Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Trichet: Η χειρότερη εξέλιξη... πιθανή απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Ζούμε την πιο σφοδρή κρίση στην Ευρώπη από τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο

Trichet: Η χειρότερη εξέλιξη... πιθανή απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Ζούμε την πιο σφοδρή κρίση στην Ευρώπη από τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο
Είμαστε στο επίκεντρο της χειρότερης κρίσης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, καλώντας όλους τους Ευρωπαίους να δώσουν υπεύθυνες απαντήσεις για το μέλλον της οικονομίας. Μάλιστα προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι η «χειρότερη δυνατή απόφαση για τους ίδιους τους Έλληνες ... και επίσης για την υπόλοιπη Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο».
Όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται στο μέσο μια μεγάλης αναπροσαρμογής, η οποία είναι η πρώτη από τον Β’ ΠΠ, ανέφερε ο Trichet, και η οποία άρχισε στην ουσία το 2007. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν οι αναπτυγμένες οικονομίες να ζητούν από τον υπόλοιπο κόσμο να χρηματοδοτήσει τις σπατάλες τους. Είναι κάτι πολύ απλό, ανέφερε ο Trichet.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι αναπτυγμένες οικονομίες πλήρωσαν αρκετά υψηλό τίμημα για ένα κυρίαρχο όραμα, το οποίο ήταν ελλιπές ακόμη και πριν από την έναρξη της κρίσης. Τόνισε, επίσης, αρκετές «αφελείς πεποιθήσεις» από τους πολιτικούς στις προ κρίσης ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της πεποίθησης ότι τα χρηματοπιστωτικά και οικονομικά συστήματα του ανεπτυγμένου κόσμου ήταν «σταθερά και ανθεκτικά», αποδείχθηκαν λανθασμένα.
Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν το χρόνο που τους δίδεται από τα έκτακτα μέτρα των Κεντρικών Τραπεζών, ώστε να εργαστούν σκληρά για να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά τους, σύμφωνα με τον Jean-Claude Trichet, ο οποίος προειδοποίησε ότι «είναι μία πολύ σκληρή δουλειά που πρέπει να κάνουν όλες οι προηγμένες οικονομίες».
Ζήτησε επίσης να σταματήσει η πεποίθηση ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι "too big to fail" (πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν), άποψη που οδήγησε πολλές φορές σε διασώσεις που αύξησαν το δημόσιο χρέος των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης.
Αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που θεσπίστηκε από τον διάδοχό του, Mario Draghi, ο Trchet ανέφερε ότι «τα κράτη πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις και τους όρους για να ενεργοποιηθεί». Μάλιστα το χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα όχι μόνο για το ευρώ, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης