλαβε και αυτή την υποστηρικτική της στάση, καθώς ο διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, Ι. Visco, ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη.
Η δήλωση αυτή έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με τα σχόλια του διαμορφωτή πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας M. Saunders, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας του ίσως να χρειαστεί να αποσύρει κάποια μέτρα στήριξης αρκετά σύντομα.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,69% και το ιταλικό 10ετές στο 0,71% και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 71 μονάδες ή 0,71% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,39%.
Λίγο μετά τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εθνική +2,21% και Alpha Bank +1,72%....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,13%.
Περί τις 12:00 με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Ελλάκτωρ, Lamda, Μυτιληναίος και με την Εθνική να διατηρεί τα κέρδη της, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,73%.
Περί τις 15:30 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank -1,86% o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,60%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,35% στις 866 μονάδες έχοντας υψηλό στις 870,10 μονάδες και χαμηλό 863,96 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 38,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 15,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,55 εκατ. ευρώ και όγκου 254 χιλ. τεμαχίων πραγματοποίηθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 133,4 χιλ. τεμάχια αξίας 309 χιλ. ευρώ.
Η Lamda 50 χιλ. τεμάχια αξάις 406 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 71,2 χιλ. τεμάχια αξίας 837 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 890 – 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 860 - 850 μονάδες και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 538 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 560, 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 525 – 520 μονάδες και ακολουθούν οι 500 μονάδες.
Έως τις 20 Ιουλίου οι ανακοινώσεις της Εθνικής για τον πλειοδότη της τιτλοποίησης Frontier
Από σήμερα 16 Ιουλίου έως τις 20 Ιουλίου είναι επιλέξιμο ώστε η Εθνική να ανακοινώσει τον πλειοδότη για την τιτλοποίηση Frontier περίπου 6 δισεκ. ευρώ κυρίως προβληματικών στεγαστικών δανείων.
Στο bankingnews κατέληξαν ορισμένα μέρη από την παρουσίαση περίπου 38 σελίδων που πραγματοποίησε η διοίκηση Μυλωνά στο διοικητικό συμβούλιο.
Η παρουσίαση η οποία δόθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σε συνεργασία με την Morgan Stanley παρουσιάζει το βασικό περίγραμμα του Frontier τα, 5,7 δισεκ. Groos book value, τα 3 δισεκ. senior bond που θα εκδοθεί και θα ενταχθεί στον Ηρακλή 2, τα 500 εκατ mezzanine και τα 2,1 δισεκ. senior μηδενικής αξίας…
Όμως αυτό που προφανώς είχε σημασία ήταν οι 4 δεσμευτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Intrum, Cepal, doValue, Bain Capital και Fortress και από την Gualco.
Πρωτίστως η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μάλλον δια περιφοράς, δηλαδή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα ενημερώσουν την διοίκηση για την τελική τους εισήγηση.
Στην παρουσίαση αναφερόταν αναλυτικά και διεξοδικά κάθε πρόταση, το τίμημα και κυρίως οι παράμετροι.
Να τονιστεί ότι η Εθνική τράπεζα δεν έχει θέσει πλαίσιο, οπότε κάθε δεσμευτική προσφορά είναι αισθητά διαφοροποιημένη η μια σε σχέση με την άλλη, οπότε και η σύγκριση είναι ανομοιογενής.
Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι στην παρουσίαση έμμεσα φωτογραφίζονται οι δύο καλύτερες προσφορές και με όρους τιμήματος, όσο και με βάση τους επιμέρους όρους.
Η διοίκηση Παύλου Μυλωνά έχει πάρει την απόφαση της αλλά αναμένει και τις εισηγήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και η Morgan Stanley έχει ξεχωρίσει τις δύο καλύτερες προσφορές.
Η Εθνική τράπεζα πέραν από το τίμημα, και τους όρους θα αξιολογήσει και με ποια εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων ταιριάζει περισσότερο ως φιλοσοφία… και αυτός ο παράγοντας θα προσμετρήσει.
Για την Εθνική είναι ένα καλό deal γιατί θα πάρει ένα τίμημα πέριξ των 165 εκατ ευρώ και το κυριότερο είναι κεφαλαιακά ουδέτερο, θα έχει μηδενική επίδραση στα αποτελέσματα και στα κεφάλαια.
Πρόκειται για ένα καλό deal για την Εθνική τράπεζα.
Η επικαιρότητα
Στην Ελλάδα, οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι εφιαλτικές για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, τις επόμενες κρίσιμες - για τον τουρισμό και την οικονομία - εβδομάδες, μια και κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 κρούσματα την ημέρα έως τον Δεκαπενταύγουστο.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ενόψει μάλιστα και της κυριαρχίας της παράλλαξης Δέλτα, είναι ο εμβολιασμός για αυτό και οι περισσότεροι καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές και σε κάθε περίπτωση πριν το φθινόπωρο, όταν και αναμένεται η κατάσταση να γίνει ακόμα πιο δύσκολη λόγω και της αλλαγής των καιρικών συνθηκών και του ανοίγματος των σχολείων.
Το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς εκτιμούν ότι αν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, αυτό θα έχει ως συνέπεια να νοσήσουν έως και 600.000 πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που εκτιμάται πως θα γεμίσει και πάλι τα νοσοκομεία και θα επιβαρύνει το ΕΣΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 450.512 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.819 θάνατοι.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 16/7 οι περισσότερες ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες -0,98%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,71%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,28% ενώ ο
ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακά κέρδη +0,39%.
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πτωτικά κινούνται σήμερα 16/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με διάχυτο τον προβληματισμό από την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα.
Στο 1,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σημειώνωντας οριακή επιβράδυνση από το +2% του Μαϊου, σύμφωνα με την Eurostat.
Απροσδόκητη αύξηση που κατέγραψαν τον Ιούνιο 2021 οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, κατά 0,6%, μετά την υποχώρηση κατά 1,7% που σημείωσαν τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,70%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,45%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,25%, ο Nasdaq στο -0,15% και το ETF GREC στο -0,07% ( 26,86 δολ. )
Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Κόπωση καταγράφηκε στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα ενώ στις δημοπρασίες κατάφεραν όλες να κλείσουν σε θετικό πρόσημο.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,31 ευρώ, με άνοδο +0,26% με όγκο 818 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0850 ευρώ, με άνοδο +0,93% με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3840 ευρώ, με άνοδο +0,29% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 15/7/2021 στα 0,08309 ευρώ ή 1,3710 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8170 ευρώ, με άνοδο +0,25% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,03 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0750 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1546 ευρώ, με άνοδο +3,2% με όγκο 152 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 71 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 298 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda +6,38%, ΕΛΠΕ +2,46%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,34%
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Coca Cola, Sarantis -1,47%, ΕΛΧΑ..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,47 ευρώ, με πτώση -1,55% και κεφαλαιοποίηση στα 11,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,66 ευρώ, με άνοδο +1,14% και αποτίμηση 6,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,82 ευρώ, με άνοδο +0,68% και αποτίμηση 2,05 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,57 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 596 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,52 ευρώ, με πτώση -0,52% και αποτίμηση 3,93 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,62 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,82 ευρώ, με άνοδο +2,46% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,47 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,34 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,70 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 820 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9140 ευρώ, με πτώση -1,44% και κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0262 ευρώ, με άνοδο +1,16% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,69% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -2 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση κκαταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά τις καθησυχαστικές για τους επενδυτές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ενώπιον του Κογκρέσου οι οποίες διασκέδασαν τις ανησυχίες για πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.
Ο Powell δεσμεύθηκε για «ισχυρή στήριξη» της οικονομίας έως ότου η ανάκαμψη ολοκληρωθεί και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η πρόσφατή ένταση των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι παροδική.
Σημειώνεται ότι και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christin Lagarde, έχει τονίσει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν συζητήσεις σχετικά με άρση των μέτρων στήριξης και σημείωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) «ενδέχεται να λάβει νέα μορφή».
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,69% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,71%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,69% με το αμερικανικό 10ετές 1,32% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,67% με απόδοση αγοράς 0,69% με απόδοση πώλησης 0,68%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης από 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 71 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,71% ή 71 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης μετά τις καθησυχαστικές για τους επενδυτές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ενώπιον του Κογκρέσου οι οποίες διασκέδασαν τις ανησυχίες για πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.
Ο Powell δεσμεύθηκε για «ισχυρή στήριξη» της οικονομίας έως ότου η ανάκαμψη ολοκληρωθεί και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η πρόσφατή ένταση των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι παροδική.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 16 Ιουλίου του 2021 στο 0,71%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/7/2021 στο -0,34% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,71% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,23%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών