Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ένα βήμα πριν από τη διάσωση η Ισπανία – Σε τι διαφέρει από Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία - «Τρέλα» να μην εκμεταλλευτεί τους μηχανισμούς η Μαδρίτη – Θέλει να αποφύγει την…ταπείνωση της επιβολής αποφάσεων από τους Ευρωπαίους

Ένα βήμα πριν από τη διάσωση η Ισπανία – Σε τι διαφέρει από Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία -  «Τρέλα» να μην εκμεταλλευτεί τους μηχανισμούς η Μαδρίτη – Θέλει να αποφύγει την…ταπείνωση της επιβολής αποφάσεων από τους Ευρωπαίους
Σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πιθανή διάσωσή της βρίσκεται η Ισπανία, με τα δημοσιεύματα μάλιστα να αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη.
Το κύριο ερώτημα που προκύπτει, εφόσον προχωρήσει η ισπανική διάσωση, είναι σε τι διαφέρει με τις τρεις διασώσεις που έχουν ήδη συμβεί στην ευρωζώνη: Της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Καταρχήν το συνδυασμένο ΑΕΠ της μεγαλύτερης ιβηρικής χώρας είναι μεγαλύτερο κι από τα τρία ΑΕΠ μαζί των χωρών που έχουν διασωθεί από την Ε.Ε και το ΔΝΤ. Η πηγή του κακού είναι επίσης διαφορετική για τη Μαδρίτη, κι εντοπίζεται κυρίως στον τραπεζικό τομέα κι όχι στον δημοσιονομικό, όπως της Ελλάδας.
Όπως σχολιάζει ο Chris Watling, CEO της Longview Economics στο CNBC, η ίδια η κρίση της ευρωζώνης έχει εισέλθει σε μια διαφορετική φάση μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ισπανία έχει καταγράψει μεγαλύτερη πρόοδο στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, από όση πιστεύουν πολλοί. Ο  CEO της Longview Economics τονίζει ότι ο μηχανισμός υπάρχει και είναι έτοιμος να λύσει την κρίση. Η Ισπανία συζητά πίσω από κλειστές πόρτες, σημειώνει χαρακτηριστικά και θα ήταν «τρελή» να μη ζητήσει βοήθεια.
Να σημειωθεί ότι στις 28 Σεπτεμβρίου, αναμένονται τα αποτελέσματα του stress test των ισπανικών τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κεφαλαιακές τους ανάγκες ανέρχονται σε 50-60 δις. ευρώ.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές της RBC σημειώνουν πως η κεντρική ιδέα είναι να διασφαλιστεί το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση είναι σε θέση να ανακοινώσει τα μέτρα που είναι απαραίτητα και παράλληλα να αποφύγει την ταπείνωση του να της λένε οι Ευρωπαίοι τι θα πράξει.
Ο Philip Tyson, στρατηγικός αναλυτής της Icap, υπογραμμίζει ότι τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα κι ότι για να καταλήξει η Ισπανία σε πακέτο διάσωσης θα πρέπει να καταγραφεί άλλη μια άνοδος στις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων. Η εκτίμησή του ταιριάζει με τις δηλώσεις του Ιταλού υφυπουργού Οικονομικών Pollilo, ο οποίος τόνισε πως Ισπανία και Ιταλία θα ζητήσουν διάσωση μόνο αν υπάρξει νέα ισχυρή άνοδος στις αποδόσεις.  Πάντως αν ισχύει κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μην επίκειται η ανακοίνωση της διάσωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει την υιοθέτηση μέτρων όπως το πάγωμα των συντάξεων και την επίσπευση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τις δαπάνες και να αποφύγει την ένταξή της στο μηχανισμό διάσωσης. Τα μέτρα αυτά υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσουν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ ετησίως.
Εν τω μεταξύ η Κομισιόν σχολίασε ότι η Ισπανία έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ενώ έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα. Παράλληλα σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επαφή με τις ισπανικές αρχές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης