Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις παρυφές των 900 μονάδων με το επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει ατονήσει και τον ημερήσιο όγκο να υποχωρεί σε καθημερινή βάση
Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει ενώ ο ημερήσιος όγκος υποχωρεί σε καθημερινή βάση.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η οικολογική καταστροφή και οι υλικές ζημιές που είναι αναρίθμητες αλλά και η επιδείνωση της πανδημίας εντός και εκτός.
Εν τω μεταξύ στο 5,4% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%.
Επίσης, σήμερα 11/8 αργά το βράδυ αναμένεται η αξιολόγηση – αναθεώρηση του δείκτη MSCI με την Πειραιώς να εισάγεται τελικά στον MSCI Small Cap.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στις δημοπρασίες κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, με Eurobank +0,58%, Alpha Bank +0,57%, Εθνική +0,44% και Πειραιώς +0,21%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις παρυφές των 900 μονάδων για λόγους προφανείς, νομισματικούς και δημοσιονομικούς και παρά την οριζόντια επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας με ελλείμματα και αύξηση του δημοσίου χρέους ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες τθα ήταν στις 750 μονάδες αυτή είναι η τιμή που αντικατοπτρίζει τα χάλια της ελληνικής οικονομίας
Ο βασικός λόγος που δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σχετίζεται με το γεγονός ότι η χειραγώγηση που λαμβάνει χώρα στο ελληνικό και στα διεθνή χρηματιστήρια δεν έχει προηγούμενο ενώ προφανώς δεν μπορεί ακόμη κανείς να προβλέψει τι θα γίνει το φθινόπωρο του 2021 με τον covid 19 εάν θα υπάρξει επιδείνωση ή σταθεροποίηση.
Εάν η κατάσταση με τον Covid 19 τεθεί υπό κάποιο έλεγχο το Φθινόπωρο, τότε ναι θα μπορούσαμε να δούμε τις 950 μονάδες για τέλος του 2021 ενώ εάν η κατάσταση με την πανδημία επιδεινωθεί θα επιστρέψουμε στις 750 μονάδες.
Θα δίναμε πιθανότητες 60% να επιστρέψει στις 750 μονάδες και 40% πιθανότητα να οδηγηθεί στις 950 μονάδες.
Στο επίκεντρο η αναθεώρηση του δείκτη MSCI - Η Πειραιώς θα εισαχθεί τελικά στον MSCI Small Cap
Το βλεμμα των επενδυτών είναι στραμμένο σήμερα 11/8 αργά το βράδυ στη νέα αξιολόγηση – αναθεώρηση του δείκτη Morgan Stanley Capital International με τον Μυτιληναίο και την Εθνική να είναι υποψήφιοι για τον δείκτη MSCI standard… αν και η Εθνική λόγω free float δεν έχει υπερβολικές πιθανότητες.
Ο Μυτιληναίος πληροί το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης αλλά δεν είναι σαφές τι θα συμβεί.
Η πιο κρίσιμη ημερομηνία είναι 11 Νοεμβρίου 2021.
Επίσης, σύμφωνα με νέες πληροφορίες η μετοχή της Πειραιώς θα εισαχθεί τελικά στον MSCI Small Cap σήμερα το βράδυ 11/8
Σημειώνεται ότι στις 6 Αυγούστου ο MSCI είχε βάλει τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στον MSCI Global Small Cap σημειώνοντας πως πρόκειται για εισαγωγή έκτακτη λόγω spin off και με ημερομηνία ισχύς την 10η Αυγούστου.
Στην επόμενη εργάσιμη, ήτοι 9 Αυγούστου και αφού πέρασε η συνεδρίαση ο MSCI ανακοίνωσε πως δεν εισάγεται τελικά στο δείκτη και σημείωνε πως αν χρειαστεί θα δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Ωστόσο, δεν έδωσε κάποια άλλη πληροφόρηση μέχρι σήμερα.
Πότε θα αξίζουν για αγορά οι ελληνικές τράπεζες;
Οι τράπεζες έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά, πέρασαν τα stress tests γενικώς βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν.
Ωστόσο υπάρχουν γενικοί και ειδικοί λόγοι που πρέπει να πληρούνται ώστε οι τράπεζες στην Ελλάδα, να γίνουν ελκυστικές επενδυτικά.
Οι γενικοί λόγοι έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της πανδημίας, τα έσοδα από τον τουρισμό τον βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας,τον πραγματικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ…
Οι ελληνικές τράπεζες θα ξεχωρίζουν όταν αρχίσουν να δίδουν καλύτερη καθοδήγηση στους επενδυτές οι οποίοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ορατότητα – visibility – για την εξέλιξη των ισολογισμών τους ενώ υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με το Free Float, δηλαδή την διασπορά ειδικά στην Εθνική τράπεζα όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3%.
Τι χρειάζονται οι τράπεζες για να μετατραπούν σε επενδύσιμες;
Α)Να πείσουν τους ξένους επενδυτές ότι η καθοδήγηση για το 2022 π.χ. η Eurobank κέρδη 500 εκατ θα επιτευχθεί
Β)Ότι το NPEs ratio θα βρεθεί στο 5% το 2022 και θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση, ενώ τα νέα NPEs θα παραμείνουν χαμηλά 3-4 δισεκ.
Γ)Να δοθεί πειστική απάντηση ότι δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Το 2022 μπορεί να είναι έτος νέων αυξήσεων κεφαλαίου, μην το αμφισβητείτε καθόλου αυτό το ενδεχόμενο, όπως έχουμε αναλύσει.
Δ)Το 2022 θα είναι έτος μεγάλων placement δηλαδή διάθεσης μετοχών είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε από το Fairfax.
Ε)Το 2022 οι τράπεζες θα προσδιορίσουν την στρατηγική μερισμάτων ή επαναγοράς ιδίων μετοχών για το 2023.
Στ)Θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται ποια από τα business plan που έχουν ανακοινωθεί μπορούν να υλοποιηθούν.
Ζ)Τι θα συμβεί με το DTC και την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που σε σύνολο κεφαλαίων 22 δισεκ. το DTC είναι 14,5 δισεκ. και θεωρείται χαμηλής ποιότητας κεφάλαιο.
Η απόφαση που πάρθηκε για το DTC είναι μεν ενδιαφέρουσα, δεν ενεργοποιείται ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση όταν εγγράφουν ζημίες αλλά… το DTC ως κεφάλαιο παραμένει.
Στην Ελλάδα το DTC είναι η πλειοψηφία των κεφαλαίων, όταν στις τράπεζες στο εξωτερικό είναι το 10% ή 15% των κεφαλαίων τους.
Εκτιμούμε ότι από τα μέσα του 2022 και μετά οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα είναι πιο επενδύσιμες, θα έχουν διανύσει ένα πιο σοβαρό βήμα αξιοπιστίας.
Αν και θα έχουμε αυξήσεις κεφαλαίου και placement από τις ελληνικές τράπεζες το 2022, εντούτοις μετά από αυτές τις κινήσεις εκτιμούμε ότι θα δούμε στα μέσα του 2022 τιμές τις οποίες έχουμε και πρόσφατα παρουσιάσει…
Ειδικότερα οι τιμες στόχοι με όρίζοντα το καλοκαίρι του 2022 είναι :
Eurobank στο 1 με 1,10 ευρώ 3,7 με 4 δισεκ. ευρώ
Εθνική στα 3 ευρώ ή 2,7 δισεκ. ευρώ
Πειραιώς στα 1,80-2 ευρώ 2,3-2,5 δισεκ ευρώ.
Alpha bank στα 1,40 ευρώ ή αποτίμηση 3,3 δισεκ. ευρώ
Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ +5%
Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε ανοδικά, με τον Ελλάκτωρ να ξεχωρίζει στο +5,18% και ακολούθησαν Motor Oil +2,3% και ΟΠΑΠ +1,83%...ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΧΑ -1,43% και Μυτιληναίος -1,32%..
Στο υψηλό της ημέρας έκλεισε η MIG +13,10% με αυξημένο όγκο συναλλαγών, στα 10 εκατ. τεμάχια έχοντας σωρευτικά κέρδη +25% σε πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής .
Σημειώνεται ότι η εταιρεία παραμένει με υψηλό ακόμα δανεισμό παρά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Αύριο 12/8 πριν το άνοιγμα θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Coca Cola με τα κέρδη προ φόρων και τόκων να αναμένονται στα 292 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 40%.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων - Στο 5,4% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Σταθεροποίηση καταγράφοεται σήμερα 11/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ στο 5,4% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%, ενώ σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει καταγράψει σημαντική αύξηση εντός του 2021, κυρίως εξαιτίας της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της εκτίναξης των καταναλωτικών δαπανών.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι καλούν την κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) να προχωρήσει σε άμεση απόσυρση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να μην υπάρξει υπερ-θέρμανση της εγχώριας οικονομίας.
Από την πλευρά της, πάντως, η Fed ισχυρίζεται ότι η αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί παροδικό φαινόμενο, το οποίο θα κορυφωθεί το 2021, προτού ξεκινήσει την σταδιακή αποκλιμάκωση εντός του 2022.
Ενδεικτικά, για το τρέχον έτος, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών θα διαμορφωθεί στο 3,4%, δηλαδή θσ υπερβεί αισθητά το στόχο του 2%.
Για το 2022, ωστόσο, αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών στο 2,1%
Από την άλλη, διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Delta μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και για το λόγο αυτό στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,55% και το ιταλικό 10ετές στο 0,57% και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Mε θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,05% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,61%.
Περί τις 11:40 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,81% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,37%.
Λίγο μετά τις 16:30 με αρνητικό το πρόσημο στις τράπεζες, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό χαμηλό της ημέρας -0,15%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,33% στις 900 μονάδες έχοντας υψηλό στις 900,44 μονάδες και χαμηλό 896,30 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 33 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,5 εκατ. ευρώ και όγκου 5,6 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 4,98 εκατ. τεμάχια αξίας 3,99 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 505 χιλ. τεμάχια αξίας 578 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 97 χιλ. τεμάχια αξίας 1,16 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 30 χιλ. τεμάχια αξάις 281 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 35 χιλ. τεμάχια αξίας 548 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 900 μονάδων και ακολουθούν οι 910 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 885 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 559 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 540 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες.
Η άρον άρον αποπληρωμή των 50 εκατ. του ομολογιακού του Ελλάκτωρ στη Reggeborgh
Ως γνωστόν ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh είχε δανείσει τον Ελλάκτωρ μέσω ομολογιακού δανείου (δάνειο Γέφυρα 50 εκατ. ευρώ) για να χρηματοδοτήσει και για να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα της θυγατρικής κατασκευαστικής Άκτωρ.
Το δάνειο αυτό δόθηκε πριν 3 περίπου μήνες και είχε ορίζοντα εξόφλησης 12μηνου.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ ευρώ με τιμή 0,90 ευρώ η Reggeborgh που συμμετείχε στην αύξηση με 50 εκατ ευρώ έδωσε εντολή στη διοίκηση του Ελλάκτωρ να της αποπληρώσει το δάνειο που χορήγησε στον όμιλο.
Πρακτικά δηλαδή η Reggeborgh με το που πιστώθηκαν τα κεφάλαια της αύξησης στον Ελλάκτωρ πήρε πίσω αμέσως τα 50 εκατ. ευρώ τα οποία είχε χορηγήσει με δάνειο.
Πολύ νωρίτερα από τη προθεσμία των 12 μηνών.
Αυτό αποδεικνύει επενδυτικό, επιχειρηματικό, μετοχικό, καιροσκοπισμό.
Αντί οι Ολλανδοί να αφήσουν τα κεφάλαια του δανείου ως ταμείο ασφαλείας τα απέσυραν άρον άρον.
Η διορισμένη διοίκηση του Ελλάκτωρ από τους Ολλανδούς για να τους δικαιολογήσει θα πει ότι το δάνειο των 50 εκατ. αποπληρώθηκε άρον άρον για να μην πληρώνει ο Ελλάκτωρ τόκους.
Όμως ο λόγος αυτός είναι προσχηματικός και αποδεικνύει στην πράξη την έλλειψη εμπιστοσύνης της Reggeborgh στον Ελλάκτωρ.
Ένας από τους βασικούς λόγους που προκαλεί ανησυχία στους Ολλανδούς είναι το γεγονός ότι το επενδυτικό σχήμα των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη και έχουν αποκτήσει 28,62% του Ελλάκτωρ οπότε έχουν έναν σκληρό μετοχικό ανταγωνισμό με την εταιρεία Greenhill των εφοπλιστών.
Οι Ολλανδοί για ακόμη φορά έδειξαν ότι είναι καιροσκόποι, δεν πιστεύουν πραγματικά στον Ελλάκτωρ και συνεχιζουν τις τακτικές, τα παιχνίδια εις βάρους των συμφερόντων του ομίλου Ελλάκτωρ.
Η επικαιρότητα
Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις, καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, προκειμένου να μην επεκταθούν και απειλήσουν σπίτια.
Παράλληλα, κάτοικοι που είχαν παραμείνει στους οικισμούς, οι οποίοι είχαν εκκενωθεί από χθες το απόγευμα, πραγματοποιούσαν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίζουν εστίες φωτιάς.
Όπου τις εντόπιζαν, τις αντιμετώπιζαν με δικά τους μέσα ή ειδοποιούσαν την Πυροσβεστική.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν.
Στο μέτωπο της πανδημίας συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς η επέλαση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Από τη μία πλευρά η σαφής μείωση των εμβολιασμών και από την άλλη πλευρά ο συγχρωτισμός στους χώρους διασκέδασης αλλά και στα πανηγύρια στα νησιά έχουν εκτοξεύσει τα κρούσματα.
Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό -και επικίνδυνο ταυτόχρονα- είναι ότι έχουν πάρει την ανιούσα και οι «σκληροί δείκτες», δηλ. οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι.
Επί του παρόντος, φαίνεται ότι το ιικό φορτίο στην Αττική να είναι διαχειρίσιμο, σε αντίθεση με τα νησιά - και κυρίως την Κρήτη - όπου η κατάσταση είναι σαφώς πολύ χειρότερη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 11/8 οι ασιατικές αγορές, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στον πληθωρισμό των ΗΠΑ και την πορεία της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,65%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,08%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,20% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,70%.
Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανοδικά κινούνται σήμερα 11/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα κέρδη να διευρύνονται μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Στο 5,4% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%, ενώ σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%.
Στα εταιρικά αποτελέσματα, τη διανομή μερίσματος επαναφέρει η ολλανδική τράπεζα ABN Amro, καθώς η οικονομική ανάκαμψη βοήθησε στην αύξηση των κερδών πάνω από τις εκτιμήσεις.
Η ABN που εδρεύει στο Άμστερνταμ ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 393 εκατομμύρια ευρώ (460,48 εκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο του 2021, καθώς οι περιορισμοί του κορωνοϊού χαλάρωσαν και οι εταιρείες σταδιακά επανεκκίνησαν τις δραστηριότητές τους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,85%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,75% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,75%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,55%, ο S&P 500 στο +0,25%, ο Nasdaq στο +0,05% και το ETF GREC στο +0,43% ( 27,90 δολ. )
Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5240 ευρώ, με άνοδο +0,44%, με όγκο 989 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1475 ευρώ, με άνοδο +0,57%, με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,44 ευρώ, με άνοδο +0,21% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,80 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8046 ευρώ, με άνοδο +0,58% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,98 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1350 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 506 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1556 ευρώ, με πτώση -0,26% με όγκο 379 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 72 χιλ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,72 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγρεαψε ο Ελλάκτωρ +5,18% και ακολούθησαν Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ....
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή..
H Coca Cola έκλεισε στα 31,75 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση στα 11,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με πτώση -0,25% και αποτίμηση 7,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,3550 ευρώ, με άνοδο +0,59% και αποτίμηση 2,17 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5850 ευρώ, με άνοδο +1,37% και κεφαλαιοποίηση 600 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,26 ευρώ, με άνοδο +1,83% και αποτίμηση 4,31 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,12 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,74 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,78 ευρώ, με άνοδο +2,3% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,69 ευρώ, με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,84 ευρώ, με άνοδο +1,82% και κεφαλαιοποίηση 835 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9280 ευρώ, με πτώση -1,43% και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκελισε στα 0,0328 ευρώ, με άνοδο +13,10% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,55% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -2 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ στο 5,4% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%, ενώ σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει καταγράψει σημαντική αύξηση εντός του 2021, κυρίως εξαιτίας της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της εκτίναξης των καταναλωτικών δαπανών.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι καλούν την κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) να προχωρήσει σε άμεση απόσυρση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να μην υπάρξει υπερ-θέρμανση της εγχώριας οικονομίας.
Από την πλευρά της, πάντως, η Fed ισχυρίζεται ότι η αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί παροδικό φαινόμενο, το οποίο θα κορυφωθεί το 2021, προτού ξεκινήσει την σταδιακή αποκλιμάκωση εντός του 2022.
Ενδεικτικά, για το τρέχον έτος, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών θα διαμορφωθεί στο 3,4%, δηλαδή θσ υπερβεί αισθητά το στόχο του 2%.
Για το 2022, ωστόσο, αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών στο 2,1%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,55% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,57%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,55% με το αμερικανικό 10ετές 1,34% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης από 100 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 11/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Αυγούστου του 2021 στο 0,57%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/8/2021 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,57% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,11%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών