Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ήπια τεχνική αντίδραση στο ΧΑ +0,68% στις 838 μον. – Καθοδική διάσπαση των 830 μον. οδηγεί στις 800 - 750 μον.

Ήπια τεχνική αντίδραση στο ΧΑ +0,68% στις 838 μον. – Καθοδική διάσπαση των 830 μον. οδηγεί στις 800 - 750 μον.
Διατηρείται η αβεβαιότητα λόγω της επιδείνωσης της υγειονομικής εικόνας της Ελλάδος και την αρνητική εικόνα σε κρούσματα εντός και εκτός...
Σχετικά Άρθρα
(upd16)Ήπια τεχνική αντίδραση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 838 μονάδες, μετά το χθεσινό sell off, με μεταβλητότητα στις τράπεζες και την Εθνική να ξεχωρίζει στο +2,62% με +4,02% υψηλό ημέρας, με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές.
Σημειώνεται ότι χθες 19/7 η τιτλοποίηση Frontier ύψους 5,7 δισεκ. ή συνολικά 6 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων της Εθνικής τράπεζας μεταβιβάστηκε και επίσημα στην doValue.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά έκλεισε η Αlpha Bank +0,69%, αμετάβλητη η Πειραιώς ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank -0,50%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 506 μονάδες διατηρώντας την κρίσιμη στήριξη των 505 μονάδων.
Το χθεσινό 19/7 sell off με την αγορά στο -3,88% και τις τράπεζες έως -7% ήταν απόρροια της επιδείνωσης της υγειονομικής εικόνας της Ελλάδος και με την αρνητική εικόνα σε κρούσματα εντός και εκτός Ελλάδος.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για καλύτερες ημέρες πρέπει να αναθεωρηθούν, η βελτίωση θα είναι βραδύτερη με πολλά πισωγυρίσματα.
Ο Γενικός Δείκτης έκέισε στις 838 μονάδες με κρίσιμη στήριξη τις 830 μονάδες ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις  800 μονάδες.
Ακολουθούν οι 780 μονάδες ενώ με ένα καθολικό lockdown θα οδηγηθεί στις 750 και 700 μονάδες με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη μεταβλητότητα.
Θα μάθουμε να ζούμε με τον covid 19 αυτή είναι η νέα πραγματικότητα.
Οι επενδυτές να προσέξουν και να διατηρούν υψηλή ρευστότητα, όσο θα υποχωρεί το χρηματιστήριο τόσο θα αυξάνονται και οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε καλές τιμές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα 4 συμπεράσματα για τράπεζες, οικονομία, τουρισμό και πρόβλεψη για το μέλλον

Οι αρχικές εκτιμήσεις για καλύτερες ημέρες πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς οι μεταλλάξεις του κορωνοιου καθιστούν ότι η βελτίωση θα είναι βραδύτερη με πολλά πισωγυρίσματα.
1)Στα τραπεζικά, εάν η κατάσταση με την υγειονομική κρίση επιδεινωθεί και ξεκινήσουν τα τοπικά lockdowns τότε μάλλον οι τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για 3-4 δισεκ. νέα NPEs, αυτά μπορεί να φθάσουν τα 6 ή 7 δισεκ. ενώ ένας  νέος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου θα ανοίξει.
2)Στην οικονομία, ο  ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι 2,8% ή οριακά κάτω από 3%, οπότε τα σενάρια περί ανάκαμψης 5% θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.
Το 2021 ως χρονιά χάθηκε, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, θα χαρακτηριστεί από μια στατιστική ωραιοποίηση του ΑΕΠ και λιγότερο του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά η βελτίωση αυτή δεν θα έχει κοινωνικό αντίκρισμα.
3)Στον τουρισμό ενώ η  Ελλάδα πόνταρε σε τουριστικά έσοδα 9 δισεκ. ο πιο ρεαλιστικός είναι ο στόχος για έσοδα 6,8 δισεκ ή το μέγιστο 7,2 δισεκ. ευρώ.
Και αυτό γιατί χώρες με υψηλή συμμετοχή στα τουριστικά έσοδα δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί και γιατί όσοι έρχονται στην Ελλάδα συναντούν κλειστά καταστήματα ή μαγαζιά που υπολειτουργούν ενώ καταγράφονται και πολλές ακυρώσεις.
Εαν κάνουμε μια πρόβλεψη για μέλλον με την παραδοχή, ότι ο κορωνοιός θα παραμείνει ακόμη 4-6 χρόνια έως το 2024 έως 2026 εκτιμούμε ότι κάθε χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη,  η βελτίωση θα είναι βραδύτερη με πολλά πισωγυρίσματα..
Με την παραδοχή αυτή θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις μας για την οικονομία, μεσοπρόθεσμα, τον τουρισμό μεσοπρόθεσμα, την ανάκαμψη του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και την πορεία του χρηματιστηρίου μεσοπρόθεσμα.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε ανοδικά, με Lamda +3,12%,Τέρνα Ενεργειακή +2%, Coca Cola +1,76%, ΟΠΑΠ +1,62% .....ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Jumbo -2,96% καθώς από σήμερα 20/7 διαπραγματεύεται χωρίς το  δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,47 ευρώ ανά μετοχή

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Συνεχίζεται η βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta
Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 22 Ιουλίου καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής της χαράζουν τη νέα στρατηγική όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, εν μέσω ωστόσο έντονων διαφωνιών ως προς το βαθμό που χρειάζονται τα μέτρα στήριξης, ειδικά οι αγορές ομολόγων.
Η σταδιακή άρση του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, το οποίο ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2022 και οι πιθανές αλλαγές του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τόσο την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ όσο γενικότερα τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής τις επόμενες εβδομάδες.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,67% και το ιταλικό 10ετές στο 0,68% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,51% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,81%.
Λίγο μετά τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εθνική +2,52%, Πειραιώς +1,82% και με θετικό πρόσημο το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με τον ΟΠΑΠ +3,6%.. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,52% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,16%. 
Λίγο μετά τις 13:00, με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες πλην Εθνικής και με την Eurobank -1,96% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,41% ενώ ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το θετικό πρόσημο στο +0,16%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,70% στις 838 μονάδες έχοντας υψηλό στις 842,80 μονάδες και χαμηλό 834,51 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,26 εκατ. ευρώ και όγκου 860 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 156 χιλ. τεμάχια αξίας 2206 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 44 χιλ. τεμάχια αξίας 631 χιλ. ευρώ, η Jumbo 15,4 χιλ. τεμάχια αξίας 204 χιλ. ευρώ. και η Lamda 53,3 χιλ. τεμάχια αξίας 421 χιλ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 41,2 χιλ. τεμάχια αξάις 462 χιλ. ευρώ, τα ΕΧΑΕ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 149 χιλ. ευρώ και η Epsilon 10χιλ. τεμάχια αξάις 88 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 838 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 850 μονάδες και ακολουθούν οι 860 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση της ζώνης των 800 μονάδων θα οδηγήσει αρχικά στις 780 μονάδες και σε ένα δυσμενές σενάριο με ένα καθολικό lockdown στις 750 και 720 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 506 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 560, 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  505 μονάδες  και ακολουθούν οι 490 – 480 μονάδες και οι 460 μονάδες.

Οι 35 εταιρείες του νέου δείκτη ESG - Στις 2 Αυγούστου η διαπραγμάτευση

Με τιμή εκκίνησης τις 1000 μονάδες ξεκινάει στις 2 Αυγούστου η διαπραγμάτευση του νέου δείκτη ESG με τη συμμετοχή 35 εταιρειών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Στόχος είναι σύμφωνα με τη διοίκηση του ΧΑ, η ευαισθητοποίηση περισσότερων εταιρειών για θέματα βιωσιμότητας και ήδη καταγράφεται σημαντική βελτίωση στην πληροφόρηση από τις εταιρείες.
Στο νέο δείκτη περιλαμβάνονται οι εταιρείες: Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Τιτάν, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Λύκος.
Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών ανέρχεται στα 15,6 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο βάρος έχουν Coca Cola, ΟΤΕ και Alpha Bank με 10% και ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με 9,3%.

Η τιτλοποίηση Frontier ύψους 5,7 δισεκ. ή συνολικά 6 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων της Εθνικής τράπεζας μεταβιβάστηκε και επίσημα στην doValue

Η τιτλοποίηση Frontier ύψους 5,7 δισεκ. ή συνολικά 6 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων της Εθνικής τράπεζας μεταβιβάστηκε και επίσημα στην doValue ή κατά το ορθότερο στο σχήμα doValue, Bain Capital και Fortress.
Εάν διερωτάστε γιατί η ιταλική doValue με την ελληνική δραστηριότητα της doValue Greece συνεργάζεται με τα αμερικανικά fund Bain και Fortress η απάντηση είναι απλή… η Bain Capital και η Fortress είναι βασικοί μέτοχοι στην doValue Ιταλίας.
Η Εθνική επέλεξε την doValue από τις 4 προσφορές που είχαν υποβληθεί από doValue, Intrum, Cepal και Qualco.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews που εδώ και πολλές εβδομάδες φωτογραφίζει την doValue ως τελικό νικητή στην τιτλοποίηση Frontier.
Το gross value του deal ή κατά το ορθότερο το μεικτό κέρδος υπολογίζεται σε 280 με 300 εκατ ευρώ.
Ωστόσο το τελικό καθαρό κέρδος για την doValue είναι 50 εκατ σε ένα θετικό σενάριο.
Υπολογίζεται ότι από τα 165 εκατ. του τιμήματος η Bain Capital θα εισφέρει 60 εκατ., η Fortress άλλα 60 εκατ. και doValue περίπου 45 εκατ προφανώς και υφίσταται τραπεζικός δανεισμός για το deal αυτό.
Για την Εθνική τράπεζα είναι ένα θετικό deal γιατί είναι κεφαλαιακά ουδέτερο, ίσως και οριακά θετικό… θα πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση στην Ελλάδα που δεν έχει επίδραση στα κεφάλαια.
Η διοίκηση Μυλωνά και η ομάδα που αξιολόγησε την τιτλοποίηση έκαναν καλή δουλειά διασφαλίζοντας πλήρως τα συμφέροντα της Εθνικής τράπεζας.
Η επιστολή της Intrum προς το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής δεν κατανοήσαμε τι σκοπιμότητα εξυπηρετούσε, μάλλον λειτούργησε αρνητικά παρά θετικά.
Υπήρξαν και άλλες παρεμβάσεις που ωστόσο δεν είναι ακόμη της παρούσης να αποκαλυφθούν.
Για την Εθνική η πώληση της τιτλοποίησης Frontier είναι ένα καλό deal που θα έχει και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.
Για την doValue ήταν ένα ακριβό αλλά στρατηγικού ενδιαφέροντος deal που την καθιστά την μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα.
Υπάρχουν και άλλα… ωστόσο έχουμε υποσχεθεί ότι δεν θα τα γράψουμε όλα για το Frontier τουλάχιστον σε αυτή την φάση.
Προφανώς υπάρχουν και άλλα καλά αλλά και λιγότερο… καλά σημεία της συμφωνίας.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, αν και η παράλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση μαζεύει το mini lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο και προχωρά από την ερχόμενη Δευτέρα 26/7 όταν και λήγει άλλωστε η χρονική περίοδος επιβολής των μέτρων, στην άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο κοσμοπολίτικο νησί.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προχωρά στην άρση των περιοριστικών μέτρων, ύστερα από τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών και υπό τον φόβο να πολλαπλασιαστούν οι ακυρώσεις στη Μύκονο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπαγόταν για το σύνολο και την εικόνα του ελληνικού τουρισμού.
Επίσης, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται - όπως αναφέρεται - στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση των κρουσμάτων.
Εφόσον επιδεινώνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες δύναται να εφαρμοστούν και σε άλλα νησιά και περιοχές της χώρας, μέτρα αντίστοιχα με αυτά που επιβλήθηκαν στη Μύκονο.
Και ενώ η παράλλαξη Δέλτα θεριεύει και το τέταρτο κύμα είναι ήδη σε εξέλιξη, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση των εμβολιασμών.
Βασικό στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μην χαθεί ο έλεγχος και να μη καταστεί ανεξέλεγκτη η επιδημία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό και οικονομία καθώς και να συνεχίσει να κτίζεται το τείχος ανοσίας έναντι του ιού, έτσι ώστε να είναι πιο προστατευμένη η ελληνική κοινωνία από το φθινόπωρο, όταν και εκτιμάται πως και λόγω των καιρικών συνθηκών, η κατάσταση με τον ιό θα αρχίσει και πάλι να δυσκολεύει.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 459.146  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.858  θάνατοι.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 20/7 οι ασιατικές αγορές, μετά τις χθεσικές 19/7 σημαντικές  απώλειες στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες -0,96%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,07%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,89% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,35%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 20/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις απώλειες που προκάλεσε τη Δεύτερα 19/7 η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού, η οποία απειλεί την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η αντιπαράθεση Δύσης - Κίνας για τις κυβερνοεπιθέσεις, με το Πεκίνο να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εύθύνεται για την επίθεση κατά της Microsoft. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,75%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,65%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,5%, ο S&P 500 στο +1,1%, ο Nasdaq στο +0,70% και το ETF GREC στο +1,8% ( 26,20 δολ. ).

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική

Μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Εθνική να ξεχωρίζει ανοδικά και ήταν η μονάδική από τις τράπεζες που διατήρησε το θετικό πρόσημο σ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,1950 ευρώ, με άνοδο +2,62% με όγκο 2,36 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0270 ευρώ, με άνοδο +0,69%, με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,32 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 2,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7530 ευρώ, με πτώση -0,50% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,04 ευρώ, με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1438 ευρώ, με πτώση -2,84% με όγκο 538 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,74 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 293 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΟΠΑΠ.....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Jumbo, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,10 ευρώ, με άνοδο +1,76% και κεφαλαιοποίηση στα 11,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,6150 ευρώ, με άνοδο +1,39% και αποτίμηση 6,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,43 ευρώ, με πτώση -0,82% και αποτίμηση 1,96 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5350 ευρώ, με άνοδο +1,4% και κεφαλαιοποίηση 579 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,28 ευρώ, με άνοδο +1,62% και  αποτίμηση 3,88 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,42 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,55 ευρώ, με πτώση -1,6% και κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,80 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με πτώση -2,96% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,53 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 801 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,83 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 687 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0247 ευρώ, με άνοδο +2,07% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση  στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,67% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -1 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta
Συνεχίζεται η βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta
Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 22 Ιουλίου καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής της χαράζουν τη νέα στρατηγική όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, εν μέσω ωστόσο έντονων διαφωνιών ως προς το βαθμό που χρειάζονται τα μέτρα στήριξης, ειδικά οι αγορές ομολόγων.
Η σταδιακή άρση του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, το οποίο ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2022 και οι πιθανές αλλαγές του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τόσο την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ όσο γενικότερα τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής τις επόμενες εβδομάδες.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,67% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,68%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,67% με το αμερικανικό 10ετές 1,14% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 45 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,67% με απόδοση πώλησης 0,66%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης από 107 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται στα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης καθώς οι επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta.
Συνεχίζεται η βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta.
Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 22 Ιουλίου καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής της χαράζουν τη νέα στρατηγική όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, εν μέσω ωστόσο έντονων διαφωνιών ως προς το βαθμό που χρειάζονται τα μέτρα στήριξης, ειδικά οι αγορές ομολόγων.
Η σταδιακή άρση του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, το οποίο ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2022 και οι πιθανές αλλαγές του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τόσο την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ όσο γενικότερα τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής τις επόμενες εβδομάδες.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 20 Ιουλίου του 2021 στο 0,68%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/7/2021 στο -0,40% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,68% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης