Συνεχίζεται η αβεβαιότητα από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, και του φόβου νέων περιοριστικών μέτρων εν μέσω τουριστικής περιόδου
Κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος Φ. Καραβίας, τόνισε ότι η τράπεζα θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις ενώ εκτίμησε ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων θα είναι διψήφια εντός του 2022.
Επίσης, ανακοινώθηκε το ποσοστό απόκτησης 9,9% της Ελληνικής Τράπεζας καθώς ήταν η πρώτη κίνηση μετά από 15 χρόνια ενώ τόνισε ότι ενισχύεται η παρουσία της Eurobank και στη Ρουμανία.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αβεβαιότητα από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και του φόβου νέων περιοριστικών μέτρων εν μέσω τουριστικής περιόδου καθώς η παράλλαξη Δέλτα έχει ήδη κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Από την άλλη, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις δημοσιεύσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, οι οποίες ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.
Αναλυτικά, στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά ακολούθησαν Πειραιώς +1,78%, Εθνική +1,23% και Alpha Bank +1,1%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 864 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 865 - 875 μονάδες ενώ στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες.
Ακολουθούν οι 830 μονάδες και οι κρίσιμες 820 - 800 μονάδες .
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 780 μονάδες ενώ με ένα καθολικό lockdown θα οδηγηθεί στις 750 και 700 μονάδες με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη μεταβλητότητα.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις 522 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 540 μονάδες και κρίσιμη την στήριξη των 505 μονάδων.
Στα στατιστικά της εβδομάδος, πτωτικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αγοράς, με τις μεγαλύτερες απώλειες ο Τραπεζικός Δείκτης στο -2,99% και ακολούθησε ο FTSE 25 με ήπια πτώση -0,59% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,27%.
Συμφωνία θεσμών – κυβέρνησης για το ΤΧΣ και τον νέο νόμο
Η συμφωνία που επήλθε μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αρχίζει να μορφοποιείται, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για τους βασικούς άξονες του νέου νόμου που θα διέπει την λειτουργία και τον τρόπο με τον οποίο το ΤΧΣ θα μειώσει τα ποσοστά του στις τράπεζες ή θα αποεπενδύσει.
Η κυβέρνηση εγγράφως έστειλε επιστολή 6 σελίδων με θέσεις που αφορούν την δομή, την λειτουργία, τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο το ΤΧΣ θα αποεπενδύσει από τις τράπεζες ενώ αναφέρεται ότι δεν πρέπει να μετατραπεί σε επενδυτικό fund αλλά να υποστηρίξει τον σχεδιασμό πλήρους ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών, κοινώς να αποχωρήσει πλήρως από τις τράπεζες.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στον νέο νόμο που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο 2021, θα ορίζεται σαφώς προφανώς όχι ο χρόνος που το ΤΧΣ θα αποεπενδύσει αλλά οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να αποεπενδύσει.
Τα κριτήρια για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποεπένδυσης είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, η κερδοφορία, η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο 5% ή κάτω από 5% αλλά και η μετοχική σύνθεση
Με τον νέο νόμο το ΤΧΣ θα διαθέτει διαφορετική δομή, θα καταργηθούν η Εκτελεστική Επιτροπή και τον Γενικό Συμβούλιο και θα αντικατασταθούν από ένα 9μελές ή 11μελές διοικητικό συμβούλιο ενώ δεν θα έχει το δικαίωμα του Veto στα διοικητικά συμβούλια.
Θα τεθούν οι όροι – πλαίσιο για το πλάνο αποεπένδυσης από τις τράπεζες.
Ο νέος νόμος δεν θα ορίζει ακριβώς την διάρκεια ζωής του ΤΧΣ, αλλά δυνητικά θα μπορεί να έχει διάρκεια έως 5 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, σύγχυση επικρατεί για το πότε θα ξεκινήσουν τα placement στις τράπεζες από το ΤΧΣ, το οποίο σε αυτή την φάση δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία.
Η ιδέα να μετατραπεί σε επενδυτικό fund, investment fund ενώ φαίνεται ενδιαφέρουσα, δεν βρίσκει σύμφωνή την κυβέρνηση που ζητάει σαφές θεσμικό πλαίσιο πλήρους αποεπένδυσης.
Ωστόσο ο σύμβουλος της κυβέρνησης η Goldman Sachs φαίνεται να ενστερνίζεται την ιδέα το ΤΧΣ να μην αποεπενδύσει πλήρως από τις τράπεζες.
Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips
Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε ανοδικά, με ΕΥΔΑΠ +2,48%, ΔEH +2,09%, Sarantis +1,97% ...ενώ υποχώρησαν Lamda -1%, OΠΑΠ -0,95%, OTE -0,51%...
Ως μία χρονιά ρεκόρ βλέπει το 2022 για τον Μυτιληναίο η Wood, αυξάνοντας κατά 21% την τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 21 ευρώ από 17,3 προηγουμένως.
Η Wood αυξάνει εκ νέου τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία κατά >20% και σημειώνει τις βελτιωμένες αποδόσεις που βασίζονται στις μεγάλες «πράσινες» επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί.
Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη στο απόηχο της χθεσινής 22/7 συνεδρίασης της ΕΚΤ και της δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει 2% και να παραμείνει, ενώ επιβεβαίωσε ότι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) κατά το τρέχον τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ο δρόμος της πλήρους ανάκαμψης από την πανδημία είναι μακρύς με την μεταλλάξη Delta να εντείνει την αβεβαιότητα.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,65 και το ιταλικό 10ετές στο 0,64% και με το μεταξύ τους spread στις 1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Mε θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,14%.
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank -0,67%....o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,18%.
Λίγο μετά τις 16:00, με το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, και με την ΔΕΗ να ξεχωρίζει στο +3,18% o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,78%.
Στο κλείσιμο της αγοράς, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Eurobank πλησίον του +3% o Tραπεζικός Δείκτης έκελισε στο υψηλό της ημέρας +1,73%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,74% στις 864 μονάδες έχοντας υψηλό στις 864,82 μονάδες και χαμηλό 859,59 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,11 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 17,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,11 εκατ. ευρώ και όγκου 908 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 831 χιλ. τεμάχια αξίας 1,12 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 25,7 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 22,9 χιλ. τεμάχια αξίας 339 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 17,8 χιλ. τεμάχια αξίας 247 χιλ. ευρώ και η Epsilon 10 χιλ. τεμάχια αξίας 110 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 864 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 865 - 875 μονάδες και ακολουθούν οι 885 μονάδες και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 830 και οι κρίσιμες 820 και οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση της ζώνης των 800 μονάδων θα οδηγήσει αρχικά στις 780 μονάδες και σε ένα δυσμενές σενάριο με ένα καθολικό lockdown στις 750 και 720 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 522 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 540 μονάδες και ακολουθούν οι 550, οι 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 505 μονάδες και ακολουθούν οι 490 – 480 μονάδες και οι 460 μονάδες.
S&P: Ισχυρές οι επιδόσεις του ΑΕΠ της Ελλάδας την επόμενη 3ετία
Ο οίκος S&P αναμένει ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα βελτιωθούν κατά την περίοδο 2021-2024, με τις πολιτικές της κυβέρνησης να κατευθύνονται προς τη δημοσιονομική σύγκλιση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υποστηριζόμενες από την αναμενόμενη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.
Επίσης, τα επόμενα τρία χρόνια, αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους μέσω του προγράμματος Ηρακλής (Hercules Asset Protection Scheme), της βελτίωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και την ενίσχυση του συστήματος προστασίας του χρέους.
Συστηματική παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας από την Reggeborgh – Θα ζητηθεί δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρ
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος, διαπιστώνει συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας από το Ολλανδικό fund Reggeborgh που ελέγχει το 27,34% του μετοχικού κεφαλαίου του Ελλάκτωρ.
Με βάση πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος, έχει διαπιστώσει… ότι η Reggeborgh λειτουργώντας συντονισμένα με άλλους μετόχους ήλεγχε τις αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και ενώ εμφανιζόταν ότι είναι ανεξάρτητοι μέτοχοι, επί της ουσίας κρυβόταν σαν φθηνός καιροσκόπος το Ολλανδικό fund, παραβιάζοντας συστηματικά την ελληνική νομοθεσία.
Υπάρχουν εισηγήσεις στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να υποχρεώσει την Reggeborgh να υποβάλλει δημόσια πρόταση.
Ουσιαστικά η Reggeborgh εξαπάτησε το επενδυτικό κοινό και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με συστηματικό τρόπο παραπληροφορώντας και κάνοντας χρήση της αύξησης κεφαλαίου θα βρεθεί στο 42%... εκτιμώντας ότι επειδή το ποσοστό αποκτήθηκε μέσω αύξησης κεφαλαίου δεν θα απαιτηθεί δημόσια πρόταση.
Με βάση την ελληνική νομοθεσία, εάν ένας μέτοχος ξεπεράσει το ελάχιστο υποχρεωτικό όριο για υποβολή δημόσιας πρότασης το 33,33% δεν υποχρεούται σε δημόσια πρόταση... γιατί απέκτησε το ποσοστό αυτό μέσω αύξησης κεφαλαίου και αδιαθέτων μετοχών.
Ωστόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν εξετάζει αυτή την περίπτωση αλλά ότι διαδραματίστηκε όλους αυτούς τους μήνες, όπου η Reggeborgh έπαιζε κρυφτό, διασύροντας και παραβιάζοντας την ελληνική νομοθεσία και απλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν απλώς παρατηρητής της παρανομίας.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα σχετικά το bankingnews ανέδειξε το θέμα ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει να επιβάλλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση στην Reggeborgh για τον Ελλάκτωρ.
Προφανώς και η Reggeborgh δεν θέλει να υποβάλλει δημόσια πρόταση, όλη η στρατηγική της, ήταν τυχοδιωκτική ώστε να αποφύγει την δημόσια πρόταση, οι ολλανδοί επιχειρούν να πάρουν τσάμπα τον Ελλάκτωρ με συστημανική παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας.
Θέλει με 130 εκατ 80 εκατ που έχει επενδύσει και 50 εκατ συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου να ελέγξει τον Ελλάκτωρ και να ξεκινήσει τον διαμελισμό και άλλα παιχνίδια με τους εδώ συνεργάτες τους.
Ήδη ο χρεοκοπημένος Ελλάκτωρ κατασπαταλά τεράστια ποσά σε κρυφές και φανερές διαφημίσεις, προκλητικά και επαίσχυντα, εις βάρος των συμφερόντων των μετόχων....το πάρτι εις βάρος των μετόχων - πλην Reggeborgh - και εις βάρος των εργαζομένων ξεκίνησε, στους εργαζομένους τους ζητούν περικοπές, τα στελέχη παράνομα πήραν πρόγραμμα stock option... και όλα αυτά με την σιωπή των μέσων ενημέρωσης όπου... δίδονται ποσά για να διαφημιστεί μια χρεοκοπημένη εταιρία...
Εν τω μεταξύ, με αφορμή το παραπάνω δημοσίευμα του bankingnews.gr, η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε το εξής:
«Σε συνέχεια σημερινού σας δημοσιεύματος, επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τον Νόμο 3461/2006 για τις Δημόσιες Προτάσεις Αγοράς Κινητών Αξιών που ενσωματώνει στο Εθνικό Δίκαιο την Οδηγία 2004/25/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια εποπτική αρχή δεν δύναται να επιβάλλει σε κανένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, όφειλε να προβεί σε δημόσια πρόταση κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3461/2006 και δεν συμμορφώθηκε στη σχετική υποχρέωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 29 του νόμου κυρώσεις, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται οιαδήποτε δυνατότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να υποχρεώσει το πρόσωπο να προβεί σε υποβολή δημόσιας πρότασης.»
Η επικαιρότητα
Στην Ελλάδα, έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς προκαλεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών μεσούσης της τουριστικής περιόδου καθώς η παράλλαξη Δέλτα έχει ήδη κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Για αυτό το λόγο και διατυπώνεται διαρκώς η έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα επαρκές τείχος ανοσίας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να μπει η χώρα στο φθινόπωρο από καλύτερη και ασφαλέστερη θέση.
Ήδη έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αλλά είναι προφανές πως το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν είναι ακόμα ικανό για να ανασχέσει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στους διάφορους επιδημιολογικούς χάρτες, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να είναι στο κόκκινο καθώς εμφανίζουν μια αύξηση πάνω από 200% στο ιικό τους φορτίο, την ώρα που η Κρήτη και πολλά νησιά, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ίος φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων, αντίστοιχων με αυτά που ελήφθησαν στη Μύκονο.
Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, μια και θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό, οι ειδικοί εισηγήθηκαν όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης πανελλαδικά να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα (ένα self test και ένα rapid test) έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη ιχνηλάτη και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 469.042 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.875 θάνατοι.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 23/7 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,68%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,5% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,13%.
Οι αγορές στην Ιαπωνία ήταν κλειστές λόγω αργίας.
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Κέρδη καταγράφονται σήμερα 23/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το Brexit να επιστρέφει στο προσκήνιο, καθώς οι Βρυξέλλες απέρριψαν το αίτημα της κυβέρνησης Johnson για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία.
Στο επίκεντρο παραμένει πάντα η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ θετικά ήταν τα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, στα υψηλά 21 ετών ενισχύθηκε η επιχειρηματικότητα, με τον προκαταρκτικό σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της κατάστασης της οικονομίας, στις 60,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 59,5, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2000.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,75%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,55% και ο Nasdaq στο +0,40% και το ETF GREC στο +1,13% ( 26,87 δολ. )
Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank
Ανοδικά έκλεισαν τελικά οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Eurobank να ξεχωρίζει.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,2250 ευρώ, με άνοδο +1,23% με όγκο 617 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,06 ευρώ, με άνοδο +1,1% με όγκο 4,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3740 ευρώ, με άνοδο +1,78%, με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7826 ευρώ, με άνοδο +2,78% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,9 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0750 ευρώ, με άνοδο +2,87%και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1460 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 228 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 67 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,94 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 297 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Sarantis, Jumbo...
Στον αντίποινα, υποχώρησαν Lamda, OΠΑΠ, OTE....
H Coca Cola έκλεισε στα 31,58 ευρώ, με άνοδο +1,02% και κεφαλαιοποίηση στα 11,70 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,72 ευρώ, με πτώση -0,51% και αποτίμηση 6,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,80 ευρώ, με άνοδο +2,09% και αποτίμηση 2,04 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5850 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 600 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,50 ευρώ, με πτώση -0,95% και αποτίμηση 3,93 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,73 ευρώ, με άνοδο +1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 14,10 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,87 ευρώ, με άνοδο +1,61% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,84 ευρώ, με άνοδο +2,48% και κεφαλαιοποίηση 835 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9460 ευρώ, με άνοδο +1,35% και κεφαλαιοποίηση 730 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0262 ευρώ, με άνοδο +2,75% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,65% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 1 μονάδες βάσης
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη στο απόηχο της χθεσινής 22/7 συνεδρίασης της ΕΚΤ και της δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει 2% και να παραμείνει, ενώ επιβεβαίωσε ότι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) κατά το τρέχον τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,65% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,64%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,65% με το αμερικανικό 10ετές 1,27% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 1 μονάδα βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 44 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,67% με απόδοση πώλησης 0,66%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 106 μονάδες βάσης από 109 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Βελτίωση καταγράφεται στα ομόλογα στην Ευρωζώνη στο απόηχο της χθεσινής 22/7 συνεδρίασης της ΕΚΤ, με την στάση της να παραμένει άκρως υποστηρικτική και να ανοίγει την πόρτα για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ειδικότερα, αμετάβλητη παραμένει η πολιτική της ΕΚΤ μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει 2% και να παραμείνει ενώ επιβεβαίωσε ότι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) κατά το τρέχον τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Ιουλίου του 2021 στο 0,64%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/7/2021 στο -0,41% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,64% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,17%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών