Η επενδυτική άπνοια συνεχίστηκε στις περισσότερες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο - Η Αttica bank στο -18%... η δίκαιη αξία της στα 0,020 ευρώ από 0,08 ευρώ
Στο επίκεντρο ήταν η Attica bank, η οποία υποχώρησε κατά -18,20%, ενώ στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ με +2,85%, η Εθνική με +2,78% και η Alpha Bank με +2,08% έκαναν τη διαφορά στο πρόσημο της αγοράς.
Πρέπει να τονιστεί ότι η αξία των μετοχών της Attica bank όπως έχει αναφερθεί πολύ έγκαιρα από το bankingnews είναι 0,020 ευρώ δηλαδή περιθώρια πτώσης από εδώ 0,0830 ευρώ περί το 76%.
Η πραγματικότητα είναι η εξής.
Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει απονευρωμένο, βαλτωμένο, δεν πείθει και γενικώς όλα τα θετικά νέα έχουν προεξοφληθεί.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να επιχείρησε εσχάτως κίνηση πάνω από τις 900 μονάδες αλλά στην πράξη, από τον Απρίλιο του 2021 έως και σήμερα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα και ειδικότερα την Παρασκευή 17/9 καθώς θα λάβει χώρα η τριπλή λήξη παραγώγων αλλά και το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell με την κυριότερη αλλαγή της μετοχής της Πειραιώς η οποία εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap.
Επίσης, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία με βασικό σενάριο να αναβαθμίσει τις προοπτικές outloοκ της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερο σε θετικό.
Θα αποτελέσει έκπληξη τυχόν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στα πρότυπα του Γερμανικού οίκου Scope.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Αν και αρχικά υπήρξαν κάποιες αγοραστικές δυνάμεις στη χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,33% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,43%, η επιφυλακτικότητα επανήλθε.
Ανά διαστήματα εντάθηκαν οι αγοραστικές κινήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη +0,56% στις 909 μονάδες έχοντας υψηλό στις 909,45 μονάδες και χαμηλό 905,84 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί ισομερώς στα τραπεζικά και μη blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 52,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες και 2,9 εκατ στην Attica bank.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 909 μονάδες, και ακολουθούν οι 910, οι 930 και οι 950 μονάδες και οι πολυπόθητες 1000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και ακολουθούν οι 880 μονάδες, οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρέθηκε στις 570 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 και ακολουθούν οι 585 μονάδες και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 545 μονάδες και ακολουθούν οι 540, οι 525 και οι 500 μονάδες.
Έρχεται αλλαγή διοίκησης στο Χρηματιστήριο με εντολή της κυβέρνησης
Ο κύβος ερρίφθη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αλλαγή ηγεσίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μάλιστα πριν από το τέλος του 2021 καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ικανοποιημένο με τη διοίκηση Λαζαρίδη.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με τις τράπεζες οι οποίες έχουν τον πρώτο λόγο στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου και εκπροσωπούνται και στο Διοικητικό του Συμβούλιο ώστε να υπάρξει βελούδινη αποχώρηση του κ. Σωκράτη Λαζαρίδη ή σε περίπτωση παραμονής του ο περιορισμός του ρόλου του .
Η κυβέρνηση άλλωστε έχει ως στόχο να δει το Χρηματιστήριο να ενισχύεται πράγμα που δεν συμβαίνει και θεωρεί ότι οι πολύ καλές επιδόσεις της οικονομίας δεν αντικατοπτρίζονται στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 15/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) οι οποίες συνοδεύτηκαν από τιις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι αυτό δεν συνιστά «tapering» (μείωση της στήριξης ) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες το ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,75% και το ιταλικό 10ετές στο 0,68% και με το μεταξύ τους spread στις 6 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Γιατί απέτυχε η Attica bank: Ζημίες -1,28 δισ επί 18 χρόνια
Το πείραμα της Attica bank δεν απέτυχε λόγω συγκυριών, ήταν αποτυχημένο εκ της γενέσεως του, μια τράπεζα που εδώ και 18 χρόνια σχεδόν καθολικά εμφανίζει ζημίες περίπου 1,28 δισεκ. ευρώ.
Η αιτία της αποτυχίας της Attica bank είναι κατά την άποψη μας δύο λόγοι
1)Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της Attica bank είχαν περίεργη όσμωση, ήταν η τράπεζα που το κράτος βόλευε επιχειρηματίες φίλα προσκείμενους, ήταν η τράπεζα που έκανε εξυπηρετήσεις και όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτε για να εκσυγχρονιστεί.
Η Attica bank αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα προς αποφυγήν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
2)Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το ανεπαρκές διοικητικό προσωπικό της τράπεζας ενώ η διασύνδεση με το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών αποτελεί ότι πιο τοξικό και θνησιγενές υπάρχει.
Τεράστιες ζημίες που πλήττουν και το ΤΣΜΕΔΕ, μια τράπεζα χρεοκοπημένη αλλά βολεύει και το ΤΣΜΕΔΕ η παρουσία της Attica bank που δεν έχει καμία συνεισφορά στην εθνική οικονομία.
Κράτησαν σε στασιμότητα τους εργαζόμενους και δυστυχώς δεν υπάρχει προοπτική.
Η Attica bank έχει αποτύχει, αποτελεί ένα διαρκές οικονομικό έγκλημα, χρηματιστηριακό σκάνδαλο και εποπτικά έκτρωμα καθώς η τράπεζα έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Eλλάκτωρ: Σχεδιάζει δάνειο από Έλληνες επενδυτές
H Eλλάκτωρ σχεδιάζει να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού Δανείου το Νοέμβριο του 2021, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ με επιτόκια 3,5% - 3,8%, προκειμένου να προχωρήσει σε μερική αποπληρωμή του πράσινου διεθνούς ομολόγου, ύψους 670 εκατ. ευρώ λήξεως 2024 με κουπόνι 6,38%.
Με άλλα λόγια, η κατασκευαστική μετά τον δανεισμό ύψους 50 εκατ. ευρώ –με το αζημίωτο επιτόκιο 6,3% - από τον ολλανδό μέτοχο του Reggeborgh Ηenry Holterman ανακάλυψε νέα καινοτομία.
Να δανειστεί από τους εγχώριους επενδυτές προκειμένου να μειώσει τους υπέρογκους ετήσιους τόκους, ύψους 42,7 εκατ. ευρώ τους οποίους καταβάλλει στους διεθνείς επενδυτές!
Υπενθυμίζεται ότι το διεθνές ομόλογο της Ελλάκτωρ διαθέτει αξιολόγηση CCC+ και για να αναβαθμιστεί θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
Παρά επίσης την άνοδο της τιμής του ομολόγου τους τελευταίους μήνες ( απόδοση 6,5% ) η αγορά κρίνει πως “διαπραγματεύεται φθηνά σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά διεθνή εταιρικά ομόλογα”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάλυση του το Ambrosia Capital.
Η επικαιρότητα
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς οι απαισιόδοξες προβλέψεις για έξαρση κρουσμάτων το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου λόγω της επιστροφής των τουριστικών στα αστικά κέντρα, δεν επαληθεύτηκαν.
Σε αυτό φαίνεται πως έχουν συνηγορήσει αφενός οι εμβολιασμοί – έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,89 εκατ. πολίτες – και αφετέρου το αυξημένο testing που προβλέπεται για όλους τους ανεμβολίαστους από την περασμένη Δευτέρα 13/9 στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.
Αν και χθες Τετάρτη 15/9 πέρασαν στο «κόκκινο» και σε περιοριστικά μέτρα οι περιοχές της Καβάλας, της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, η επιδημία δείχνει σημάδια ύφεσης και αποκλιμάκωσης, καθώς μειωμένες εμφανίζονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ μειώνεται και ο δείκτης θετικότητας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων εξακολουθεί είναι η λειτουργία των σχολείων καθώς αναμένουν να δουν πως το άνοιγμα τους θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν πως το επόμενο κύμα της επιδημίας θα εκδηλωθεί από τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, όταν και εκτιμάται πως τα ημερήσια κρούσματα θα ανέρχονται σε περίπου 5.000.
Την ίδια στιγμή, αναμένονται και οι τελικές εισηγήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με την γ’ δόση του εμβολίου και την χορήγηση της και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, πέραν των ανοσοκατασταλμένων.
Σημειώνεται πως τις τελευταίες 48 ώρες, την γ’ δόση έκαναν περισσότεροι από 4.000 από τους 285.000 ανοσοκατασταλμένους ενώ δρομολογούνται ήδη οι εμβολιασμοί στους ανθρώπους που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Ήπιες απώλειες στη Wall Street
Σε πτωτική τροχιά επέστρεψαν σήμερα 16/9 οι δείκτες της Wall Street , μετά το χθεσινό ανοδικό διάλειμμα, παρά τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες ότι η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα «φρενάρει» την ανάκαμψη.
Η ραγδαία εξάπλωση του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες φαίνεται ότι υπονομεύει την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης γεγονός που έχει αναζωπυρώσει τους φόβους των επενδυτών ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει κι άλλο.
Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες -0,32% στις 34.702 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,48% στις 4.459 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί -0,56% στις 15.077 μονάδες
Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα μάκρο
Σε ανοδικό έδαφος συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις για σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Στην Ευρώπη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο καθώς οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να πλήττουν την αυτοκινητοβιομηχανία.
Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,7% στις 15.725,12 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,8% στις 6.633,37 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 7.054,00 μονάδες.
Πτώση στην Ασία
Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι τελευταίες οικονομικές ανακοινώσεις από την Ιαπωνία και την Κίνα δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Στο ταμπλό ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε -0,6% στις 30.323,34 μονάδες.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ιαπωνία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 26,2% τον Αύγουστο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χάνοντας ωστόσο την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο περίπου 34%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση -1,9%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -1,1%.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στην Κίνα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά μόλις 2,5% τον Αύγουστο μετά την ισχυρή άνοδο του Ιουλίου κατά 8,5%, χάνοντας την εκτίμηση για αύξηση περίπου 7%.
Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή επιβράδυνε στο 5,3% από 6,4% τον προηγούμενο μήνα.
Αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός στην παραγωγή από τον Μάιο του 2020.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε -0,5%
Παράλληλα, οι μετοχές εταιρειών καζίνο βρέθηκαν να σημειώνουν βουτιά σήμερα εν μέσω δημοσιευμάτων για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου στο Μακάο.
Οι Sands China και Wynn Macau κατέγραψαν απώλειες -8% και -4,7% αντίστοιχα στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η Wynn Resorts υποχώρησε -6,3% μετά τα δημοσιεύματα.
Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,59 ευρώ, με άνοδο 2,78% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1550 ευρώ, με άνοδο +2,08% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4070 ευρώ, με πτώση 0,64%, με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8480 ευρώ, με άνοδο 0,36% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,10 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0782 ευρώ, με πτώση -18,20% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 36 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,14 ευρώ, με πτώση -3,16% και κεφαλαιοποίηση 327 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με επίκεντρο τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,17 ευρώ, με άνοδο 1,14% και κεφαλαιοποίηση στα 10,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,2350 ευρώ, με πτώση 1,07% και αποτίμηση 7,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,18 ευρώ, με πτώση 0,39% και αποτίμηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,53 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 586 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με άνοδο 2,85% και αποτίμηση 4,81 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με άνοδο 0,76% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,92 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,39 ευρώ, με άνοδο 1,36% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,76 ευρώ, με κέρδη 0,19% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,38 ευρώ, με άνοδο 0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,67 ευρώ, με πτώση 1,16% και κεφαλαιοποίηση 816 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,04 ευρώ, με απώλειες -0,73% και κεφαλαιοποίηση 765 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0328 ευρώ, με πτώση 0,91% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.
Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,77% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 7 μονάδες βάσης
Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 16/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) οι οποίες συνοδεύτηκαν από τιις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι αυτό δεν συνιστά «tapering» (μείωση της στήριξης ) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες το ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,77% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,70%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,74% με το αμερικανικό 10ετές 1,34% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης από 110 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 53 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 16/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,68%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/9/2021 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,70% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών